Contactează-ne

Actualitate

Piatra Neamţ: Scandalul tarifului pentru gunoi – acuze de ipocrizie şi populism

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acuzele sînt formulate de primarul Chitic la adresa consilierilor PSD ■ „dau dovadă de ipocrizie şi populism ieftin, doar pentru a cîştiga capital politic prin manipulare”, susţine Dragoş Chitic ■

Primarul PNL al municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, îi pune la zid pe consilierii PSD după ce aceştia au părăsit, miercuri, 8 ianuarie, sala de şedinţe în care se dezbăteau proiectele privind majorarea tarifelor pentru colectarea gunoiului.

„Dau dovadă de ipocrizie şi populism ieftin, doar pentru a cîştiga capital politic prin manipulare”, susţine primarul. Să spunem că proiectele au picat în şedinţa de CL şi pentru că unul dintre consilierii alianţei PNL-PMP a lipsit motivat, iar, în ceea ce priveşte poziţia PSD înţelegem că ea ar fi fost exprimată într-o conferinţă de presă. La care redactorii Monitorului de Neamţ nu au fost invitaţi şi nici nu ne-a fost transmis vreun comunicat de presă. Motiv pentru care „respectăm” decizia PSD şi nu le publicăm vreun punct de vedere.

Cît priveşte opinia primarului, aceasta a fost transmisă pe adresa redacţiei sub forma unui comunicat de presă pe care îl prezentăm în continuare: Datoria noastră este să respectăm legislaţia în vigoare. Drept urmare propunerea de majorare a tarifului pentru serviciul de colectare, transport si depozitare a deşeurilor, aflată pe ordinea de zi a sedinţei de consiliu local din data de 8 ianuarie 2020, a fost introdusă ca urmare a unei Hotărîri de Guvern luată de Executivul PSD, condus de Viorica Dăncilă. HG 74/2018 a fost emisă în anul 2018 şi prevede majorarea tarifului de depozitare a deşeurilor de la 30 lei/tona la 80 lei/tona, începînd cu data de 1 ianuarie 2020.

Astfel, în urma acestei decizii aberante şi nocive a fostului guvern PSD,  toate primăriile din ţară sînt obligate să aplice noul tarif de depozitare a deşeurilor, în preţul pe care îl plătesc cetăţenii. Consilierii locali PSD de la Piatra Neamţ, în manieră populistă şi ipocrită, au criticat astăzi această măsură, care de fapt aparţine partidului din care fac parte.

Practic consilierii PSD Piatra Neamţ critică punerea în practică a legislaţiei stabilite de propriul partid atunci cînd se afla la guvernare. Deşi guvernul eşuat PSD a legiferat prin HG 74/ 2018 o creştere a tarifului de depozitare a deşeurilor, atenţie, cu 267%, de la 30 lei/tona la 80 lei/tona, printr-o bună organizare şi eficientizare a acestui serviciu am găsit soluţii ca la Piatra Neamţ să avem, începând cu 1 ianuarie 2020, un tarif pentru colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor la un nivel rezonabil de 10.1 lei+ TVA / mc.

Comparativ, tarifele de la 1 ianuarie 2020 pentru acest serviciu în alte localităţi din ţară sînt mai mari decît la Piatra Neamţ: Iaşi 10.92 lei, Cluj- Napoca 10.38 lei, Alba Iulia 11.00 lei, Botoşani 11.26 lei,  Tîrgu Neamţ 11.57 lei, Reşita 12.8 lei, Buzău 12.54 lei (tarife fără TVA). Ne dorim tarife rezonabile pentru cetăţeni la toate serviciile publice şi am reuşit, în perioada mandatului meu de primar, împreună cu echipa liberală din administraţia publică pietreană să oferim acest lucru populaţiei.

Însă, din păcate, efectele guvernării dezastruoase a PSD, prin unele măsuri nocive introduse în legislaţia adoptată de fostul guvern, se resimt şi astăzi la nivelul întregii ţări. La Piatra Neamţ am reuşit să minimizăm efectele actului normativ emis în anul 2018 de PSD şi datorită faptului că ne-am preocupat ca peste 60% din cantitatea de deşeuri colectate să fie valorificată şi reciclată pentru a nu ajunge la groapa  de gunoi şi a reuşi, astfel, să menţinem un tarif rezonabil pentru colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor”.

Ştirea iniţială aici:

http://monitorulneamt.ro/n-proiectele-privind-tarifele-pentru-gunoi-nu-au-trecut-n-social-democratii-au-parasit-sedinta-n-un-consilier-pmp-a-lipsit-motivat-n-primarul-a-acuzat-abordari-populiste-n/

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. vali

    9 ianuarie 2020 at 3:35 PM

    Luptati pt cresterea tarifului pt niste servicii proaste ! Uitativa, d-l primar , cum arata tomberoanele de gunoi care sunt un focar de infectie. Nu au fost spalate/dezinfectate niciodata. Masinile de guoi sunt mizerabile , nespalate, neintretinute si “imbodobite” de jur imprejur cu sacose si saci cu ce colecteaza angajatii de pe ele de la tomberoane. Cand se ridica gunoiul , angajatii nu fac curatenie si in jurul tomberoanelor iar gunoiul cazut pe jos ramane acolo. Cine administreaza firma de gunoi este depasit de situatie. La fel si cine-i controleaza si plateste. Deci pt ce cresteti tarifele ?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending