Contactează-ne

Prima pagină

Pietreanul Radu Păltineanu, despre cea mai grea etapă din expediţia la Antipozi. „Ne făceau fie nebuni, fie proşti“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ expediţia temerară, efectuată de doi români la Antipozi, a trecut cu bine şi de cea mai cumplită etapă de până acum - traversarea a două deşerturi din centrul Australiei

Radu Păltineanu, din Piatra Neamţ şi prietena lui, Irina Repede, din Bucureşti, sunt, de pe 13 octombrie 2021, protagoniştii unei unei expediţii în ţara – continent. În 2020, ajungeau în Zoua Zeeleandă, intenţionând să stea câteva zile în vacanţă. Dar, pe 23 martie, rămâneau „prizonieri“, toate zborurile fiind anulate din cauza pandemiei.

Pentru că nu puteau pleca şi-au propus să străbată cele două mari insule ale ţării, pe jos şi cu bicicleta, cale de aproximativ 3.000 de kilometri. După ce au terminat traversarea, s-au gândit la alta, ţinta fiind Australia. Ca mijloc de locomoţie pentru cei 13.000 de kilometri din itinerariul propus au ales nişte triciclete.

Prin aceast stat, au străbătut până acum peste 5.000 de kilometri, avân parte de fel de fel de experienţe, ma mult sau mai puţin plăcute. Luna august 2022, le-a adus în cale cea mai dificilă zonă. În trei săptămâni au parcurs 1.052 de km, reuşind să străbată cele două deşerturi din centrul Australiei: Tanami şi Great Sandy.

„18 zile ne-a luat în total să parcurgem cei 1.052 de kilometri prin inima Australiei, printr-o zonă considerată de mulţi printre ultimele sălbăticii ale Terrei. Tanami track este atât de izolat şi de puţin circulat, încât am numărat in jur de 10 maşini în ambele sensuri care ne-au depăşit zilnic. Majoritatea acestora se opreau şi fie ne făceau nebuni, fie proşti, fie în semn de admiraţie ne ofereau apă“.

Aceste rânduri erau consemnate, pe 29 august, de Radu Păltineanu în jurnalul de pe contul de socializare. A mai spus că a fost cea mai lungă şi cea mai dificilă etapă de până acum, zona prin care au trecut fiind considerată de mulţi ca fiind printre ultimele sălbăticii ale Terrei, fără puncte de realimentare şi fără prea multe urme de civilizaţie.

Sute de kilometri de sălbăticie. Nu tu om, nu tu casă, nu tu trafic“

Pietreanul a detaliat şi de ce a fost cea mai grea parte. La fiecare 10 kilometri pe teren mai solid pe drumul de pământ, veneau alţi 20 de nisip, fiind nevoiţi să împingă cu orele la triciclete. Spune că experienţa a fost una incredibilă, pentru că oricât de greu le era ziua, focul şi seara la cort, sub bolta înstelată, era pură terapie.

De altfel, pe o lungime de de 750 de kilometri de deşert nu a fost nicio localitate, benzinărie sau magazin. Dar, cu ajutorul şoferilor care opreau şi le spuneau că sunt nebuni dacă s-au încumetat la aşa traversare şi a două rezervoare au reuşit să facă faţă lipsei de apă de pe traseu. Acum, Radu şi Irina se îndreaptă spre ţărmul Oceanului Indian.

„Expediţia noastră începe să prindă contur pe hartă. Încă de la bun început ne-am dorit să explorăm cele mai dificile, izolate şi greu accesibile colţuri ale Australiei şi să rămânem cât mai mult în afara arterelor de circulaţie. Australia adâncă poate fi iad şi rai în acelaşi timp, dar este un loc cu totul şi cu totul special“, concluzionează Radu.

Pe 31 iulie 2022, cei doi români au avut parte de altă experienţă unică. Le-a ieşit în cale Uluru, cel mai mare monolit din lume. Imensa stâncă de gresie roşie are o lungime de circa 3 kilometri, o lăţime de doi, un perimetru de 10 kilometri şi domină dunele de nisip ale deşertului de la bază, având o înălţime de 350 de metri.

În timpul expediţiei, după vreo 2.000 de kilometri parcurşi, perioadă în care au avut întâlniri sporadice cu oamenii, au ajuns în oraşul Alice Spings. Aşezarea cu vreo 30.000 de locuitori li s-a părut o metropolă, făcându-i să se întrebe dacă se vor mai adapta vreodată la superficialitatea veţii de la oraş, după timpul petrecut în „sălbăticie“.

„Sute de kilometri de sălbăticie. Nu tu om, nu tu casă, nu tu trafic. Pe cât de sălbatic, tot pe atât de enigmatic este centrul Australiei. Odată ce ne oprim din pedalat, suntem învăluiţi de o linişte absolută. Acum şi aici! Asta este tot ce contează. Sau cel puţin asta mă face să simt acest loc unde timpul parcă devine complet irelevant“, destăinuia Păltineanu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prima pagină

Ilegalități prin pădurile Neamțului. A fost confiscat un camion în valoare de 50.000 de euro

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ măsura a fost luată zilele trecute în urma unei acţiuni a poliţiştilor din Bicaz, care a avut ca scop combaterea delictelor din domeniul silvic

Poliţiştii din cadrul Secţiei Rurală Bicaz au depistat, pe 28 noiembrie, pe DJ 127A, la Bicazu Ardelean un camion condus de nemţean de 45 de ani, din Tarcău. Marfa transportată nu era însoţită de documente valabile, fiind dispusă confiscarea cantităţii de 19 metri cubi material lemnos, care a fost predată Ocolului Silvic Vaduri.

