Contactează-ne

Actualitate

Politically correct

Știre publicată în urmă cu

în data de

Cum-necum, invazia de neologisme şi englezisme care ne fericesc viaţa de după revoluţie (sau ce va fi fost ea) a făcut ceva ordine şi prin minţile unora dintre noi, prea scăldate în principiile egalităţii şi echităţii socialiste, pe care le-am înghiţit decenii de-a rândul.

Din nefericire, vorba vânzătorului fără noroc, ce-am luat pe mere am dat pe pere. Schimbările operate în societatea noastră, departe de dorinţele şi visurile noastre, au determinat o degradare evidentă a acesteia, ceea ce face ca omul obişnuit să trăiască sentimentele de îngrijorare şi pentru prezent dar, mai ales, pentru viitor.

Printre multe şi deloc mărunte, adesea ne aflăm în postura de a ne întreba dacă un eveniment, fapt, principiu sau luare de poziţie este politically correct – termenul nu mai necesită traducere – faţă de care celelalte puncte de vedere pălesc, se zdrenţuiesc şi pierd orice urmă de relevanţă. Ca atare, cum te găseşti tu, alegător netrebnic, biciznic şi închipuit, să mai comentezi şi să-ţi mai exprimi părerile tale retrograde, anacronice, primitive sau de-a dreptul naive?!? Cinstit, pe bune şi pe dreptate, nu cred, că zvâcnirea asta (aproape sinucigaşă) a guvernului, cu impozitarea pensiilor speciale, va avea şanse de reuşită. Nu cred, nici în ruptul capului.

Nu şi nu. Fiţi convinşi că va sări o armată întreagă de comentatori şi asupriţi ai sorţii, de nedreptăţiţi ai regimului acesta declarat mincinos, abuziv, despotic, nedemn şi minoritar, care ne va argumenta că măsura e împotriva firii, neconstituţională, discriminatorie, rasistă, soroşistă, nedemocratică şi profund condamnabilă, numai aptă de o moţiune de cenzură. Cum să te apuci tu să impozitezi pensiile militare, când ele nu sunt speciale, ci de serviciu? Asta însemnând nenumărate lupte şi războaie, sudoare şi grade peste grade câştigate pe frontul birourilor, uniforme asigurate şi masa la popotă? Cum să te atingi de drepturile sfinte ale magistraţilor răsplătiţi cu sporuri pentru praf şi suprasolicitare, asistenţă medicală gratuită, pensionare anticipată, cu criterii speciale de calcul, şi drept neîngrădit de a practica avocatura?

Recent, pe sticla TV-ului, am urmărit în direct disputa plină de acuze la adresa guvernului ticălos şi justificările perfect argumentate sau… politically correct.

Mă limitez să menţionez doar pledoaria de neconstituţionalitate a excelenţei sale Augustin Zegrean, beneficiar al unei pensii lunare (perfect constituţionale) de 4.000 de euro, care socotea incorectă măsura guvernului: atâta vreme cât cota unică de impozitare este de 16%, cum e posibil ca pe unii să-i taxezi cu 85 de procente?

Mai subliniez înfocarea plină de revoltă a unei distinse doamne, pe care am ascultat-o cu religiozitate şi care merită din plin… aplaudată. În urmă cu mai mulţi ani, soţul acesteia, domnul Florin Costiniu, judecător al unui for de mare înălţime şi importanţă naţională, cum-necum, fusese prins pe picior greşit şi condamnat pentru un fleac de corupţie la 4 ani de închisoare. Cu suspendare. Evident şi pe bună dreptate, unde s-ar fi găsit, în închisorile României, condiţii corespunzătoare pentru domnul judecător?!? Înainte de pronunţarea sentinţei, înaltul magistrat se retrăgea la pensie (înainte de vreme şi pe nepusă masă), încât sentinţa definitivă purta şi menţiunea unei perioade de graţie (amânare a pedepsei) de 5 sau 6 ani.

La o bucată de vreme după evenimentul amintit, o reporteră (obraznică, fără îndoială) o întreba pe soţia domnului judecător cum comenta faptul că soţul ei, condamnat definitiv, pentru vini reale, nu închipuite, şi pensionat înainte de vreme, beneficia totuşi, de o pensie lunară de… 16.000 de lei. Nu, nu e o greşeală. Distinsa doamnă, în loc s-o repeadă pe reportera neinspirată şi să-i spună că nu ea calculase pensia soţului şi s-o trimită (pe bună dreptate) la Casa de Pensii pentru o corectă informare, îi servea tinerei curioase un răspuns uluitor, antologic, unicat, de Guiness-book: „ŞI AŞA-I PUŢIN!“. Închipuiţi-vă, distinşi cititori, ce putea fi în mintea acestei doamne cu sânge nobil şi albastru! În ce măsură se plasa deasupra tuturor celorlalţi muritori, pentru dreptatea cărora ar fi fost în stare să-şi dea şi viaţa! Nu, nu era o persoană oarecare, o florăreasă de colţ de stradă, ci preşedintă (pe vremea aceea) a Asociaţiei Magistraţilor din România, adică situată pe treapta cea mai de sus (deasupra ei nu mai putea fi decât Dumnezeu) a profesionştilor din justiţie, în prezent preşedintă de onoare a suszisei Asociaţii.

