Contactează-ne

Actualitate

Pietreanul care străbate Australia, file din jurnal

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Radu Păltineanu şi Irina Repede, prietena lui, au început etapa a doua a exploarării continentul australian pe triciclete ■ ei şi-au propus să străbată un itinerariu de circa 13.000 de kilometri ■

Cei doi exploratori români, Radu Păltineanu, din Piatra Neamţ şi prietena lui, bucureşteanca Irina Repede, care pe data de 13 octombrie a anului trecut au început o expediţie unică, străbaterea Australiei pe triciclete, traseul stabilit având circa 13.000 de kilometri, continuă aventura, trecând la etapa a doua.

După ce au străbătut, într-o lună şi o zi, 1.200 de kilometri, au poposit la Capul York, cel mai nordic punct al continentului, s-au urcat iarăşi pe triciclete. Acum pedalează spre coasta de est, spre Rockhampton, urmând ca de acolo să o ia spre Uluru, prin centrul deşertic al continentului, spre inima Australiei.

Aşa se face că Sărbătorile de iarnă i-au prins pe drum, prilej pentru Radu Păltineanu de a rememora, într-un jurnal ţinut pe pagina sa de Facebook, unde le-a petrecut pe cele din anii anteriori, când se afla în alte expediţii temerare pe meriadenele lumii. Iată ce nota pe 25 decembrie 2021:

„Crăciun fericit! Zile în tihnă şi liniştite vă doresc, aşa ca apele Mării Coralilor din spatele nostru. Crăciunul din 2015 mă prindea singur, în New Mexico, SUA, cel din 2016 în căldura tropicală din Boa Vista, Brazilia, apoi, în 2017, pe Altiplano, în Bolivia, unde era răcoare şi bine.

Au urmat două acasă, în România, ca mai apoi, primul Crăciun pandemic (2020 – n.r.) să ne prindă, de această dată în doi, în Insula de Sud a Noii Zeelande. Un an mai târziu, iată-ne, tot împreună, ca parteneri de viaţă şi aventură în tropice, explorând cel de-al treilea continent, Australia. Oare pe ce meridian mă va prinde următorul Crăciun? Sărbători fericite!“.

Peste trei zile, pe 28 decembrie, exploratorul pietrean, care are şi cetăţenie canadiană, relata despre ce înseamnă viaţa de zi cu zi prin Australia, care-i trăită după „ceasul naturii“. Trezirea este odată cu răsăritul, iar culcarea la apus:

„Nu ai cum să te descurci dacă dormi mai mult. Chiar începi să trăieşti după ceasul naturii. În curând uiţi ce zi sau ce oră a săptămânii este. Eşti atât de absorbit de rutina de zi cu zi a vieţii de nomad“.

În penultima zi a anului trecut, Radu Păltineanu şi Irina Repede au avut o misiune specială. Pedalând, au observat, pe partea stângă a şoselei un stone curlew, pasărea ogorului, (Burhinus grallarius), care era dezorientată, slăbită, cu parte din penaj lipsă, cu un ochi închis iar celălalt pe jumătate plin cu un lichid roşu, care părea a fi sânge. N-au putut rămâne impasibili, aşa că au sunat la un centru ocrotire a faunei sălbatice, fiind luată pentru a i se acorda îngrijirile necesare.

După această întâmplare, Păltineanu a postat un mesaj: „Dacă şi atunci când vedeţi vreun animal rănit, dezorientat, prins în vreo capcană, sau pur şi simplu în vreo zonă cu trafic intens unde poate fi uşor lovit, nu fiţi indiferenţi. Acţionaţi! Anual milioane de animale îşi găsesc sfârşitul lovite de maşină, electrocutate, etc. Asta fiindcă le-am acaparat noi habitatul şi continuăm să o facem într-un ritm extrem de alert“.

Pe cei doi, anul 2022 i-a prins tot pe drum şi aşteaptă de la el experienţe noi, „aventură cât cuprinde“. Speră să fie un an nou mai bun, cu mai mult optimism şi cu mai multă schimbare şi deschidere către nou, fiindcă de asta are lumea nevoie în acest moment. Pe 1 ianuarie, Păltineanu nota despre experienţa pe care el şi Irina au trăit-o în Noua Zeelandă, în 2020, când, în vacanţă fiind, au rămas blocaţi acolo, zborurile fiind anulate de epidemia de coronavirus. Apoi, timp de un an şi trei luni au străbătut cele trei insule ale arhipelagului neozeelandez la pas, pe biciclete şi în canoe.