„S-a dispus indisponibilizarea autoutilitarei în cauză, în valoare de aproximativ 50.000 euro. În cauză, poliţiştii continuă cercetările cu privire la săvârşirea infracţiunii de transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase în volum de peste 10 metri cubi, neînsoţite de documente specifice de transport“, a transmis Poliţia Neamţ.

Un caz similar a fost descoperit în urma misiunilor executate pe 21 şi 22 octombrie 2022. A fost confiscat un ansamblu de vehicule de aproximativ 25.000 euro şi 32 de metri cubi lemn rotund răşinoase. La volanul TIR-ului era un şofer de 27 de ani, din comuna Poiana Teiului. Faţă de cât era valoarea camionului, marfa ilegală a fost evaluată la 6.500 de lei.

Tot luna trecută, despre ceea ce se petrece în domeniul lemnului informa Inspectoratul General al Poliţiei Române în urma a 146 de percheziţii, care au avut loc în Neamţ, Suceava, Bucureşti, Alba, Bacău, Bihor, Bistriţa Năsăud, Cluj, Constanţa, Dolj, Harghita, Iaşi, Ialomiţa, Ilfov, Mureş, Olt şi Teleorman.

Au fost descoperite şi ridicate 18 laptopuri, 62 de telefoane mobile, 20 de medii de stocare, 198.510 lei, 87.075 de euro şi 100 de dolari. Au fost aplicate 16 sancţiuni, în valoare de 125.000 de lei, fiind confiscaţi 436 metri cubi de lemn, în valoare de 292.311 lei, 16.796 de bucăţi de lambriu şi 438 de bucăţi de grinzi

„În timpul descinderilor s-au mai constatat mari diferenţe între stocurile faptice şi scriptice, anume un minus de 701 metricubi de lemn rotund, în valoare de 561.320 de lei, un plus de 78 metri cubi, în valoare de 62.960 de lei şi un minus de 113 metri cubi de biomasă, care a fost evaluată la suma de 113.870 de lei“, se preciza într-un comunicat al IGPR.

 

 

 

 

 

Citește știrea

Prima pagină

Amatori de vaccinare anticovid nu prea mai sunt anul acesta, dar cine vrea o poate face

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ cine dorește să se imunizeze trebuie să se adreseze medicului de familie ■ imunizarea se face cu noul tip de vaccin Comirnaty Original/Omicron BA ■ el se va distribui prin cabinetele medicilor de familie ■ doctorii spun că lumea nu mai vrea să se vaccineze ■

Un comunicat de presă al Direcției de Sănătate Publică Neamț anunță faptul că Ministerul Sănătății a adus la cunoștința opiniei publice modul în care persoanele care doresc se pot imuniza, anul acesta, cu noul tip de vaccin Comirnaty  Original/Omicron BA.4-5. Vaccinarea se poate face prin cabinetele medicilor de familie, în funcție de numărul de solicitări de la cei înscriși pe listele lor.

Lucian Costin, medic de familie la Stănița, susține că nimeni nu mai vrea să se vaccineze: „Am primit săptămâna trecută de la DSP un e-mail  prin care ni se cerea ca până a doua zi, la ora 10.00,  să spunem câte doze de vaccin  Comirnaty  Original/Omicron BA avem nevoie. Din păcate, realitatea e că nimeni nu mai vrea să se vaccineze nici cu celelate tipuri de vaccin anticovid. Personal, ca medic aproape de pensionare, am încredere în Johnson&Johnson.

Este realizat după tipul vaccinului antigripal obișnuit. Acest vaccin a fost singurul la care nu s-au raportat reacții adverse. Poate sunt singurul din județ care mai am doze de  Johnson&Johnson, cu termen de valabilitate până în iunie 2023, pentru că mai există pacienți care pleacă la muncă în străinătate în țări care mai cer dovada de vaccinare. Vom vedea ce se va întâmpla în timp, pentru că deja au început să apară boli autoimune la oameni tineri, care s-au imunizat cu celelalte tipuri de vaccin.

Știu că în județ mai sunt două colege care mai au vaccin Pfizer/Bio Tech.În opinia mea, astăzi,  în România nu prea mai există personal calificat care să știe să lucreze în administrația sanitară. Înainte de Revoluție, inspectorii DSP, care veneau în teritoriu, știau tot ce mișcă și în ultima comună. Acum se face administrație sanitară stând în birouri, în fața unui calculator și cu telefonul în mână. În opinia mea, Ministerul Sănătății nu prea știe cu ce ne confruntăm noi, în teren”, a declarat medicul care are pe listă 1500 de pacienți.