Fără îndoială că actualul guvern se află în faţa unei probe absolute de maturitate. Dacă va ceda şi-şi va amenda, corecta sau ciunti propriile hotărâri, atunci chiar că merită o moţiuune de cenzură. Pe drept! Politically corect!

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Vremea, cum va fi zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă că precipitaţiile dispar, dar nu va fi prea cald ■ în cea mai „rece“ zi vor fi 14 grade, iar în cea mai caldă, vreo 21 ■ minimele nocturne oscilează între 4 şi cel mult 12 grade ■

Chiar dacă ne apropiem de finele primei decade a lunii mai, nu este spectaculos de cald, iar zilele ceva mai reci alternează cu cele în care nu vor fi mai mult de 21 de grade. Acelaşi trend îl au şi valorile termice nocturne care, pînă la finele săptămînii viitoare vor oscila între 4 şi cel mult 12 grade.

Meteorologii dau asigurări că precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate. De menţionat este faptul că la acest moment la staţia meteorologică de pe Ceahlău – Toaca mai sînt încă 42 de centimetri de nea. Astăzi, 7 mai, va fi timp frumos, cu cu soare, iar la amiază termometrele vor indica 20 de grade, iar noaptea vor fi 9. Ziua de 8 mai aduce o depreciere a regimului termic, iar maxima ajunge la 14 grade. În a doua parte a zilei ar putea veni ceva stropi de ploaie. Minima scade la 7 grade.

Duminică regimul termic se mai apreciază şi se ajunge la o maximă de 16 grade. Urmează una din cele mai reci nopţi, iar minima se opreşte la 4 grade. Meteorologii promit că luni, 10 mai, va fi soare şi cam 18 grade, dar noaptea va fi rece, cam 5 grade. Ceva mai bine va fi marţi, 11 mai, cînd se anunţă cer variabil cu soare, iar peste zi se face sensibil mai cald şi se ajunge la o maximă de 19 grade. În schimb, noaptea va fi din nou prea rece pentru acest moment al anului cu o minimă de 4 grade.

Jumătatea săptămînii aduce timp bun, iar miercuri 12 mai, cerul nu va fi brăzdat de nici un nor, iar mercurul din termometre saltă din nou la 20 de grade. Urmează o altă noapte rece, cu vreo 5 grade. O zi mai rece şi una mai caldă, pentru că joi, 13 mai, chiar dacă va fi cer absolut senin nu vor fi mai mult de 18 grade. În schimb se mai îmbunează regimul termic nocturn, iar minima saltă voiniceşte la 10 grade. În ultima zi lucrătoare a săptămînii viitoare va fi timp frumos, dar nu prea cald. Chiar dacă soarele va fi la datorile, e cam leneş, pentru că maxima nu trece de 19 grade.

Rămînem cu noaptea blîndă cu o minimă de 10 grade. Una din cele mai calde zile din întreg intervalul de prognoză se anunţă a fi cea de sîmbătă, 15 mai. La jumătatea lui Florar se anunţă timp bun, soare, şi o maximă în creştere pînă la 21 de grade. Sînt schimbări şi în regimul termic nocturn şi se vor înregistra 12 grade. La fel va fi vremea şi duminică, 16 mai, cer variabil cu soare, 21 de grade, dar ar putea veni ceva stropi de ploaie mai după amiază.

Citește știrea

Actualitate

Prefectul de Neamţ, întâlnire cu primarii şi şefii din învăţământ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ motivul: mobilizare pentru vaccinare

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, s-a întâlnit, joi, 6 mai, cu primarii din judeţ şi cu directorii unităţilor din învăţământ, scopul fiind o mobilizare comună pentru campania de vaccinare.

“Am avut astăzi o zi plină în care am reuşit să mă întâlnesc cu aproape toţi primarii din judeţul Neamţ, directorii unităţilor de învăţământ şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi HoReCa. Motivul acestor întâlniri a fost mobilizarea pentru campania de vaccinare în Neamţ şi am rugat deopotrivă pe doamnele şi domnii primari, directori de şcoli şi licee, oameni de afaceri şi mari angajatori să transmită în comunităţi, în rândul profesorilor şi părinţilor, a angajaţilor un mesaj de susţinere a campaniei de vaccinare şi de conştientizare a beneficiilor.

Alături de mine au participat la aceste întâlniri directorul DSP, Radu Firăstrău, comandantul IPJ, comisarul şef Mihai Osoianu, comandantul ISU, colonelul Mihai Mitrea, şeful ISJ, inspectorul general Mihai Obreja, şi doctorul Bogdan Mahu, coordonatorul acţiunii de vaccinare pentru Municipiul Piatra Neamţ. Am avut întâlniri pe toate zonele din judeţul Neamţ, începând cu zona Roman Metropolitan, Târgu Neamţ şi arealul de munte şi terminând la Piatra Neamţ şi zona adiacentă.

Consider că soluţia cea mai bună la acest moment pentru a reveni la o viaţă normală, pentru a intra într-o zonă de relaxare a restricţiilor şi pentru sănătatea fiecăruia dintre noi o reprezintă vaccinarea. Sfatul meu în calitate de prefect al judeţului Neamţ, bazat pe informaţii oficiale ale specialiştilor din sistemul de sănătate, este să ne vaccinăm, într-un număr cât mai mare”, a declarat prefectul George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

Afacere cu droguri în familie, alte sentinţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ patru indivizi, care erau înrudiţi între ei, s-au apucat de afaceri cu stupefiante ■ doi dintre ei au fost condmnaţi la închisoare cu executare ■ drogurile erau aduse din strinătate ■

Doi indivizi înrudiţi între ei au ajuns în penitenciar pe 5 mai 2021 după ce Curtea de Apel Bacău s-a pronunţat în dosarul în care aceştia au fost acuzaţi de afaceri necurate cu droguri. În cauză au fost patru inculpaţi, însă doi au fost condmanaţi cu suspendare, nu au mai declarat apel, iar sentinţele lor au devenit definitive.

În schimb au uzat de calea de atac Emanuel David, care fusese condamnat de Tribunalul Neamţ la 4 ani şi 4 luni de detenţie, precum şi Nicolae Covas, care a fost condamnat la 3 ani şi 9 luni de detenţie. Apelurile lor au fost admise, iar pedepsele au scăzut la 3 ani şi o lună pentru primul şi 2 ani şi 2 luni pentru Covas. În acelaşi dosar, Florin Alin Enea a avut o sancţiune de 2 ani, 6 luni şi 10 zile de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Instanţa l-a mai obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Singura femeie din grup, Ana Maria Enea, a primit şi ea o pedeapsă cu suspendare, 2 ani şi 8 luni de închisoare, plus 60 de zile de muncă voluntară. Inculpaţii au vîrste între 20 şi 31 de ani, fiind de loc din Stejaru, Bicaz şi Tarcău. În cauză au fost acuze de săvîrşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, în forma continuată, introducere în ţară de droguri de risc şi mare risc, deţinere fără drept de droguri de risc şi mare risc, în vederea consumului propriu.

Anchetatorii se sesizaseră de mai mult timp că în zona Piatra Neamţ şi Bicaz se distribuie droguri, iar în urma cercetărilor s-a aflat că doi dintre inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea ar fi vîndut stupefiante, cannabis şi ecstasy în reşedinţa de judeţ, Bicaz şi comunele învecinate, drogurile fiind aduse din străinătate. De aprovizionare se ocupa Covas, care le trimitea din străinătate, prin servicii de coletărie. Pentru siguranţă, coletele erau dosite la Ana Maria Enea. Afacerea ilicită era cumva în familie pentru că femeia era mătuşa primilor doi inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea, aceştia doi fiind veri.

Legătura dintre grupul infracţional şi doritorii de stupefiante era asigurată de David. Aceştia îl contactau şi disimulat îl întrebau dacă pot obţine cannabis sau ecstasy. La rîndul lor clienţii erau întrebaţi ce drog vor şi în ce cantitate. În cazul în care cantităţile pe care le deţinea nu erau suficiente, David îl contacta pe Covas. Îi solicita tipul de drog şi cantitatea de stupefiante necesară, iar Covas îl trimitea să ridice marfa ilicită de la femeie. Ancheta a stabilit că ultimele vînzări au avut loc în perioada 26 noiembrie – 4 decembrie 2019 cînd au ajuns pe piaţă atat cannabis cît şi ecstasy în diverse cantităţi.

Un gram de drog sau un comprimat de ecstasy aveau acelaşi preţ, de 80 de lei, însă pentru cantităţi mai mari doritorii obţineau reduceri de preţ. Pe 4 decembrie 2019, David şi Florin Alin Enea au fost depistaţi în trafic, în timp ce se deplasau cu maşina la un cumpărător pentru a vinde 100 de grame de cannabis şi 20 de comprimate de ecstasy. Ulterior la domiciliile celor patru inculpaţi au avut loc percheziţii domiciliare iar anchetatorii au mai găsit 300 de grame de cannabis.

Citește știrea

Trending