Contactează-ne

Actualitate

Pietreanul care străbate Australia, file din jurnal

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Radu Păltineanu şi Irina Repede, prietena lui, au început etapa a doua a exploarării continentul australian pe triciclete ■ ei şi-au propus să străbată un itinerariu de circa 13.000 de kilometri ■

Cei doi exploratori români, Radu Păltineanu, din Piatra Neamţ şi prietena lui, bucureşteanca Irina Repede, care pe data de 13 octombrie a anului trecut au început o expediţie unică, străbaterea Australiei pe triciclete, traseul stabilit având circa 13.000 de kilometri, continuă aventura, trecând la etapa a doua.

După ce au străbătut, într-o lună şi o zi, 1.200 de kilometri, au poposit la Capul York, cel mai nordic punct al continentului, s-au urcat iarăşi pe triciclete. Acum pedalează spre coasta de est, spre Rockhampton, urmând ca de acolo să o ia spre Uluru, prin centrul deşertic al continentului, spre inima Australiei.

Aşa se face că Sărbătorile de iarnă i-au prins pe drum, prilej pentru Radu Păltineanu de a rememora, într-un jurnal ţinut pe pagina sa de Facebook, unde le-a petrecut pe cele din anii anteriori, când se afla în alte expediţii temerare pe meriadenele lumii. Iată ce nota pe 25 decembrie 2021:

„Crăciun fericit! Zile în tihnă şi liniştite vă doresc, aşa ca apele Mării Coralilor din spatele nostru. Crăciunul din 2015 mă prindea singur, în New Mexico, SUA, cel din 2016 în căldura tropicală din Boa Vista, Brazilia, apoi, în 2017, pe Altiplano, în Bolivia, unde era răcoare şi bine.

Au urmat două acasă, în România, ca mai apoi, primul Crăciun pandemic (2020 – n.r.) să ne prindă, de această dată în doi, în Insula de Sud a Noii Zeelande. Un an mai târziu, iată-ne, tot împreună, ca parteneri de viaţă şi aventură în tropice, explorând cel de-al treilea continent, Australia. Oare pe ce meridian mă va prinde următorul Crăciun? Sărbători fericite!“.

Peste trei zile, pe 28 decembrie, exploratorul pietrean, care are şi cetăţenie canadiană, relata despre ce înseamnă viaţa de zi cu zi prin Australia, care-i trăită după „ceasul naturii“. Trezirea este odată cu răsăritul, iar culcarea la apus:

„Nu ai cum să te descurci dacă dormi mai mult. Chiar începi să trăieşti după ceasul naturii. În curând uiţi ce zi sau ce oră a săptămânii este. Eşti atât de absorbit de rutina de zi cu zi a vieţii de nomad“.

În penultima zi a anului trecut, Radu Păltineanu şi Irina Repede au avut o misiune specială. Pedalând, au observat, pe partea stângă a şoselei un stone curlew, pasărea ogorului, (Burhinus grallarius), care era dezorientată, slăbită, cu parte din penaj lipsă, cu un ochi închis iar celălalt pe jumătate plin cu un lichid roşu, care părea a fi sânge. N-au putut rămâne impasibili, aşa că au sunat la un centru ocrotire a faunei sălbatice, fiind luată pentru a i se acorda îngrijirile necesare.

După această întâmplare, Păltineanu a postat un mesaj: „Dacă şi atunci când vedeţi vreun animal rănit, dezorientat, prins în vreo capcană, sau pur şi simplu în vreo zonă cu trafic intens unde poate fi uşor lovit, nu fiţi indiferenţi. Acţionaţi! Anual milioane de animale îşi găsesc sfârşitul lovite de maşină, electrocutate, etc. Asta fiindcă le-am acaparat noi habitatul şi continuăm să o facem într-un ritm extrem de alert“.

Pe cei doi, anul 2022 i-a prins tot pe drum şi aşteaptă de la el experienţe noi, „aventură cât cuprinde“. Speră să fie un an nou mai bun, cu mai mult optimism şi cu mai multă schimbare şi deschidere către nou, fiindcă de asta are lumea nevoie în acest moment. Pe 1 ianuarie, Păltineanu nota despre experienţa pe care el şi Irina au trăit-o în Noua Zeelandă, în 2020, când, în vacanţă fiind, au rămas blocaţi acolo, zborurile fiind anulate de epidemia de coronavirus. Apoi, timp de un an şi trei luni au străbătut cele trei insule ale arhipelagului neozeelandez la pas, pe biciclete şi în canoe.

