Contactează-ne

Actualitate

Pleacă ai noştri, vin ai noştri. Iar rămânem toţi ca proştii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Au trecut două săptămâni de la alegeri. Partidul Naţional Liberal a pierdut alegerile, iar Guvernul Orban a trecut într-un iresponsabil interimat, abdicând de la responsabilitate, prin demisia aiuritoare a premierului. Nici demisia Guvernului Ponta, din 2015, nu a fost atât de lipsită de logică, ca acea de acum.

Preşedintele Iohannis s-a văzut obligat să schimbe macazul monoloagelor sale publice, pretinzând că de fapt Alianţa de dreapta (PNL, USR- PLUS şi UDMR) a câştigat alegerile cu peste 50%. Deşi ne anunţase încă dinainte de alegeri pe cine va desemna premier, Preşedintele a convocat la Cotroceni cele cinci partide declarate admise în Parlament, pentru a bifa că le-a consultat. În logica constituţională, consultările sunt menite să ofere României un posibil Guvern, cât mai urgent.

Luni 14 decembrie, la maratonul de consultări, între orele 11 şi 15, cele cinci formaţiuni prezente i-au înaintat preşedintelui tot atâtea propuneri de premier. Klaus Iohannis a trebuit să realizeze că în cazul Alianţei nu are de a face cu un singur elefant, că acolo există trei elefanţi, înnebuniţi de hormonii împerecherii, care se încaieră pentru poziţia de mascul alfa în politica românească.

Liderii Alianţei, Ludovic Orban, Dan Barna şi Kelemen Hunor, intrând la Cotroceni, pentru a ne prezenta soluţia formării unui guvern, s-au blocat în turnicheţii porţii şi nu ne-au spus decât ce funcţii îşi doresc pe mai departe.

Liderii Alianţei s-au ţigănit la poarta Cotroceniului, ca la uşa cortului, atât pentru funcţiile lor, cât şi pentru funcţiile din Guvern şi Parlament. Ludovic Orban şi Dan Barna s-au lansat într-o încăierare sângeroasă, ca două hiene, trăgând fiecare pentru sine de şefia Camerei Deputaţilor, ca de un hoit.

Liderii Alianţei au ignorat faptul că abia după constituirea Parlamentului, acolo şi nu la Cotroceni, vor avea loc negocieri pentru funcţiile celor două Camere. Funcţiile în Parlament sunt negociate şi distribuite, conform unui algoritm prestabilit, în conformitate cu Regulamentele Camerelor şi aprobate în plenul acestora. Acest moment este programat să aibă loc după Crăciun, în stil regulamentar, nu acum, în stil pieţar.

PSD s-a prezentat la consultări cu soluţia unui Guvern de Uniune Naţională, condus de Alexandru Rafila, cel puţin pe perioada pandemiei. Este soluţia stabilă, în care toate partidele sunt puse să tragă la aceeaşi căruţă. Rezultatele alegerilor, stabilite de electoratul român, împing spre o astfel de soluţie. Convocându-i la Cotroceni, Preşedintele Iohannis a crezut că are o misiune uşoară, mizând pe partea formală, deoarece se antepronunţase cu mult înainte, pe cine va desemna ca premier.

Marea Bulibăşeală a ,,progresiştilor” la Cotroceni

Utilitatea convocării partidelor la Cotroceni, de către preşedintele Iohannis, s-a dovedit a fi zero barat. Cu ce propuneri au intrat liderii pe poarta Cotroceniului, cu aceleaşi propuneri au plecat acasă. În custodia preşedintelui nu a rămas nicio propunere. După ce a ascultat propunerile celor cinci lideri, pentru prima oară în istoria postdecembristă, preşedintele României s-a văzut obligat să constate consternat, că Alianţa de dreapta „progresistă”, nu a venit cu o singură propunere de premier, ci cu trei.

Acea rundă de consultări fiind ratată, Preşedintele le-a dat liber liderilor Alianţei, pentru a-şi continua ţigăneala la Vila Lac, fără el şi a reveni la Cotroceni, când se vor înţelege. Din toată bulibăşeala asta cotrocenistă, românii de bună credinţă au înţeles că pentru următorii patru ani, noua majoritate „progresistă”, pe care ne-a proiectat-o Klaus Iohannis, este frunză în vânt.

Cu o astfel de guvernare, torpilată vizibil de pretenţiile exagerate ale USR – PLUS, în raport de scorul modest de 15% obţinut, Klaus Iohannis ar trebui să-şi tempereze ambiţia personală de a rămâne în cartea de istorie ca naşul României Normale. Aflat la plantat de puieţi şi întrebat de reporterii care imortalizau evenimentul, despre cauzele Marii Bulibăşeli, preşedintele Iohannis ne-a explicat că în interiorul Alianţei de dreapta „sunt viziuni diferite, soluţii diferite, formule de guvern diferite”.

Ne aducem aminte cu îngrijorare de „glorioasa guvernare a Convenţiei Democrate” din anii 1996-2000, în care aproape zilnic PNL, PNŢ-cd şi PD se certau cu cuţitele pe masă, ducând România în haos politic şi economic. Există riscul ca preşedintele Iohannis să reediteze „succesurile” guvernării Convenţiei Democrate, invitând acum partidele de pe locurile 2, 3 şi 5 să guverneze ţara.

Decretând că „Dreapta a câştigat alegerile”, Klaus Iohannis a obligat pe cei din USR-PLUS să se declare de dreapta, deşi aceştia ar fi vrut să fie numai „progresişti”. Preşedintele Iohannis trebuia să aibă înţelepciunea de a invita la consultări Alianţa de dreapta, abia după ce PNL,USR-PLUS şi UDMR ar fi terminat negocierile în spatele uşilor închise, nu la uşa cortului. Neprocedând astfel, preşedintele nu a făcut decât să discrediteze încă odată PNL-ul în faţa românilor, după ce i-a mai discreditat odată în timpul campaniei „ajutându-i” să combată PSD-ul. Acum partidele Alianţei de dreapta i-au impus Preşedintelui să tergiverseze nepermis de mult decizia de desemnare a noului premier. Aceasta în condiţiile existenţei unei pandemii, a unui Guvern interimar şi a unui Parlament care are mandatul terminat.

Românii, obligaţi să stea cu ochii pe hogeagul de la Vila Lac

Vineri 19 decembrie, la Vila Lac, târguiala Alianţei era încă în toi. Românii aşteptau să vadă până unde se poate merge cu nesimţirea. Aştepta şi Klaus Iohannis cu o răbdare, pe care nu ar fi avut-o, dacă ar fi fost PSD-ul în negocieri.

Rareş Bogdan, gornistul de serviciu al Cotroceniului, ne-a sfătuit în direct să stăm cu ochii pe hogeagul de la Vila Lac. Când vom vedea că „va ieşi fum alb”, este semn că s-a mai făcut un pas înainte în târguiala dintre PNL, USR-PLUS şi UDMR. Fumul alb ieşit pe horn este semnul tradiţional al Vaticanului, de a anunţa că Biserica Catolică va avea un papă.

La noi, fumul alb ieşit pe hogeagul de la Vila Lac nu înseamnă că România va avea un premier, ci că s-au terminat de împărţit funcţiile. În seara zilei de vineri, fumul alb ar fi trebuit să iasă, pentru că s-a terminat de împărţit moştenirea, pe care Alianţa crede că a primit-o în 6 decembrie de la electorat.

Astfel, fiecare formaţiune a Alianţei de dreapta a primit partea sa, târguită prin negocierile care ne-au mâncat 12 zile din viaţă. PNL ia funcţia de premier, 9 ministere şi funcţia de preşedinte a Camerei Deputaţilor. USR-PLUS ia un vicepremier, 6 ministere şi funcţia de preşedinte a Senatului. UDMR ia un vicepremier şi 3 ministere. Pentru a ajunge ministerele la toţi, s-au mai înfiinţat încă două ministere.

Ludovic Orban este jurat să fie preşedintele Camerei Deputaţilor, al treilea om în stat, cu sprijin electoral de 25%. O doamnă senator de la USR, care nu a apucat să se remarce cu ceva, va lua funcţia de preşedinte al Senatului, al doilea om în stat, cu sprijin electoral de 15%. Ludovic Orban s-a exilat voluntar tocmai pe locul trei în stat, ca să nu rămână cu mâna goală. Astfel, Ludovic Orban devine noul Dănilă Prepeleac, care a plecat la târg să vândă o pereche de boi şi s-a întors acasă cu o pungă goală.

La sfârşitul declaraţiei sale din seara zilei când trebuia să iasă fum alb, Ludovic Orban a ţinut să ne asigure că importantă nu a fost împărţeala. Important a fost doar spiritul de echipă. Spirit de echipă contrazis de imaginea echipei de negociere prezentă lângă el, care arăta ca scăpată dintr-o încăierare şi pregătită să înceapă o alta.