Conform Ministerului Sănătății noul tip de vaccin este o versiune adaptată a vaccinului ARNM Covid 19 Comirnaty (Pfizer/Bio Tech), care determină sistemul imunitar al pacientului să producă anticorpi și celule sanguine, ce acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva bolii Covid 19. Vaccinul poate fi administrat persoanelor de la 12 ani în sus, care au mai primit anterior cel puțin o schemă primară de vaccinare împotriva virusului SARSC Cov.

Este vorba despre tipurile de vaccin Janssen – Johnson&Johnson, Comirnaty – Pfizer BioNTech sau Spikevax – Moderna. Cei care doresc să se imunizeze trebuie să se adreseze medicului de familie pentru a solicita vaccinarea. Ca și contraindicații, specialiștii susțin că această variantă de vaccin nu trebuie administrată persoanelor alergice la substanța activă sau la oricare dintre componentele medicamentului, înainte de administrare pacientul fiind sfătuit să se consulte cu medicul de familie, care-i cunoaște antecedentele medicale.

Specialiștii mai atrag atenția și la posibilele reacții, care pot apărea la unii pacienți:durere în locul injectării, umflare(înroșire) a locului injectării, oboseală, durere de cap, dureri musculare, frisoane, dureri articulare, greață, vărsături.  Pacienții imunizați sunt îndemnați să raporteze reacțiile adverse fie medicului de familie, fie direct Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România la adresa de e-mail adr@anm.ro.

Citește știrea

Actualitate

Soluţie “misterioasă” pentru salvarea Telegondolei şi Bazei Hipice

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

PMP a dat şah mat PSD în şedinţa de Consiliu Local Piatra Neamţ de marţi, 29 noiembrie, în care pe ordinea de zi a fost din nou proiectul privind participarea municipalităţii la licitaţia pentru achiziţionarea staţiei de plecare a Telegondolei.

Le-au dat clasă în special la capitolul imagine, dar şi la capitolul administraţie. La capitolul imagine şi pentru că au fost prezenţi fizic la şedinţă în vreme ce consilierii PSD au ales varianta on-line. Dar mai ales, aici au punctat şi la imagine şi la administraţie, au făcut cunoscut că într-o discuţie privată au propus o soluţie proprie pentru salvarea de la faliment a Perla Invest, inclusiv a Telegondolei şi Bazei Hipice.

Cei de la PSD au rămas în ofsaid total. În timp ce ei au încercat să-şi ascundă neputinţa sau dezinteresul mimând că mor de grija bătrânilor şi cerând ca banii pentru cumpărarea staţiei de plecare să fie dirijaţi spre ajutorarea acestora, un populism ieftin care cred că i-a jignit inclusiv pe bătrânii ce chiar au nevoie de ajutor, dar nu merită să fie folosiţi ca masă de manevră pentru jocuri politice puerile, cei de la PMP au dovedit că în mod real sunt interesaţi de soarta Telegondolei şi a Bazei Hipice. Şi nu se limitează doar la comunicate pe presă ce de multe ori sfidează nu doar logica minimă, ba chiar şi bunul simţ, tot minim, precum social-democraţii, ci sunt capabili să caute rezolvări la probleme.

Mai mult, cei de la PMP înţelegem că au şi un proiect de hotărâre gândit în acest sens sau măcar o idee şi o soluţie ce ar putea să devină în scurt timp un proiect de hotărâre, că tot e o dispută şi pe tema aceasta în aceste zile.

Noi, personal, nu prea am înţeles ce e atât de… privat într-o discuţie privind soarta acestor obiective cât se poate de publice şi pe fondul unei dezbateri la fel de publice, în care sunt implicaţi foarte mulţi pietreni, dar…

Dar… aşteptăm săptămâna viitoare când înţelegem că ne vor fi oferite şi nouă, prostimii sau dacă vreţi “neprivaţilor”, mai multe informaţii. Pentru că aşa ni s-a promis cel puţin.

Am mai reţinut că e de verificat şi dacă această soluţie “misterioasă”, cel puţin deocamdată, va fi agreată de judecătorul sindic şi se va potrivi cu calendarul privind reorganizarea Perla Invest.

Dacă pentru soluţie mai aşteptăm informaţii, şi chiar din misterioasă ne dorim să devină miraculoasă, pentru prestaţia aleşilor locali putem spune acum câteva lucruri clare: dacă PMP a punctat şi a dovedit, măcar în ceasul al doisprezecelea că poate face administraţie, PSD a rămas corigent la această “materie”. Şi au mai dovedit ceva cei de la PMP: că îşi doresc salvarea acestor obiective, nu sunt dispuşi, precum cei de la PSD, să le arunce la groapa falimentului. Cu tot cu milioanele deja plătite de pietreni.

Cât priveşte proiectul propus de primarul municipiului, acesta nu a întrunit numărul necesar de voturi nici în şedinţa de marţi. Rămâne de văzut dacă va fi repus pe ordinea de zi sau înlocuit cu… soluţia misterioasă.

Citește știrea
Advertisement
Trending