Contactează-ne

Actualitate

Pod găurit la Poiana Teiului, curg comunicatele. Prefectura, ţo(a)lele metalice, suprasolicitarea şi podarii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Doar ce a apărut o ditamai gaura în podul de pe DN 15 B, în satul Petru Vodă, din comuna Poiana Teiului, că au şi început să curgă… comunicatele. Prin gaură sau despre gaură, că nu mai are mare importanţă.

Prefectura Neamţ a convocat de urgenţă şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. Şi s-au dispus măsuri. De monitorizare, de amplasare de indicatoare, de montare de” ţole” metalice (dacă nu ştiţi ce înseamnă vă spun cei de la Prefectură, dar să ştiţi că nu e mare diferenţă faţă de ţoale, e drept metalice) şi de convocare a unui expert. În rest, se va face permanenţă la pod, acum când a apărut gaura, că până să apară nu s-a putut face mentenanţă.

Trecem la cei de la Drumuri şi Poduri Iaşi. Instituţia care era mai ieri cu doi directori din care unul Pilă, iar celalălalt cică îi semăna la grad de rudenie cu politicienii. Dar să revenim. Podarii de la Iaşi au reacţionat prompt pe… Facebook.

Şi ne spun că s-a produs o “degradare” la pod, eufemism pentru ditamai găuroiul de 3 metri lungime şi aproape un metru lăţime, iar de vină e “suprasolicitarea”.

Care e ciudată în mintea, puţină?!, a celor de la DRDP Iaşi pentru că, n-o să credeţi, la ultima revizie efectuată de experţii lui Pilă podul n-a dat semne că ar fi… suprasolicitat. Sau măcar surmenat, ori măcar puţin obosit. Sau cu probleme. Nu zic în comunicatul feisbucist, dar noi suntem gata să pariem că experţii de la Drumuri şi Poduri tocmai se pregăteau să-i vopsească balustrada, podului, şi să ni-l prezinte ca “nou-nouţ”.

Deci… citiţi vă rugăm în continuare comunicatele de la Prefectură şi de la Drumuri şi… căscaţi bine ochii dacă vă aventuraţi să circulaţi pe un pod din Neamţ. Unele, din ce în ce mai multe, mai pică. De tot sau măcar pe bucăţi.

Comunicatele:

“Astăzi, 01.08.2022, ora 20.30, am convocat in sedinta extraordinara  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, urmare a problemelor apărute pe podul de pe drumul national DN 15B, comuna Poiana Teiului, sat Petru Vodă, județul Neamt.

Au fost dispuse următoarele măsuri:

-Monitorizarea de către Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț a respectării restricțiilor impuse de DRDP lași – SDN Neamt pe podul de pe DN15B din com Poiana Teiului.

-DRDP lași – SDN Neamț va dispune amplasarea de indicatoare pentru informarea populației și a participanților la trafic cu privire la restrictionarea accesului în zona afectată.

-In data de 02.08.2022, la nivelul judetului Neamt. prin ordin al Prefectului Judetul Neamt, se constituie echipa mixtă formată din reprezentanți ai Institutiei Prefectului Judetul Neamt, Inspectoratului de Stat în Construcții Neamt, DRDP lași – SDN Neamț, Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț, pentru evaluarea consecintelor evenimentului produs pe podul de pe DN 15B, comuna Poiana Teiului și formularea de propuneri până la data de 03.08.2022.

–DRDP lași – SDN Neamț va monta temporar țole metalice de 2 cm grosime, pe porțiunea de pod afectată, până la identificarea soluțiilor tehnice necesare, pentru a nu pune în pericol participanții la trafic.

—DRDP lași va convoca în regim de urgență până la data de 02.08.2022, ora 12.00. un expert tehnic atestat MLPAT, pentru cerinta A4, B2. D – poduri, pentru efectuarea unei expertize din care să rezulte condițiile de utilizare a acestui pod.

DRDP lași – SDN Neamț și lucrători ai IPJ Neamț vor asigura permanenta în zonă. Momentan, traficul se va desfășura alternativ pe un singur sens” – Prefectura Neamţ.

În cursul acestei după amiezi, pe DN15B, în localitatea Petru Vodă s-a produs o degradare la podul de la km 7 + 280, partea dreaptă, placa carosabilă dintre două grinzi a cedat pe o lungime de circa 3m și o lățime de 0,8. Consecutiv producerii degradării, zona a fost semnalizată, iar traficul a fost întrerupt, la fața locului fiind mobilizată echipa districtului Călugăreni.

Din primele evaluări, incidentul s-a produs datorită suprasolicitării, podul respectiv nefiind semnalat cu probleme de la ultima revizie efectuată de experți. O echipă a DRDP Iași se va deplasa în scurt timp la locul incidentului în vederea luării celor mai grabnice măsuri pentru refacerea suprafeței și asigurarea traficului. Recomandăm celor ce intenționează să tranziteze DN15B între Poiana Largului și Tg. Neamț, să folosească alternativa DN 15 până în Piatra Neamț și apoi DN 15C spre Tg. Neamț, alternativă viabilă pentru ambele sensuri de tranzit” – DRDP Iaşi.

Citește știrea
3 comentarii

3 Comments

 1. Adrian

  2 august 2022 at 8:09 AM

  Asta e pamflet? Sau luare la mișto? Că n are treabă cu presa. Pe bune.

  • Cezar Filip

   2 august 2022 at 10:21 AM

   Sunteţi sigur că nu are treabă cu presa? Sau… ce fac aceşti domni nu are treabă cu administraţia? Şi, ca să vă şi răspundem, e satiră. Poate aşa se simt domnii cu comunicatele

 2. Adrian

  2 august 2022 at 12:59 PM

  Mda. Clar. Cu astfel de reacții nu se va rezolva nimic. Și nu cred că va fi o anchetă jurnalistică care să miște ceva. Nu i cu cine. Asta e. Baftă!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Prefectul de Neamţ ameninţă cu judecata liderii PNL

Știre publicată în urmă cu

în data de

Prefectul de Neamţ, Adrian Niţă, spune că îi va da în judecată pe liderii liberalilor nemţeni, după ce aceştia au făcut public un comunicat de presă în legătură cu lucrările efectuate pe podul de pe drumul naţional DN2, la intrarea în municipiul Roman.

Prefectul s-a declarat deranjat de “minciunile și calomniile pe care semnatarii acestui comunicat le-au făcut la adresa mea” şi face precizarea că “îi voi chema în judecată pentru a răspunde civil pentru prejudiciul de imagine pe care mi l-au produs”.

El mai spune şi care este motivul pentru care a luat această decizie: “Această decizie am luat-o deoarece nemțenii nu sunt datori să asiste la bălăcărelile publice proliferate de politicieni care nu s-au remarcat în activitatea lor politică și administrativă decât prin circ și comportament de mahala”.

În ceea ce priveşte starea şi evoluţia lucrărilor la pod, în comunicatul de presă emis de prefect se fac următoarele precizări:

“Reprezentanții DRPDP Iași ne-au comunicat că această activitate a fost contractată de o firmă specializată respectându-se procedurile legale. Operațiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea și realizarea găurilor, montarea rosturilor noi.

Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilatație are termen de finalizare de cel puțin 5 zile/fir. Termenul nu poate fi devansat deoarece sunt folosite în procesul tehnologic betoane speciale cu termen strict de întărire și protecție. Având în vedere complexitatea operațiunii și instalațiile folosite, activitatea nu se poate desfășura pe timpul nopții, ci doar pe timpul zilei. Totodată, în procesul tehnologic există și pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operațiuni și nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul contractual de finalizare a lucrării este sfârșitul lunii august a.c.

Se încearcă finalizarea lucrărilor într-un timp mai scurt, dar fără a fi afectate etapele tehnologice”.

Citește știrea

Actualitate

Calvarul va mai dura. Cozi de kilometri pe E-85, din cauza lucrărilor de la podul de Horia

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ neexistînd rută alternativă, cozile de maşini se întind pe 6-7 kilometri în ambele sensuri ■ problema descongestionării traficului nu are soluţie ■ lucrările ar trebui să fie terminate la finalul lunii august ■

Direcţia Regională de Drumuri Iaşi a început reparaţii la mai multe poduri din raza sa de responsabilitate, printre acestea numărîndu- se şi lucrarea de la cel de Horia, care asigură accesul prin Roman, pe E-85, spre Suceava, Iaşi sau Bacău. Numai că, pe ambele sensuri, zilnic, aglomeraţia depăşeşte limitele normalului.

