Contactează-ne

Eveniment

Pinalti a renunţat la un proces şi deschide altul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ deşi a cerut la Tribunalul Neamţ contopirea pedepselor, la instanţă şi-a retras cererea ■ în schimb, a deschis un alt proces la Curtea de Apel unde uzează de o cale extraordinară în dosarul Strong Montaj ■ din urmă vin alte dosare ■ în unul a fost condamnat de instanţa de fond la peste 8 ani de detenţie ■

Gheorghe Ştefan a renunţat la procesul pe care l-a deschis la Tribunalul Neamţ şi prin care cerea contopirea pedepselor, iniţiativă care avea drept scop reducerea timpului pe care trebuie să-l petreacă după gratii. „Ia act de declaraţia de retragere a cererii de contopire a pedepselor, formulată de persoana condamnată Ştefan Gheorghe“, conform şedinţei de pe 25 iulie 2018 de la Tribunalul Neamţ. Demersul fără rezultat l-a costat pe Pinalti 50 de lei. Solicitarea a fost înregistrată pe 2 iulie, după ce Pinalti fusese reîncarcerat pe 29 iunie, cînd magistraţii Curţii de Apel Bacău l-au găsit vinovat de fapte de corupţie şi spălare de bani în dosarul Strong Montaj şi i-au aplicat o pedeapsă de 3 ani şi 3 luni de detenţie, cu executare. Prin aceeaşi sentinţă s-a mai dispus anularea contopirii altor pedepse. Pe 3 octombrie 2016 Pinalti a fost condamnat la 6 ani de închisoare în dosarul Microsoft. În iunie 2016, Curtea de Apel Prahova a redus sancţiunea de la 6 ani la 3 ani şi jumătate, prin sentinţă definitivă, după ce judecătorii au admis o contestaţie la executare a fostului primar, în condiţiile în care s-a constatat că acesta a colaborat cu anchetatorii. Următoarea mişcare a fost solicitarea la Tribunalul Prahova a contopirii de 3 ani şi jumătate din dosarul Microsoft cu pedeapsa de 3 ani de închisoare din cauza „Bani pentru partid“, finanţarea ilegală a campaniei electorale. Această din urmă sancţiune a fost dispusă printr-un acord de recunoaştere a vinovăţiei. După deliberări, cererea de contopire a fost admisă, iar din cele două dosare definitive, Pinalti s-a ales cu sancţiunea cea mai mare, de 3 ani şi jumătate. Aşa se face că în septembrie 2017, Ştefan a fost eliberat condiţionat. Practic, din totalul de 1.278 de zile de închisoare, a stat efectiv după gratii 297 de zile, la care s-au mai adăugat 235 de zile de arest preventiv şi 13 zile considerate ca executate pentru că a muncit după gratii. În total, 545 de zile de puşcărie, adică un an şi jumătate. Judecătorii trebuie să ia în calcul acum pedepsele de 3 ani şi jumătate din dosarul Microsoft, 3 ani din dosarul Bani pentru partid şi 3 ani şi 3 luni din dosarul Strong Montaj, din care s-a executat efectiv un an şi jumătate. Recent, pe 23 iulie 2018 Pinalti a deschis un nou proces la Curtea de Apel Bacău, o cale extraordinară de atac, contestaţie în anulare, ce are ca obiect sentinţa cu executare din dosarul Strong Montaj. Aici se va vedea cu judecătorii abia la mijlocul toamnei, primul termen fiind stabilit la data de 16 octombrie.

Vin dosare grele

Pe 15 mai anul trecut Pinalti a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti în unul din dosarele în care a fost acuzat că a prejudiciat Poşta Română. Chiar dacă şi-a admis faptele pentru o pedeapsă mai blîndă, a fost condamnat pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi instigare la abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine, sau pentru altul la 8 ani şi 2 luni de închisoare. Instanţa a mai dispus confiscarea specială de la Pinalti a sumelor de 422.138,07 lei şi 35.306 de euro. Sentinţa a fost contestată atît de procurori cît şi de inculpat, cauza fiind în acest moment pe rolul Curţii de Apel Bucureşti. Pentru restul grupului cauza s-a disjuns atît pe parte penală, cît şi pe latură civilă. Apoi dosarul obţinerii frauduloase a licenţei pentru postul Giga Tv este încă la prima instanţă, Tribunalul Bucureşti. Mai este un alt dosar de prejudiciere a Poştei Române cu sume mari de bani, şi alte două de trafic de influenţă aflate la Tribunalul Neamţ, unul încă la Cameră preliminară. Gheorghe Ştefan a fost obligat de diferite instanţe să plătească mari sume de bani reprezentînd prejudicii. De exemplu, în dosarul Poşta Română el trebuie să achite 422.138 lei şi 35.306 euro, soluţia nefiind definitivă. În dosarul Microsoft s-a dispus confiscarea a 3,99 milioane de euro, în cazul „Bani pentru partid“, judecătorii au dispus confiscarea sumei de 1,65 milioane de euro, iar pentru recuperarea altei părţi de 2,35 milioane de euro, a fost păstrat sechestrul asigurator pe bunurile deţinute de Pinalti. În cauza spălării de bani prin Strong Montaj, fostul primar a pierdut prin confiscare peste 3 milioane de lei.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending