Contactează-ne

Actualitate

Pietrean condamnat pentru un jaf la Milano, pedeapsa micşorată

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un pietrean fusese condamnat la 9,6 ani de închisoare pentru un jaf din anul 2013, prejudiciul fiind estimat la 642.000 euro ■ recent, pedeapsa i-a fost redusă cu circa un an ■ împreună cu alte persoane, au devalizat un magazin de lux, sustrăgînd ceasuri şi bijuterii ■

Un pietrean în vîrstă de 34 de ani, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate de 9 ani şi jumătate de închisoare pentru un jaf de peste 642.000 de euro săvîrşit în Milano, a scăpat de circa un an de detenţie.

Flaviu Alexandru Tăbăcaru a fost trimis de italieni în ţara de origine să execute sancţiunea, însă a depus pe rolul Curţii de Apel Bacău o contestaţie la executare şi a reuşit să scape de 331 de zile de detenţie pe care le executase deja în Peninsulă. „În baza art. 598 alin. (1) lit. d) C. proc. pen., deduce 331 zile, reprezentînd beneficiu de reducere pedeapsă (cumulul dintre 270 zile, eliberare anticipată şi 61 zile, despăgubiri daune), din pedeapsa rezultantă finală de 9 ani şi 6 luni închisoare, aplicată condamnatului Tăbăcaru Flaviu Alexandru prin sentinţa nr. 13206/2015, emisă la data de 09.12.2015, definitivă la 26.04.2016, de Tribunalul Ordinar din Milano, recunoscută la solicitarea autorităţilor italiene prin sentinţa penală nr. 52/14.05.2019 a Curţii de Apel Bacău pronunţată în dosar nr. 265/32/2019“, conform instanţei.

Tăbăcaru a ajuns într-o închisoare din România după ce italienii au cerut instanţei de judecată competentă, Curtea de Apel Bacău, recunoaşterea hotărîrii penale străine. Magistraţii din judeţul vecin au constatat că toate faptele pentru care a fost condamnat tînărul, respectiv tîlhărie comisă împreună cu mai multe persoane pentru care a primit sancţiunea cea mai mare respectiv 8 ani de închisoare, port abuziv de arme, deţinere ilegală de arme şi provocare voluntară de leziuni corporale unor terţe persoane, au corespondent în legea penală română infracţiunea de tîlhărie calificată.

„În baza art. 156 alin. 6 lit. a din Legea 302/2004, dispune ca persoana condamnată Tăbăcaru Flaviu Alexandru să execute în România pedeapsa rezultantă de 9 ani şi 6 luni închisoare. Constată că persoana condamnată Tăbăcaru Flaviu Alexandru a început executarea pedepsei de 9 ani şi 6 luni închisoare la data de 5.02.2015, iar pedeapsa se consideră executată în data de 6.02.2024“, conform Curţii de Apel Bacău.

În ianuarie 2018, autorităţile judiciare străine au cerut acceptul magistraţilor din ţara de origine a învinuitului, pentru demararea procedurilor judiciare. Ulterior, Curtea de Apel Bacău a dat undă verde, astfel că Tăbăcaru a răspuns în Italia pentru faptele sale.

„Admite solicitarea autorităţilor judiciare italiene, respectiv Tribunalul Milano, în ceea ce priveşte mandatul european de arestare emis pentru persoana solicitată Tăbăcaru Flaviu Alexandru şi, în consecinţă autorizează autorităţile judiciare italiene pentru urmărirea, judecarea şi condamnarea persoanei solicitate Tăbăcaru Flaviu Alexandru pentru faptele prevăzute în conţinutul mandatului european de arestare (…) emis de Tribunalul din Milano, Italia. definitivă“, conform sentinţei judecătorilor de la Bacău din ianuarie 2018.

Anchetatorii italieni l-au acuzat pe pietrean de săvîrşirea infracţiunilor de tîlhărie în formă agravată, deţinere şi port de arme, tot în formă agravată. Fapta a avut loc pe 15 februarie 2013, cînd împreună cu mai multe persoane, tînărul a intrat într-un magazin de bijuterii – Franck Muller, de unde au sustras prin violentă 42 de ceasuri de lux şi bijuterii, paguba cifrîndu-se la 642.140 de euro.

Tăbăcaru a organizat totul, dînd indicaţii complicilor cu privire la modul de desfăşurare a faptelor. Imediat după ce au năvălit în spaţiul comercial, atacatorii l-au anihilat pe angajatul care era de serviciu în acea zi, doborîndu-l cu mai multe lovituri de baston. La fel a păţit un alt salariat şi un client care s-a aflat în locul nepotrivit, într-un moment nepotrivit.

Toţi au fost siliţi să se aseze în genunchi, cu faţa la pămînt, cel care dorea să cumpere din magazin încasînd mai multe lovituri cu bîta peste corp. Ulterior, cu obiecte contondente pe care le aveau asupra lor, autorii au spart vitrinele şi au dosit în cîteva genţi bijuterii şi ceasuri.

