Contactează-ne

Actualitate

Pleacă ai noştri, vin ai noştri. Iar rămânem toţi ca proştii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Au trecut două săptămâni de la alegeri. Partidul Naţional Liberal a pierdut alegerile, iar Guvernul Orban a trecut într-un iresponsabil interimat, abdicând de la responsabilitate, prin demisia aiuritoare a premierului. Nici demisia Guvernului Ponta, din 2015, nu a fost atât de lipsită de logică, ca acea de acum.

Preşedintele Iohannis s-a văzut obligat să schimbe macazul monoloagelor sale publice, pretinzând că de fapt Alianţa de dreapta (PNL, USR- PLUS şi UDMR) a câştigat alegerile cu peste 50%. Deşi ne anunţase încă dinainte de alegeri pe cine va desemna premier, Preşedintele a convocat la Cotroceni cele cinci partide declarate admise în Parlament, pentru a bifa că le-a consultat. În logica constituţională, consultările sunt menite să ofere României un posibil Guvern, cât mai urgent.

Luni 14 decembrie, la maratonul de consultări, între orele 11 şi 15, cele cinci formaţiuni prezente i-au înaintat preşedintelui tot atâtea propuneri de premier. Klaus Iohannis a trebuit să realizeze că în cazul Alianţei nu are de a face cu un singur elefant, că acolo există trei elefanţi, înnebuniţi de hormonii împerecherii, care se încaieră pentru poziţia de mascul alfa în politica românească.

Liderii Alianţei, Ludovic Orban, Dan Barna şi Kelemen Hunor, intrând la Cotroceni, pentru a ne prezenta soluţia formării unui guvern, s-au blocat în turnicheţii porţii şi nu ne-au spus decât ce funcţii îşi doresc pe mai departe.

Liderii Alianţei s-au ţigănit la poarta Cotroceniului, ca la uşa cortului, atât pentru funcţiile lor, cât şi pentru funcţiile din Guvern şi Parlament. Ludovic Orban şi Dan Barna s-au lansat într-o încăierare sângeroasă, ca două hiene, trăgând fiecare pentru sine de şefia Camerei Deputaţilor, ca de un hoit.

Liderii Alianţei au ignorat faptul că abia după constituirea Parlamentului, acolo şi nu la Cotroceni, vor avea loc negocieri pentru funcţiile celor două Camere. Funcţiile în Parlament sunt negociate şi distribuite, conform unui algoritm prestabilit, în conformitate cu Regulamentele Camerelor şi aprobate în plenul acestora. Acest moment este programat să aibă loc după Crăciun, în stil regulamentar, nu acum, în stil pieţar.

PSD s-a prezentat la consultări cu soluţia unui Guvern de Uniune Naţională, condus de Alexandru Rafila, cel puţin pe perioada pandemiei. Este soluţia stabilă, în care toate partidele sunt puse să tragă la aceeaşi căruţă. Rezultatele alegerilor, stabilite de electoratul român, împing spre o astfel de soluţie. Convocându-i la Cotroceni, Preşedintele Iohannis a crezut că are o misiune uşoară, mizând pe partea formală, deoarece se antepronunţase cu mult înainte, pe cine va desemna ca premier.

Marea Bulibăşeală a ,,progresiştilor” la Cotroceni

Utilitatea convocării partidelor la Cotroceni, de către preşedintele Iohannis, s-a dovedit a fi zero barat. Cu ce propuneri au intrat liderii pe poarta Cotroceniului, cu aceleaşi propuneri au plecat acasă. În custodia preşedintelui nu a rămas nicio propunere. După ce a ascultat propunerile celor cinci lideri, pentru prima oară în istoria postdecembristă, preşedintele României s-a văzut obligat să constate consternat, că Alianţa de dreapta „progresistă”, nu a venit cu o singură propunere de premier, ci cu trei.

Acea rundă de consultări fiind ratată, Preşedintele le-a dat liber liderilor Alianţei, pentru a-şi continua ţigăneala la Vila Lac, fără el şi a reveni la Cotroceni, când se vor înţelege. Din toată bulibăşeala asta cotrocenistă, românii de bună credinţă au înţeles că pentru următorii patru ani, noua majoritate „progresistă”, pe care ne-a proiectat-o Klaus Iohannis, este frunză în vânt.

Cu o astfel de guvernare, torpilată vizibil de pretenţiile exagerate ale USR – PLUS, în raport de scorul modest de 15% obţinut, Klaus Iohannis ar trebui să-şi tempereze ambiţia personală de a rămâne în cartea de istorie ca naşul României Normale. Aflat la plantat de puieţi şi întrebat de reporterii care imortalizau evenimentul, despre cauzele Marii Bulibăşeli, preşedintele Iohannis ne-a explicat că în interiorul Alianţei de dreapta „sunt viziuni diferite, soluţii diferite, formule de guvern diferite”.

Ne aducem aminte cu îngrijorare de „glorioasa guvernare a Convenţiei Democrate” din anii 1996-2000, în care aproape zilnic PNL, PNŢ-cd şi PD se certau cu cuţitele pe masă, ducând România în haos politic şi economic. Există riscul ca preşedintele Iohannis să reediteze „succesurile” guvernării Convenţiei Democrate, invitând acum partidele de pe locurile 2, 3 şi 5 să guverneze ţara.

Decretând că „Dreapta a câştigat alegerile”, Klaus Iohannis a obligat pe cei din USR-PLUS să se declare de dreapta, deşi aceştia ar fi vrut să fie numai „progresişti”. Preşedintele Iohannis trebuia să aibă înţelepciunea de a invita la consultări Alianţa de dreapta, abia după ce PNL,USR-PLUS şi UDMR ar fi terminat negocierile în spatele uşilor închise, nu la uşa cortului. Neprocedând astfel, preşedintele nu a făcut decât să discrediteze încă odată PNL-ul în faţa românilor, după ce i-a mai discreditat odată în timpul campaniei „ajutându-i” să combată PSD-ul. Acum partidele Alianţei de dreapta i-au impus Preşedintelui să tergiverseze nepermis de mult decizia de desemnare a noului premier. Aceasta în condiţiile existenţei unei pandemii, a unui Guvern interimar şi a unui Parlament care are mandatul terminat.

Românii, obligaţi să stea cu ochii pe hogeagul de la Vila Lac

Vineri 19 decembrie, la Vila Lac, târguiala Alianţei era încă în toi. Românii aşteptau să vadă până unde se poate merge cu nesimţirea. Aştepta şi Klaus Iohannis cu o răbdare, pe care nu ar fi avut-o, dacă ar fi fost PSD-ul în negocieri.

Rareş Bogdan, gornistul de serviciu al Cotroceniului, ne-a sfătuit în direct să stăm cu ochii pe hogeagul de la Vila Lac. Când vom vedea că „va ieşi fum alb”, este semn că s-a mai făcut un pas înainte în târguiala dintre PNL, USR-PLUS şi UDMR. Fumul alb ieşit pe horn este semnul tradiţional al Vaticanului, de a anunţa că Biserica Catolică va avea un papă.

La noi, fumul alb ieşit pe hogeagul de la Vila Lac nu înseamnă că România va avea un premier, ci că s-au terminat de împărţit funcţiile. În seara zilei de vineri, fumul alb ar fi trebuit să iasă, pentru că s-a terminat de împărţit moştenirea, pe care Alianţa crede că a primit-o în 6 decembrie de la electorat.

Astfel, fiecare formaţiune a Alianţei de dreapta a primit partea sa, târguită prin negocierile care ne-au mâncat 12 zile din viaţă. PNL ia funcţia de premier, 9 ministere şi funcţia de preşedinte a Camerei Deputaţilor. USR-PLUS ia un vicepremier, 6 ministere şi funcţia de preşedinte a Senatului. UDMR ia un vicepremier şi 3 ministere. Pentru a ajunge ministerele la toţi, s-au mai înfiinţat încă două ministere.

Ludovic Orban este jurat să fie preşedintele Camerei Deputaţilor, al treilea om în stat, cu sprijin electoral de 25%. O doamnă senator de la USR, care nu a apucat să se remarce cu ceva, va lua funcţia de preşedinte al Senatului, al doilea om în stat, cu sprijin electoral de 15%. Ludovic Orban s-a exilat voluntar tocmai pe locul trei în stat, ca să nu rămână cu mâna goală. Astfel, Ludovic Orban devine noul Dănilă Prepeleac, care a plecat la târg să vândă o pereche de boi şi s-a întors acasă cu o pungă goală.

La sfârşitul declaraţiei sale din seara zilei când trebuia să iasă fum alb, Ludovic Orban a ţinut să ne asigure că importantă nu a fost împărţeala. Important a fost doar spiritul de echipă. Spirit de echipă contrazis de imaginea echipei de negociere prezentă lângă el, care arăta ca scăpată dintr-o încăierare şi pregătită să înceapă o alta.