Se formează cozi de 6-7 kilometri pe ambele sensuri, lucru care irită la maxim conducătorii auto, sau pe cei care tranzitează zona, fiind în concediu. Florin Marius Sima, liderul Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Pentinenciare, filiala Bacău, care face naveta, are de fiecare dată probleme, fiind nevoit să plece că cel puţin o oră înainte, pentru a nu întîrzia la serviciu.

„Traficul este îngreunat şi la modul glumeţ aş spune că ar trebui să se aducă un bac care să folosească la traversarea rîului Moldova. Fac naveta de la Roman la Bacău şi de la începutul lunii am mari probleme, pentru că trebuie să iau în calcul un timp suficient pentru a nu întîrzia la serviciu. Luni, 8 august, am stat în trafic 3 ore pentru a ajunge la Bacău, iar astăzi, cînd m-am întors de la Bacău am aşteptat două ore şi jumătate să intru în Roman.

Coada era pînă la Secuieni. În acest timp, la pod nu lucra nimeni. Vreo patru muncitori stăteau în staţia de benzină de la intrarea pe pod, la o cafea şi o ţigară. În coloană erau maşini cu numere din toate judeţele ţării şi foarte multe TIR-uri cu număr de Ucraina. Lumea e nervoasă, iese din maşină, înjură, dar nu are pe cine întreba ce se întîmplă, pentru că nu există cineva care să dirijeze traficul“, a declarat Florin Sima.

Purtătorul de cuvînt al DRDP Iaşi, Neculai Popovici, a declarat că lucrarea are ca termen de execuţie sfîrşitul lunii august: „Operaţiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea şi realizarea găurilor, montarea rosturilor noi. Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilataţie are termen de finalizare de cel puţin 5 zile/fir.

Termenul nu poate fi devansat, deoarece sînt folosite în procesul tehnologic betoane speciale, cu timp strict de întărire şi protecţie. Avînd în vedere complexitatea operaţiunii şi instalaţiile folosite, activitatea nu se poate desfăşura pe timpul nopţii, ci doar ziua. Totodată, în procesul tehnologic există şi pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operaţiuni şi nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul de finalizare a lucrării este sfârşitul lunii august“.

Poliţia Neamţ cunoaşte problema, dar nu are nici o pîrghie de rezolvare, ţinînd cont că nu există variantă ocolitoare. „În acest moment, valorile de trafic sînt foarte ridicate şi din cauza TIR-urilor din Ucraina, care transportă cereale spre Constanţa. Constructorul are un anumit termen de execuţie şi ne dorim respectarea lui.

Dacă lucrarea se prelungeşte, în septembrie începe şcoala şi traficului existent i se va adăuga cel specific transportului şcolar. E adevărat că nu există poliţişti care să dirijeze traficul, dar vorbind de situaţia complicată. Noi verificăm permanent valorile de trafic, pentru a nu exista incidente, dar nu ajută cu nimic“, a declarat Ramona Ciofu, purtător de cuvînt al Poliţiei Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

VIDEO: Turist din Iaşi, accidentat de o stâncă desprinsă din Chei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vârstă de 34 de ani, din judeţul Iaşi, a fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă dintr-un versant muntos din Bicaz-Chei.

“Astăzi, 10 august, în jurul orei 15.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bicaz au fost sesizați cu privire la faptul că, o bucată de stâncă din zona Bicaz-Chei s-a desprins, accidentând o persoană.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 34 de ani, din județul Iași, se afla împreună cu mai multe persoane în zona turistică Bicaz-Chei, ar fi fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă din versantul muntos.

Polițiștii efectuează verificări pentru a stabili, cu exactitate, cum s-a produs acest eveniment”, a declarat subinspector Ciofu Ramona, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Conform unor surse neoficiale, în momentul în care s-a produs nedoritul incident, bărbatul era cu soţia şi cei doi copii.

Vom reveni.

UPDATE: Bărbatul a fost preluat de un echipaj medical şi transportat la spital. A fost solicitat un elicopter SMURD pentru a fi transportat la un spital din Iaşi.

UPDATE 2: Victima a suferit traumatisme la nivelul capului și se află într-o stare gravă – sursa ISU Neamţ

FOTO: generica

Citește știrea
AdvertisementTrending