„Atunci când pandemia de COVID-19 a lovit întreaga planetă, noi am ales să rămânem în Noua Zeelandă şi să transformăm acel moment de criză într-o oportunitate de aventură. (…) Aşa că, Australia a venit ca o urmare firească a periplului prin Noua Zeelandă (…) Pentru asta, ne-am suit pe două triciclete (…) şi ne-am propus să dăm rotocoală continentului“, mai destăinuie exploratorul.

Continuă însemnările în jurnalul său şi în a doua zia anului, spunând că începutul aventurii în jurul Australiei a fost cu multe greutăţi, pe drumuri prăfuite, izolate dar şi cu multe clipe incredibile, deoarece ţara este sălbatică, magică şi ireală uneori.

Pe 6 ianuarie 2022, Radu Păltineanu scria: „Într-o lume bulversată de pandemia de COVID-19, suntem extrem de privilegiaţi să putem să ne continuăm acest vis de a vedea lumea într-un mod inedit: pe două triciclete. Nu ştim ce ne rezervă ziua de mâine. Poate va fi mai bine, poate va fi mai rău. Poate ne vom schimba, poate vom rămâne la fel. Dar fiecare zi trebuie trăită cu pasiune şi din pasiune“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Continuă meciul Primărie vs Prefectură pe tema parcărilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Primăria a zis că problema parcărilor e una... urgentă şi a cerut părerea Prefecturii ■ Prefectura a opinat că nu e nicio urgenţă ■

Meciul Primărie vs Prefectură pe tema parcărilor din Piatra Neamţ continuă.

Primăria, care zice că problema necesită o rezolvare urgentă, a cerut opinia Prefecturii privind scurtarea termenului de consultare publică. Prefectura a opinat că nu e nicio urgenţă. Evident fără nicio legătură cu meciul, trebuie avute în vedere câteva “amănunte”.

Prefectul e PSD, iar primarul PNL. Consultările publice, că au fost 30 sau mai puţine zile, au fost de formă în 99,99% din cazuri. Pe la CJ-ul condus de PSD se fac şedinţe „de urgenţă” pentru nişte teme minore, dar Prefectura nu se mai ofuschează. În rest… totul e administraţie în interesul pietrenilor. Vă prezentăm în continuare comunicatul municipalității.

„În data de 28 aprilie, Primăria Piatra-Neamț a solicitat un punct de vedere Instituției Prefectului – Județul Neamț referitor la oportunitatea invocării caracterului de urgență în problema parcărilor de reședință din Piatra-Neamț.

Concret, interogarea se referea la oportunitatea reducerii termenului de consultare publică, conform art. 7 din Legea nr. 52 / 2003 privind transparența decizională în administrația publică, motivat de incertitudinea cu privire la situația parcărilor în care se află 19 mii de pietreni și familiile lor.

Primarul Andrei Carabelea: „Ne aflăm într-o situație care impune soluții imediate. Pietrenii își doresc rezolvarea cât mai rapidă a acestei crize. Asta ne demonstrează numeroasele reacții primite pe toate canalele de comunicare. Tocmai din această cauză, cu argumente legale, am solicitat Instituției Prefectului un punct de vedere referitor la soluționarea în regim de urgență a crizei parcărilor. După două săptămâni, răspunsul prefectului a venit prin curier, făcând 3 zile de la Prefectură până la Primărie. Mai mult decât atât, răspunsul prefectului transmite sec că situația parcărilor de reședință nu e nici urgentă și nici nu are circumstanțe excepționale. Așadar, pentru a nu risca o altă contestație în instanță doar pentru a bloca activitatea primăriei, așteptăm epuizarea termenului de 30 de zile pentru dezbaterea publică. Apropos de dezbatere publică, 84% dintre pietrenii care au răspuns susțin rezolvarea rapidă a crizei parcărilor prin reducerea termenului de consultare publică… Pietrenii trebuie să știe: noi  găsim soluții la orice problemă, prefectul caută probleme la orice soluție.”

Singura variantă pentru ieșirea cât mai rapid din situația de criză o reprezintă adoptarea unui nou regulament care să nu fie contestat din aceleași motive de procedură, nicidecum de fond.

Proiectul de Hotărâre și Regulamentul sunt postate spre dezbatere publică pe site-ul oficial al Municipiului Piatra-Neamț din data de 02.05.2022, la adresa https://www.primariapn.ro/dezbateri”.

Citește știrea

Actualitate

Seif furat din sediul unei firme. Ce sumă era în „casă“ şi unde au fost descoperiţi suspecţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ cercetările efectuate de poliţiştii din Neamţ şi Bacău au dus la identificarea a doi suspecţi ■ urma să se ceară arestarea preventivă ■

Furtul unui seif de la o societate comercială a fost reclamat de reprezentanţii firmei, iar după două săptămâni de cercetări suspecţii au fost identicaţi, fiind vorba despre două persoane din judeţul Neamţ. Sesizarea a fost depusă pe data de 29 aprilie 2022, susţinându-se că în cutia metalică furată erau 40.000 de lei.

Ancheta avea să se concretizeze astăzi, 16 mai, când investigatorii de la serviiciile criminale din cadrul inspectoratelor de Poliţie Bacău, în colaborare cu colegii din Poliţia Neamţ, au efectuat trei percheziţii domiciliare. La descinderi au fost descoperite şi ridicate mai multe mijloace materiale de probă, printre care şi un autoturism, o limuzină Mercedes.

„În baza mandatelor de aducere, doi bărbaţi, de 26 şi 30 de ani (din Roman şi Gâdinţi, judeţul Neamţ), au fost conduşi la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău, pentru cercetări, iar, ulterior, au fost reţinuţi, pentru 24 de ore“, au transmis anchetatorii. Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, iar cei doi suspecţi urmează să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău cu propunere de luare a unor măsuri preventive.

Acestea pot fi arest preventiv, la domiciliu sau control judiciar. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliţia Română, la misiune participând poliţişti din cadrul Serviciului Criminalistic Bacău, Serviciului pentru Acţiuni Speciale Bacău, Poliţiei Roman şi Postului de Poliţie Gâdinţi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, precum şi cadre de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău.

Pe data de 14 mai 2022, poliţiştii nemţeni au rezovat un alt furt. În cazul a patru persoane s-a dispus arestul la domiciliu, iar pentru două controlul judiciar, ele fiind acuzate că, la începutul acestei luni, au sustras 2.300 de litri din rezervoarele camioanelor parcate în curtea unor firme din Târgu Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Arestaţi casnici pentru furturi de combustibil. Tone de motorină au fost sustrase din rezervoarele unor camioane

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în două rînduri, şase tineri au furat motorină din rezervoarele unor camioane parcate în cuţile unor societăţi ■ la un preţ mediu de 8 lei pe litru, paguba depăşeşte 18.000 de lei ■

Doi tineri au beneficiat de clemenţă şi au fost puşi sub cele mai blînde măsuri preventive, arest la domiciliu şi control judiciar, după ce, în două rînduri, au furat nu mai puţin de 2.300 de litri de motorină pe care au vîndu-o mai apoi la doritorii de chilipiruri.

„Afacerea“ ilicită le-a fost stricată de anchetatori care au documentat activitatea infracţională, iar pe 14 mai 2022, oamenii legii au reţinut şase tineri într-un dosar penal ce vizează săvîrşirea mai multor infracţiuni de furt calificat.

„Investigaţiile au relevat faptul că, în noaptea de 1 spre 2 mai 2022, un număr de şase persoane cu vîrste cuprinse între 18 şi 29 de ani, din localităţile Răuceşti, Timişeşti şi Tîrgu Neamţ, avînd feţele acoperite cu cagule, ar fi tăiat plasa unui gard şi ar fi pătruns în curtea a două societăţi de unde ar fi sustras din rezervoarele camioanelor o cantitate de aproximativ 1.200 de litri de motorină“, anunţă Poliţia Neamţ.

Cercetările au stabilit că o nouă lovitură ar fi avut loc în noaptea de 5 spre 6 mai, cînd aceleaşi persoane ar fi pătruns, din nou, în curtea uneia dintre cele două societăţi comerciale din Tîrgu Neamţ, de unde au sustras o cantitate de aproximativ 1.100 de litri de motorină, din rezervoarele camioanelor.

Ulterior, aceştia ar fi transportat combustibilul pe raza localităţii Răuceşti, unde au vîndut motorina. La data de 14 mai, în urma documentării activităţii infracţionale a celor implicaţi, cei şase tineri au fost reţinuţi pentru 24 de ore. În cursul aceleiaşi zile au fost prezentaţi în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamţ, iar faţă de patru tineri, cu vîrste cuprinse între 18 şi 19 ani, a fost dispusă măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Alţi doi suspecti, de 19 şi 29 de ani, au scăpat cu cea mai blîndă măsură preventivă, controlul judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. La un preţ mediu de 8 lei pentru un litru de motorină, paguba în dauna celor două societăţi comerciale din Tîrgu Neamţ depăşeşte lejer 18.000 de lei.

Citește știrea
Advertisement
Trending