Vom avea patru ani de circ

Klaus Iohannis nu a înţeles că electoratul României a decis la alegeri în problema privind cine şi cum să guverneze. A preferat să ignore această decizie, pentru a decide el. Ecourile încălcărilor grosolane ale prevederilor Constituţiei de către preşedintele Iohannis au ajuns până la Bruxelles, de unde au venit semnale. Semnale că Preşedintele trebuie să respecte Constituţia, dar şi rezultatul alegerilor.

Planul de redresare şi rezilienţă a Guvernului Orban, ajuns pe masa Comisiei Europene, a fost singurul plan respins de aceasta, ca fiind doar o însăilare de declaraţii de intenţii. Guvernul, care ar fi, trebuie să refacă integral acest plan, dacă România vrea să vadă banii Uniunii Europene. Mai trebuie ca acest plan să fie pus în acord şi cu pretenţiile USR-PLUS şi ale UDMR. Conform istoriei recente, toate coaliţiile de guvernare au fost dominate de scandaluri între aliaţi.

PNL nu ne poate convinge că este alchimistul miraculos, care a găsit piatra filozofală, cu ajutorul căreia să transforme plumburiul traiului nostru din ultimul an, în aurul propus de proiectul „România normală” al alchimistului şef Klaus Iohannis. La Vila Lac s-a trecut la etapa a doua a bătăliei, pentru finalizarea în regim de urgenţă a unui program de guvernare, cu care în mod cert Alianţa ne va face viaţa un iad în următorii patru ani. Pentru că nu mai avem încredere nu vom sta cu ochii pe hogeagul de la Vila Lac, indiferent ce fum va ieşi pe el.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. CODRUTZA

    25 decembrie 2020 at 11:59 AM

    Pleaca ai nostri,vin ai nostri.Voi ramaneti toti ca…………HOTZII !

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Prefectul de Neamţ, întâlnire cu primarii şi şefii din învăţământ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ motivul: mobilizare pentru vaccinare

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, s-a întâlnit, joi, 6 mai, cu primarii din judeţ şi cu directorii unităţilor din învăţământ, scopul fiind o mobilizare comună pentru campania de vaccinare.

“Am avut astăzi o zi plină în care am reuşit să mă întâlnesc cu aproape toţi primarii din judeţul Neamţ, directorii unităţilor de învăţământ şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi HoReCa. Motivul acestor întâlniri a fost mobilizarea pentru campania de vaccinare în Neamţ şi am rugat deopotrivă pe doamnele şi domnii primari, directori de şcoli şi licee, oameni de afaceri şi mari angajatori să transmită în comunităţi, în rândul profesorilor şi părinţilor, a angajaţilor un mesaj de susţinere a campaniei de vaccinare şi de conştientizare a beneficiilor.

Alături de mine au participat la aceste întâlniri directorul DSP, Radu Firăstrău, comandantul IPJ, comisarul şef Mihai Osoianu, comandantul ISU, colonelul Mihai Mitrea, şeful ISJ, inspectorul general Mihai Obreja, şi doctorul Bogdan Mahu, coordonatorul acţiunii de vaccinare pentru Municipiul Piatra Neamţ. Am avut întâlniri pe toate zonele din judeţul Neamţ, începând cu zona Roman Metropolitan, Târgu Neamţ şi arealul de munte şi terminând la Piatra Neamţ şi zona adiacentă.

Consider că soluţia cea mai bună la acest moment pentru a reveni la o viaţă normală, pentru a intra într-o zonă de relaxare a restricţiilor şi pentru sănătatea fiecăruia dintre noi o reprezintă vaccinarea. Sfatul meu în calitate de prefect al judeţului Neamţ, bazat pe informaţii oficiale ale specialiştilor din sistemul de sănătate, este să ne vaccinăm, într-un număr cât mai mare”, a declarat prefectul George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

Afacere cu droguri în familie, alte sentinţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ patru indivizi, care erau înrudiţi între ei, s-au apucat de afaceri cu stupefiante ■ doi dintre ei au fost condmnaţi la închisoare cu executare ■ drogurile erau aduse din strinătate ■

Doi indivizi înrudiţi între ei au ajuns în penitenciar pe 5 mai 2021 după ce Curtea de Apel Bacău s-a pronunţat în dosarul în care aceştia au fost acuzaţi de afaceri necurate cu droguri. În cauză au fost patru inculpaţi, însă doi au fost condmanaţi cu suspendare, nu au mai declarat apel, iar sentinţele lor au devenit definitive.

În schimb au uzat de calea de atac Emanuel David, care fusese condamnat de Tribunalul Neamţ la 4 ani şi 4 luni de detenţie, precum şi Nicolae Covas, care a fost condamnat la 3 ani şi 9 luni de detenţie. Apelurile lor au fost admise, iar pedepsele au scăzut la 3 ani şi o lună pentru primul şi 2 ani şi 2 luni pentru Covas. În acelaşi dosar, Florin Alin Enea a avut o sancţiune de 2 ani, 6 luni şi 10 zile de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Instanţa l-a mai obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Singura femeie din grup, Ana Maria Enea, a primit şi ea o pedeapsă cu suspendare, 2 ani şi 8 luni de închisoare, plus 60 de zile de muncă voluntară. Inculpaţii au vîrste între 20 şi 31 de ani, fiind de loc din Stejaru, Bicaz şi Tarcău. În cauză au fost acuze de săvîrşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, în forma continuată, introducere în ţară de droguri de risc şi mare risc, deţinere fără drept de droguri de risc şi mare risc, în vederea consumului propriu.

Anchetatorii se sesizaseră de mai mult timp că în zona Piatra Neamţ şi Bicaz se distribuie droguri, iar în urma cercetărilor s-a aflat că doi dintre inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea ar fi vîndut stupefiante, cannabis şi ecstasy în reşedinţa de judeţ, Bicaz şi comunele învecinate, drogurile fiind aduse din străinătate. De aprovizionare se ocupa Covas, care le trimitea din străinătate, prin servicii de coletărie. Pentru siguranţă, coletele erau dosite la Ana Maria Enea. Afacerea ilicită era cumva în familie pentru că femeia era mătuşa primilor doi inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea, aceştia doi fiind veri.

Legătura dintre grupul infracţional şi doritorii de stupefiante era asigurată de David. Aceştia îl contactau şi disimulat îl întrebau dacă pot obţine cannabis sau ecstasy. La rîndul lor clienţii erau întrebaţi ce drog vor şi în ce cantitate. În cazul în care cantităţile pe care le deţinea nu erau suficiente, David îl contacta pe Covas. Îi solicita tipul de drog şi cantitatea de stupefiante necesară, iar Covas îl trimitea să ridice marfa ilicită de la femeie. Ancheta a stabilit că ultimele vînzări au avut loc în perioada 26 noiembrie – 4 decembrie 2019 cînd au ajuns pe piaţă atat cannabis cît şi ecstasy în diverse cantităţi.

Un gram de drog sau un comprimat de ecstasy aveau acelaşi preţ, de 80 de lei, însă pentru cantităţi mai mari doritorii obţineau reduceri de preţ. Pe 4 decembrie 2019, David şi Florin Alin Enea au fost depistaţi în trafic, în timp ce se deplasau cu maşina la un cumpărător pentru a vinde 100 de grame de cannabis şi 20 de comprimate de ecstasy. Ulterior la domiciliile celor patru inculpaţi au avut loc percheziţii domiciliare iar anchetatorii au mai găsit 300 de grame de cannabis.

Citește știrea

Actualitate

Tensiuni între un agent şi un ofiţer din Poliţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ liderul Europol Neamţ, Ioan Cănărău, acuză abuzuri ale adjunctului Poliţiei Roman, comisarul Valentin Băetanu ■ incidentul s-a petrecut în cursul zilei de 4 mai, cînd agentul a refuzat să meargă la o misiune de verificare a unor persoane carantinate ■ comisarul i-ar fi cerut să predea armanentul şi maşina de serviciu ■

Pe pagina de Facebook a Sindicatului Europol, vicepreşedintele structurii, Ioan Cănărău, a publicat în cursul zilei de miercuri, 5 aprilie, o postare prin care acuză „abuzuri incredibile“ ale conducerii Poliţiei Roman şi dă publicităţii memoriul pe care l-a întocmit şi trimis către Inspectoratul General al Poliţiei Române.

„Este inadmisibil şi de netolerat comportamentul domnului Cms. şef Băetanu Valentin, împuternicit adjunct al şefului Poliţiei Mun. Roman. Ofiţerul a avut un comportament extrem de necivilizat, violent, nedeontologic, nedemn de gradul şi funcţiile pe care le are. Fiind în timpul său liber, în ziua de 04.05.2021, în jurul orei 17.00, s-a prezentat la sediul Poliţiei Roman şi fără niciun drept, violent în vorbire, atitudine şi comportament a urlat, practic, la mine solicitîndu-mi să-i predau cheia autospecialei de poliţie şi armamentul din dotare.

Eu eram planificat în serviciul de patrulare schimbul 2. Bineînţeles că am refuzat, deoarece comportamentul domniei sale m-a speriat foarte tare şi mi-am făcut griji pentru viaţa, sănătatea mea şi a celor prezenţi. Cine ştie ce se putea întîmpla dacă ofiţerul de poliţie intra în posesia pistolului!?! N-am reuşit să dau o explicaţie logică atitudinii sale pentru că nu se afla în timpul serviciului, pe cale de consecinţă nu avea niciun drept şi niciun motiv întemeiat să dispună astfel de măsuri.

