Contactează-ne

Actualitate

Politica masculină, între misoginism şi bădărănie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Dorind să aflăm ce cred femeile implicate în politică despre acest scandalul mediatic Ionel Arsene – Ana Birchal, am adresat o singură întrebare mai multor femei implicate în politică, la nivel local, judeţean sau central. Iată, în ordinea în care ni s-a răspuns la întrebarea „Care este opinia dumneavoastră despre limbajul unor bărbaţi la adresa femeilor implicate în politică, adesea prea puţin măgulitor. E vorba de misoginism sau mîrlănie politică?“.

Daniela Soroceanu, secretar general al Consiliului Judeţean Neamţ, ex-prefect în Guvernul Viorica Dăncilă: „Mulţumesc de întrebare şi de invitaţia de a răspunde la ea. Este important să ne spunem punctul de vedere, referitor la această întrebare. M-aţi chestionat despre perspectiva pe care o am vizavi de limbajul politicienilor bărbaţi la adresa femeilor implicate în politică, dar, haideţi să analizăm acest lucru din mai multe secvenţe.

Este important să spunem că, doar atunci cînd le convine unora sau altora, atacă limbajul pe care unii dintre politicieni îl au la adresa femeilor. Este suficient să ne reamintim în istoria recentă a judeţului Neamţ, cînd în presa locală politicienii o atacau furibund pe premierul Viorica Dăncilă. Îmi aduc aminte şi de limbajul folosit la adresa Oanei Bulai, fost administrator public al judeţului, fost consilier al premierului Dăncilă, care a fost, adesea, ţinta unui astfel de limbaj şi exemplele ar putea continua.

Inclusiv eu am fost, de atîtea ori ţinta unui astfel de limbaj şi nu am văzut nici o persoană care să ia atitudine. Acum cînd e vorba de preşedintele Consiliului Judeţean luăm atitudine, tocmai că ne convine să facem acest lucru. Mi si se pare că a lua, acum atitudine (împotriva lui Ionel Arsene – n.r.) este cel puţin ipocrizie, dacă nu mai mult“.

„Am simţit, din plin, de-a lungul timpului misoginism din partea bărbaţilor“

Îmtrebată despre incidentul Arsene – Birchal, senatoarea Emilia Arcan, preşedinta Organizaţiie de Femei a PSD Neamţ, consideră că în lumea politică există, cu adevărat, destul de mult misoginism. „În ceea ce mă priveşte, pe mine, ca femeie, care activez profesional şi politic într-o lume dominată de bărbaţi, funcţionez pe principiul că, în cazul în care oferi respect, primeşti respect pe măsură. Este adevărat că am simţit, din plin, de-a lungul timpului misoginism din partea bărbaţilor, dar am acordat mai puţină atenţie acestui lucru.

Legat de întrebarea dumneavoastră (referitor la incidentul Arsene – Birchal – n.r.) atît de mediatizat în ultima vreme, nu ştiu dacă acest limbaj a fost în mod real folosit de preşedintele Consiliului Judeţean, însă din experienţa mea profesională şi politică alături de dumnealui, declar că nu l-am auzit niciodată folosind asemenea limbaj nici faţă de mine, nici faţă de celelalte colege din partid.

Cît priveşte colaborarea mea cu bărbaţii din Parlament sau din Guvern, ea este una corectă. Am de-a face cu bărbaţi politici manieraţi, eleganţi, respectuoşi. Evident că există şi cîteva excepţii şi mă refer aici, la cîţiva bărbaţi din USR, al căror nume nu merită pomenit.

Sînt personaje politice care folosesc expresii jignitoare, nu doar la adresa colegelor din Parlament, ci şi la adresa bărbaţilor, lucruri pe care le detest. Nu sînt de acord cu nici un fel de derapaj de limbaj din partea unor oameni politici şi dacă într-adevăr au existat, le dezavuez. Păcat că există asemenea subiecte exacerbat mediatizateîn aceste vremuri de pandemie, în care există atîta suferinţă în jurul nostru“, a declarat Emilia Arcan.

