Contactează-ne

Actualitate

PNL susține dezvoltarea agriculturii și promovarea produselor românești

Știre publicată în urmă cu

în data de

Identitatea românilor este strâns legată și de universul rural, de mediul în care se trudește din greu pentru a se asigura hrana noastră, a tuturor. Munca agricultorilor este cu atât mai importantă cu cât, în cazul lor, amenințările cu care au de-a face vin și din partea naturii, pe care nu o putem controla, ci doar putem învăța cum să o respectăm.

PNL a acordat și va acorda și pe viitor atenția necesară pentru susținerea agriculturii și dezvoltării rurale.

Sunt o persoană dedicată dezvoltării spațiului rural din zona noastră. Am atras fonduri europene pentru dezvoltarea multor proiecte importante de sprijin pentru agricultorii și fermierii nemțeni. Și îi voi susține în continuare. Nu doar eu, ci și întreaga echipă liberală de la Neamț, alături de Guvernul PNL. Cred că cea mai de preț moștenire este ceea ce transmitem noi generațiilor următoare. Educația pe care putem să le-o dăm, să le insuflăm dragostea de țară, chiar dacă sună naționalist pentru unii, pentru mine sună normal, vine din suflet și din inimă. Respectul față de tricolor, respectul față de valorile neamului nostru românesc, față de pământul nostru”, a declarat Daniel Vasiliu Macovei candidat PNL Neamț.

Prin programul de guvernare, propus pentru următorii 4 ani, promovăm în continuare comercializarea produselor românești de calitate. La finalul semestrului I din 2020, am reușit o reducere cu 10,5% a deficitului balanței comerciale cu produse agroalimentare (968 milioane euro) față de 2019. Exporturile au crescut cu 6,4%. Continuăm să ne luptăm, prin sprijinirea dezvoltării fermelor de familie și a instalării tinerilor fermieri. Ca finanțare, Guvernul PNL va aloca:

 • 6,5 miliarde euro pentru infrastructura de irigații, mai ales pentru reluarea lucrările la Canalul Siret-Bărăgan
 • 21,6 miliarde euro – plăți directe și dezvoltare agricolă până în 2027
 • 1 miliard euro, investiții în ferme, din care 200 milioane euro alocați fermelor de familie
 • 520 milioane euro pentru instalarea tinerilor fermieri
 • Susținem crearea lanțurilor alimentare scurte „De la fermă la consumator”
 • 650 milioane euro pentru cea mai mare campanie de împădurire a României: plantarea a 220 milioane puieți
 • Combaterea tăierilor ilegale – îmbunătățirea sistemului de monitorizare SUMAL

România se află în fața unei oportunitățiistorice. În perioada 2021-2027, CadrulFinanciar Multianual al UE și programul NextGeneration EU vor aduce țării noastreaproape 80 de miliarde de Euro, care vor fiutilizate pentru investiții majore, inclusiv în agricultură. Pachetul a fost negociat la Bruxelles de către Președintele Klaus Iohannis și vizează o dezvoltare fără precedent pe care țara noastră o va avea în următorii ani.

Agricultura românească trebuie să îșiconsolideze performanţele și sădevină competitivă pe termen lung,fără dependenţe sau vulnerabilităţigenerate de: accesul  dificil la finanţare,fragmentarea terenurilor, lipsa forţei demuncă sau capriciile vremii. Cu finanțarea europeană necesară, România are capacitatea de a redeveni o forță în domeniul agricol din Europa.

”Sunt inginer agronom, fermier și înțeleg toate provocările de care avem parte în acest domeniu. Însă nu m-am lăsat descurajat niciodată și am ales să mă implic. Cred că România poate fi grânarul Europei, cred că tinerii se pot implica pentru a dezvolta agricultura românească. Activitatea noastră a fermierilor este foarte importantă și trebuie să fim susținuți. Și știu că vom fi susținuți. PNL și Guvernul susțin dezvoltarea”, a declarat Vlad Diaconu candidat PNL Neamț.

PNL va moderniza agricultura

PNL își propune modernizarea agriculturii prinimplementarea unor politici publice decreștere a competitivităţii economice sectoriale, astfel încât, mica exploataţieagricolă să devină eficientă și să nu mai fiemijloc informal de protecţie socială, profunddependentă de stat. Astfel, putem trece de la agricultura predominant de subzistență, la o agricultură performantă. Instrumentele publicede sprijin să încurajeze capitalizarea, industrializarea agriculturii și modernizareainfrastructurii rurale, iar agricultura românească să valorifice oportunităţile accesuluila fonduri europene și piaţa internă și săpromoveze forme de susţinere echitabilă atuturor fermierilor.

Ne propunem să încurajăm agriculturaecologică, sănătoasă, care se regăsește înprofilul tradiţional al ţăranului roman și săextindem metodele de producţie avansate, de înaltăprecizie, prin strânsalegătură între cercetarea autohtonă și activităţile agricole, utilizând inteligent resurselede apă, sol și soiuri ameliorate genetic.

Sprijinul prin Planul NaționalStrategic 2021- 2027 al României  seva concentra pe atingerea următoarelorobiective:

 • promovarea unui sector agricol inteligent, rezilient și diversificat care săasigure securitatea alimentară;
 • consolidarea orientării către piață șicreșterea competitivității;
 • îmbunătățirea poziției fermierilor înlanțul valoric.

Toate acestea se vor face prin investiții în modernizarea, restructurareaşi creșterea competitivității  fermelor, cuaccent pe fermele de familie. Mai sunt însă necesare și politici care să încurajeze instalarea tinerilor fermieri, sprijinirea integrării producției pe lanțul agroalimentar, gestionarea riscurilor la nivel de fermă. În materie de finanțate, mai sunt necesare investiții în crearea şi dezvoltarea valoriiadăugate prin procesarea şi marketingulproduselor agro-alimentare, investiții în infrastructura de irigații, susținerea inovării prin dezvoltarea de noi practici care sărăspundă lanevoile specifice ale fermierilor, efectuarea de plăți compensatorii pentru angajamenteîn materie de mediu și climă, ori în cazul presiunii exercitate asupra productivității de constrângeri naturale sau alteconstrângeri specifice anumitor zone.

PNL va sprijini dezvoltarea producătorilor români prin crearea unei rețele naționale decolectare, depozitare, procesare și distribuție a produselor românești. Bugetul alocat va fi de 750 milioane de Euro (PlanulNațional de Relansare și Reziliență). Acest proiect revoluționar este practicat în Europa de Vest de decenii și a contribuit major la îmbunătățirea comercializării produselor de către micii producători, mulți negrupați în asociații și fără capacitate de negociere cu marile lanțuri de magazine.

Totodată, vom sprijini tinerii fermieri prin concesionarea prin atribuire directă,a suprafețelor de terenagricol (până la 50 ha/fermier) aflate înadministrarea Agenției DomeniuluiStatului.

Guvernul PNL va sprijini instalarea tinerilor fermieri, cu sprijinfinanciar prin FEADR, cu alocarea sumeide aproximativ 520 milioane de Euro. Alte politici de atragere a tinerilor către acest domeniu vizează stimularea angajării tineretului în agricultură prin sprijin pentru angajatorii siangajații dinsectoarele agricultură șiindustria alimentară, constând în plata peo perioadă de maxim 18 luni 75% din salariupentru angajatorii care încadrează înmuncă cu normă întreagă persoane cuvârsta cuprinsă între 16-29 ani înregistrațica șomeri în evidența ANOFM (TineriNEETS).

Toate acestea confirmă faptul că PNL este partidul care se preocupă de viitorul României, de dezvoltarea agriculturii și în mod special de dezvoltarea județului Neamț.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

 1. VLAD

  1 decembrie 2020 at 10:37 AM

  Noaptea mintii , mincinosi de PNL -isti , promovati produsele romanesti ! pai cum mincinosilor tinandu- i
  pe cativa producatori care au mai ramas in conditii mizerabile in piata centrala.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Tentativă de omor la nuntă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ fapta a avut loc în aprilie 2018, la Poienari ■ victima a suferit leziuni vindecabile în 65 - 75 de zile de îngrijiri medicale, ce i-au pus viaţa în pericol ■ partea vătămată cere de la agresor 50.000 de lei ■

Petrecerea a doi tineri care şi-au legat destinele în urmă cu ceva vreme era să se lase cu moarte de om. S-a întîmplat în localitatea Poienari, în luna aprilie a anului 2018, cînd socrul mic a fost bătut atît de rău încît a suferit leziuni ce au necesitat un număr de 65 – 75 de zile de îngrijiri medicale.

În plus, prin natura şi gravitatea lor, i-au pus victimei viaţa în primejdie. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a lui Ionuţ Daniel Bădărău, în vîrstă de 25 de ani, din localitatea Bozieni, acesta fiind acuzat de săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor. Conform actelor de urmărire penală, fapta a avut loc la nunta fiicei viitoarei victime. Petrecerea a fost organizată la locuinţa socrului mic, unde au fost invitate mai multe persoane, printre care se afla şi viitorul acuzat.

Spre miezul nopţii, gazda ar fi vrut să încheie petrecerea şi să se retragă la culcare, astfel încît a intenţionat să întrerupă nunta. Nu toţi nuntaşii au fost de acord, cel mai supărat fiind inculpatul, care ar fi dorit să se mai distreze. Cu toate acestea, socrul mic nu l-a ascultat şi i-a poftit pe musafiri să-şi vadă de drum. În aceste condiţii şi posibil din cauza alcoolului consumat, între victimă şi agresor a izbucnit o altercaţie, iar în urma unor discuţii violente, inculpatul ar fi lovit partea vătămată cu pumnul în plină figură.

Luat prin surprindere, bărbatul s-a dezechilibrat, nu s-a mai putut redresa şi a căzut cu capul de pavajul din curte. Chiar dacă victima era la pămînt, agresorul nu şi-a putut stăpîni nervii şi a continuat să-l lovească pe bărbat cu pumnii, dar şi cu picioarele, în zona capului şi toracelui. Cînd cei prezenţi la faţa locului i-au despărţit pe cei doi, victima suferise deja leziuni grave.

A fost solicitat ajutorul ambulanţei care a transportat rănitul la spital, pentru îngrijiri medicale de specialitate. Partea vătămată a suferit mai multe traumatisme craniene, ulterior medicii legişti stabilind că prin intensitatea loviturilor i-a fost pusă viaţa în pericol. La finele urmării penale partea vătămată s-a constituit parte civilă în procesul penale şi cere de la agresor suma de 50.000 de lei, cu titlu de daune morale şi materiale.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Neamţ unde timp de cel mult două luni va fi în procedură de Cameră preliminară. La finele acestei etape, procesul intră în linie dreaptă, şi urmează administrări de probe şi audieri de martori, în vederea stabilirii vinovăţiei, sau nevinovăţiei inculpatului. Rămîne de văzut ce vor stabili judecătorii la finele deliberărilor.

Citește știrea

Actualitate

Unde-i lege, nu-s norme de aplicare. Chiar şi la gunoi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ singura staţie de compost, cea de la Piatra Neamţ, este depăşită tehnic ■ nu face faţă prelucrării decît a gunoiului menajer din capitala judeţului şi cîteva comune limitrofe ■ o lege în domeniu, deşi este publicată în Monitorul Oficial, nu are norme de aplicare ■

Începînd cu luna ianuarie 2021 a intrat în vigoare Legea compostului, care obligă cetăţenii şi firmele să colecteze separat din gunoiul menajer resturile biodegradabile, cu scopul de a fi transformate în îngrăşămînt.

Directorul ADI ECO Neamţ, Claudiu Pădure, a declarat pentru Monitorul, că deşi la Neamţ se stă binişor în ceea ce priveşte etapa de pregătire a implementării actului normativ, legea nu poate fi aplicabilă, din raţiuni ce ţin de faptul că nu se ştie ce se va face cu aceste deşeuri biodegradabile.

„La Neamţ am putea spune că stăm un pic mai bine decît în restul ţării. Încă de la formarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) am împărţit 52 de mii de compostoare pentru mediul rural. Pentru urban, Romanul şi Tîrgu Neamţ au acele pubele.

Pentru municipiul Piatra Neamţ am găsit o soluţie, în sensul modificării uşoare a acelor module noi, amplasate în oraş. O pubelă pentru deşeuri reciclabile va fi transformată în pubelă pentru deşeuri compost. Problema cea mai mare este, însă, ce facem cu acest compost? Îl colectăm, dar în afara staţiei de compost de la Piatra Neamţ, care este depăşită, nu avem ce face cu deşeurile colectate. Staţia de la Piatra Neamţ poate deservi, deocamdată, doar municipiul reşedinţă de judeţ şi cîteva comune apropiate. Pe de altă, parte Legea 181 din 19 august 2020, privind gestionarea deşeurilor nepericuloase, compostabile, publicată în Monitorul Oficial din 20 august anul trecut, nu are încă norme de aplicare, deşi ea trebuie să intre în vigoare la 6 luni de la publicare“, a declarat Claudiu Pădure.

Acesta spune că la nivelul Neamţului, pentru aplicarea acestei legi va trebui să se treacă şi la modificarea Planului judeţean de gestionare a deşeurilor, asta, în condiţiile inexistenţei legislaţiei subsecvente. Deci, România este surprinsă, ca de obicei, nepregătită logistic. Pe de altă parte legea este suspectă, susţin specialiştii, de a nu transpune directive europene.

Consiliul Legislativ, organ consultativ de specialitate al Parlamentului României, care avizează proiectele de acte normative în vederea unificării şi coordonării întregii legislaţii, susţine că legea în discuţie „nu constituie transpunerea unui document juridic european şi nici nu are ca finalitate crearea cadrului juridic necesar punerii directe în aplicare a unui Regulament European“. Tipic românesc!

Citește știrea

Actualitate

Nouă provocare a fost criza pandemică şi la Jandarmerie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ anul trecut, cadrele Jandarmeriei Neamţ au aplicat amenzi în valoare de 3,03 milioane de lei ■ au fost executate circa 13.000 de misiuni ■ numărul de solicitări prin 112 a crescut ■

Jandarmeria Neamţ este prima instituţie care a făcut public bilanţul activităţii pe anul trecut. Evenimentul a avut loc pe 18 ianuarie 2021, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ, într- un cadru restrîns, avînd în vedere condiţiile pandemice.

De altfel, întreg anul trecut a fost sub semnul pandemiei, în care totul s-a schimbat substanţial prin instituirea, în luna martie 2020, a strării de urgenţă, în premieră pe timp de pace.

„Noile provocări la care unitatea noastră şi întreaga societate în ansamblul ei a trebuit să răspundă au fost cele determinate de prevenirea şi limitarea răspîndirii virusului SARS – CoV2, ceea ce a condus la un efort conjugat al tuturor structurilor unităţii, în special prin suplimentarea dispozitivelor de ordine publică cu efective de pe toate palierele de activitate pentru executarea misiunilor de protejare a populaţiei împotriva răspîndirii noului coronavirus“, se arată într-un comunicat al jandarmeriei Neamţ.

Din totalul de 12.691 de misiuni executate în anul 2020, 559 au fost de asigurare a ordinii publice (la manifestări de protest – 10, cultural-artistice – 32, religioase/comemorative – 52, sportive -18, premergător şi pe timpul desfăşurării alegerilor locale şi parlamentare – 369, în zona instituţiilor de învăţămînt – 27) la care se adaugă misiuni executate în context Covid-19 (asigurarea măsurilor de ordine publică în zona centrelor de carantină instituite la nivelul judeţului Neamţ, în localităţile carantinate Taşca şi Tarcău, verificarea persoanelor aflate în izolare), în scădere cu 30% faţă de anul 2019, ca urmare a măsurilor de restricţie impuse de legislaţia în vigoare în context Covid-19 şi concentrării efortului pe linia misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat cu Poliţia pentru prevenirea şi limitarea răspîndirii noului coronavirus), 10.098 misiuni de menţinere a ordinii publice, executate atît în sistem independent cît şi integrat, 805 acţiuni în cooperare/colaborare cu alte instituţii, 736 intervenţii la solicitări „112“, 458 acţiuni pentru punerea în executare a mandatelor de aducere, 35 activităţi de prevenire a faptelor antisociale.

10.000 de misiuni de ordine publică

Ponderea cea mai mare a misiunilor a reprezentat-o segmentul menţinerii ordinii publice. Jandarmii au executat 10.098 de misiuni în Piatra Neamţ, Roman, Tîrgu Neamţ, Bicaz, Durău, Bălţăteşti şi Vînători Neamţ. Dintre acestea, 6.341 de misiuni au fost executate în sistem integrat cu structurile Poliţie, atît în mediul urban, cît şi rural, iar 3.744 de misiuni au fost executate prin patrule de jandarmerie în staţiunile montane, balneare, pe trasee turistice, în zona instituţiilor de învăţămînt şi a obiectivelor din competenţă.

De asemenea, au fost executate şi 13 acţiuni punctuale pentru combaterea faptelor antisociale, cu precădere în pieţe, tîrguri şi oboare, în domeniul silvic şi piscicol. Comparativ cu anul anterior, acest gen de misiuni a înregistrat o creştere cu 119,62% (plus 5.500 misiuni) ca urmare a intensificării acţiunilor pentru punerea în aplicare a decretelor şi hotărîrilor de guvern pentru instituirea stărilor excepţionale din perioada de referinţă, precum şi ca urmare a diminuării numărului celorlalte categorii de misiuni.

„Pe parcursul anului 2020, jandarmii au intervenit la un număr de 736 solicitări prin SNUAU 112, faţă de 691 de intervenţii în anul 2019 şi la 24 de acţiuni de salvare-evacuare în zona montană“, anunţă IJJ Neamţ. În baza planurilor de cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, a protocoalelor de colaborare cu instituţii ale administraţiei publice judeţene/locale şi a solicitărilor primite, în anul 2020 Jandarmeria Neamţ a executat 805 de acţiuni în cooperare/ colaborare cu alte instituţii (comparativ cu 270 de activităţi în 2019). Cea mai mare pondere, respectiv 649 au fost acţiuni cu structurile teritoriale ale MAI. În ce priveşte combaterea faptelor antisociale, s-au constatat şi aplicat 4.056 de sancţiuni, fiind înregistrată o creştere faţă de 2019 cu 66%, pe fondul nerespectării prevederilor în contextul pandemic.

„Au fost aplicate 2.287 de amenzi, în valoare de 3.034.203 lei şi 1.769 de avertismente. De asemenea, au fost sesizate organele de urmărire penală pentru 302 fapte penale (în creştere cu 111% faţă de anul 2019) din care 30 constatate de efectivele de Jandarmerie care au acţionat independent şi 272 în cooperare cu structurile de poliţie“, conform datelor de bilanţ. Paza şi protecţia instituţională este a doua componentă importantă în angrenajul misiunilor jandarmeriei. Structurile specializate au asigurat paza şi protecţia a 22 de obiective, 77 de transporturi de bunuri şi valori (în creştere, faţă de 47 de misiuni executate în 2019), 9 transporturi cu caracter special şi 500 de transporturi de corespondenţă clasificată.

Citește știrea

Trending