Contactează-ne

Actualitate

Pleacă ai noştri, vin ai noştri. Iar rămânem toţi ca proştii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Au trecut două săptămâni de la alegeri. Partidul Naţional Liberal a pierdut alegerile, iar Guvernul Orban a trecut într-un iresponsabil interimat, abdicând de la responsabilitate, prin demisia aiuritoare a premierului. Nici demisia Guvernului Ponta, din 2015, nu a fost atât de lipsită de logică, ca acea de acum.

Preşedintele Iohannis s-a văzut obligat să schimbe macazul monoloagelor sale publice, pretinzând că de fapt Alianţa de dreapta (PNL, USR- PLUS şi UDMR) a câştigat alegerile cu peste 50%. Deşi ne anunţase încă dinainte de alegeri pe cine va desemna premier, Preşedintele a convocat la Cotroceni cele cinci partide declarate admise în Parlament, pentru a bifa că le-a consultat. În logica constituţională, consultările sunt menite să ofere României un posibil Guvern, cât mai urgent.

Luni 14 decembrie, la maratonul de consultări, între orele 11 şi 15, cele cinci formaţiuni prezente i-au înaintat preşedintelui tot atâtea propuneri de premier. Klaus Iohannis a trebuit să realizeze că în cazul Alianţei nu are de a face cu un singur elefant, că acolo există trei elefanţi, înnebuniţi de hormonii împerecherii, care se încaieră pentru poziţia de mascul alfa în politica românească.

Liderii Alianţei, Ludovic Orban, Dan Barna şi Kelemen Hunor, intrând la Cotroceni, pentru a ne prezenta soluţia formării unui guvern, s-au blocat în turnicheţii porţii şi nu ne-au spus decât ce funcţii îşi doresc pe mai departe.

Liderii Alianţei s-au ţigănit la poarta Cotroceniului, ca la uşa cortului, atât pentru funcţiile lor, cât şi pentru funcţiile din Guvern şi Parlament. Ludovic Orban şi Dan Barna s-au lansat într-o încăierare sângeroasă, ca două hiene, trăgând fiecare pentru sine de şefia Camerei Deputaţilor, ca de un hoit.

Liderii Alianţei au ignorat faptul că abia după constituirea Parlamentului, acolo şi nu la Cotroceni, vor avea loc negocieri pentru funcţiile celor două Camere. Funcţiile în Parlament sunt negociate şi distribuite, conform unui algoritm prestabilit, în conformitate cu Regulamentele Camerelor şi aprobate în plenul acestora. Acest moment este programat să aibă loc după Crăciun, în stil regulamentar, nu acum, în stil pieţar.

PSD s-a prezentat la consultări cu soluţia unui Guvern de Uniune Naţională, condus de Alexandru Rafila, cel puţin pe perioada pandemiei. Este soluţia stabilă, în care toate partidele sunt puse să tragă la aceeaşi căruţă. Rezultatele alegerilor, stabilite de electoratul român, împing spre o astfel de soluţie. Convocându-i la Cotroceni, Preşedintele Iohannis a crezut că are o misiune uşoară, mizând pe partea formală, deoarece se antepronunţase cu mult înainte, pe cine va desemna ca premier.

Marea Bulibăşeală a ,,progresiştilor” la Cotroceni

Utilitatea convocării partidelor la Cotroceni, de către preşedintele Iohannis, s-a dovedit a fi zero barat. Cu ce propuneri au intrat liderii pe poarta Cotroceniului, cu aceleaşi propuneri au plecat acasă. În custodia preşedintelui nu a rămas nicio propunere. După ce a ascultat propunerile celor cinci lideri, pentru prima oară în istoria postdecembristă, preşedintele României s-a văzut obligat să constate consternat, că Alianţa de dreapta “progresistă”, nu a venit cu o singură propunere de premier, ci cu trei.

Acea rundă de consultări fiind ratată, Preşedintele le-a dat liber liderilor Alianţei, pentru a-şi continua ţigăneala la Vila Lac, fără el şi a reveni la Cotroceni, când se vor înţelege. Din toată bulibăşeala asta cotrocenistă, românii de bună credinţă au înţeles că pentru următorii patru ani, noua majoritate “progresistă”, pe care ne-a proiectat-o Klaus Iohannis, este frunză în vânt.

Cu o astfel de guvernare, torpilată vizibil de pretenţiile exagerate ale USR – PLUS, în raport de scorul modest de 15% obţinut, Klaus Iohannis ar trebui să-şi tempereze ambiţia personală de a rămâne în cartea de istorie ca naşul României Normale. Aflat la plantat de puieţi şi întrebat de reporterii care imortalizau evenimentul, despre cauzele Marii Bulibăşeli, preşedintele Iohannis ne-a explicat că în interiorul Alianţei de dreapta “sunt viziuni diferite, soluţii diferite, formule de guvern diferite”.

Ne aducem aminte cu îngrijorare de “glorioasa guvernare a Convenţiei Democrate” din anii 1996-2000, în care aproape zilnic PNL, PNŢ-cd şi PD se certau cu cuţitele pe masă, ducând România în haos politic şi economic. Există riscul ca preşedintele Iohannis să reediteze “succesurile” guvernării Convenţiei Democrate, invitând acum partidele de pe locurile 2, 3 şi 5 să guverneze ţara.

Decretând că “Dreapta a câştigat alegerile”, Klaus Iohannis a obligat pe cei din USR-PLUS să se declare de dreapta, deşi aceştia ar fi vrut să fie numai “progresişti”. Preşedintele Iohannis trebuia să aibă înţelepciunea de a invita la consultări Alianţa de dreapta, abia după ce PNL,USR-PLUS şi UDMR ar fi terminat negocierile în spatele uşilor închise, nu la uşa cortului. Neprocedând astfel, preşedintele nu a făcut decât să discrediteze încă odată PNL-ul în faţa românilor, după ce i-a mai discreditat odată în timpul campaniei “ajutându-i” să combată PSD-ul. Acum partidele Alianţei de dreapta i-au impus Preşedintelui să tergiverseze nepermis de mult decizia de desemnare a noului premier. Aceasta în condiţiile existenţei unei pandemii, a unui Guvern interimar şi a unui Parlament care are mandatul terminat.

Românii, obligaţi să stea cu ochii pe hogeagul de la Vila Lac

Vineri 19 decembrie, la Vila Lac, târguiala Alianţei era încă în toi. Românii aşteptau să vadă până unde se poate merge cu nesimţirea. Aştepta şi Klaus Iohannis cu o răbdare, pe care nu ar fi avut-o, dacă ar fi fost PSD-ul în negocieri.

Rareş Bogdan, gornistul de serviciu al Cotroceniului, ne-a sfătuit în direct să stăm cu ochii pe hogeagul de la Vila Lac. Când vom vedea că “va ieşi fum alb”, este semn că s-a mai făcut un pas înainte în târguiala dintre PNL, USR-PLUS şi UDMR. Fumul alb ieşit pe horn este semnul tradiţional al Vaticanului, de a anunţa că Biserica Catolică va avea un papă.

La noi, fumul alb ieşit pe hogeagul de la Vila Lac nu înseamnă că România va avea un premier, ci că s-au terminat de împărţit funcţiile. În seara zilei de vineri, fumul alb ar fi trebuit să iasă, pentru că s-a terminat de împărţit moştenirea, pe care Alianţa crede că a primit-o în 6 decembrie de la electorat.

Astfel, fiecare formaţiune a Alianţei de dreapta a primit partea sa, târguită prin negocierile care ne-au mâncat 12 zile din viaţă. PNL ia funcţia de premier, 9 ministere şi funcţia de preşedinte a Camerei Deputaţilor. USR-PLUS ia un vicepremier, 6 ministere şi funcţia de preşedinte a Senatului. UDMR ia un vicepremier şi 3 ministere. Pentru a ajunge ministerele la toţi, s-au mai înfiinţat încă două ministere.

Ludovic Orban este jurat să fie preşedintele Camerei Deputaţilor, al treilea om în stat, cu sprijin electoral de 25%. O doamnă senator de la USR, care nu a apucat să se remarce cu ceva, va lua funcţia de preşedinte al Senatului, al doilea om în stat, cu sprijin electoral de 15%. Ludovic Orban s-a exilat voluntar tocmai pe locul trei în stat, ca să nu rămână cu mâna goală. Astfel, Ludovic Orban devine noul Dănilă Prepeleac, care a plecat la târg să vândă o pereche de boi şi s-a întors acasă cu o pungă goală.

La sfârşitul declaraţiei sale din seara zilei când trebuia să iasă fum alb, Ludovic Orban a ţinut să ne asigure că importantă nu a fost împărţeala. Important a fost doar spiritul de echipă. Spirit de echipă contrazis de imaginea echipei de negociere prezentă lângă el, care arăta ca scăpată dintr-o încăierare şi pregătită să înceapă o alta.

Vom avea patru ani de circ

Klaus Iohannis nu a înţeles că electoratul României a decis la alegeri în problema privind cine şi cum să guverneze. A preferat să ignore această decizie, pentru a decide el. Ecourile încălcărilor grosolane ale prevederilor Constituţiei de către preşedintele Iohannis au ajuns până la Bruxelles, de unde au venit semnale. Semnale că Preşedintele trebuie să respecte Constituţia, dar şi rezultatul alegerilor.

Planul de redresare şi rezilienţă a Guvernului Orban, ajuns pe masa Comisiei Europene, a fost singurul plan respins de aceasta, ca fiind doar o însăilare de declaraţii de intenţii. Guvernul, care ar fi, trebuie să refacă integral acest plan, dacă România vrea să vadă banii Uniunii Europene. Mai trebuie ca acest plan să fie pus în acord şi cu pretenţiile USR-PLUS şi ale UDMR. Conform istoriei recente, toate coaliţiile de guvernare au fost dominate de scandaluri între aliaţi.

PNL nu ne poate convinge că este alchimistul miraculos, care a găsit piatra filozofală, cu ajutorul căreia să transforme plumburiul traiului nostru din ultimul an, în aurul propus de proiectul “România normală” al alchimistului şef Klaus Iohannis. La Vila Lac s-a trecut la etapa a doua a bătăliei, pentru finalizarea în regim de urgenţă a unui program de guvernare, cu care în mod cert Alianţa ne va face viaţa un iad în următorii patru ani. Pentru că nu mai avem încredere nu vom sta cu ochii pe hogeagul de la Vila Lac, indiferent ce fum va ieşi pe el.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. CODRUTZA

    25 decembrie 2020 at 11:59 AM

    Pleaca ai nostri,vin ai nostri.Voi ramaneti toti ca…………HOTZII !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending