Contactează-ne

Actualitate

UPDATE Piatra Neamţ: Surpriză politică: Bugetul a trecut cu un vot neaşteptat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ bugetul a trecut la o oră după ce picase ■ Cătălin Misăilă, de la ALDE, s-a răzgîndit şi, după ce s-a abţinut iniţial, a votat pentru ■

Surprize, surprize în Consiliul Local Piatra Neamţ în şedinţele în care a fost supus spre aprobare bugetul pentru 2020.

O primă şedinţă, extraordinară, a fost convocată pentru vineri, la ora 12. Social-democraţii au propus o serie de amendamente la buget, ele au picat şi s-a trecut la votul proiectului privind bugetul în forma iniţială. De menţionat că dintre consilierii ALDE prezent la şedinţă a fost doar Cătălin Misăilă. Cînd s-a votat bugetul, el s-a abţinut.

Cum unul dintre consilierii liberali nu a participat la vot, pentru că este şi angajat al Direcţiei de Asistenţă Socială, liberalii şi cei de la PMP nu au reuşit să adune cele 12 voturi pentru necesare ca bugetul să treacă. Aşa că a picat.

Pînă aici nimic surprinzător, însă surprizele au început să apară după doar cîteva zeci de minute. Prima: e convocată, pentru ora 13, o nouă şedinţă, de îndată, avînd pe ordinea de zi un singur proiect de hotărîre: aprobarea bugetului. La această nouă şedinţă, la doar cîteva zeci de minute de la abţinere, votul consilierului ALDE Cătălin Misăilă a fost… pentru. Aşa că bugetul a trecut.

Dar s-a născut întrebarea firească: ce s-a întîmplat în interval de cîteva zeci de minute de a determinat aşa o răzgîndire din partea alesului local? Am încercat să obţinem răspunsul chiar de la “împricinat”, însă nu ne-a răspuns la telefon. Aşa că vă prezentăm informaţii obţinute pe surse: “ordinul de partid” de la ALDE ar fi fost ca aleşii lor să absenteze de la şedinţă.

Dacă aşa au stat lucrurile, Misăilă nu s-a conformat, a fost prezent la întîlnirea de la ora 12, dar nici nu a votat bugetul. La ora 13, nu numai că a fost din nou prezent, dar de data aceasta chiar a votat alături de PNL şi PMP. La bursa zvonurilor se vehiculează că Misăilă nu ar mai fi dispus să asculte de ordinele de la partid sau, dacă vreţi, de disciplina de partid. Motivul? Tot la nivel de zvon, e legat cel mai probabil de faptul că ALDE a anunţat un alt candidat pentru Primăria Piatra Neamţ. Dar nu sînt excluse nici oarece oferte venite din partea liberalilor.

Rămîne de văzut dacă după votul de vineri vor mai fi luate şi alte măsuri, în ALDE, în ceea ce îl priveşte pe Misăilă. Pînă atunci, cu bugetul aprobat, primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a declarat:

Astăzi a fost aprobat în Consiliul Local Bugetul General al municipiului Piatra Neamţ pentru anul 2020.Un buget la care s-a lucrat mult şi cu foarte mare atenţie pentru ca resursele bugetare să ajungă acolo unde este mai multă nevoie, oraşul să funcţioneze în condiţii normale şi să se dezvolte. Bugetul este unul echilibrat, asigură funcţionarea Primăriei şi a instituţiilor subordonate, resursele necesare pentru serviciile publice oferite cetăţenilor, achitarea datoriilor, banii pentru cofinanţarea proiectelor europene şi unele investiţii propuse pentru acest an.

Printr-un efort susţinut, prin cheltuierea chibzuită a banilor publici, am reuşit să stabilizăm financiar primăria pietreană. Este chiar o tendinţă de creştere a încasărilor bugetare datorată eficientizării activităţii, dezvoltării oraşului în ultimii ani şi reducerii datoriilor; fiecare leu încasat în plus va fi folosit pentru ca pietrenii să trăiască mai bine în oraşul lor. Săptămîna viitoare voi prezenta public Programul de Guvernare Locală Piatra Neamţ 2020 în care voi expune principalele activităţi şi direcţii de acţiune ale municipalităţii pietrene pentru anul în curs.

În cei cinci ani de cînd mă aflu la conducerea Primăriei Piatra Neamţ am reuşit reducerea datoriilor municipalităţii la mai puţin de jumătate, achitînd peste 240 milioane lei, eliminînd riscurile bugetare şi asigurînd astăzi stabilitatea financiară a instituţiei”.

