Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Podul de pontoane e gata

Știre publicată în urmă cu

în data de

• 43 militari profesionisti au montat, ieri, pontoanele peste albia Bistritei • masinile de peste 3,5 tone nu pot trece peste podul nou creat • Consiliul Judetean trebuie sa balasteze zonele de acces • prefectul sustine ca, de joi, s-ar putea circula normal peste Bistrita •

40.000 de oameni din zona Roznov, care toata vara au suferit din lipsa podului de peste Bistrita, au scapat de aceasta grea problema, intrucit, cel mai sigur de miine, vor putea circula peste noul pod, facut din pontoane. Marti, 25 iulie, pe o caldura greu de suportat, 43 de militari profesionisti, insotiti de doi ofiteri, munceau din greu la prinderea pontoanelor unul de altul, pentru a da nastere unui pod peste Bistrita. Acesta este situat inaintea podului mare, la care se tot lucreaza de ceva vreme, si dupa podul varianta ocolitoare, care n-a facut decit sa „inghita“ miliardele judetului, fiind spulberat de ape de citeva ori. Dupa lungi asteptari, autoritatile judetene au acceptat varianta podului plutitor. Ieri, intre salciile din bazarul din Roznov au fost parcate 29 de camioane militare, fiecare transportind cite doua pontoane. In aceeasi zona, au fost ridicate si corturile in care militarii au adapostit tehnica necesara. Oamenii care treceau pe pod, in plina zi, se uitau ca la o minune cum se nastea noua cale de trecere a Bistritei. Militarii, pirliti de soare, lucrau pe echipe; unii ancorau primele pontoane, altii indrumau camioanele, iar citiva, echipati cu veste de salvare, prindeau pontoanele intre ele. Ca sa vada cum decurge treaba, la fata locului a venit si prefectul Toader Mocanu, care a declarat ca, dupa cum se miscau militarii, joi, 27 iulie, sint sanse maxime ca sa se reia circulatia peste Bistrita, in orasul Roznov. „Am vorbit cu cei ofiterii care coordoneaza activitatea si m-au asigurat ca, pina deseara (marti, 25 iulie – n.r.), sint sanse mari sa se termine podul. Ramine obligatia Consiliului Judetean Neamt sa puna la punct calea de acces catre pod. Probabil ca societatea Drupo va balasta intrarea si iesirea de pe pontoane. Apoi, vor trebui semaforizate capetele podului, iluminarea, pentru ca totul sa se desfasoare normal“, a declarat prefectul Toader Mocanu.

„Aproape nu mai credeam ca se va mai face acest pod“

Inainte de a ajunge pe podul mare, cei care veneau dinspre centrul orasului Roznov vedeau corturile si masinile mari ale soldatilor. Cum erau toate amplasate intre salciile de la marginea bazarului, imaginea era una de fortareata. „Aproape nu mai credeam ca se va mai face acest pod. De atita vreme ni se promite ca se va repara podul mare si nu se mai termina. Am avut o vreme varianta ocolitoare pe care a luat-o apa si, de doua luni, ne descurcam cum putem, pentru ca nu mai este pod deloc ca sa trecem cu masina peste Bistrita. Cred ca podul din pontoane ar fi putut fi pus de acum trei ani, de cind s-a stricat podul mare, dar probabil ca sint multe frecusuri la mijloc“, a spus Gheorghe Matei. Maiorul Marian Beraru si capitanul Bogdan Buiu, comandantul companiei care instaleaza punctul de trecere, au precizat ca latimea podului este de 4,2 metri, iar circulatia se va desfasura pe un singur fir. O alta regula care trebuie respectata este ca masinile a caror greutate depaseste 3,5 tone sa nu circule pe podul din pontoane. Acestea vor trebui sa faca, in continuare, ocolul de 40 de kilometri, prin localitatea Frunzeni. Pe toata perioada in care va fi utilizat podul de pontoane de la Roznov, acesta va fi supravegheat de militari profesionisti, dintre cei care au fixat pontoanele urmind a ramine in zona 18, toti de la UM 01294 din Braila. Astazi, vor pleca la Braila ceilalti 30 de militari care si-au incheiat misiunea. Pontoanele aduse de ei ar putea forma un pod lung de circa 85 de metri liniari, dar, cel putin deocamdata, acesta va fi mai scurt, pentru ca apele Bistritei au scazut. Maiorul Marian Beraru a precizat ca, unde a fost fixat podul, adincimea apei este de circa un metru si jumatate, iar daca debitul va creste, pontoanele se vor ridica odata cu nivelul apei. Podul provizoriu de la Roznov costa circa doua miliarde de lei, banii fiiind achitati din vistieria Consiliului Judetean. Poate ca nu ar fi insemnat foarte mult intr-un alt context, insa, pina acum, alte multe miliarde de lei au fost investiti de pomana in varianta ocolitoare, luata de mai multe ori de apele involburate ale Bistritei. Prefectul sustine ca a propus sa se realizeze podul din pontoane la Roznov inca de anul trecut, dar „n-a fost suficient de convingator“. „I-am propus fostului presedinte al CJ, Dan Vasile Constantin, sa punem la punct realizarea acestui pod din pontoane, dar nu mi-a dat dreptate. Acum, iata ca este buna ideea mea si sper sa rezolvam problema atitor mii de oameni care au suferit din lipsa podului“, a spus prefectul.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending