Contactează-ne

Actualitate

PNL susține dezvoltarea agriculturii și promovarea produselor românești

Știre publicată în urmă cu

în data de

Identitatea românilor este strâns legată și de universul rural, de mediul în care se trudește din greu pentru a se asigura hrana noastră, a tuturor. Munca agricultorilor este cu atât mai importantă cu cât, în cazul lor, amenințările cu care au de-a face vin și din partea naturii, pe care nu o putem controla, ci doar putem învăța cum să o respectăm.

PNL a acordat și va acorda și pe viitor atenția necesară pentru susținerea agriculturii și dezvoltării rurale.

Sunt o persoană dedicată dezvoltării spațiului rural din zona noastră. Am atras fonduri europene pentru dezvoltarea multor proiecte importante de sprijin pentru agricultorii și fermierii nemțeni. Și îi voi susține în continuare. Nu doar eu, ci și întreaga echipă liberală de la Neamț, alături de Guvernul PNL. Cred că cea mai de preț moștenire este ceea ce transmitem noi generațiilor următoare. Educația pe care putem să le-o dăm, să le insuflăm dragostea de țară, chiar dacă sună naționalist pentru unii, pentru mine sună normal, vine din suflet și din inimă. Respectul față de tricolor, respectul față de valorile neamului nostru românesc, față de pământul nostru”, a declarat Daniel Vasiliu Macovei candidat PNL Neamț.

Prin programul de guvernare, propus pentru următorii 4 ani, promovăm în continuare comercializarea produselor românești de calitate. La finalul semestrului I din 2020, am reușit o reducere cu 10,5% a deficitului balanței comerciale cu produse agroalimentare (968 milioane euro) față de 2019. Exporturile au crescut cu 6,4%. Continuăm să ne luptăm, prin sprijinirea dezvoltării fermelor de familie și a instalării tinerilor fermieri. Ca finanțare, Guvernul PNL va aloca:

 • 6,5 miliarde euro pentru infrastructura de irigații, mai ales pentru reluarea lucrările la Canalul Siret-Bărăgan
 • 21,6 miliarde euro – plăți directe și dezvoltare agricolă până în 2027
 • 1 miliard euro, investiții în ferme, din care 200 milioane euro alocați fermelor de familie
 • 520 milioane euro pentru instalarea tinerilor fermieri
 • Susținem crearea lanțurilor alimentare scurte „De la fermă la consumator”
 • 650 milioane euro pentru cea mai mare campanie de împădurire a României: plantarea a 220 milioane puieți
 • Combaterea tăierilor ilegale – îmbunătățirea sistemului de monitorizare SUMAL

România se află în fața unei oportunitățiistorice. În perioada 2021-2027, CadrulFinanciar Multianual al UE și programul NextGeneration EU vor aduce țării noastreaproape 80 de miliarde de Euro, care vor fiutilizate pentru investiții majore, inclusiv în agricultură. Pachetul a fost negociat la Bruxelles de către Președintele Klaus Iohannis și vizează o dezvoltare fără precedent pe care țara noastră o va avea în următorii ani.

Agricultura românească trebuie să îșiconsolideze performanţele și sădevină competitivă pe termen lung,fără dependenţe sau vulnerabilităţigenerate de: accesul  dificil la finanţare,fragmentarea terenurilor, lipsa forţei demuncă sau capriciile vremii. Cu finanțarea europeană necesară, România are capacitatea de a redeveni o forță în domeniul agricol din Europa.

”Sunt inginer agronom, fermier și înțeleg toate provocările de care avem parte în acest domeniu. Însă nu m-am lăsat descurajat niciodată și am ales să mă implic. Cred că România poate fi grânarul Europei, cred că tinerii se pot implica pentru a dezvolta agricultura românească. Activitatea noastră a fermierilor este foarte importantă și trebuie să fim susținuți. Și știu că vom fi susținuți. PNL și Guvernul susțin dezvoltarea”, a declarat Vlad Diaconu candidat PNL Neamț.

PNL va moderniza agricultura

PNL își propune modernizarea agriculturii prinimplementarea unor politici publice decreștere a competitivităţii economice sectoriale, astfel încât, mica exploataţieagricolă să devină eficientă și să nu mai fiemijloc informal de protecţie socială, profunddependentă de stat. Astfel, putem trece de la agricultura predominant de subzistență, la o agricultură performantă. Instrumentele publicede sprijin să încurajeze capitalizarea, industrializarea agriculturii și modernizareainfrastructurii rurale, iar agricultura românească să valorifice oportunităţile accesuluila fonduri europene și piaţa internă și săpromoveze forme de susţinere echitabilă atuturor fermierilor.

Ne propunem să încurajăm agriculturaecologică, sănătoasă, care se regăsește înprofilul tradiţional al ţăranului roman și săextindem metodele de producţie avansate, de înaltăprecizie, prin strânsalegătură între cercetarea autohtonă și activităţile agricole, utilizând inteligent resurselede apă, sol și soiuri ameliorate genetic.

Sprijinul prin Planul NaționalStrategic 2021- 2027 al României  seva concentra pe atingerea următoarelorobiective:

 • promovarea unui sector agricol inteligent, rezilient și diversificat care săasigure securitatea alimentară;
 • consolidarea orientării către piață șicreșterea competitivității;
 • îmbunătățirea poziției fermierilor înlanțul valoric.

Toate acestea se vor face prin investiții în modernizarea, restructurareaşi creșterea competitivității  fermelor, cuaccent pe fermele de familie. Mai sunt însă necesare și politici care să încurajeze instalarea tinerilor fermieri, sprijinirea integrării producției pe lanțul agroalimentar, gestionarea riscurilor la nivel de fermă. În materie de finanțate, mai sunt necesare investiții în crearea şi dezvoltarea valoriiadăugate prin procesarea şi marketingulproduselor agro-alimentare, investiții în infrastructura de irigații, susținerea inovării prin dezvoltarea de noi practici care sărăspundă lanevoile specifice ale fermierilor, efectuarea de plăți compensatorii pentru angajamenteîn materie de mediu și climă, ori în cazul presiunii exercitate asupra productivității de constrângeri naturale sau alteconstrângeri specifice anumitor zone.

PNL va sprijini dezvoltarea producătorilor români prin crearea unei rețele naționale decolectare, depozitare, procesare și distribuție a produselor românești. Bugetul alocat va fi de 750 milioane de Euro (PlanulNațional de Relansare și Reziliență). Acest proiect revoluționar este practicat în Europa de Vest de decenii și a contribuit major la îmbunătățirea comercializării produselor de către micii producători, mulți negrupați în asociații și fără capacitate de negociere cu marile lanțuri de magazine.

Totodată, vom sprijini tinerii fermieri prin concesionarea prin atribuire directă,a suprafețelor de terenagricol (până la 50 ha/fermier) aflate înadministrarea Agenției DomeniuluiStatului.

Guvernul PNL va sprijini instalarea tinerilor fermieri, cu sprijinfinanciar prin FEADR, cu alocarea sumeide aproximativ 520 milioane de Euro. Alte politici de atragere a tinerilor către acest domeniu vizează stimularea angajării tineretului în agricultură prin sprijin pentru angajatorii siangajații dinsectoarele agricultură șiindustria alimentară, constând în plata peo perioadă de maxim 18 luni 75% din salariupentru angajatorii care încadrează înmuncă cu normă întreagă persoane cuvârsta cuprinsă între 16-29 ani înregistrațica șomeri în evidența ANOFM (TineriNEETS).

Toate acestea confirmă faptul că PNL este partidul care se preocupă de viitorul României, de dezvoltarea agriculturii și în mod special de dezvoltarea județului Neamț.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

 1. VLAD

  1 decembrie 2020 at 10:37 AM

  Noaptea mintii , mincinosi de PNL -isti , promovati produsele romanesti ! pai cum mincinosilor tinandu- i
  pe cativa producatori care au mai ramas in conditii mizerabile in piata centrala.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending