Contactează-ne

Actualitate

Pleacă ai noştri, vin ai noştri. Iar rămânem toţi ca proştii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Au trecut două săptămâni de la alegeri. Partidul Naţional Liberal a pierdut alegerile, iar Guvernul Orban a trecut într-un iresponsabil interimat, abdicând de la responsabilitate, prin demisia aiuritoare a premierului. Nici demisia Guvernului Ponta, din 2015, nu a fost atât de lipsită de logică, ca acea de acum.

Preşedintele Iohannis s-a văzut obligat să schimbe macazul monoloagelor sale publice, pretinzând că de fapt Alianţa de dreapta (PNL, USR- PLUS şi UDMR) a câştigat alegerile cu peste 50%. Deşi ne anunţase încă dinainte de alegeri pe cine va desemna premier, Preşedintele a convocat la Cotroceni cele cinci partide declarate admise în Parlament, pentru a bifa că le-a consultat. În logica constituţională, consultările sunt menite să ofere României un posibil Guvern, cât mai urgent.

Luni 14 decembrie, la maratonul de consultări, între orele 11 şi 15, cele cinci formaţiuni prezente i-au înaintat preşedintelui tot atâtea propuneri de premier. Klaus Iohannis a trebuit să realizeze că în cazul Alianţei nu are de a face cu un singur elefant, că acolo există trei elefanţi, înnebuniţi de hormonii împerecherii, care se încaieră pentru poziţia de mascul alfa în politica românească.

Liderii Alianţei, Ludovic Orban, Dan Barna şi Kelemen Hunor, intrând la Cotroceni, pentru a ne prezenta soluţia formării unui guvern, s-au blocat în turnicheţii porţii şi nu ne-au spus decât ce funcţii îşi doresc pe mai departe.

Liderii Alianţei s-au ţigănit la poarta Cotroceniului, ca la uşa cortului, atât pentru funcţiile lor, cât şi pentru funcţiile din Guvern şi Parlament. Ludovic Orban şi Dan Barna s-au lansat într-o încăierare sângeroasă, ca două hiene, trăgând fiecare pentru sine de şefia Camerei Deputaţilor, ca de un hoit.

Liderii Alianţei au ignorat faptul că abia după constituirea Parlamentului, acolo şi nu la Cotroceni, vor avea loc negocieri pentru funcţiile celor două Camere. Funcţiile în Parlament sunt negociate şi distribuite, conform unui algoritm prestabilit, în conformitate cu Regulamentele Camerelor şi aprobate în plenul acestora. Acest moment este programat să aibă loc după Crăciun, în stil regulamentar, nu acum, în stil pieţar.

PSD s-a prezentat la consultări cu soluţia unui Guvern de Uniune Naţională, condus de Alexandru Rafila, cel puţin pe perioada pandemiei. Este soluţia stabilă, în care toate partidele sunt puse să tragă la aceeaşi căruţă. Rezultatele alegerilor, stabilite de electoratul român, împing spre o astfel de soluţie. Convocându-i la Cotroceni, Preşedintele Iohannis a crezut că are o misiune uşoară, mizând pe partea formală, deoarece se antepronunţase cu mult înainte, pe cine va desemna ca premier.

Marea Bulibăşeală a ,,progresiştilor” la Cotroceni

Utilitatea convocării partidelor la Cotroceni, de către preşedintele Iohannis, s-a dovedit a fi zero barat. Cu ce propuneri au intrat liderii pe poarta Cotroceniului, cu aceleaşi propuneri au plecat acasă. În custodia preşedintelui nu a rămas nicio propunere. După ce a ascultat propunerile celor cinci lideri, pentru prima oară în istoria postdecembristă, preşedintele României s-a văzut obligat să constate consternat, că Alianţa de dreapta „progresistă”, nu a venit cu o singură propunere de premier, ci cu trei.

