Contactează-ne

Actualitate

Podurile judeţului, luate la verificat. Este vorba de cîteva sute pe teritoriul Neamţului

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ din dispoziţia prefectului Adrian Niţă, o comisie de specialişti în construcţii şi situaţiile de urgenţă verifică stareai podurilor din judeţ ■ prefectul urma să se deplaseze la Gîdinţi, pentru a verifica drumul ocolitor pe care trebuie să-l facă locuitorii celor 5 localităţi de peste Siret, după prăbuşirea podului de la Luţca ■

O echipă mixtă de specialişti de la mai multe instituţii cu atribuţii în domeniul construcţilor şi situaţilor de urgenţă a demarat o acţiune de verificare a tuturor podurilor din judeţul Neamţ, la ordinul prefectului Adrian Niţă.

„Echipa este formată din specialişti de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, de la ISU, de la Consiliul Judeţean şi de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi, efectuîndu-se un proces de inventariere şi verificare a stării tuturor podurilor din judeţ. Este vorba de cîteva sute de poduri şi podeţe amplasate pe drumurile judeţene şi naţionale, astfel încît să obţinem o radiografie a stării lor tehnice.

Activitatea acestei comisii se va desfăşura pe parcursul mai multor luni, ţinînd cont de numărul mare a acestora. Acest raport ne este necesar pentru a putea face demersuri la instituţiile abilitate, în speţă la Consiliul Judeţean şi la Compania Naţională de Investiţii pentru a se putea previziona un necesar al investiţilor în vederea remedierii neregulilor găsite în teren.

Pînă acum, au fost verificate cîteva poduri, cel de la Tupilaţi, cel de la Pîngărăcior, unde între timp au început şi lucrările. În cazul podului de la Girov, acesta se află în procedură de licitaţie o lucrare ce urmează a fi atribuită unui constructor. Pînă acum ştim că se au în vedere 40 de poduri ce ar urma să intre în reconstrucţie“, a declarat prefectul Adrian Niţă.

Acesta spune că urmează a fi reconstruit podul care duce spre Mănăstirea Secu şi că pentru alte 38 de asemea construcţii, care au fost reparate, se are în vedere verificarea stării lor tehnice, pentru a se vedea dacă s-a semnat recepţia finală şi pentru a se evita întîmplări nefericite ca cea de la Luţca, unde după doar 7 luni podul reconstruit s-a prăbuşit.

Prefectul a mai declarat că, în cursul zilei de miercuri, 20 iulie, şi-a planificat o vizită de lucru la Gîdinţi pentru a verifica, personal, situaţia drumului ocolitor spre Sagna. Asta pentru a vedea dacă nemulţumirile populaţiei privind distanţa pe care trebuie să o ocolească locuitori celor 5 comune de peste Siret este sau nu justificată:

„Mi-am planificat această deplasare în teren pentru a mă convinge despre realităţile din teren şi despre distanţa reală pe care o parcurg cetăţenii pe ruta ocolitoare. Unii spun că este vorba despre 1,7 km, alţii de mai mult. Informaţiile pe care le deţin la această oră vorbesc despre renunţarea la podul de pontoane.

Acesta ar fi trebuit construit de Armată la Luţca, dar beneficiarul, Consiliul Judeţean Neamţ, nu şi-a asumat costurile de peste 240.000 deeuro, necesare pentru amplasare, la care se adaugă 40-50.000 deeuro/lunar, pentru mentenanţă. Este o sumă mare pentru un pod pe o singură bandă pe care s-ar circula cu restricţii de tonaj de 40 tone“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Prefectul de Neamţ ameninţă cu judecata liderii PNL

Știre publicată în urmă cu

în data de

Prefectul de Neamţ, Adrian Niţă, spune că îi va da în judecată pe liderii liberalilor nemţeni, după ce aceştia au făcut public un comunicat de presă în legătură cu lucrările efectuate pe podul de pe drumul naţional DN2, la intrarea în municipiul Roman.

Prefectul s-a declarat deranjat de “minciunile și calomniile pe care semnatarii acestui comunicat le-au făcut la adresa mea” şi face precizarea că “îi voi chema în judecată pentru a răspunde civil pentru prejudiciul de imagine pe care mi l-au produs”.

El mai spune şi care este motivul pentru care a luat această decizie: “Această decizie am luat-o deoarece nemțenii nu sunt datori să asiste la bălăcărelile publice proliferate de politicieni care nu s-au remarcat în activitatea lor politică și administrativă decât prin circ și comportament de mahala”.

În ceea ce priveşte starea şi evoluţia lucrărilor la pod, în comunicatul de presă emis de prefect se fac următoarele precizări:

“Reprezentanții DRPDP Iași ne-au comunicat că această activitate a fost contractată de o firmă specializată respectându-se procedurile legale. Operațiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea și realizarea găurilor, montarea rosturilor noi.

Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilatație are termen de finalizare de cel puțin 5 zile/fir. Termenul nu poate fi devansat deoarece sunt folosite în procesul tehnologic betoane speciale cu termen strict de întărire și protecție. Având în vedere complexitatea operațiunii și instalațiile folosite, activitatea nu se poate desfășura pe timpul nopții, ci doar pe timpul zilei. Totodată, în procesul tehnologic există și pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operațiuni și nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul contractual de finalizare a lucrării este sfârșitul lunii august a.c.

Se încearcă finalizarea lucrărilor într-un timp mai scurt, dar fără a fi afectate etapele tehnologice”.

Citește știrea

Actualitate

Calvarul va mai dura. Cozi de kilometri pe E-85, din cauza lucrărilor de la podul de Horia

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ neexistînd rută alternativă, cozile de maşini se întind pe 6-7 kilometri în ambele sensuri ■ problema descongestionării traficului nu are soluţie ■ lucrările ar trebui să fie terminate la finalul lunii august ■

Direcţia Regională de Drumuri Iaşi a început reparaţii la mai multe poduri din raza sa de responsabilitate, printre acestea numărîndu- se şi lucrarea de la cel de Horia, care asigură accesul prin Roman, pe E-85, spre Suceava, Iaşi sau Bacău. Numai că, pe ambele sensuri, zilnic, aglomeraţia depăşeşte limitele normalului.

Se formează cozi de 6-7 kilometri pe ambele sensuri, lucru care irită la maxim conducătorii auto, sau pe cei care tranzitează zona, fiind în concediu. Florin Marius Sima, liderul Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Pentinenciare, filiala Bacău, care face naveta, are de fiecare dată probleme, fiind nevoit să plece că cel puţin o oră înainte, pentru a nu întîrzia la serviciu.

„Traficul este îngreunat şi la modul glumeţ aş spune că ar trebui să se aducă un bac care să folosească la traversarea rîului Moldova. Fac naveta de la Roman la Bacău şi de la începutul lunii am mari probleme, pentru că trebuie să iau în calcul un timp suficient pentru a nu întîrzia la serviciu. Luni, 8 august, am stat în trafic 3 ore pentru a ajunge la Bacău, iar astăzi, cînd m-am întors de la Bacău am aşteptat două ore şi jumătate să intru în Roman.

Coada era pînă la Secuieni. În acest timp, la pod nu lucra nimeni. Vreo patru muncitori stăteau în staţia de benzină de la intrarea pe pod, la o cafea şi o ţigară. În coloană erau maşini cu numere din toate judeţele ţării şi foarte multe TIR-uri cu număr de Ucraina. Lumea e nervoasă, iese din maşină, înjură, dar nu are pe cine întreba ce se întîmplă, pentru că nu există cineva care să dirijeze traficul“, a declarat Florin Sima.

Purtătorul de cuvînt al DRDP Iaşi, Neculai Popovici, a declarat că lucrarea are ca termen de execuţie sfîrşitul lunii august: „Operaţiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea şi realizarea găurilor, montarea rosturilor noi. Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilataţie are termen de finalizare de cel puţin 5 zile/fir.

Termenul nu poate fi devansat, deoarece sînt folosite în procesul tehnologic betoane speciale, cu timp strict de întărire şi protecţie. Avînd în vedere complexitatea operaţiunii şi instalaţiile folosite, activitatea nu se poate desfăşura pe timpul nopţii, ci doar ziua. Totodată, în procesul tehnologic există şi pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operaţiuni şi nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul de finalizare a lucrării este sfârşitul lunii august“.

Poliţia Neamţ cunoaşte problema, dar nu are nici o pîrghie de rezolvare, ţinînd cont că nu există variantă ocolitoare. „În acest moment, valorile de trafic sînt foarte ridicate şi din cauza TIR-urilor din Ucraina, care transportă cereale spre Constanţa. Constructorul are un anumit termen de execuţie şi ne dorim respectarea lui.

Dacă lucrarea se prelungeşte, în septembrie începe şcoala şi traficului existent i se va adăuga cel specific transportului şcolar. E adevărat că nu există poliţişti care să dirijeze traficul, dar vorbind de situaţia complicată. Noi verificăm permanent valorile de trafic, pentru a nu exista incidente, dar nu ajută cu nimic“, a declarat Ramona Ciofu, purtător de cuvînt al Poliţiei Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

VIDEO: Turist din Iaşi, accidentat de o stâncă desprinsă din Chei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vârstă de 34 de ani, din judeţul Iaşi, a fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă dintr-un versant muntos din Bicaz-Chei.

“Astăzi, 10 august, în jurul orei 15.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bicaz au fost sesizați cu privire la faptul că, o bucată de stâncă din zona Bicaz-Chei s-a desprins, accidentând o persoană.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 34 de ani, din județul Iași, se afla împreună cu mai multe persoane în zona turistică Bicaz-Chei, ar fi fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă din versantul muntos.

Polițiștii efectuează verificări pentru a stabili, cu exactitate, cum s-a produs acest eveniment”, a declarat subinspector Ciofu Ramona, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Conform unor surse neoficiale, în momentul în care s-a produs nedoritul incident, bărbatul era cu soţia şi cei doi copii.

Vom reveni.

UPDATE: Bărbatul a fost preluat de un echipaj medical şi transportat la spital. A fost solicitat un elicopter SMURD pentru a fi transportat la un spital din Iaşi.

UPDATE 2: Victima a suferit traumatisme la nivelul capului și se află într-o stare gravă – sursa ISU Neamţ

FOTO: generica

Citește știrea
AdvertisementTrending