Administrație
Piatra Neamţ: Piaţa centrală, iar motiv de gîlceavă politică. Cetăţenii suferă

■ reducerea preţurilor de pornire la licitaţie pentru o serie de spaţii în piaţă a picat ■ s-au abţinut cei de la PSD şi ALDE ■ de suferit nu au doar comercianţii, ci şi cumpărătorii ■ întrebare, retorică: de ce sînt atît de “scumpe” utilităţile la un obiectiv abia dat în folosinţă? ■
Unii consilieri pietreni demonstrează în continuare, spre ruşinea lor, că nu înţeleg încă faptul că postura lor de aleşi locali nu înseamnă supunere oarbă faţă de partidul pe listele căruia au fost votaţi sau posibilitatea de plăti poliţe politice, ci în primul rînd datoria de a sprijini proiecte în interesul cetăţenilor. Această concluzie, care nu este nouă, a fost din nou evidenţiată de cele întîmplate în Consiliul Local Piatra Neamţ, miercuri, 30 ianuarie. Cînd pe ordinea de zi a fost şi un proiect de hotărîre prin care se dorea reducerea preţurilor de pornire la licitaţie pentru o serie de spaţii din Piaţa Centrală care pînă în prezent nu şi-au găsit stăpîn. Proiectul a picat, pentru că s-au abţinut consilierii de la PSD şi ALDE. Care, din nou, au venit cu nişte motivaţii ce par deplasate, dacă nu chiar puerile. Cei de la PSD au arătat cu degetul, ipocrit, spre Urban. Că adică ştia Urban-ul că sînt preţuri mari cînd a cîştigat licitaţia pentru administrarea pieţei cu o redevenţă mare. Şi că e treaba lor să ocupe acum locurile din piaţă. De unde ipocrizia? În primul rînd, stabilirea preţurilor e apanajul exclusiv al aleşilor locali, tocmai de aici nevoia unui proiect de hotărîre. Iar dacă, la mai multe licitaţii, cu un preţ, nu vine nimeni, nu e normal şi logic să ceri reducerea preţului ca în piaţă să nu rămînă spaţii neocupate? Doi: distinşii consilieri de la PSD nu credem că au uitat că licitaţia a fost una cu cîntec. Cu o firmă participantă, dar perdantă, la care administratorii aveau legături, de prietenie, nevinovate evident, cu şeful lor de partid. Aşa că orice încercare de a lovi în Urban, firma care a cîştigat, poate fi interpretată. Cei de la ALDE “au dat-o pe discriminare” în încercarea lor de a-şi motiva abţinerea. Că adică ar fi discriminaţi cei care au închiriat deja spaţii la preţuri mari, faţă de cei care ar putea închiria la preţuri mai mici. Numai că au omis un element esenţial: e vorba de alte spaţii, aşa că te întrebi ce treabă are ALDE cu Prefectura, ca să parafrazăm o vorbă din bunici. Însă motivaţia reală a fost una exclusiv politică. Evidentă, deşi nemărturisită. Preţurile mari şi faptul că piaţa stă goală, la fel cum e cazul şi a chiriilor mari pe spaţiile deja închiriate, provoacă nemulţumire. Pe care o decontează primarul liberal. Aşa că domnii de la PSD şi ALDE au tot interesul ca motivul nemulţumirii să rămînă.
Interesul cetăţeanului, unde e?
Dincolo de aceste jocuri politice, în care nu ne implicăm, doar le observăm, rămîne sau ar trebui să rămînă interesul pietreanului. Cum arată lucrurile într-o logică simplă, dar sănătoasă? Piaţa Centrală e un bun al comunităţii, care trebuie să ofere posibilităţi de a-şi dezvolta afacerea pentru întreprinzătorii locali, dar şi un loc de unde cetăţeanul simplu să-şi poată face aprovizionarea la un preţ şi o calitate cel puţin acceptabile. Mai mult, să genereze şi oarece venituri la bugetul local, bani care să fie folosiţi eventual pentru finanţarea unor proiecte. Pentru aceasta ar fi nevoie ca piaţa să fie ocupată într-un procent cît mai mare, altfel, goală, mai mult cheltuie decît produce. În al doilea rînd, chiriile ar trebui să fie accesibile. Ca să nu omori sau să fugăreşti comercianţii şi ca preţul pipărat al chiriei să nu se regăsească în preţul pipărat al produselor pe care le cumpără pietrenii. În acest context, concluzia logică ar fi că trebuie reduse preţurile de pornire la licitaţie pentru spaţiile goale, pentru a fi găsiţi doritori, dar ar trebui ca onor aleşii locali să găsească o modalitate şi pentru a reduce chiriile mari la spaţiile deja ocupate, supărarea a numeroşi comercianţi şi motiv de creştere a preţurilor. Şi pentru a face o treabă gospodărească să găsească şi modalităţi să se asigure că reducerea de chirii se traduce în reducere de preţuri, pentru ca să beneficieze cetăţeanul simplu. Cum să facă acest lucru fără a încălca regulile unei pieţe libere, concurenţiale? E treaba lor, de aceea i-am ales, “bănuind” că sînt inteligenţi şi bine intenţionaţi. Mai este însă o problemă şi, pe această cale formulăm o întrebare care sperăm să nu ajungă retorică: De ce sînt atît de mari costurile cu utilităţile la un obiectiv relativ nou? Pentru că supărarea comercianţilor nu ţine doar de chirii, ci şi de costul utilităţilor. Pentru că Urban n-ar avea probleme cu plata redevenţei, în principal, chiar mari, ci din faptul că reducerea chiriilor ar putea să ducă la încasări care să nu acopere plata utilităţilor. Aşteptăm răspuns la această dilemă. Aşa cum aşteptăm şi ca aleşii să găsească o soluţie, legală, la dilema morală legată de o eventuală reducere a chiriilor deja existente, fără a-i discrimina pe cei care au pierdut licitaţiile la preţuri mari. Răspunsurile le aşteptăm de la aleşii noştrii: adică, nu-i aşa, cei mai deştepţi şi mai bine intenţionaţi dintre pietreni.

-
Actualitateo săptămână,
Totul pentru Ucraina: fermierii români, în pragul disperării
-
Prima pagină2 săptămâni,
Nereguli în afaceri cu lemn. A fost indisponibilizat un camion de 45.000 de euro și cherestea de 48.200 de lei
-
Actualitateo săptămână,
Despre o întâlnire de suflet și spiritul romanvodist
-
Actualitate2 săptămâni,
ANIVERSARE 50 DE ANI DE LA TERMINAREA LICEULUI
-
Actualitateo săptămână,
Bilete de tratament pentru pensionarii nemțeni
-
Actualitate2 săptămâni,
Trăim periculos! La 19 stații GPL din Neamț a fost suspendată activitatea
-
Eveniment2 săptămâni,
August: 78 de cazuri gestionate de Salvamont Neamț
-
Prima pagină4 zile,
Traficul de droguri în Neamț, în atenția ministrului de Interne