Acea rundă de consultări fiind ratată, Preşedintele le-a dat liber liderilor Alianţei, pentru a-şi continua ţigăneala la Vila Lac, fără el şi a reveni la Cotroceni, când se vor înţelege. Din toată bulibăşeala asta cotrocenistă, românii de bună credinţă au înţeles că pentru următorii patru ani, noua majoritate „progresistă”, pe care ne-a proiectat-o Klaus Iohannis, este frunză în vânt.

Cu o astfel de guvernare, torpilată vizibil de pretenţiile exagerate ale USR – PLUS, în raport de scorul modest de 15% obţinut, Klaus Iohannis ar trebui să-şi tempereze ambiţia personală de a rămâne în cartea de istorie ca naşul României Normale. Aflat la plantat de puieţi şi întrebat de reporterii care imortalizau evenimentul, despre cauzele Marii Bulibăşeli, preşedintele Iohannis ne-a explicat că în interiorul Alianţei de dreapta „sunt viziuni diferite, soluţii diferite, formule de guvern diferite”.

Ne aducem aminte cu îngrijorare de „glorioasa guvernare a Convenţiei Democrate” din anii 1996-2000, în care aproape zilnic PNL, PNŢ-cd şi PD se certau cu cuţitele pe masă, ducând România în haos politic şi economic. Există riscul ca preşedintele Iohannis să reediteze „succesurile” guvernării Convenţiei Democrate, invitând acum partidele de pe locurile 2, 3 şi 5 să guverneze ţara.

Decretând că „Dreapta a câştigat alegerile”, Klaus Iohannis a obligat pe cei din USR-PLUS să se declare de dreapta, deşi aceştia ar fi vrut să fie numai „progresişti”. Preşedintele Iohannis trebuia să aibă înţelepciunea de a invita la consultări Alianţa de dreapta, abia după ce PNL,USR-PLUS şi UDMR ar fi terminat negocierile în spatele uşilor închise, nu la uşa cortului. Neprocedând astfel, preşedintele nu a făcut decât să discrediteze încă odată PNL-ul în faţa românilor, după ce i-a mai discreditat odată în timpul campaniei „ajutându-i” să combată PSD-ul. Acum partidele Alianţei de dreapta i-au impus Preşedintelui să tergiverseze nepermis de mult decizia de desemnare a noului premier. Aceasta în condiţiile existenţei unei pandemii, a unui Guvern interimar şi a unui Parlament care are mandatul terminat.

Românii, obligaţi să stea cu ochii pe hogeagul de la Vila Lac

Vineri 19 decembrie, la Vila Lac, târguiala Alianţei era încă în toi. Românii aşteptau să vadă până unde se poate merge cu nesimţirea. Aştepta şi Klaus Iohannis cu o răbdare, pe care nu ar fi avut-o, dacă ar fi fost PSD-ul în negocieri.

Rareş Bogdan, gornistul de serviciu al Cotroceniului, ne-a sfătuit în direct să stăm cu ochii pe hogeagul de la Vila Lac. Când vom vedea că „va ieşi fum alb”, este semn că s-a mai făcut un pas înainte în târguiala dintre PNL, USR-PLUS şi UDMR. Fumul alb ieşit pe horn este semnul tradiţional al Vaticanului, de a anunţa că Biserica Catolică va avea un papă.

La noi, fumul alb ieşit pe hogeagul de la Vila Lac nu înseamnă că România va avea un premier, ci că s-au terminat de împărţit funcţiile. În seara zilei de vineri, fumul alb ar fi trebuit să iasă, pentru că s-a terminat de împărţit moştenirea, pe care Alianţa crede că a primit-o în 6 decembrie de la electorat.

Astfel, fiecare formaţiune a Alianţei de dreapta a primit partea sa, târguită prin negocierile care ne-au mâncat 12 zile din viaţă. PNL ia funcţia de premier, 9 ministere şi funcţia de preşedinte a Camerei Deputaţilor. USR-PLUS ia un vicepremier, 6 ministere şi funcţia de preşedinte a Senatului. UDMR ia un vicepremier şi 3 ministere. Pentru a ajunge ministerele la toţi, s-au mai înfiinţat încă două ministere.

Ludovic Orban este jurat să fie preşedintele Camerei Deputaţilor, al treilea om în stat, cu sprijin electoral de 25%. O doamnă senator de la USR, care nu a apucat să se remarce cu ceva, va lua funcţia de preşedinte al Senatului, al doilea om în stat, cu sprijin electoral de 15%. Ludovic Orban s-a exilat voluntar tocmai pe locul trei în stat, ca să nu rămână cu mâna goală. Astfel, Ludovic Orban devine noul Dănilă Prepeleac, care a plecat la târg să vândă o pereche de boi şi s-a întors acasă cu o pungă goală.

La sfârşitul declaraţiei sale din seara zilei când trebuia să iasă fum alb, Ludovic Orban a ţinut să ne asigure că importantă nu a fost împărţeala. Important a fost doar spiritul de echipă. Spirit de echipă contrazis de imaginea echipei de negociere prezentă lângă el, care arăta ca scăpată dintr-o încăierare şi pregătită să înceapă o alta.

Vom avea patru ani de circ

Klaus Iohannis nu a înţeles că electoratul României a decis la alegeri în problema privind cine şi cum să guverneze. A preferat să ignore această decizie, pentru a decide el. Ecourile încălcărilor grosolane ale prevederilor Constituţiei de către preşedintele Iohannis au ajuns până la Bruxelles, de unde au venit semnale. Semnale că Preşedintele trebuie să respecte Constituţia, dar şi rezultatul alegerilor.

Planul de redresare şi rezilienţă a Guvernului Orban, ajuns pe masa Comisiei Europene, a fost singurul plan respins de aceasta, ca fiind doar o însăilare de declaraţii de intenţii. Guvernul, care ar fi, trebuie să refacă integral acest plan, dacă România vrea să vadă banii Uniunii Europene. Mai trebuie ca acest plan să fie pus în acord şi cu pretenţiile USR-PLUS şi ale UDMR. Conform istoriei recente, toate coaliţiile de guvernare au fost dominate de scandaluri între aliaţi.

PNL nu ne poate convinge că este alchimistul miraculos, care a găsit piatra filozofală, cu ajutorul căreia să transforme plumburiul traiului nostru din ultimul an, în aurul propus de proiectul „România normală” al alchimistului şef Klaus Iohannis. La Vila Lac s-a trecut la etapa a doua a bătăliei, pentru finalizarea în regim de urgenţă a unui program de guvernare, cu care în mod cert Alianţa ne va face viaţa un iad în următorii patru ani. Pentru că nu mai avem încredere nu vom sta cu ochii pe hogeagul de la Vila Lac, indiferent ce fum va ieşi pe el.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. CODRUTZA

    25 decembrie 2020 at 11:59 AM

    Pleaca ai nostri,vin ai nostri.Voi ramaneti toti ca…………HOTZII !

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Din nou, doar… explicaţiii la nemulţumirile pacienţilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ o nouă nemulţumire a unei paciente din Piatra Neamţ a apărut în spaţiul public ■ ea este legată de faptul că în cazul unor traumatisme produse în urma unui accident rutier a aşteptat, în condiţii greu de suportat, 16 ore ■

De la o săptămînă la alta, pacienţii care sînt aduşi la Roman, din diverse colţuri ale judeţului, pentru a fi trataţi în urgenţă, se arată tot mai nemulţumiţi cu privire la timpii lungi de aşteptare, dar mai ales la lipsa totală a condiţiilor de aşteptare şi de lipsa de empatie a personalului faţă de nevoile bolnavilor.