De faţă era şi ofiţerul aflat la comanda subunităţii de poliţie, cms. şef Nicolae Bodron, poliţiştii din camera ofiţerului de serviciu şi jandarmul din patrulă. Am înţeles de la ofiţerul la comandă că l-a înştiinţat pe cms. şef Valentin Băetanu despre faptul că eu am refuzat să îndeplinesc o dispoziţie pe care am considerat-o şi o consider ilegală, aceea de a verifica o persoană carantinată la domiciliu.

Ştiţi şi dumneavoastră că nu există cadrul legal pentru ca poliţiştii să efectueze astfel de activităţi, chiar conducerea MAI recunoscînd acest lucru. Atributul soluţionării refuzului meu era doar al cms. şef Nicolae Bodron. Poliţistul are obligaţia de serviciu de a refuza o dispoziţie pe care o consideră ilegală“, a scris Ioan Cănărău. A

cesta şi-a înştiinţat superiorii că şi anul trecut, în iunie, a mai refuzat în timpul serviciului o misiune de a verifica persoanele carantinate, ţinînd cont de acelaşi argument.

„Amîndoi, domnul Baetanu şi domnul Bodron susţineau că dacă mi-am exprimat acel refuz nu mai pot efectua serviciul şi trebuie să predau cheile şi pistolul. I-am solicitat domnului cms şef Nicolae Bodron să dispună, în scris sau verbal, cadrul legal în prisma căruia am obligaţia de serviciu să verific o persoană carantinată. Pînă la ieşirea din serviciu n-am primit dispoziţia solicitată.

În tot acest timp domnul cms şef Valentin Băetanu ţipa, urla să îi predau cheile autospecialei şi pistolul. Chiar a vrut să mă tragă de mînă spre camera ofiţerului de serviciu unde eu nu am acces. Am decis, de teamă, chiar am spus că mă sperie comportamentul său, să ies în holul din faţa camerei ofiţerului de serviciu, unde are publicul acces.

Înainte de a ieşi, i-am zis domnului cms şef Băetanu să înceteze să mă mai hărţuiască, pentru că nu se află în postura legală de a-mi da dispoziţii. Şi-a continuat acţiunile violente! În urma unui apel 112, ofiţerul la comandă a decis că trebuie să mă deplasez la acel apel, ceea ce am şi făcut“ , a adăugat sindicalistul.

„Europol nu e Ioan Cănărău“

Ioan Cănărău a adus la cunoştinţa IGPR solicitarea de a i se retrage împuternicirea, pe motiv că un ofiţer cu un asemenea comportament nu ar mai putea ocupa o funcţie de conducere şi că ar fi normal să fie trecut pe o funcţie de execuţie, nici măcar pe funcţia anterioară împuternicirii, aceea de şef Birou Rutier al Poliţiei Roman.

Acesta cere IGPR declanşarea unei cercetări disciplinare la Roman, unde conducerea Poliţiei ar desfăşura o campanie de intimidare, hărţuire şi ingerinţe în treburile sindicatului, reamintind incedentul recent de confiscare a unui banner de protest. „Solicit protecţie specială din partea IGPR, în calitate de avertizor public de integritate şi de poliţist care se simte în pericol la locul de muncă. Faţă de cele raportate, vă rog dispuneţi“, îşi încheie plîngerea, Ioan Cănărău.

Contactat telefonic, comisarul şef Valentin Băetanu s-a rezumat a ne declara: „Nu comentez mizerii. Sînt neadevăruri pe care le aruncă în spaţiul public. Să probeze ceea ce spune. Sînt convins că se va face o cercetare internă care va arăta adevărul.

Nu răspund provocărilor lui Ioan Cănărău şi nu intru în polemică cu acesta. Nu pot fi de acord cu acţiunile sale din ultima vreme, în numele Sindicatului Europol, care nu este Ioan Cănărău, ci este format din mulţi alţi poliţişti oneşti, pe care îi respect ca oameni, pentru că sînt poliţişti de nota 40.

Cu mulţi dintre aceştia mă aflu în relaţii de colaborare. Cert este că noua ieşire a lui Ioan Cănărău este un atac la persoana mea şi voi vedea deciziile ce se vor lua de către structurile ierahice superioare. Oricum priorităţile mele în plan profesional şi uman sînt altele şi nu acelea de a comenta mizeriile gratuite ale lui Ioan Cănărău“.

Citește știrea

Trending