Actualitate
Piatra Neamţ: Invitaţie la Turnul lui Ştefan, la Hora Unirii
■ manifestarea organizată de Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare şi Primăria Piatra Neamţ începe la ora 11.00 ■ un spectacol folcloric va fi prezentat de Ansamblul Floricică de la Munte ■
Ca în fiecare an, Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare Neamţ sărbătoreşte, împreună cu publicul din Piatra-Neamţ, Ziua Unirii, unul dintre proiectele cultural artistice de seamă derulate peste an de instituţia noastră.
În 2020, omagierea acestei importante date din calendarul istoric al românilor va cuprinde două zile. Vineri, 24 Ianuarie, Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare participă, în calitate de partener al Primăriei municipiului Piatra Neamţ, la evenimentul dedicat Sărbătorii Unirii.
Începînd cu ora 11:00, pe platoul Curţii Domneşti, în faţa Primăriei, va avea loc tradiţionala Horă a Unirii. Programul evenimentului este următorul: deschiderea evenimentului, ora 11:00, intonarea Imnului Naţional, ora 11:05), cuvîntul oficialităţilor, ora 11:10, Hora Unirii, în care este invitat a se prinde şi publicul prezent, ora 11:25, spectacol folcloric realizat de Ansamblul Floricică de la Munte al Centrului Carmen Saeculare, ora 11:40.
Ieri, 23 ianuarie, începînd cu ora 10:45, Centrul Saeculare, în parteneriat cu Catedra de Istorie a Colegiului Naţional Petru Rareş şi Consiliul Şcolar al Elevilor din aceeaşi instituţie de învăţămînt din Piatra Neamţ, şi-au dat mâna pentru a se prinde în Hora unirii.
Cei 161 de ani de la Unirea Moldovei cu Muntenia au fost sărbătoriţi şi cu participarea Ansamblului folcloric Floricică de la munte, în holul principal al Colegiului Rareş. Tot cu prilejul zilei de 24 ianuarie, manifestările reunite sub titulatura Unirea face puterea!, organizate de Asociaţa Culturală STAR din Piatra Neamţ şi Primăria Municipiului Piatra Neamţ, în parteneriat cu Biblioteca GT Kirileanu Neamţ, ISJ Neamţ şi Complexul Muzeal Neamţ, au debutat pe 22 ianuarie.
Ca parteneri naţionali sînt Primăria Comunei Gura Ocniţei, judeţul Dîmboviţa, Primăria Comunei Padina, judeţul Buzău şi Teatrul Junior din Tîrgovişte. Una dintre activităţile cuprinse în complexul de manifestări dedicate Zilei Unirii, intitulată Tricolorul Călător, a pornit de la Turnul Chindia din Tîrgovişte, s-a oprit la Gura Ocniţei, la Padina, la Milcov, iar joi, în jurul orei 13.00, a străbătut Bulevardul Republicii din Piatra Neamţ şi s-a oprit la Turnul lui Ştefan cel Mare. Punctul de pornire a fost din faţa Bibliotecii Kirileanu, iar odată cu sosirea Tricolorului, pietrenii au fost aşteptaţi la Curtea Domnească, la Hora Unirii, în avanpremieră la Ziua Unirii Principatelor Române.
De asemenea, Ştafeta Unirii, un manifestare destinată elevilor, a avut loc, începînd cu ora 10.30, la Sala Cupolă din cadrul Bibliotecii Kirileanu Neamţ, fiind vorba de concurs de cultură generală, de poezie şi muzică patriotică. Biblioteca Judeţeană Kirileanu Neamţ aniversează Unirea Principatelor Române de la 24 Ianuarie 1859 şi prin alte manifestări.
Astfel, pe site-ul internet www.bibgtkneamt.ro, a fost creată rubrica Unirea Principatelor în secţiunea Biblioteca digitală, prin intermediul căreia se asigură accesul on-line la 55 de cărţi din Fondul documentar „G.T. Kirileanu“ ce au ca subiect această importantă temă a istoriei naţionale.
Volumele, apărute între anii 1864-1957, erau disponibile pînă acum doar în variantă tradiţională, la sala de lectură. Expoziţii aniversare de publicaţii au organizat, pe holurile din apropierea lor, Centrul de Informare Comunitară – „Unirea Principatelor Române“ şi Secţia de carte pentru copii şi Ludotecă „Ion Creangă“ – „24 ianuarie 1859 – Mica Unire, primul pas spre România“. La Tîrgu Neamţ, primăria şi Casa Culturii Ion Creangă invită locuitorii să participe la tradiţionala manifestare dedicată Zilei Unirii.
Aceasta va fi organizată vineri, 24 ianuarie, pe platoul din faţa Casei Culturii, începînd cu ora 11. După deschiderea oficială, solista Yarina Cozma va intona imnul naţional, apoi vor rosti alocuţiuni despre importanţa evenimentului primarul Daniel Harpa şi invitaţii. Programul va continua cu un spectacol prezentat de ansamblurile locale Ozana, Plăieşii, Ţinutul Zimbrului, Străjerii Cetăţii Neamţ şi solista Ştefania Cojocariu.
O altă activitate este planificată la ora 12, la Casa Culturii, unde va fi vernisajul expoziţiei de fotografie semnată de Cristian Irimia. Participanţii vor fi poftiţi apoi, ca şi în anii trecuţi, să se prindă în Hora Unirii alături de oficialităţi şi de tinerii dansatori îmbrăcaţi în costume populare.
-
Actualitateo zi,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate6 zile,
Ministerul Muncii a publicat graficul creşterii pensiilor
-
Prima paginăo săptămână,
Călător(ie) la 1900, la Castelul Sturdza. Istoria zbuciumată a unui palat de poveste
-
Prima pagină2 săptămâni,
Segregarea, avertismentul Inspectoratului Școlar. A fost și o anchetă a ministerului
-
Prima pagină2 săptămâni,
Mii de vizualizări a strâns o piesă a unui unui compozitor romașcan, la Festivalul Mamaia
-
Prima paginăo săptămână,
Caz uimitor cu un urs și un nemțean curajos. Animalul a fost împușcat după prinderea într-un coteț
-
Prima paginăo săptămână,
„S-au reunit legendele!”. Adi Minune, Florin Salam, Monik, Jamarr, Julia și Axinte, show la Piatra Neamț
-
Actualitate2 săptămâni,
Raliu automobilistic în centrul orașului – Trofeul Roman Mușat 2024