De fiecare dată conducerea spitalului vine doar cu explicaţii, fără a se întreprinde, se pare, mai nimic, pentru remedierea situaţiei care aduce, în permanenţă, un deficit uriaş de imagine instituţiei sanitare romaşcane, unde chiar se munceşte, dar unde există şi destule greşeli de comunicare. Unitatea parcă chiar s-ar afla într-o permanentă stare de defensivă. Iată răspunsul oferit de Serviciul de comunicare, după ultimul incident, în care o pacientă din Piatra Neamţ, victima unui accident rutier, pretinde că ar fi stat la unitatea sanitară 16 ore.

„Avînd în vedere postările din mediul on-line, cu privire la timpii lungi de aşteptare la CPU Roman vreau să lămurim următoarele aspecte, legate de pacienta în vîrstă de 37 de ani, care a fost transferată de la Piatra Neamţ, la CPU Roman, în ziua de 16 ianuarie, la ora 21.10, policontuzionată, în urma unui accident rutier. La ora 22.00, a fost consultată de către medicul de gardă din CPU. I-au fost recoltate analizele, s-a efectuat EKG, radiografie şi CT. S-a respectat timpul de aşteptare, cazul fiind încadrat în cod verde de urgenţă, timpul maxim de aşteptare fiind de pînă la 60 de minute.

În jurul orei 23.30 s-a efectuat examen radiologic, rezultînd că pacienta nu prezintă fracturi, nici semne de pneumotorax ( acumulare de aer în spaţiul dintre plămîni şi peretele toracic – n.red.) şi că pacienta nu avea leziuni post traumatice. Ca în orice instituţie şi la CPU există un Regulament, cu protocoale bine stabilite, chiar dacă acestea nu plac tuturor. Ele trebuie însă respectate. Foia de la CPU este valabilă 24 de ore, astfel încît pacientul rămîne aici, în acest timp, pentru observaţii şi investigaţii. Trebuie înţeles faptul că nu are nimeni intersul să ţină pacienţii mai mult decît e necesar“, a precizat purtătorul de cuvînt al SMU Roman, Andreea Trifan, care a recunoscut că aceşti timpi se mai pot prelungi şi din cauza faptului că ambulanţele care duc şi aduc bolnavii, nu se pot întotdeuna încadra, mai ales pe imp de iarnă, în programul stabilit.

Dincolo de limbajul acesta, se aşteaptă de la conducerea unităţii şi o discuţie sinceră, în ceea ce priveşte preocuparea de a asigura condiţii, cît de cît omeneşti, de aşteptare la CPU a acestor pacienţi, care au nevoie şi de o minimă empatie faţă de suferinţa lor şi de preocupare în vederea asigurării unui ceai cald, a unei mese calde, a unor condiţii minime de cazare pe timpul orelor lungi de aşteptare, în condiţiile în care în sala de aşteptare nu pot rămîne decît maxim doi pacienţi. Se impune şi o analiză pertinentă în Consiliul de Administraţie al Spitalului municipal de Urgenţă din Roman faţă de astfel de situaţii, dar mai ales este necesar să se găsească şi soluţii concrete, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de aşteptare.

De certitudine este şi faptul că unii pacienţi nu înţeleg că la centrele de primiri urgenţe sunt stabilite protocoale de preluare a pacienţilor, avînd prioritate cei cu afecţiuni grave şi a căror viaţă este în pericol.

Citește știrea

Actualitate

Şantajul cu poze deocheate a ajuns pe masa judecătorilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul de 19 ani a ameninţat o femeie de 41 de ani că publică poze compromiţătoare cu aceasta ■ inculpatul a fost prins în flagrant şi a fost arestat ■ ulterior a fost plasat în arest la domiciliu ■

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ au finalizat urmărirea penală şi au trimis la instanţă dosarul şantajului cu poze deocheate. Inculpat în cauză este un tînăr în vîrstă de 19 ani, din localitatea Rădeni, comuna Păstrăveni, acesta escrocînd o femeie ce ar fi trebuit să fie coaptă la minte. Victima de 41 de ani este de loc din Piatra Şoimului.

