Contactează-ne

Actualitate

Pîrtia de schi, poate la anul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ schiatul nu va fi posibil pe Cozla, în acest sezon rece ■ telegondola şi infrastructura pentru schi nu sunt rentabile din diverse cauze ■

O investiţie începută cu surle şi trâmbiţe, în 2005, nu a făcut din Piatra Neamţ o destinaţie turistică pentru practicarea sporturilor de iarnă, proiectul, aducând doar pierderi primăriei. Recent, Adrian Carabelea, noul primar, a iniţiat o dezbatere publică pe tema redeschiderii pârtiei, pietrenii au vrut acest lucru, dar s-a decis ca să rămână închisă, pe lângă lipsa zăpezii, alt argument fiind contextul generat de criza sanitară.

„În urma unei analize atente, a discuţiilor cu reprezentanţii Perla Invest şi a opiniilor exprimate de pietreni în cadrul consultării publice lansate pe această temă s-a luat decizia ca în acest an pârtia de pe Muntele Cozla să rămână închisă. La baza acestei decizii au stat lipsa precipitaţiilor şi temperaturile ridicate înregistrate în ultimii ani, situaţia financiară a primăriei, dar şi contextul epidemiologic – evoluţie care nu poate fi anticipată“, a transmis primarul Carabelea.

Dacă în sezonul trecut pârtia şi tescaunul nu au funcţionat, pentru că nu a fost zăpadă, în iarna 2018/2019 s-a schiat între 10 ianuarie şi 3 martie 2019, adică doar 41 de zile, rezultând pierderi de 271.375 lei pentru firma Perla Invest, societatea Consiliului Local Piatra Neamţ, care administrază baza de pe culmea Cozla.

Cele 6.260 de bonuri emise au adus încasări de 218.625 lei, iar cheluielile cu electricitatea, apa şi costurile de pregtire şi mentenanţă a pârtiei, a staţiei de pompare, tunurilor de zăpadă sau de exploatare telescaun au totalizat 490.403 lei. Primarul a mai argumentat că şi în cel mai bun an pentru schiat, pârtia din Piatra Neamţ a încheiat sezonul cu pierdere, iar în actuala situaţie în care se află bugetul local, Primăria Piatra Neamţ nu îşi permite financiar acest lucru. O altă consultare publică a fost lansată pentru locuitorii oraşului şi nu numai vizează întrega culme Cozla în contextului pregătirii pentru viitoare finanţări nerambursabile, plecându-se de la ideea că, pentru a fi rentabilă, infrastructura turistică trebuie dezvoltată, astfel încât zona să fie o atracţie pentru turişti pe tot parcursul anului.

Cei care doresc să răspundă au la dispoziţie un chestionar cu câteva întrebări, între care cât de des vă plimbaţi în Parcul Cozla? – săptămânal sau mai des, lunar, de câteva ori pe an, ce activităţi preferaţi să desfăşuraţi când mergeti în Parcul Cozla? – alergare, plimbări, ciclism, urcare cu telegondola sau fotografie. Au fost propuse şi câteva idei pentru a stimula interesul turistic: platforme şi trasee suspendate şi aventură, tiroliană, trasee de hiking, de ciclism montan (MTB şi downhill), trasee şi alei tematice de agrement, zone de belvedere, relaxare şi culturalizare (proiectie film, amfiteatru), zonă de căţărat, zonă de skating, zone de joacă pentru copii, parc tematic integrat – Parcul Fosilifer Cozla – Fosilele Viitorului, etc. Telegondola, o instalaţie de transport pe cablu pe deasupra oraşului, pârtia şi telescaunul erau inaugurate pe 15 februarie 2008, mizându-se că turismul în sezonul rece putea fi un alt atu al municipiului.

Proiectul, unul îndrăzneţ, dar care nu a fost viabil, a însemnat investiţii de circa 14 milioane de euro, pentru realizarea lui au fost luate credite bancare, municipalitatea plătind şi acum rate enorm de mari. Pe Cozla, cei care doreau să se bucure de plăcerile iernii, puteau schia pe o pârtie cu instalaţie de nocturnă (una recomandată doar avansaţilor din cauza dificultăţii mari şi aveau la dispoziţie telescaun.

Mai era şi pârtie de tubing pentru copii (derdeluş special amenajat pentru camere din caucuc), dezafectată în prezent. Alte facilităţi pentru agrement sunt şi acum, restaurante, cafenele, terase, s-a construit şi un hotel, dar el nu a funcţionat niciodată. Cât priveşte traseul telegondolei, el are circa 2 kilometri, turiştii pleacă din faţa Gării Piatra Neamţ cu telecabine care-i transportă pe deasupra oraşului, cea mai mare înălţime fiind 64 de metri, până pe culmea împădurită.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending