Contactează-ne

Prima pagină

„Podul lui Arsene“, scoaterea ruinelor din apa Siretului costă mai mult decât reabilitarea lui

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Consiliului Județean, a fost semnat contractul de lucrări cu firmele care vor elibera albia râului Siret de ruinele podului prăbușit ■ lucrările au o valoare de 7.815.941 de lei, în timp ce reparațiile ai fost de 7.374.449 de lei ■ din această sumă, finanțatorul decontase 7.295.280,58 lei și mai trebuiau dați 79.168 de lei ■

La vreun 1 an și 3 luni de la prăbușirea podului de la Luțca, la sfârșitul săptămânii trecute, Consiliul Județean Neamț a anunțat încheierea contractului de lucrări pentru eliberarea albiei Siretului, cu un grup de firme asociate:  Kipper Trans – lider asociere, Andrei Construct – asociat 1 și Claudiu Demolări – sociat 2, pentru lucrarea  Pod de pe DJ207A, km 6+591, peste râul Siret.

Termenul de finalizare a lucrărilor este de 3 luni, dar conducerea Consiliului Județean susține că are motive să creadă că lucrările se vor termina mai devreme. Prețul contractului este 7.815.941,24 lei (inclusiv TVA), în timp ce investiția inițială a fost de  7.374.449,36 lei, sumă din care Ministerul Dezvoltării decontase, prin PNLD, conform informațiilor publicate de presă, la vremea respectivă, 7.295.280,58 lei.

Ar mai fi rămas de decontat 79.168,78 lei. Reabilitarea podului de la Luțca, după 50 de ani de la construirea sa, cu fonduri guvernamentale, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) a fost executată de firma Darcons, aparținând lui Romică Rotaru, fost subprefect PSD și ex-vicepreședinte al CJ Neamț. După retragerea acestuia, din motive medicale, frâiele afacerilor au fost preluate de către fiu, Alexandru, fost deputat PSD de Neamț.

Lucrarea  făcea parte dintr-un uriaș contract în valoare de 222 de milioane de lei, fără TVA,  semnat de CJ Neamț și o asociere de firme (Aqua Parc SRL, care a fost lider de asociere, firma lui Gheorghe Vlasie, cumătrul lui Ionel Arsene, președintele CJ Neamț), Mavgo Holding, Rustrans SRL, controlată de un afacerist băcăuan; Alido Proiect; Trust CCDP, a lui Daniel Niță, Hydrostroy AD, firmă din Bulgaria, care a mai câștigat licitații cu Aqua Parc și Mavgo.

Mai erau firmele  Primacons Group, Danlin XXL și Rutier Construct SRL. De fapt, societățile câștigaseră un amplu pachet de 44 de lucrări, care includea modernizarea a 33 de poduri, 11 tronsoane de drumuri județene, etc. Podul de la Luțca era unul dintre ele. Având o lungime de 215 metri era considerat printre cele mai mari din țară, pe structură de beton armat. După prăbușirea construcției reabilitate, la doar 7 luni de la consolidare, în ziua de 9 iunie 2022, a început sarabanda proceselor în care este implicată firma Darcons.

Amânări și experți schimbați

În dosarul 7455/291/2022, înregistrat pe rolul Judecătoriei Roman privind asigurarea de dovezi, instanța a admis, la 09.03.2023, cererea de chemare în judecată formulată de reclamantele Antrepriza de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi S.R.L., reprezentată legal prin administrator Dan Amurăriţei, TRUST CCDP, reprezentată legal prin administrator Niţă Dumitru Daniel, reprezentate convențional de C.A Buricea Cosmin-Bogdan, în contradictoriu cu Unitatea administrativ teritorială Judeţul Neamţ, prin Consiliul JudeţeanNeamţ.

Legislativul era reprezentat legal prin preşedintele Ionel Arsene (la momentul respectiv – n.r.), Darcons, societate în insolvenţă, reprezentată prin administrator special – Maria Vasilica Tăbăcaru şi prin administrator judiciar – Eurosmart –  Filiala Braşov, Alido Proiect, reprezentată legal prin administrator Iliev Zhivko Nedev, Rutier Consult, reprezentată legal prin administrator Dan Chiruță având ca obiect asigurare dovezi, şi anume efectuarea unei expertize tehnice judiciare în specialitatea construcţii poduri. Decizia a fost executorie și fără cale atac. Obiectivele expertizei  erau:

  1. Să se determine cauzele prăbuşirii podului pe DJ207 km 6+591, peste râul Siret, la Luţca, judeţul Neamţ, prin raportare la cerinţele beneficiarului, la documentaţia de proiectare întocmită de către proiectantul şi executantul lucrărilor şi la documentaţia de execuţie a lucrărilor, precum şi prin raportare la elementele de construcţie prăbuşite aflate în albia râului Siret, şi la normele / standardele tehnice aplicabile;
  2. Să se analizeze structura de rezistență a podului și să se exprime o opinie, dacă prealabil lucrărilor efectuate de contractant, podul avea — sau nu – o structură de rezistență intactă și viabilă. În măsura în care se constată că structura de rezistență era afectată, trebuia să se detalieze gradul de afectare și natura afectărilor. 3. Să se verifice dacă, față de proiectul de edificare a podului, se poate afirma și dovedi tehnico-știintific dacă podul a fost corect dimensionat – sau dimpotrivă, grav subdimensionat; dacă a fost respectată linia roșie proiectată.
  3. Să se verifice dacă în perioada dintre edificarea podului și atribuirea contractului de reabilitare; dacă s-au constatat deplasări ale aparatelor de reazem; dacă hobanele au beneficiat de lucrări de întreținere periodică. Între timp, experții se tot schimbă. La 22 martie.a.c, expertul desemnat, prin tragere la sorți, era Gheorghe Bejenaru Gheorghe. La 26 aprilie apărea un alt expert, Florin Virgil Cuzenco. La 17.05, figurează ca expert desemnat în spinoasa cauză a podului de la Luțca, Veronel Uță. Acesta din urmă a depus o cerere de înlocuire, respinsă de instanță.

„Nu comentez nimic pe acest subiect!“

La 6 septembrie instanța încă nu se afla în posesia raportului de expertiză, așa încât a presat, amenințând cu amendare și a amânat iarăși judecarea cauzei pentru  18 octombrie 2023. În paralel, Darcons se judecă și cu Inspectoratul de Stat în Construcţii Neamţ (ISC), atacând procesul verbal seria C nr. 2001329/15.06.2022, în dosarul 3656/291/2022. Contactat telefonic, administratorul firmei Darcons, Alexandru Rotaru, a declarat:

„Nu comentez nimic pe acest subiect! Pur și simplu, noi am acționat în instanță instituția (Inspectoratul de Stat în Construcții Neamț – n.r.). Ceea ce vă pot spune este faptul că am primit amendă maximă pentru că nu am anunțat în 24 de ore că podul s-a prăbușit”. Administratorul a precizat că firma nu a fost dată în judecată de Consiliul Județean, așa cum anunța după prăbușire ex-președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, fugar în Italia după condamnarea cu executare la 6 ani și 8 luni, pentru fapte de corupție.

Inspectorul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții Neamț, Marin Mușat, ne-a refuzat, politicos, în a oferi informații despre litigiul în discuție, indicându-ne să facem solicitare scrisă la conducerea centrală a instituției. E adevărat că toată lumea este reticentă, mai ales că podul a decis să cadă într-o așa manieră publică, iar Legea 10/1995 privind calitatea în construcții la art. 35, alineatul 2, cataloghează asta drept infracțiune pedepsită cu închisoare de la 3 la 10 ani.

Plus interzicerea unor drepturi și mai cuprinde și o serie de obligații pentru absolut toți cei implicați. Va fi fascinant de urmărit cum se vor așeza tehnic și legal lucrurile. Reprezentanții socității Darcons au afirmat public că au fost declanșate trei dosare penale, iar anchetatorii au solicitat înscrisuri în original, acestea fiind, în acest moment, doar în posesia ISC.

Romică Rotaru declara la Digi24 că lucrările efectuate nu au vizat structura de rezistență a podului ci doar „tencuieli la grinzi, placa de pod și alte modernizări”. În octombrie 2022, Ionel Arsene a fost personal la Luțca și anunțase că podul era gata, că va fi dat în circulație și că are garanția că „rezistă la greutăți de 340 de tone”. Tot el spunea că cei de la CJ Neamț au urmărit îndeaproape implementarea proiectului.

F. ORDEAN / C. VARVARA

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trending