Vom avea patru ani de circ

Klaus Iohannis nu a înţeles că electoratul României a decis la alegeri în problema privind cine şi cum să guverneze. A preferat să ignore această decizie, pentru a decide el. Ecourile încălcărilor grosolane ale prevederilor Constituţiei de către preşedintele Iohannis au ajuns până la Bruxelles, de unde au venit semnale. Semnale că Preşedintele trebuie să respecte Constituţia, dar şi rezultatul alegerilor.

Planul de redresare şi rezilienţă a Guvernului Orban, ajuns pe masa Comisiei Europene, a fost singurul plan respins de aceasta, ca fiind doar o însăilare de declaraţii de intenţii. Guvernul, care ar fi, trebuie să refacă integral acest plan, dacă România vrea să vadă banii Uniunii Europene. Mai trebuie ca acest plan să fie pus în acord şi cu pretenţiile USR-PLUS şi ale UDMR. Conform istoriei recente, toate coaliţiile de guvernare au fost dominate de scandaluri între aliaţi.

PNL nu ne poate convinge că este alchimistul miraculos, care a găsit piatra filozofală, cu ajutorul căreia să transforme plumburiul traiului nostru din ultimul an, în aurul propus de proiectul „România normală” al alchimistului şef Klaus Iohannis. La Vila Lac s-a trecut la etapa a doua a bătăliei, pentru finalizarea în regim de urgenţă a unui program de guvernare, cu care în mod cert Alianţa ne va face viaţa un iad în următorii patru ani. Pentru că nu mai avem încredere nu vom sta cu ochii pe hogeagul de la Vila Lac, indiferent ce fum va ieşi pe el.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. CODRUTZA

    25 decembrie 2020 at 11:59 AM

    Pleaca ai nostri,vin ai nostri.Voi ramaneti toti ca…………HOTZII !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Undă verde în procesul unui traficant de arme

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ judecătorii nemţeni au pus punct procedurii de Cameră preliminară, iar judecata intră în linie dreaptă ■ inculpatul a scos la vînzare un Kalaşnikov, muniţie şi o grenadă pentru 1.500 de euro ■ el ascunsese totul într-o groapă, la Cluj, dar nu a mai găsit locul ■

Magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ au pus punct procedurii de Cameră preliminară şi au dispus începerea procesului în care Gheorghiţă Purice, de 28 de ani, din Borleşti, a fost inculpat pentru infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

„În temeiul art. 346 alin. 1 Cod procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei cu Rechizitoriul nr. 51/D/P/2020 din 16.07.2021 al D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamţ, prin care a fost trimis în judecată inculpatul P G pentru săvîrşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor în formă continuată, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi art. 35 Cod penal (2 acte materiale), cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal (2 fapte). Dispune începerea judecăţii în dosarul nr. 1729/103/2021, privind pe inculpatul P G.“, conform instanţei.

Cercetările în acest caz au stabilit că bărbatul a intrat în posesia unei arme Kalaşnikov (AK 47), două încărcătoare, 63 de cartuşe şi o grenadă defensivă, undeva în perioada 2012 – 2013. Le-ar fi achiziţionat de la Bucureşti, iar de acolo s-a deplasat la Cluj, cu marfa la el, a ales un teren viran, a săpat o groapă, ascunzînd arma, încărcătoarele, cartuşele şi grenada. O vreme nu s-a mai întîmplat nimic, dar la începutul lunii august 2020, Purice a plecat la Bucureşti. A căutat un cumpărător, l-a găsit, dar era un investigator sub acoperire, înţelegîndu-se pentru 1.500 de euro.

Pe 16 august 2020, nemţeanul a mers la Cluj, iar la adăpostul întunericului a căutat locul unde îngropase „comoara“, dar se pare că între timp peisajul s-a schimbat şi nu a mai dat de groapa în care avea marfa. Aceasta a fost decoperită recent de un clujean, a fost predată autorităţilor, astfel că ancheta s-a finalizat cu punerea sub acuzare. Pe 27 mai 2021 a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă, măsură care a fost admisă, ulterior fiind prelungită succesiv.

Purice nu este uşă de biserică, în mai 2009, cînd avea numai 17 ani, fiind condamnat la 4 ani de închisoare pentru omor. Fapta a avut loc pe 16 octombrie 2008. Minorul locuia sub acelaşi acoperiş cu părinţii, sora mai mare şi soţul acesteia, Constantin Marin, care avea 43 de ani. Între adolescent şi cumnat exista o stare conflictuală mai veche legată de faptul că Marin stătea în casa socrilor şi nu fusese în stare să aibă propria lui locuinţă. În ziua crimei a izbucnit iar un scandal, Purice reproşîndu-i din nou cumnatului că nu are grijă de sora lui, că el este „măritat“ şi nu însurat atît timp cît stă în casa lor. Marin a abandonat cearta şi s-a dus la culcare. Viitorul criminal a rămas în bucătăria de vară cu tatăl lui.

La o vreme cei doi s-au luat la ceartă, din cauza faptului că tatăl nu-l lăsase să-i arate cumnatului unde îi este locul. Marin s-a trezit din cauza gălăgiei şi a ieşit să vadă ce se întîmplă. A mers în bucătăria de vară, iar cînd minorul a dat cu ochii de el şi-a amintit de vechile animozităţi. A înşfăcat un cuţit şi l-a lovit o singură data, în zona toraco-abdominală, victima decedînd în scurt timp. Înainte de venirea oamenilor legii Purice a spus că pleacă să se predea, dar s-a oprit la un bar, acolo unde a şi fost găsit de anchetatori.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Adresabilitate scăzută la centrele de vaccinare din Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ primarul municipiului le cere romaşcanilor să se prezinte la cele trei centre de vaccinare ■ DSP intenţionează reanalizarea programului acestora ■

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, a început conferinţa săptămînală de presă, de vineri, 17 septembrie printr-un nou apel adresat romaşcanilor neimunizaţi anti Covid, de a se prezenta la cele trei centre de vaccinare, atrăgînd atenţia asupra virulenţei cu care atacă varianta Delta, în cel de-al patrulea val dezlănţuit în această toamnă.

„Aş vrea să încep conferinţa de presă de astăzi (17 septembrie n.r) cu rugămintea şi îndemnul adresat romaşcanilor şi nu numai, de a se vaccina, în cele trei centre de imunizare: cel fix de la Colegiul Miron Costin, cel de la Piaţa Centrală şi centrul drive- thru, din parcarea de la Roman Centre Value, centre care îşi menţin, deocoamdată, acelaşi program.

Există, însă, o analiză la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, referitoare la posibilitatea unei reaşezări a programului avînd în vedere adresabilitatea foarte mică din ultimele săptămîni şi ţinînd cont de faptul că, în condiţiile în care la aceste centre se vaccinează doar cîteva persoane, zilnic, costurile salariale sînt extrem de ridicate şi consumă foarte multe resurse din bugetul Ministerului Sănătăţii.

De aceea îndemn pe romaşcani să se vaccineze, cu atît mai mult cu cît a început şcoala şi noua tulpină a virusului -Delta- este mult mai agresivă şi contagioasă, iar gravitatea cazurilor este mai mare. Vaccinul este gratuit, aşa cum se ştie, şi e bine să fim mai precauţi cu sănătatea noastră”, a precizat primarul Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Actualitate

Criza apei: Primăria pune tunurile pe Apa Serv şi CJ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Romanul a rămas în 2021 peste 20 de zile fără apă din cauza avarilor majore ■ pierderile au fost substanţiale şi sînt plătite de noi toţi ■ reprezerntanţii Primăriei Roman s-au întâlnit cu şefii Apa Serv ■ s-au stabilit, de principiu, obligaţiile asumate de companie şi de municipalitate, ca proprietară a reţelelor de distribuţie ■ primarul susţine că Romanul a fost discriminat la rectificarea bugetară, pentru că a primit din partea Consiliului Judeţean zero lei, asta în timp ce la Tîrgu Neamţ s-au alocat 27 milioane lei ■

Conform monitorizării realizate de Direcţia Tehnică din Primăria Roman în cursul anului 2021 romaşcanii au avut întreruptă apa, din cauza avariilor, timp de 20 de zile, cu neplăcerile respective şi cu pierderile aferente suportate indirect de către noi, toţi. Urmare a numeroaselor avarii apărute la Roman în ultima vreme, la solicitatea Primăriei Roman joi, 16 septembrie, s-a organizat o întîlnire cu managementul companiei ApaServ, pentru a se pune cărţile pe masă şi a se vedea concret care sînt obligaţiile asumate atît de operator, cît şi de municipalitate.

În conferinţa de presă de vineri, 17 septembrie, primarul municipiului Roman a prezentat jurnaliştilor principalele concluzii ale întîlnirii de lucru amintite. ” Întîlnirea am convocat-o ca urmare a multiplelor avarii apărute la Roman în ultima vreme, începînd cu cea de pe strada Tineretului. Am fost asiguraţi de conducerea companiei că, la momentul reluării furnizării cu apă, după remedierea avariilor, s-a ţinut cont de presiunea graduală, cerută de normele tehnice şi cu toate acestea reţeaua a cedat, ducînd la acele avarii, în lanţ.

La discuţiile avute reprezentanţii companiei au venit cu o listă de 8 priorităţi, asumate de ei. E vorba de: partea de captare pe tronsoanele 1 şi 2, reabilitarea tronsonului din zona Autogării, înlocuirea conductelor de transport din zona Anton Pann, înlocuirea reţelei din zona Libertăţii( Femina n.r), unde a avut loc una din avariile grele de săptămîna anterioară şi înlocuirea căminelor cu vană de la staţia de repompare 1 şi 2, cele două rezervoare avînd nevoie de vane şi debitmetre, precum şi efectuarea sectorizării în patru puncte.

În urma discuţiilor avute am constatat, însă că priorităţile lor diferă de ale noastre, pentru că, în timp ce compania e interesată de reţeaua de aducţiune, pe partea de rezervă, noi sîntem interesaţi de partea de sectorizare şi înlocuire a reţelelor pentru a se putea izola partea cu avarii şi pentru ca debitmetrele să indice zonele cu pierderi. În urma discuţiilor am reuşit, însă, să convenim modul de lucru al fiecărei părţi în perioada următoare.

Astfel s-a stabilit ca ApaServ să intervină în zona de captare de la Pildeştri, unde am fost informaţi că s-a demarat deja procedura de achiziţie a materialelor. Apoi se va înlocui conducta de pe strada Libertăţii, unde există, aşa cum s-a văzut, o problemă majoră” a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Romanul discriminat, pe criterii politice

Primăria Roman şi-a asumat investiţii în partea de sectorizare, unde deja a făcut această operaţie în câteva zone, respectiv în Cartierul Muncitoresc, în cartierele Favorit, Lipovenesc, Nicolae Bălcescu, Danubiana şi Dedeman -Gară. „Viitoarele lucrări de sectorizare se vor realiza din fonduri ale bugetului local.

Compania ne-a informat că va face anul acesta proiectul de înlocuire a reţelelor din strada Anton Pann, urmînd ca în 2022 să se treacă la efectuarea lucrării propriu-zise. La Staţia de repompare 1 şi 2 însă există probleme în sensul că nu există fonduri pentru realizarea investiţiei anul acesta.

Noi am solicitat întrunirea CA al companiei şi luarea unor decizii care să fie supuse aprobării conducerii Consiliului Judeţean, în subordinea căruia se află ApaServ, pentru ca cele 8 priorităţi asumate de companie să şi poată fi rezolvate. în cel mai scurt timp posibil” , a declarat primarul Leonard Achiriloaei. Acesta a reamintit şi faptul că Primăria Roman ar urma să primească o redevenţă de 1, 9 milioane lei, sumă pe care doreşte să o investească în totalitate în înlocuirea de reţele.

Primarul a spus că ApaServ a realizat lucrări în Roman de doar 830 mii lei, în zona Toma Stelian, Favorit, Roman-Muşat, Ştefan cel Mare. „Noi am insistat să se găsească resurse pentru că am reamintit faptul că Primăria a reuşit înlocuirea a 35% din aceste reţele în zonele: Petru Rareş, cartier Nicolae Bălcescu, Cuza Vodă şi zonele adiacente, în valoare de 2,8 milioane lei, cofinanţare a proiectului european, prin PID. Şi prin Administraţia Fondului de Mediu s-au realizat investiţii de 1,3 milioane în cartierul Nicolae Bălcescu, tot prin cofinanţare. Compania a realizat investiţii la Roman la Staţia de Epurare şi pe zona de canalizare. Am atras atenţia că nimeni nu stă pe roze cu fondurile şi e de datoria lor să meargă la conducerea CJ să prezinte situaţia.

Am arătat faptul că la ultima rectificare bugetară Romanul a primit zero lei, în timp ce la Tîrgu Neam s-a alocat suma de 1,2 milioane, din cota 6% care ar fi trebuit distribuită echitabil. De altfel, încă de la începutul anului am solicitat CJ fonduri pentru Spitalul Municipal, în vederea reabilitării Policlinicii, ştiut fiind că Romanul a dus greul în timpul pandemiei de coronavirus şi că acest spital asigură, în mod curent, de ani de zile îngrijirea a peste 200.000 de nemţeni, care locuiesc în Zona Metropolitană”, a mai precizat primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Trending