„Sînt inadmisibile toate ieşirile sale pe Facebook“

Profesoara Dana Păiuş, consilier local PNL, e revoltată de atitudinea preşedintelui Ionel Arsene, căruia nu-i găseşte nici o scuză, apreciind gestul său de a posta apelative incalificabile, la adresa unei femei, este un gest politic de neiertat. „Dumneavoastră m-aţi întrebat ce părere am eu, ca femeie, faţă de atitudinea domnului preşedinte PSD, Ionel Arsene, faţă de o colegă de partid. Sînt femeie în primul rînd şi mă declar indignată de un asemenea limbaj folosit la adresa unei doamne.

Dezamăgită de comportamentul său nu mă pot declara pentru că nu-l cunosc personal pe domnul Arsene, dar sînt indignată de derapajele sale verbale nu doar la adresa femeilor, ci şi la adresa adversarilor politici, cărora li se adreseză cu invective care-l descalifică. Sînt inadmisibile toate ieşirile sale pe Facebook, care este un spaţiu public.

În situaţia dată, domnul Arsene ar trebui să se gîndească asupra faptului că nu a jignit doar o femeie din propriul partid, ci a jignit toate femeile din această ţară, profesoare, juriste, medici, economiste, jurnaliste etc. Faptul că o postare aluzivă a unei colege de partid l-a enervat, nu justifică în nici un fel gestul său“.

Consiliera romaşcană, întrebată fiind despre atitudinea şefului său de partid, deputatul Laurenţiu Leoreanu, despre care s-ar spune că are, uneori, o atitudine dură cu subalternii, susţine că acesta este, într-adevăr un om ferm, exigent cu sine însuşi şi cu cei din jur, dar că este un om educat, cadru didactic, care nu şi-ar permite să folosească injurii la adresa colegilor de partid şi nu l-a auzit niciodată folosind invective la adresa adversarilor politici.

Şi viceprimarul Roxana Iorga, preşedinta Organizaţiei de Femei a PNL Roman, a dezavuat atitudinea preşedintelui Ionel Arsene la adresa Anei Birchal. Şi preşedinta Organizaţiie de Femei a PNL Neamţ, Gabriela Banu şi colega ei de partid, consiliera judeţeană Mihaela Isciuc, s-au arătat revoltate şi anunţă că va fi prezentat un comunicat de presă, în acest sens.

„Graniţa dintre misoginism şi mitocănie politică, foarte subţire“

Primăriţa comunei Săbăoani, Valeria Dascălu, apreciază că există o graniţă foarte subţire între misoginismul unor bărbaţi politici şi bădărănie. „Din nefericire, în politica de la noi şi nu numai, femeile sînt jignite, umilite, terfelite fie de bărbaţii colegi din acelaşi partid, dar cel mai adesea de adversarii politici.

Sînteţi prima femeie jurnalist care ridică, probabil din solidaritare feminină, această problemă. Eu vorbesc în cunoştinţă de cauză . În cele cinci mandate cît am îndeplinit funcţia de primar am fost umilită de foarte multe ori de către contracandidaţii mei şi asta pentru 100 de ani. Mi s-au aruncat în faţă, dar şi în spaţiul public invective de genul: baroneasă, golancă, hoaţă, bolşevică, comunistă, nesimţită, Ana Pauker (lider al Partidului Comunist Român – n.r.) şi pînă la acuzaţia de a fi o femeie imorală, ca să nu folosesc acel cuvînt jignitor…

Ceea ce vă declar acum nu se referă doar la conflictele din ultimii ani cu un consilier din PMP, ci şi la atitudinea altor colegi din alte partide. A început campania electorală şi jignirile pe Facebook la adresa adversarilor politici pot fi citite, zilnic, nu doar la Săbăoani, ci în toată ţara. Cred că a devenit o obişnuinţă a bărbaţilor să stigmatizeze femeile şi să le evalueze după propria scară de valori şi, adesea, în limbaj suburban.

Graniţa dintre misoginism şi mîrlănia politică este foarte subţire. Invectivele acestea sînt proferate de bărbaţi politici frustraţi şi fără carcater, care vor să-şi acopere neputinţele politice, ca să nu folosesc şi eu un termen mai dur – «impotenţă politică». Fac acest lucru insultînd impardonabil femeile. Din păcate, atunci cînd se ajunge în instanţă, pentru calomniere, judecătorii, bărbaţi şi ei, nu apără femeile.

