Contactează-ne

Actualitate

Pietreanul care străbate Australia, file din jurnal

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Radu Păltineanu şi Irina Repede, prietena lui, au început etapa a doua a exploarării continentul australian pe triciclete ■ ei şi-au propus să străbată un itinerariu de circa 13.000 de kilometri ■

Cei doi exploratori români, Radu Păltineanu, din Piatra Neamţ şi prietena lui, bucureşteanca Irina Repede, care pe data de 13 octombrie a anului trecut au început o expediţie unică, străbaterea Australiei pe triciclete, traseul stabilit având circa 13.000 de kilometri, continuă aventura, trecând la etapa a doua.

După ce au străbătut, într-o lună şi o zi, 1.200 de kilometri, au poposit la Capul York, cel mai nordic punct al continentului, s-au urcat iarăşi pe triciclete. Acum pedalează spre coasta de est, spre Rockhampton, urmând ca de acolo să o ia spre Uluru, prin centrul deşertic al continentului, spre inima Australiei.

Aşa se face că Sărbătorile de iarnă i-au prins pe drum, prilej pentru Radu Păltineanu de a rememora, într-un jurnal ţinut pe pagina sa de Facebook, unde le-a petrecut pe cele din anii anteriori, când se afla în alte expediţii temerare pe meriadenele lumii. Iată ce nota pe 25 decembrie 2021:

„Crăciun fericit! Zile în tihnă şi liniştite vă doresc, aşa ca apele Mării Coralilor din spatele nostru. Crăciunul din 2015 mă prindea singur, în New Mexico, SUA, cel din 2016 în căldura tropicală din Boa Vista, Brazilia, apoi, în 2017, pe Altiplano, în Bolivia, unde era răcoare şi bine.

Au urmat două acasă, în România, ca mai apoi, primul Crăciun pandemic (2020 – n.r.) să ne prindă, de această dată în doi, în Insula de Sud a Noii Zeelande. Un an mai târziu, iată-ne, tot împreună, ca parteneri de viaţă şi aventură în tropice, explorând cel de-al treilea continent, Australia. Oare pe ce meridian mă va prinde următorul Crăciun? Sărbători fericite!“.

Peste trei zile, pe 28 decembrie, exploratorul pietrean, care are şi cetăţenie canadiană, relata despre ce înseamnă viaţa de zi cu zi prin Australia, care-i trăită după „ceasul naturii“. Trezirea este odată cu răsăritul, iar culcarea la apus:

„Nu ai cum să te descurci dacă dormi mai mult. Chiar începi să trăieşti după ceasul naturii. În curând uiţi ce zi sau ce oră a săptămânii este. Eşti atât de absorbit de rutina de zi cu zi a vieţii de nomad“.

În penultima zi a anului trecut, Radu Păltineanu şi Irina Repede au avut o misiune specială. Pedalând, au observat, pe partea stângă a şoselei un stone curlew, pasărea ogorului, (Burhinus grallarius), care era dezorientată, slăbită, cu parte din penaj lipsă, cu un ochi închis iar celălalt pe jumătate plin cu un lichid roşu, care părea a fi sânge. N-au putut rămâne impasibili, aşa că au sunat la un centru ocrotire a faunei sălbatice, fiind luată pentru a i se acorda îngrijirile necesare.

După această întâmplare, Păltineanu a postat un mesaj: „Dacă şi atunci când vedeţi vreun animal rănit, dezorientat, prins în vreo capcană, sau pur şi simplu în vreo zonă cu trafic intens unde poate fi uşor lovit, nu fiţi indiferenţi. Acţionaţi! Anual milioane de animale îşi găsesc sfârşitul lovite de maşină, electrocutate, etc. Asta fiindcă le-am acaparat noi habitatul şi continuăm să o facem într-un ritm extrem de alert“.

Pe cei doi, anul 2022 i-a prins tot pe drum şi aşteaptă de la el experienţe noi, „aventură cât cuprinde“. Speră să fie un an nou mai bun, cu mai mult optimism şi cu mai multă schimbare şi deschidere către nou, fiindcă de asta are lumea nevoie în acest moment. Pe 1 ianuarie, Păltineanu nota despre experienţa pe care el şi Irina au trăit-o în Noua Zeelandă, în 2020, când, în vacanţă fiind, au rămas blocaţi acolo, zborurile fiind anulate de epidemia de coronavirus. Apoi, timp de un an şi trei luni au străbătut cele trei insule ale arhipelagului neozeelandez la pas, pe biciclete şi în canoe.

„Atunci când pandemia de COVID-19 a lovit întreaga planetă, noi am ales să rămânem în Noua Zeelandă şi să transformăm acel moment de criză într-o oportunitate de aventură. (…) Aşa că, Australia a venit ca o urmare firească a periplului prin Noua Zeelandă (…) Pentru asta, ne-am suit pe două triciclete (…) şi ne-am propus să dăm rotocoală continentului“, mai destăinuie exploratorul.

Continuă însemnările în jurnalul său şi în a doua zia anului, spunând că începutul aventurii în jurul Australiei a fost cu multe greutăţi, pe drumuri prăfuite, izolate dar şi cu multe clipe incredibile, deoarece ţara este sălbatică, magică şi ireală uneori.

Pe 6 ianuarie 2022, Radu Păltineanu scria: „Într-o lume bulversată de pandemia de COVID-19, suntem extrem de privilegiaţi să putem să ne continuăm acest vis de a vedea lumea într-un mod inedit: pe două triciclete. Nu ştim ce ne rezervă ziua de mâine. Poate va fi mai bine, poate va fi mai rău. Poate ne vom schimba, poate vom rămâne la fel. Dar fiecare zi trebuie trăită cu pasiune şi din pasiune“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Un colonel veteran, aniversat la 101 ani

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, şi-a rezervat o parte din ziua de lucru de luni, 17 ianuarie, pentru a face o vizită unui veteran de război, Vasile Găitan, care a ajuns la venerabila vîrstă de 101 ani.

În opinia edilului şef, „adevăratele poveşti de viaţă se creionează prin muncă şi dragoste de ţară! La vîrsta de 101 ani, domnul Găitan Vasile, veteran de război, ne reaminteşte de adevăratele valorile pe care nu trebuie să le ignorăm. I-am trecut pragul casei din municipiul Roman, pentru a ne strînge din nou mîna, aşa cum ne-am promis cu prilejul fiecărei aniversări.

M-a primit cu bucurie şi mi-a transmis fără prea multe cuvinte să ne cinstim tara, jertfa si sacrificiul celor care au cunoscut cele mai devastatoare şi violente încleştări militare din istoria noastră. Am înţeles că nu va uita niciodată preţul greu plătit de Armata Română pentru generaţiile viitoare“, a declarat primarul.

Acesta reaminteşte faptul că Vasile Găitan a fost încorporat în anul 1943 la Regimentul 15 Curtea de Argeş, a urmat cursurile Şcolii de Subofiţeri de Artilerie şi a participat în luptele de pe front, iar după 23 August 1944 a fost trimis să lupte pe frontul de Vest. „Domnule colonel în rezervă, respect şi mulţi ani! Să ne revedem cu bine!“ i-a mai urat edil.

Citește știrea

Actualitate

Necazuri de la vînt

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ rafalele au lăsat fără energie electrică cîteva mii de consumatori ■ din cauza vîntului şi salvamontiştii au avut probleme, o antenă fiind doborîtă ■

Avertizările cod galben şi portocaliu de vînt puternic s-au adeverit, iar rafalele au făcut pagube în seara de 17 ianuarie 2022.

Localităţile Dumbrava, Urecheni, Păstrăveni, Rădeni, Ţibucani, Ţibucanii de jos, Lunca Moldovei, Davideni şi Podoleni au fost afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică.

În jurul orei 22:00 un număr de 4.510 de consumatori nu erau alimentaţi cu energie electrică. Ieri, 18 ianuarie, localitatea Dumbrava era afectată, iar 43 de consumatori nu aveau curent electric, lucrîndu-se pentru remedierea defecţiunilor.

Salvamontiştii nemţeni au avut de lucru în week-end. Necazuri au fost atît din pricina vîntului puternic, care a bătut cu rafale de peste 130 de km/h distrugînd echipamentul de comunicare, dar au fost multe alte intervenţii pe pîrtia de la Durău.

„Sfîrşit de săptămînă extrem de aglomerat şi plin de evenimente în Ceahlău. Salvatorii montani au asigurat permanenţa atît în Baza Dochia unde au avut de înfruntat o furtună a cărei intensitate a depăşit 130 km /h ce a distrus echipamentul de comunicaţii, care asigura derularea operaţiunilor noastre pe o rază de 100 de kilometri în jurul Vîrfului Toaca.

În cursul zilei de 17 ianuarie 2022, o ehipă operativă a reuşit să repoziţioneze echipamentele şi să restabilească legăturile radio“, se arată într-un comunicat al Serviciului Salvamont Neamţ.

Pîrtia de la Durău a fost plină de turişti, care nu au putut rata un sfîrşit de săptămînă la schi sau săniuş. Cei mai mulţi s-au bucurat de zăpadă, însă unii au suferit accidente, fiind nouă la număr.

„Din păcate, unii turişti nu înţeleg că viteza exagerată în coborîre şi faptul că plasele de protecţie nu-ţi garantează o siguranţă totală. Ele sînt instalate, la fel ca parapeţii de pe şosele, în scopul reducerii efectelor unui impact cu mediul exterior pistelor.

Rezultatul a constat în nouă intervenţii din care cinci grave , persoanele în cauză suferind comoţie cerebrală, traumatism cranio-crebral, fractură deschise, fractură cominutivă şi ruptură de ligamente încrucişate. Răniţii au fost predaţi serviciului SMURD şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă Neamţ“, a mai anunţat Salvamont.

Citește știrea

Actualitate

Hoţi fără Dumnezeu! Au vrut să prade două biserici

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un major şi un minor au intrat să fure în două biserici, în sediul unei firme şi în două locuinţe ■ la ultima dintre case au fost prinşi în flagrant, dar au reuşit să fugă ■ în scurt timp au fost identificaţi şi încătuşaţi ■

Un minor şi un major au făcut un adevărat tur de forţă într-o singură noapte, încercînd, iar în unele cazuri chiar au reuşit, să prade nu mai puţin de cinci obiective între care două biserici, două locuinţe particulare şi un bar.

În una din case au fost prinşi în flagrant de proprietar, însă au reuşit să fugă. Au fost sesizaţi oamenii legii, care la scurt timp au dat de spărgătorii de 15, respectiv 18 ani şi i-au încătuşat. Prada a fost modică, fiind recuperată şi restituită victimelor.

Totul a ieşit la iveală în zorii zilei de luni, 17 ianuarie 2022. În jurul orei 06:30 poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Săvineşti au fost sesizaţi cu privire la faptul că persoane necunoscute au pătruns într-un lăcaş de cult, din localitatea Zăneşti.

„În baza activităţilor investigative realizate în cauză, poliţiştii au reuşit identificarea şi depistarea persoanelor bănuite de comiterea faptei, un minor în vîrstă de 15 ani şi un tînăr, de 18 ani, ambii din localitatea Zăneşti, care în noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2022, ar fi încercat să pătrundă, prin forţarea uşii de acces, în interiorul lăcaşului de cult“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

În urma anchetei efectuate a reieşit că, în cursul aceleiaşi nopţi, cei doi ar fi pătruns în incinta unei societăţi comerciale din Zăneşti, de unde ar fi sustras mai multe sticle de băuturi alcoolice şi alte bunuri, fiind creat un prejudiciu de aproximativ 2.000 de lei.

Totodată, în noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2022, persoanele în cauză ar fi încercat să pătrundă, prin forţarea uşii de acces, în incinta unui alt lăcaş de cult din localitatea de baştină. De asemenea, prin escaladarea gardului, cei doi ar fi pătruns în curtea a două imobile din aceeaşi localitate şi ulterior în incinta locuinţelor, unde ar fi răvăşit mai multe bunuri, moment în care au fost surprinşi de persoanele vătămate, aceştia părăsind locul faptei.

Bunurile sustrase au fost recuperate de anchetatori, fiind restituite persoanelor vătămate. Pe 17 ianuarie, în baza probatoriului administrat, cei doi spărgători au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind bănuiţi de comiterea infracţiunilor de tentativă de furt calificat şi furt calificat. Ambii urmează a fi prezentaţi în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ cu propunerea de luare a unei măsuri preventive.

Citește știrea

Ultimele articole

Advertisement


Trending