UPDATE – Consilierul local Cătălin Misăilă a revenit după publicarea articolului pe internet şi a făcut o serie de precizări: “Din punctul meu de vedere e un război între PNL şi PSD, că aşa este în politică, unii au vrut amendamente, alţii nu, unii au vrut bugetul, alţii nu. Eu am fost de părere că şi o parte dintre amendamentele PSD meritau să treacă, poate într-o altă formă, cu alte sume, dar şi bugetul era necesar pentru municipiu.

Aşa că iniţial m-am abţinut. Apoi mi-am dat seama că se ajunge la un blocaj şi din cauza votului meu risca să rămînă un oraş întreg fără buget. Şi am zis că nu este normal să se întîmple aşa ceva. Sînt proiecte în derulare care trebuie făcute. Nu pot eu să las un municipiu fără buget sau nu se poate ca un municipiu să stea fără buget pentru că sînt dispute politice. Şi am luat decizia să votez bugetul pentru a evita un astfel de blocaj. Nu e corect?”. Întrebat dacă se aşteaptă să fie “certat” de la partid, Misăilă a răspuns: “Dar eu nu am primit niciun ordin de la partid. Eu singur sînt răspunzător pentru votul meu şi e normal să fie aşa”.

Actualitate

We have… architect. Şef

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Andrei Ciubotaru este noul arhitect şef al municipiului Piatra-Neamț ■ el a trecut o probă de... limba engleză ■

Andrei Ciubotaru este noul arhitect şef al municipiului Piatra-Neamţ. Aşa ar suna o banală ştire, scrisă după un banal comunicat de presă emis de Primăria Piatra Neamţ pe tema menţionată.

Ce nu mai e banal e că, după cum citim în comunicatul pe care îl vom prezenta integral, noul arhitect şef a avut de trecut o probă de… limba engleză. Bravo lui ca a trecut de ea, despre cei care au gândit o astfel de probă pentru un astfel de post… ne abţinem să comentăm.

Probabil Piatra-Neamţ se va transforma din Perla Moldovei în Perla… Albionului. Noroc că nu s-au gândit noii edili să construiască… zigurate la Piatra-Neamţ că ar fi trebuit săracii candidaţi la postul de arhitect şef să facă declinări şi conjugări în… limba persană. Vă prezentăm în cele ce urmează comunicatul primăriei şi mai precizăm doar că pe 2 martie a fost organizat concursul pe post:În vârstă de 52 de ani, Andrei Ciubotaru este absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și a profesat în mediul privat timp de 25 de ani. Este membru al Registrului Urbaniștilor din România.

„Această mutare reprezintă pentru mine o ieșire din zona de confort, respectiv partea de proiectare în care am profesat 25 de ani și, în același timp, o încercare de a aduce un suflu nou în ceea ce privește relația proiectant – administrație locală, dar și cetățean – primărie.  Pornesc cu foarte mult entuziasm pe acest drum și îmi doresc să eficientizez activitatea Direcției de Urbanism” a declarat arh. Andrei Ciubotaru.

„Am încredere în arhitectul Andrei Ciubotaru pentru că este genul care știe să îmbine arhitectura modernă cu cea clasică. Cred că este omul potrivit să pună pe planșă și în aplicare conceptul de =nouaPiatra. Aici, de cealaltă parte a baricadei, va avea ocazia să vină cu soluții, să le implementeze, alături de provocarea de îmbunățire a colaborării dintre municipalitate și proiectanți. Îl felicit și îi doresc mult succes și multă putere de muncă. Pornește la acest drum cu o mare responsabilitate, în condițiile în care pietrenii au așteptări mari de la noua noastră echipă” a declarat primarul Andrei Carabelea.

Concursul pentru ocuparea acestei poziții a constat în patru probe, respectiv probă de limba engleză, probă de competențe în aplicații grafice pentru module de arhitectură, proba teoretică și interviul. Andrei Ciubotaru își va începe activitatea la Primăria Piatra-Neamț la sfârșitul lunii martie”.

Understood?

Citește știrea

Actualitate

Prefectul a fost numit… prefect

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ George Lazăr este “noul” prefect de Neamţ ■ subprefecţii sunt de la USR ■ plus sau minus ■

Odată cu transformarea prefecţilor şi subprefecţilor din înalţi funcţionari publici în demnitari, care pot avea culoare politică, era necesară “reconfirmarea” pe post a celor care ocupau aceste “dregătorii”. Sau nu. În funcţie de cromatica politică.

Oricum, la Neamţ reconfirmarea s-a produs în ceea ce priveşte prefectul, căruia îi stă bine în galbenul liberal. Aşa că prefectul George Lazăr a fost numit prefect, începând cu data de 4 martie, printr-o hotărâre de guvern pe care nici nu s-a uscat bine cerneala. Conform noilor modificări la Codul Administrativ, care vin mănuşă, evident întâmplător, după ce alianţa de guvernare “a trebuit” să-şi împartă inclusiv prefecturile, la Neamţ vom avea doi subprefecţi. “Algoritmul” politic a zis că de la USR – PLUS. Sau minus.

Deci e clar că fostul subprefect nu se încadra în nuanţa politică necesară, aşa că noii subprefecţi sunt Florin Zaharia – dacă n-a fost să fie “vice” la CJ, măcar “sub” la Prefectură – şi Ioan Meraru, care n-a fost să fie decât… “sub”. De la colegii din presă am aflat că numirea subprefecţilor a fost anunţată de USR, plus sau minus, printr-un comunicat de presă. În condiţiile în care acest comunicat nu a fost transmis subsemnatului sau pe e-mailul redacţiei Monitorul, l-am citit de la colegi. Comunicatul.

Şi am reţinut că domnul Meraru zice ceva de genul: “Numirile politice, acolo unde avem nevoie de oameni profesionişti, trebuie să înceteze şi să fie înlocuite cu un proces transparent de selecţie a resursei umane”. Mi-au dat lacrimile când am citit această declaraţie venită tocmai din partea unuia numit subprefect după ce a fost modificată legea tocmai pentru ca subprefecţii să poată fi… oameni politici. În rest, am mai reţinut că domnul Meraru vrea să colaboreze bine cu toate organele. Administraţiei publice locale, evident, ceea ce e de bine.

Am sărit apoi la declaraţia domnului Zaharia: “Ca cetăţean…” atât am citit şi m-am oprit înainte de a mai asista complice la vreo altă “violentare” a limbii române. Oricum sunt convins că restul nu era doar o “cacofonie” de declaraţie, ci una plină de bune intenţii.

Şi mi-am amintit că domnul preşedinte Arsene, Ionel, făcea furori la începuturile carierei sale politice cu celebrul său “că când”. Şi a ajuns preşedinte. Dacă îl imită măcar la exprimare şi domnul Zaharia are şanse să iasă din postura de “sub”. Subprefect.

Citește știrea

Actualitate

Arhitectul şef nu mai vrea funcţia, la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Iulian Negru renunţă la funcţie, începînd cu data de 8 martie ■ primăriei va organiza concurs de ocupare a postului ■

Una din deciziile care au luat prin surprindere conducerea municipiului de la confluenţa Moldovei cu Siretul este aceea prin care ultimul arhitect şef, Iulian Negru, a anunţat decizia de a pleca din funcţie.

„Începînd cu data de 8 martie încetează contractul de muncă al domnului Iulian Negru, urmare a solicitării dumnealui. E un moment dificil pentru Direcţia de Urbanism, avînd în vedere complexitatea şi multitudinea activităţilor pe acest palier. Am stabilit împreună cu Serviciul de Resurse Umane declanşarea cît mai rapidă a unui concurs, astfel încît să puteam avea cît mai curînd un nou architect şef. Dumnealui este al treilea architect care ocupă această funcţie, după Revoluţie. Înaintea sa au funcţionat pe acest post Ioan Iorga şi Ana Maria Alexe“, a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Arhitectul Iulian Negru a ţinut să precizeze faptul că nu este vorba despre o demisie, în sensul cunoscut al demersului juridic, ci de o decizie luată într-un moment în care îşi doreşte să „să se ocupe de proiecte personale“. „Este vorba de o decizie de plecare pentru a-mi rezolva o serie de probleme pesonale.

Aş putea reveni după o perioadă, dacă îmi voi rezolva problemele. Funcţia de architect şef e una foarte importantă şi eu m-am străduit să schimb mentalităţile despre dezvoltarea comunităţii. Din punctul meu de vedere am contribuit la acest lucru şi oraşul arată bine. Am avut multe satisfacţii şi obiectivul asupra căruia mi-am pus amprenta s-a numit Roman. Sper ca locul meu să fie ocupat de un architect tînăr, dispus să se afirme“, a declarat Iulian Negru.

Acesta susţine că va continua proiectele personale, legate de „Şcoala de arte plastice“ pe care a demarat-o în urmă cu cîţiva ani, sprijinind tinerele talente să se afirme. Iulian Negru este căsătorit şi are trei copiii. Unele surse susţin că plecarea acestuia ar ţine mai degrabă de faptul că nu ar fi „rezonat“ cu o serie de cerinţe, ţinînd cont că a fost numit în funcţie în vremea ex-primarului Lucian Ovidiu Micu.

Pe de altă parte, aceleaşi surse susţin faptul că nu a dorit niciodată să „se lege de glie“, în sensul în care nu a vrut să dea concurs pentru ocuparea funcţiei, aici fiind nevoie să devină funcţionar public cu viza Agenţiei Funcţionarilor Publici. Dacă în primărie pentru această funcţie remuneraţia e de vreo 4.000 de lei, în privat un architect poate cîştiga de cîteva ori mai mult.

Citește știrea

Trending