Am avut un proces împotriva unui consilier, iar la Judecătoria Roman magistratul, la propunerea procurorului, i-a dat cîştig de cauză celui pe care l-am dat în judecată, spunînd că m-a insultat nu ca persoană fizică, ci ca persoană publică şi că, în calitatea pe care o avea, de consilier, avea dreptul să o facă“, a declarat Valeria Dascălu, susţinînd că se pregăteşte să facă o nouă plîngere penală consilierului în discuţie pentru tot felul de derapaje verbale.

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

 1. janel iosub

  4 mai 2020 at 6:10 PM

  IMI PLACE NESPUS DEMULT CUM SENATOAREA ARCAN RIDICA PUPINCURISMUL LA RANG DE VIRTUTE!!!!

  • legio

   9 mai 2020 at 9:48 AM

   Janele crezi ca numai aceasta ,mai este una cu numele de Bulai ,de aceiasi teapa cu vanzatoarea aia de Arcan ,este atata mizerie de ti se face greata ,ca de altfel si de cea mai mare parte a presei locale ,plina de fomisti si lingai in chiur a lui Arsene si nu numai !

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Mita de la spital, începe procesul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ contabila Mihaela Caraiman a fost trimisă în judecată pentru trafic de influenţă ■ a ajuns după gratii după ce a cerut bani pentru promisiuni de angajare sau acte medicale necesare pensionării ■ şpăgile au fost de 2.500 de euro şi 11.000 de lei ■

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ au finalizat urmărirerea penală şi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unui contabile de la Spitalul Municipal Roman. Mihaela Caraiman este acuzată de săvîrşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Asta după ce a cerut bani pentru promisiuni de angajare la unitatea sanitară, ori pentru obţinerea de acte medicale necesare pentru deschiderea drepturilor de pensie. Conform actelor de urmărirere penală, şpăgile ar fi fost cuprinse între 2.500 de euro şi 11.000 de lei.

„Din probele administrate pînă la acest moment, s- a reţinut următoarea situaţie de fapt. În perioada anilor 2019 – 2021, inculpata C.M. a pretins şi primit de la suspectele L.M.E., B.C.E. şi de la martorul L.M., sumele de 2.500 de euro şi 11.000 lei, promiţînd că îşi va trafica pretinsa influenţă asupra unor cadre medicale de decizie din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, fie pentru a obţine angajarea suspecţilor şi a martorului în posturi de asistenţi medicali, infirmieri sau îngrijitori în cadrul aceleiaşi unităţi medicale, fie pentru obţinerea unor acte medicale necesare întocmirii unor dosare de penisie“, se arăta într-un comunicat al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ.

Pentru aceste fapte, pe 16 martie 2021 a fost efectuată o percheziţie la Spitalul de Urgenţă Roman, ţinta fiind biroul Mihaelei Caraiman, încadrată la Serviciului financiar-contabil, altă descindere avînd loc la domiciliul acesteia.

Probe care ar putea stabili comiterea unei fapte penale au fost căutate şi în cele două maşini ale acuzatei. În urma probelor strînse, pe 17 martie 2021 procurorii nemţeni au sesizat instanţa de judecată şi au cerut judecătorilor de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Neamţ luarea măsurii arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile a Mihaelei Caraiman. După deliberări, judecătorii au dispus privarea de libertate pînă la data de 15 aprilie.

„Admite propunerea de arestare preventivă formulată de către Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ şi în consecinţă: În temeiul art. 226 raportat la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpatei C. M., cercetată pentru săvîrşirea a 4 infracţiuni de trafic de influenţă, prevăzută de art. 291 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal“, conform instanţei.

„A fost vorba, într-adevăr, de o descindere la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, făcută de organele de anchetă, care vizează o angajată, dar această descindere nu are legătură cu instituţia. Cum salariata lucra în spital s-a făcut o percheziţie şi în biroul acesteia. Precizăm că nu au fost ridicate din biroul angajatei noastre nici un fel de documente ce ţin de activitatea ei la unitatea sanitară“, a declarat, pentru Monitorul de Neamţ şi Roman, Andreea Trifan, purtător de cuvînt al spitalului.