Este un caz tipic de escroc sentimental, unul cunoscut pe reţelele de socializare – probabil că victima nici nu ştia că este mult mai mic ca ea. Tînărul a convins-o să îi trimită fotografii în ipostaze intime, asta pentru a „consolida“ idila începută pe internet, şi-a arătat adevăratele intenţii. De cum a intrat în posesia pozelor, inculpatul a decis să facă bani, şantajînd femeia. I-a cerut diverse sume de bani, ameninţând-o că, în caz contrar, publică pe reţelele de socializare imaginile, astfel că victima infracţiunii a plătit.

„Din investigaţiile efectuate de poliţişti a reieşit că, în perioada iunie – decembrie 2020, un tânăr, de 19 de ani, din Rădeni, ar fi determinat femeia în cauză să îi trimită, prin intermediul unei reţele de socializare, imagini foto compromiţătoare cu aceasta“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ. Cazul a intrat în atenţia anchetatorilor pe 8 decembrie 2020, cînd cadrele de la Secţiei de Poliţie Rurală Borleşti au fost sesizate de victimă că este şantajată de o altă persoană, remiţîndu-i, în total, suma de 1.800 de lei, pentru ca respectivele imagini să nu fie publicate. Plîngerea penală a fost depusă după ce tînărul de 19 ani a mai pretins 1.200 de lei, moment în care femeia a trecut peste reţinerile determinate de ipostaza jenantă în care se afla şi l-a reclamat.

În aceeaşi zi au fost puse la cap detaliile unui flagrant, cele două părţi întîlnindu-se la locul convenit pentru plată. Autorul a fost lăsat să plece, fiind oprit la scurt timp, în trafic, descoperindu-se asupra lui suma de bani pretinsă de la persoana vătămată. Nu a putut să nege infracţiunea, deoarece bancnotele fuseseră inscripţionate cu o substanţă fluorescentă, fiind scris cuvîntul „ŞANTAJ“. Verificările efectuate de anchetatori au relevat faptul că individul fără scrupule a mai comis o infracţiune în timp ce venea să ia banii pretinşi, el avînd suspendat dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice.

În baza probatoriului administrat, tînărul a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi şantaj, iar propunerea de arestare preventivă a fost admisă la Judecătoria Piatra Neamţ. La o vreme a solicitat judecătorilor înlocuirea măsurii privative de libertate cu una mai blîndă.

A avut noroc şi a fost plasat în arest la domiciliu, avînd de respectat o serie întreagă de obligaţii. În caz contrar, ar putea fi încarcerat din nou. Recent, a plusat şi a solicitat înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar, dar fără folos.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Tînără pericol public, va începe judecata

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ fata de 20 de ani a ajuns după gratii pentru că a tîlhărit un bărbat de două ori în aceeaşi zi ■ ea este arestată preventiv din septembrie anul trecut ■ cu ani în urmă a fost bătută de ex-şeful Poliţiei Neamţ, în sediul instituţiei ■ scandalul iscat a pus punct carierei comisarului şef Cezar Filip ■

Magistraţii din cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ au finalizat procedura de Cameră prliminară şi au dispus începerea procesului unei tinere pericol public. Este vorba de pietreanca Ana Maria Tănasa, acum în vîrstă de 20 de ani, acuzată că a tîlhărit acelaşi bărbat, de două ori într-o singură zi.

Tînăra are o carieră infracţională consacrată, iar „vîrful“ îl constituie scandalul în urma căruia fostul şef al Poliţiei Piatra Neamţ, comisarul Cezar Filip, şi-a încheiat cariera. Revenind la faptele de tîlhărie, acestea au avut loc pe 18 septembrie 2020, cînd anchetatorii au fost sesizaţi de către o persoană care a reclamat că a auzit cum vecinul său a fost agresat în proximitatea blocului.