La plecare, ca să-şi acopere urmele, indivizii au aruncat în faţa magazinului de lux două cockteil-uri Molotov, apoi au fugit în direcţii diferite. Un alt participant la jaful din Milano, Gheorghe Adrian Lungu, de 23 de ani, din Dumbrava Roşie, a fost încarcerat tot în baza unui mandat european de arestare la finele lunii iulie 2014.

Actualitate

Nu vine primăvara. Se strică vremea!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă o depreciere dramatică a registrului termic ■ cele mai mari diferenţe sînt la temperaturile diurne ■ nu mai vedem soarele cel puţin pînă la finalul săptămînii, pentru că ploile vor face legea ■

Numai cîteva zile a fost timp frumos şi dacă am crezut că primăvara s-a instalat definitiv, pare că ne-am înşelat. Deoosebit de cald va fi numai astăzi, 13 aprilie, iar cu începere de miercuri, 14 aprilie, vremea schimbă foaia.

Meteorologii anunţă o depeciere dramatică a registrului termic, iar în cîteva zile zile temperaturile de acum se înjumătăţesc. În cea mai rece zi, spre jumătatea primăverii calendaristice, se vor atinge cu greu 9 grade, în timp ce minimele nocturne vor ajunge spre finele acestei săptămîni pînă la valoarea de 3 grade Celsius.

Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că una din cele mai calde zile din ultima perioadă de timp se anunţă a fi cea de azi, 13 aprilie. Va fi cer absolut senin, iar în lipsa norilor mercurul din termometre saltă voiniceşte pînă la valoarea de 19 grade. Din acest motiv nici noaptea nu va mai fi la fel de rece, valorile termice nocturne cresc cu două grade faţă de intervalul precedent, iar în zori se vor înregistra cam 6 grade.

Atît ţine vremea bună pentru că, începînd de miercuri, 14 aprilie, vremea schimbă foaia, şi se întoarce vremea urîtă. Nu mai vedem soarele, cerul ve fi acoperit şi plouă mai toată ziua, va fi un salt termic important, iar la amiază cu greu se ajunge la o maximă de 11 grade.

Deocamdată regimul termic nocturn nu prea are de suferit şi minima rămîne cantonată la 6 grade. Cea mai rece zi din intervalul de prognoză va fi cea de joi, 15 aprilie, iar la jumătatea primăverii calendaristice cu greu vor fi vreo 9 grade. De menţionat este faptul că norii rămîn cantonaţi la noi şi continuă ploile. Se depreciază şi regimul termic nocturn şi minima scade la 4 grade. Va continua să plouă şi pe parcursul zilei de vineri, 16 aprilie, iar din punct de vedere termic nu sînt schimbări notabile.

Maxima diurnă nu trece de 10 grade, în timp ce noaptea va fi cea mai rece din acesată săptămînă pentru că minima se opreşte la 3 grade. Cam la fel va fi vremea şi în week-end. Sîmbătă, 17 aprilie, rămînem cu cerul acoperit dar se pare că nu mai plouă. Peste zi se ajunge la cel mult 10 grade, iar minima nocturnă rămîne la 3 grade.

Duminică, 18 aprilie, norii nu se risipesc şi se întorc şi precipitaţiile, însă termic nu sînt noutăţi, cel mult 10 grade în cel mai cald moment al zilei, şi vreo 3 grade după lăsarea întunericului. De menţionat este faptul că vremea rece şi ploile, vor continua cam pînă în a doua parte a săptămînii viitoare.

Abia de joi, 22 aprilie, vremea se mai îmbunează, ploile se opresc, revedem soarele şi în week-end putem spera la temperaturi mai bune, dar nu mai mult de 14 – 15 grade.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ, sub procentul naţional de vaccinare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ din peste 7.200 de salariaţi din învăţămînt s-au vaccinat doar 2.600, ceea ce înseamnă sub 30% ■ a fost lansată campania Vaccinare pentru testare ■ inspectorul şcolar general şi-ar dori ca pînă la finele anului şcolar să se vaccineze cel puţin 60% din personal ■

Şi la Piatra Neamţ s-a lansat, vineri 9 aprilie, campania Vaccinare pentru testare, în condiţile în care procesul de imunizare al personalului didactic din Neamţ este sub cel pe ţară. „Campania de impulsionare a vaccinării personalului care lucrează în învăţămînt a fost lansată de Ziua Mondială a Sănătăţii în prezenţa domnului secretar de stat Kallos Zoltan, a reprezentanţilor asociaţiilor de părinţi, elevi şi a domnul doctor Bogdan Mahu, coordonatorul campaniei de vaccinare din Neamţ.

Au mai fost prezenţi, on-line şi 25 de directori de şcoli, pentru că s-a impus respectarea regulilor de distanţare socială. Întrunirea a constat într-o dezbatere cu întrebări şi clarificări, din partea organelor sanitare. Avem convingerea că va fi o campanie de succes, în condiţiile în care ne vom implica total, de la conducerea MEN, la cea a inspectoratului şi a unităţilor şcolare. Deocamdată, în această etapă se pune problema vaccinării cadrelor didactice, a personalului auxiliar şi a personalului nedidactic.

E drept că vaccinarea e voluntară şi fiecare e liber să opteze pentru a se imuniza sau nu, dar cu cît vom fi mai mulţi vaccinaţim cu cît vom testa mai mulţi elevi, vom putea beneficia de o imunizare mai bună, care să ne permită dezideratul numărul 1 al şcolii, acela ca elevii să se întoarcă, cît mai curînd, în bănci. Spun asta pentru că învăţămîntul on-line şi-a arătat limitele şi a însemnat piederi majore în ceea ce înseamnă însuşirea cunoştinţelor, pe care ne străduim să le recuperăm prin programul Şcoala după şcoală. Asta în condiţiile în care, repet, elevii se vor întoarce, cît mai curînd, în bănci. Încep examenele naţionale, pentru care trebuie să ne pregătim“, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general.

De la debutul campaniei de vaccinare, în Neamţ s-au imunizat 2.600 cadre didactice, personal nedidactic şi auxiliar, din aproximativ 7.200 de persoane, ceea ce înseamnă că judeţul se află, sub media de vaccinare pe ţară.

„Ne dorim să ajungem cît mai repede la un procent de imunizare de cel puţin 60%, care, repet, va fi garanţia că elevii se vor putea întoarce în bănci şi că vor avea sentimentul de siguranţă“, a adăugat profesorul Obreja.

În conformitate cu informaţiile furnizate de DSP Neamţ, au fost confirmate pozitiv 124 cadre didactice, 143 elevi şi 15 din rîndul personalului auxiliar şi au fost suspendate cursurile, pentru o perioadă de 14 zile, la 58 clase din înţământul primar, procesul de predarea la acestea continuînd on-line. A fost depistat un focar Covid-19 la o şcoală din Piatra Neamţ. În total au fost infectate patru persoane, din care trei elevi.

Pentru 825 de persoane sub 19 ani a fost dispusă măsura carantinei la domiciliu. În prezent, 306 de persoane confirmate sînt internate în Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, din care în secţia ATI 13 şi 55 în Secţia Covid a Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani. În secţia ATI a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman sînt internate, în secţia ATI, trei persoane confirmate.

Citește știrea

Actualitate

Instalaţiile electrice din şcoli sînt un real pericol

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ 97 dintre tablourile electrice vor fi înlocuite în regim de urgenţă ■ costurile materialelor se ridică la 250.000 de lei ■ înlocuirea acestora va fi făcută cu electricienii primăriei ■

Una dintre problemele pe care le întîmpină primăriile din toate localităţile este cea legată de infrastructura învechită a instituţiilor publice, fie că e vorba despre şcoli, spitale sau altele, care datează din anii Epocii de aur, unele chiar şi dintre cele două războaie mondiale, în cazul clădirilor de patrimoniu.

Viceprimarul Radu Samson, la vizitele făcute în şcoli a făcut aceste consatări pe care le-a adus la cunoştinţa primarului, în vederea rezolvării lor. „La vizitele pe care le-am făcut la începutul anului în mai multe unităţi de învăţămînt am constatat că una din problemele majore este vechimea tablourilor electrice din majoritatea şcolilor, construite în anii 1960 – 1970 – 1980.

Din cauza vechimii lor, multe din acestea prezintă un potenţial risc de izbucnire a unor incendii. În acest sens am discutat cu domnul primar şi cu salariaţii de la serviciile de investiţii şi s-a decis trecerea, urgentă, la înlocuirea a acestor tablouri electrice. Am făcut un calcul preliminar şi am stabilit că trebuie înlocuite 97 tablouri electrice din 14 şcoli. S-a estimat că e nevoie de 250.000 de lei numai pentru materiale, urmînd ca înlocuirea tablourilor să se facă de către electricienii Direcţiei de Servicii Edilitare din Primăria Roman, ceea ce va duce la diminuarea costurilor cu manopera“, a precizat viceprimarul Radu Samson.

Numai că, după incendiul de Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ s-a constatat că nu toţi electricienii din instituţile bugetare sînt autorizaţi de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei. Contactat telefonic primarul Leonard Achiriloaei a declarat că administraţia are angajaţi cîţiva electricieni, iar şeful de formaţie, Valentin Mocanu, deţine acest document din partea ANRE, care să-i permită coordonarea lucrărilor de înlocuire a tablourilor electrice din şcoli.

Citește știrea

Trending