Dosarul penal este instrumentat cu sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul IPJ Neamţ – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, Brigăzii Operaţiuni Speciale Bacău şi a Serviciului Operaţiuni Speciale Neamţ. De mită pentru angajare la Spitalul Roman au mai existat zvonuri, însă acum este prima dovadă concretă a speculaţiilor.

De acum înainte cauza intră în procedura de Cameră preliminară care nu ar trebui să dureze mai mult de două luni, apoi procesul intră în linie dreaptă, va fi public şi va continua cu administrarea probatoriului, audieri de martori şi administrări de probe.

Citește știrea

Actualitate

Fost şef de la Fisc acuzat de „interes“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ANI a sesizat procurorii în cazul Deliei Rodica Negură ■ inspectorii de integritate acuză că a semnat în calitate de conducător al organului de executare, documentele care au stat la baza continuării unor măsuri de executare silită pentru o societate unde administrator era soţul ■

Un funcţionar public cu statut de şef în cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Neamţ va trebui să dea explicaţii procurorilor pietreni după ce Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamţ. Numele funcţionarului este Delia Rodica Negură, iar inspectorii de integritate spun că sunt indicii privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese.

Conform sursei citate, în calitate de conducător al organului de executare ar fi semnat o serie de documente în cazul unei societăţi la care soţul era administrator şi asociat unic.

„Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamţ cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Negură Delia Rodica a infracţiunii de conflict de interese (text în vigoare până la 28 iulie 2017), prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, prin semnarea în calitate de conducător al organului de executare, a documentelor care au stat la baza continuării unor măsuri de executare silită (constând în vânzarea la licitaţie a unor bunuri imobile) a societăţii comerciale al cărei administrator şi asociat unic este soţul persoanei evaluate, a existat un interes de natură patrimonială pentru acesta“, se precizează în comunicatul de presă emis de ANI.

Sursa citată mai menţionează că „de asemenea, la data de 02 mai 2017, în calitate de conducător al organului de executare, Negură Delia Rodica a semnat procesul-verbal privind eliberarea sumei rezultată din executarea silită, conform căruia, în temeiul prevederilor art. 259 din Legea nr. 207/2015), s-a procedat la distribuirea sumei de 54.007 lei (rezultată din vânzarea bunurilor scoase la licitaţie) pentru stingerea obligaţiilor datorate de către societatea comercială al cărei administrator şi asociat unic este soţul persoanei evaluate“.

În legea privind Codul de procedurã fiscală (207/2015), articolul 259 face parte din capitolul zece, care se referă la eliberarea şi distribuirea sumelor realizate prin executare silită.

Cât priveşte articolul 301 Cod penal, el este reglementat astfel: „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică“.

Rămâne de văzut ce vor stabili procurorii, iar până la o decizie definitivă a instanţei, persoana în cauză beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Citește știrea

Actualitate

Elicopter solicitat pentru un caz grav

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Serviciul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman a solicitat, în dimineaţa zilei de luni, 10 mai, un elicopter pentru transportul la Iaşi al unui biciclist, accidentat grav.

„A fost adus la CPU, de către un echipaj al Ambulanţei, un bărbat de 53 de ani, din Gherăeşti, care a căzut de pe bicicletă şi, în cădere, s-a rănit grav la cap. În urma investigaţilor la computerul tomograf s-a constatat faptul că pacientul avea o hemoragie subarahnoidiană şi din acest motiv a fost solicitat elicopetreul pentru ca pacientul să fie transportat, urgent, la Spitalul de Neorochirurgie din Iaşi, pentru tratament de specialitate“, a declarat Andreea Trifan, purtător de cuvînt al SMU Roman. Hemoragia subarahnoidiană se datoreaza hemoragiilor survenite în spaţiul intracranian, în cadrul unor traumatisme cranio-cerebrale severe. Acest tip de hemoragie poate produce şi anevrisme cerebrale care pot fi fatale.

Citește știrea

Trending