Contactează-ne

Prima pagină

Poliţiştii rutieri cu şpaga, rămîne cum a fost stabilit

Știre publicată în urmă cu

în data de

- alţi şase agenţi de la Rutier acuzaţi de luare de mită au sentinţe definitive - ei au rămas cu sancţiunile primei instanţe, condamnări cu suspendare - la fel s-a întîmplat şi în cazul comisarului şef Andronic - cîţiva se mai judecă pentru că nu şi-au recunoscut faptele -

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronuţat definitiv în dosarul poliţiştilor corupţi de la Biroul Rutier al Poliţiei Piatra Neamţ. Cauza a ajuns acolo după ce parte din inculpaţi, dar şi procurorii DNA au atacat sentinţa primei instanţe, Curtea de Apel Bacău. Poliţiştii şi-au retras acţiunea, iar anchetatorii au reuşit doar majorarea pedepselor pentru unii din şoferii care au dat mită. Astfel, dintre oamenii legii, agenţii Vasile Lucian Chifu, Ioan Inimosu Botcă, Marius Ioan Munteanu, Ionuţ Popescu şi Ovidiu Zaharia au rămas cu pedepsele de cîte 2 ani, cu suspendare, plus 60 de zile de muncă voluntară pentru fiecare. Poliţiştii Iulian Ciolpan şi Ionuţ Alexandru Berbec au cîte 3 ani de detenţie în aceleaşi condiţii, iar Bogdan Eugen Miziligeanu are o sancţiune definitivă de 2 ani şi 9 luni de închisoare. Aceştia nu au contestat sentinţa primei instanţe. Anterior şi comisarul şef Viorel Andronic, şeful serviciului, a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare, a fost obligat să urmeze un program de reintegrare socială, să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii şi nu are voie să ocupe funcţii publice. Cu toţii au pierdut sume de bani prin confiscare, de cel mult 1.800 de lei şi 530 de euro în cazul lui Ciolpan şi 75 de lei în cazul lui Chifu, dar datorează cîte 3.300 de ei de căciulă, cheltuieli judiciare la prima instanţă, iar cei care au declarat apel mai au de plată cîte 900 de lei. Practic toţi cei menţionaţi au acum cazier şi şi-au pierdut locul de muncă în Poliţie. Procesul continuă la Curtea de Apel pentru unii din şoferi, dar şi pentru alţi patru oameni ai legii care nu şi-au admis faptele: agenţii Marius Laurenţiu Greaca, Dragomir Loredan Covasan, Constantin Neamţu şi Alexandru Găluşcă. Faptele au avut loc între 22 aprilie – 18 mai 2016, cînd poliţiştii au participat la acţiuni de prevenire a evenimentelor rutiere cauzate de excesul de viteză. Toţi au „lucrat“ în schimburi pe o autospecială care era monitorizată audio-video, anchetatorii aflînd de 116 fapte de luare de mită, catalogate de procurorii DNA ca „o activitate repetitivă“.

Date de anchetă

În acest context, lucrătorii de poliţie, în legătură cu neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu au primit sume de bani cuprinse între 50 lei şi 400 lei de la mai mulţi conducători auto opriţi în trafic pentru depăşirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier. Cuantumul total al sumelor primite cu titlu de mită de către inculpaţi este de 12.980 lei şi 40 euro“, conform DNA.

Poliţiştii Ciolpan, Greaca, Covasan şi Berbec au falsificat procesele verbale de constatare a contravenţiei cu ocazia întocmirii acestora, prin atestarea unor fapte necorespunzătoare adevărului, respectiv consemnarea unei viteze de deplasare inferioare celei constatate, cu consecinţa reducerii amenzii sau consemnarea unei alte contravenţii decît cea real constatată. Pe 25 şi 29 aprilie Greaca şi Neamţu au promis şi remis o parte din sumele de bani primite cu titlu de mită de la conducătorii auto verificaţi şefului Viorel Andronic. Procurorii au instituit sechestru pe banii ridicaţi de la locuinţele inculpaţilor, 245 de euro de la comisarul Andronic şi 1.800 de lei plus 530 de euro de la Ciolpan, în vederea confiscarii speciale. În motivarea instanţei la arestarea preventivă a poliţiştilor corupţi se arăta cum un rol activ în nelegiuiri îl avea chiar şeful. Oamenii legii erau însă cu frică de Dumnezeu. Într-un caz, Berbec şi Ciolpan au lăsat o parte din banii cu care au fost cumpăraţi pentru o biserică. Pe 1 mai 2016 ei au primit de la trei şoferi vitezomani 50 de lei şi o sumă necuantificată pentru a nu-i sancţiona. Faptele au avut loc în intervalul orar 2.33 – 4.59. „La 04.50.30, prin geamul portierei lui B.I. vine un alt bărbat, care întinde mîna stîngă şi înmînează ceva lui B.I., care ia cu mîna dreaptă, pe care o îndreaptă în jos, între picioarele sale pe scaun, privind cu atenţie ce are în mînă. Agentul întreabă cine este şi persoana spune că este «dascălul», după care B.I. restituie o parte din sumă persoanei, spunîndu-i să-i pună la biserică“, conform încheierii de şedinţă.

Cel mai probabil, în culpă a fost prins un preot, iar acesta şi-a trimis dascălul să achite suma pentru abaterea rutieră săvîrşită dar nesancţionată. Ofiţerul Viorel Andronic nu doar primea bani de la echipajele de la Rutier, el însuşi mergînd în control, unde nu se ferea să primească bani pe care-i împărţea cu colegul de muncă. Pe 24 aprilie a făcut parte din acelaţi echipaj cu agentul Iulian Ciolpan. De la 6 vitezomani au primit, între ora 8.28 şi 11.50 suma de 750 de lei, pentru neaplicarea de sancţiuni.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. vali

    16 februarie 2018 at 2:48 PM

    Si dupa condamnare mai profeseaza in Politia romana ? Spagarii astia pt care statul roman a cheltuit o multime de bani sa-i pregateasca , sa-i imbrace pt a reprezenta mana legii , au furat de au rupt. Pt astfel de fapte pedepsele ar trebui sa se dubleze !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement





Trending