A mers la locul agresiunii şi a văzut că vecinul prezenta multiple leziuni, acesta spunîndu-i că a fost lovit şi deposedat de telefonul mobil. Totul s-a întîmplat în jurul orei 16:30, cînd victima de 43 de ani se deplasa pe o alee dintre blocuri. Bărbatul a fost urmărit de Tănasa care i-a luat prin violenţă portofelul pe care îl avea în buzunarul drept din spate al pantalonilor. „Pentru a-şi asigura scăparea, tînăra s-a luptat cu bărbatul şi s-a smucit, eliberîndu-se din prinsoare, moment în care cel din urmă şi-a recuperat portofelul.

Ulterior, tînăra a urmărit-o din nou pe persoana vătămată, iar în momentul în care aceasta a ajuns pe o alee din proximitatea locuinţei sale, prin exercitarea de acte de violenţă şi împingîndu-l din spate, bărbatul a căzut la sol şi s-a accidentat, moment în care a fost deposedat de telefonul mobil. În urma examinării medico-legale, leziunile fizice suferite necesită 7-8 zile de îngrijiri medicale“, anunţa Poliţia Neamţ. A doua zi, pe 19 septembrie, în baza unor informaţii primite din partea unui poliţist aflat în timpul liber, tînăra de 20 de ani a fost depistată în oraş, fiind condusă la sediu pentru audieri.

A fost reţinută pentru două acte materiale de tîlhărie, ulterior fiind privată de libertate. Măsura preventivă a fost prelungită succesiv şi în acest moment tînăra fiind arestată. Ea a devenit celebră tot în minoritate, în urma unui scandal are l-a costat funcţia pe fostul şef al Poliţiei pietrene, comisarul şef Cezar Filip. Totul a devenit public pe 19 martie 2014, dată la care fata avea 14 ani.

Atunci a apătut pe YouTube un filmuleţ în care şeful de atunci al Poliţiei Piatra Neamţ o bătea pe minoră chiar în sala de aşteptare a instituţiei pe care o conducea. Se întîmplase pe 8 martie, cînd comisarul ar fi prins minora în oraş, se pare în urma unei tîlhării. Au ajuns la sediu şi Cezar Filip a luat-o la bătaie, totul fiind înregistrat de camerele de supraveghere din incintă. Ulterior filmul a ajuns pe YouTube. În urma scandalului comisarul şef Filip a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, care l-au acuzat de săvîrşirea infracţiunilor de purtare abuzivă şi alterarea integrităţii datelor informatice, ultima acuză venind de la faptul că a dispus ştergerea imaginilor compromiţătoare din sistemul infoirmatic al instituţiei.

La proces, Filip a recunoscut faptele pentru o pedeapsă mai blîndă şi a fost condamnat la 5 luni şi 17 zile de închisoare cu amînarea aplicării pe un termen de 2 ani. În cauză a mai fost un inculpat, ofiţerul Relu Baciu, acuzat de transfer neautorizat de date informatice. Acesta nu a recunoscut faptele, fiind achitat definitiv, deci exonerat de răspundere penală. În ce o priveşte pe Tănasa, aceasta are la activ multe tîlhării, pentru cea mai mare parte dintre fapte neputînd fi trasă la răspundere penală, fiind prea mică. A paricipat şi la două fapte de violenţă extremă, dar tot din cauza vîrstei nu a putut fi inculpatăă. Una dintre fapte l-a avut ca victimă pe actorul Constantin Ghenescu. Acesta a sfîrşit în mod violent, în 2013, în casă, după ce a fost urmărit de la bancomat de pietreanul Ştefan Vasile Botezatu.

Fata ar fi intrat în casă cu ucigaşul, dar se pare că nu ar fi participat la fapta de violenţă, ci a căutat prin casă bunuri de valoare, dar a plecat cu ceva mărunţiş. La acel moment avea doar 13 ani. Anterior, împreună cu alţi tineri, doi minori şi un major, ar fi intrat în casa unui pietrean de 81 de ani, cu intenţia clară de a-l jefui. Victima a fost bătută groaznic, iar în urma leziunilor suferite a decedat.

Citește știrea

Trending