„Atunci când pandemia de COVID-19 a lovit întreaga planetă, noi am ales să rămânem în Noua Zeelandă şi să transformăm acel moment de criză într-o oportunitate de aventură. (…) Aşa că, Australia a venit ca o urmare firească a periplului prin Noua Zeelandă (…) Pentru asta, ne-am suit pe două triciclete (…) şi ne-am propus să dăm rotocoală continentului“, mai destăinuie exploratorul.

Continuă însemnările în jurnalul său şi în a doua zia anului, spunând că începutul aventurii în jurul Australiei a fost cu multe greutăţi, pe drumuri prăfuite, izolate dar şi cu multe clipe incredibile, deoarece ţara este sălbatică, magică şi ireală uneori.

Pe 6 ianuarie 2022, Radu Păltineanu scria: „Într-o lume bulversată de pandemia de COVID-19, suntem extrem de privilegiaţi să putem să ne continuăm acest vis de a vedea lumea într-un mod inedit: pe două triciclete. Nu ştim ce ne rezervă ziua de mâine. Poate va fi mai bine, poate va fi mai rău. Poate ne vom schimba, poate vom rămâne la fel. Dar fiecare zi trebuie trăită cu pasiune şi din pasiune“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Accident cu două victime pe artera ocolitoare a Romanului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier provocat de o neacordare de prioritate s-a soldat cu două victime, marţi, 27 septembrie, pe artera ocolitoare a municipiului Roman.

“Astăzi, 27 septembrie, în jurul orei 11:00, polițiștii Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier pe artera ocolitoare vest,  în municipiul Roman.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 38 de ani, din  județul Galați, conducea un autoturism pe sectorul de drum anterior menționat, ar fi efectuat manevra de schimbare a direcției de deplasare, intrând în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat de 64 de ani, din  București.

În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea conducătorului auto de 64 de ani și a unui pasager de 54 de ani, din același autoturism.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Biciclist băut, a accidentat o femeie pe trecerea pentru pietoni

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un biciclist care a consumat alcool înainte de a porni la drum a accidentat o femeie care traversa o stradă din Târgu Neamţ, pe o trecere pentru pietoni.

Nedoritul eveniment s-a produs luni, 26 septembrie, în oraşul de la poalele Cetăţii Neamţului.

“La data de 26 septembrie a.c., în jurul orei 16:00, polițiștii din cadrul Poliției orașului Târgu-Neamț au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 53 de ani, din Târgu-Neamț, se deplasa pe bicicletă, pe strada Ștefan cel Mare, în Târgu-Neamț, ar fi surprins și accidentat o femeie, de 62 ani, din aceeași localitate, care era angajată în traversarea străzii prin loc cu marcaj pietonal.

În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea femeii de 62 de ani.

Ambele persoane implicate în evenimentul rutier au fost testate cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o valoare de 0,34 mg/l alcool pur în aerul expirat, în cazul biciclistului.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Nemţeanul dispărut în Ungaria a fost victima unui accident mortal

Știre publicată în urmă cu

în data de

Deznodământ tragic, din păcate, în cazul nemţeanului dispărut în Ungaria la mijlocul acestei luni. Conform autorităţilor din ţara vecină, acesta a fost victima unui accident mortal produs pe 16 septembrie pe teritoriul Ungariei.

“La data de 26 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au fost informați de către autoritățile din Ungaria, că persoana în cauză a fost victima unui eveniment rutier, petrecut la data de 16 septembrie a.c., pe teritoriul Ungariei, în urma căruia a rezultat decesul acesteia”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ.

Remintim că Ioan Aanei împreună cu fiul său au plecat cu un autocar spre Anglia, pe 14 septembrie. Ajuns în Ungaria, bărbatului de 56 de ani i s-a făcut rău şi a fost internat într-un spital din ţara vecină, pe 15 septembrie. A fost externat în aceeaşi zi şi de atunci familia nu a mai putut lua legătura cu el, motiv pentru au sesizat poliţiştii în legătură cu dispariţia sa.

Citește știrea
Advertisement









Trending