Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Politicienii vãd diferit arestarea lui Miron Cozma

Știre publicată în urmă cu

în data de

Avocatul lui Miron Cozma, Viorel Dumitrescu, a anuntat cã a depus cererea de eliberare a clientului sãu din arest si cã asteaptã ca în urmãtoarele zile sã afle cînd va lua justitia în discutie aceastã solicitare. Miron Cozma a fost reîncarcerat miercuri, ca urmare a unei sentinte a Înaltei Curti de Casatie si Justitie în dosarul mineriadei de la Costesti, din 1999. Instanta supremã a stabilit cã Miron Cozma trebuie sã facã 10 ani de închisoare, iar alti 5 fosti lideri sindicali – cîte 5 ani de detentie. Avocatul lui Miron Cozma spune însã cã actuala sentintã va fi cumulatã cu anii petrecuti anterior în închisoare de liderul minerilor.

Reactii politice În mediul politic, reactiile fatã de condamnarea si arestarea lui Miron Cozma au fost dintre cele mai diverse. Sef al statului în 1999, Emil Constantinescu a declarat la BBC cã minerii au fost instigati si sustinuti de cãtre forte politice din cadrul opozitiei de atunci. El a apreciat cã mineriada de la Costesti a fost unul dintre cele mai grave acte teroriste petrecute într-un stat european. Teoria lui Emil Constantinescu este confirmatã în parte de fostul premier Radu Vasile, care sustine si el cã a fost evident amestecul politicului în manifestãrile sindicale de atunci. Un alt fost sef al statului, Ion Iliescu, s-a ferit sã dea un rãspuns concret la acuzatiile domnului Constantinescu. Însã presedintele Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor, a respins categoric acuzatiile lui Emil Constantinescu, afirmînd cã a depus personal eforturi pentru a preveni degenerarea situatiei în momentul în care minerii luau decizia de a pleca cãtre Bucuresti. Corneliu Vadim Tudor mai spune cã membrii PRM care l-au însotit pe Miron Cozma în tentativa sa de a ajunge la Bucuresti erau chiar mineri.

Reactia sindicatelor miniere Liga Sindicatelor Miniere din Valea Jiului afirmã cã a luat act cu surprindere de decizia din 28 septembrie 2005 a Înaltei Curti de Casatie si Justitie. Sindicatul apreciazã cã aceastã condamnare reprezintã o atingere a drepturilor la liberã organizare sindicalã si la liberã actiune sindicalã, prevãzute de legile internationale.

Miron Cozma – trecut agitat Asociatia Victimelor Mineriadelor din România s-a declarat nemultumitã de activitatea procurorilor care au instrumentant cazul Cozma si i-au cerut ministrului justitiei sã se implice în solutionarea dosarului mineriadelor. Miron Cozma, condamnat definitiv la 18 ani de închisoare pentru mineriada din 1991 si la 7 ani de închisoare pentru mineriada de la Stoenesti din 1999, a pãrãsit închisoarea la sfîrsitul anului trecut. El a fost gratiat prin decret de cãtre fostul presedinte Ion Iliescu. Ulterior decretul a fost revocat, dar justitia a hotãrît cã revocarea decretului este nelegalã si Miron Cozma a fost repus în libertate.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending