Contactează-ne

Actualitate

UPDATE/Piatra Neamţ: Demers împotriva “mutilării” arborilor – Primăria răspunde

Știre publicată în urmă cu

în data de

O pietreancă în vîrstă de 42 de ani s-a adresat redacţiei Monitorul solicitînd sprijin într-un demers ce are drept scop oprirea a ceea ce ea numeşte “toaletarea abuzivă şi radicală a copacilor din Piatra Neamţ”: “Mă numesc Arina Sturzu-Cosma şi aduc în atenţia dumneavoastră mutilarea continuă a puţinilor arbori pe care oraşul Piatra Neamţ îi mai are, mutilare pe care primăria o numeşte “toaletare”. Vă ataşez scrisoarea pe care am adresat-o Gărzii Naţionale de Mediu şi Direcţiei Judeţene Neamţ a Gărzii de Mediu, precum şi un set de fotografii, cu titlu exemplificativ. Numărul real al arborilor rămaşi fără coroană este însă mult mai mare decît cel al fotografiilor. Mă adresez dumneavoastră în speranţa că demersului meu i se va alătura sprijinul presei locale”, spune pietreanca în mesajul adresat redacţiei. Cît priveşte scrisoarea la care face referire, v-o prezentăm întegral în cele ce urmează: “Numele meu este Sturzu-Cosma Arina, 42 ani, şi sînt locuitor al oraşului de la naştere pînă în prezent. Doresc pe această cale să vă sesizez şi să reclam totodată toaletarea abuzivă şi radicală a copacilor din Piatra Neamţ. Am asistat neputincioşi cum an de an s-au tot tăiat de la rădăcină arbori sănătoşi (şi aici mă refer la brazii superbi de lîngă clădirea Prefecturii şi de mesteacănul de lîngă). Dar bruma de pomi care a mai rămas este măcelărită efectiv fără milă şi conştiinţă. Nu este posibil să cureţi un copac şi să îi laşi doar tulpina! În parcul zoo a rămas efectiv o pădure de cioate, vă rog să analizaţi calitatea lemnului de la ramuri! Înţeleg că e nevoie să fie curăţaţi, dar să rămînă fără o cracă măcar? Unde va fi umbră la vară? Şi toţi în acelaşi timp? Nu era nimic sănătos în coroana lor? Trebuie să existe o metodă prin care să putem să implicăm persoane care se pricep la aşa ceva, nu putem da vina pe muncitorii cu drujba şi nici nu putem pune veşnic în faţă pericolul de prăbuşire la vînt! Sînt convinsă că dumneavoastră chiar cel(cea) care citiţi acest mail aţi călătorit poate măcar într-un oraş din Europa şi atunci nu vă rog decît să vă amintiţi cîtă vegetaţie şi ce copaci cu coroane impresionante au. Nu, nu arată nici bine şi nici nu sînt de folos fără coroane şi frunze. În luarea deciziei de toaletare radicală cine este implicat? Cine răspunde pentru aşa ceva? Cine îşi asumă şi cu ce drept să suprime zeci de ani de dezvoltare a unui copac? Cu deosebit respect, aştept un răspuns explicit din partea dumneavoastră, iar, dacă este nevoie să fim şi noi, ca locuitori, întrebaţi cum dorim să arate oraşul nostru din acest punct de vedere, vă rog să nu ezitaţi să o faceţi”. Considerăm că pietreanca merită un răspuns, ba chiar autorităţile sînt datoare să îl ofere.

UPDATE Răspunsul primăriei

La puţin timp după publicarea articolului reprezentanţii primăriei pietrene au formulat un răspuns pe care vi-l prezentăm în cele ce urmează:

Ca urmare a articolului apărut astăzi în publicaţia Monitorul de Neamţ şi Roman – „Piatra Neamţ: Demers împotriva mutilării arborilor” privind execuţia lucrărilor de toaletare a arborilor de pe terenul municipalităţii, vă comunicăm următoarele: • Anual Primăria Piatra Neamţ, prin societăţile subordonate, efectuează lucrări de amenajare şi întreţinere spaţii verzi prin plantarea a mii de puieţi de arbori şi arbuşti pe terenul municipalităţii, cu scopul de a oferi locuitorilor cît şi celor care sînt în trecere un spaţiu estetic vizual şi util în acelaşi timp. • Arborii sînt surse vii şi sigure de oxigenul de care avem atîta nevoie, iar speciile au fost alese atît pentru rezistenţa la poluare cît şi pentru aspectul arhitectural şi estetic pe tot parcursul anului. • Avînd în vedere analiza situatiei existente, s-au propus intervenţii în vegetaţie prin îndepărtarea arborilor uscaţi, în curs de uscare şi cei amplasaţi pe domeniul public la o distanţă mai mică de 2 metri de imobil. • La speciile de arbori care prin fructele lor murdăresc aleile şi străzile din apropiere (cireş, corcoduş, dud, vişini, nuci etc.) se execută o tăiere agresivă a coronamentului pentru diminuarea fructificaţiei. • Toate aceste lucrări sînt executate în vederea evitării tăierii definitive a arborilor. Prin reducerea coronamentului pe verticală şi dezvoltarea acesteia pe orizontală se diminuează considerabil şi riscul doborîturilor produse de vînt. • Stratul de sol foarte slab reprezentat (cca. 50 cm ) în care se ancorează arborii din Piatra Neamţ. • Conform prevederilor articolului 12 din Legea 24/2007 Municipiul Piatra-Neamţ este responsabil pentru siguranţa traficului pietonal şi rutier.

Menţionăm că majoritatea intervenţiilor se execută la cererea locatarilor şi asociaţiilor de proprietari, iar la peste 80% dintre arborii igienizaţi, în doi ani de la intervenţie, se va forma un nou coronament care va avea următoarele rezultate: evitarea producerii doborîturilor de vînt (scade presiunea vîntului asupra arborelui), diminuarea fructificaţiei şi revigorarea arborilor prin forţarea vegetaţiei. Av`nd în vedere că în urma condiţiilor meteo nefavorabile mai mulţi nuci din Piatra Neamţ au fost smulşi din pămînt, considerăm obligatorii aceste tăieri de reducere în înălţime în condiţiile stratului de sol foarte subţire (cca. 50 cm ) în care sînt crescuţi arborii .

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Noua „ordine” din Prefectura Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Neamț vor funcționa două posturi de subprefect, care revin, politic, Alianței USR-PLUS ■ George Lazăr va ocupa, în continuare, postul de prefect din partea PNL ■ prefectul și subprefecții devin demnitari ■ se înființează și un post de secretar general ■

Prefectura Neamț a înaintat în cursul zilei de vineri, 26 februarie, la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și la Ministerul Administrației și Internelor schema de reorganizare, în conformitate cu prevederile unui proiect de Hotărîre de Guvern, aflat în transparență decizională pe site-ul Ministerului de Interne.

În baza acestui act normativ se trece la reașezarea celor 43 de posturi din instituție, deja ocupate, la care se adaugă 5 posturi vacante, blocate. În principal noua organigramă va avea și cel puțin două posturi noi: e vorba de un nou subprefect și de un secretar general.

Ca element de noutate, prefectul și cei doi subprefecți devin demnitari și nu vor mai fi înalți funcționari publici, ca pînă acum. Noua reorganizare înlătură ipocrizia politică actuală, conform căreia, deși erau numiți de formațiunile politice aflate la guvernare, prefectul și subprefectul erau considerați apolitici.

”E vorba de o modificare de structură a prefecturilor din întreaga țară. În cursul zilei de vineri, 26 februarie am trimis la București, pentru viza de legalitate, la Agenția Funcționarilor Publici și la Ministerul Afacerilor Interne, spre aprobare, noua organigramă. Ca noutate apare în noua organigramă un al doilea post de subprefect. Ca urmare a prevederilor unei Hotărîri de Guvern din mai-iunie 2020 se înființează și un post de secretar general, cu rol de contrasemnare a ordinelor de prefect.

Posturile de prefect și subprefect devin posturi de demnitari și nu de înalți funcționari publici, ca pînă acum. În rest, nu se modifică structura de personal existentă în actuala organigramă. La Neamț nu am găsit oportună reînființarea Oficiului Prefectural, care a funcționat la Roman, în perioada anilor 2000-2009, serviciu care avea rolul de a prelua petițiile cetățenilor din cele 28 de comune ale zonei metropolitane”, a precizat, pentru ”Monitorul”, prefectul George Lazăr.

La ora actuală în Prefectura Neamț sînt ocupate 43 de posturi și sînt vacante alte cinci, care, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de guver,n sînt blocate, din cauza restricțiilor economice pandemice, ce nu mai permit angajarea de personal în instituțiile bugetare, pînă la noi decizii.

Prefectul George Lazăr a mai declarat că în conformitate cu algoritmul politic, la Neamț, postul de prefect va rămîne PNL-ului și cele de subprefect vor fi ale Alianței USR-PLUS.

Citește știrea

Actualitate

Vine primăvara! Cum va fi vremea zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice peste media perioadei ■ ceva mai rece va fi în week-end, cînd sînt aşteptate şi precipitaţii ■ arareori vor mai fi valori termice nocturne negative ■

Vremea e schimbătoare şi după ce vreo două săptămîni ne-a chinuit gerul s-a încălzit nesperat de mult. A reapărut soarele, astfel că cea mai călduroasă zi din ultima perioadă de timp a fost cea de ieri, dar tot aşa vor sta lucrurile şi astăzi.

Va fi o scurtă sincopă în week-end, cînd temperaturile scad cu vreo 10 grade, fiind anunţate şi ploi. Mai apoi, săptămîna viitoare, la început de Mărţişor, se încălzeşte din nou şi sînt anunţate valori termice diurne de pînă la 13 grade. Minimele nocturne vor fi pe la limita îngheţului şi vor fi cuprinse săptămîna viitoare între -1 şi cel mult 3 grade.

Pînă atunci trebuie spus că ziua de ieri, 25 februarie, a fost spectaculoasă din punct de vedere termic, iar la ora 13:00 termometrele indicau 16 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, cu promisiunea unei maxime diurne de 18 grade, în timp ce la Roman erau 15 grade.

Cel mai rece era în vîrf de munte, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, unde erau 5 grade. Doar acolo mai este zăpadă, un strat consistent de 54 de centimetri. O vorbă din popor spune că nu vine primăvara decît atunci cînd nu mai este zăpadă pe munte, deci nu e cazul să ne amăgim. Cam la fel va fi vremea şi azi, 26 februarie, cînd se anunţă cer degajat şi o maximă de 18 grade, în timp ce peste noapte mercurul din termometre se opreşte la 4 grade. Sîmbătă, 27 februarie, se răceşte brusc, cu vreo 10 grade, iar în cel mai cald moment al zilei nu vor fi mai mult de 8 grade.

Simultan, se adună norii şi sînt aşteptate ploi. Minima scade la 2 grade. Duminică, 28 februarie, se face şi mai rece şi chiar dacă vedem soarele, nu vor fi mai mult de 6 grade. Peste noapte vor fi temperaturi la limita îngheţului. Prima zi a lui Mărţişor, luni 1 martie, va fi urîtă, cu cer acoperit, ploaie şi cel mult 5 grade. Valorile termice se dublează marţi, 2 martie, cînd reapare soarele şi se vor înregistra 10 grade. Cu toate acestea, urmează cea mai rece noapte cu o minimă negativă, de -1 grad.

Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare pare a fi cea de miercuri, 3 martie, cînd vor fi 13 grade, iar dacă meteorologii nu dau greş şi joi, 4 martie, va fi bine la o maximă de 12 grade. Minima nocturnă mai creşte niţel şi ajunge la valori pozitive, dar modeste, 2 grade. Cer variabil cu soare este anunţat şi pentru vineri, 5 martie, dar valorile termice intră în declin, astfel că la amiază vor fi numai 10 grade.

Noaptea aduce o minimă de 3 grade, cu plus. Se readună norii pe parcursul zilei de sîmbătă, 6 martie, dar nu vor fi şi precipitaţii. Maxima diurnă va fi de 9 grade, iar minima nocturnă se opreşte la 1 grad. Fix pe acelaşi model va fi şi ziua de duminică, 7 martie.

Citește știrea

Actualitate

Maşină parcată în scările unei firme de un şofer aproape în comă alcoolică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un şofer în pragul comei alcoolice, cu o alcoolemie de 2 la mie, nu şi-a mai putut stăpîni maşina şi s-a oprit în treptele unei firme. S-a întîmplat pe 25 februarie 2021, cînd poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost solicitaţi să intervină la un eveniment rutier produs pe o stradă din municipi soldat, din fericire, doar cu pagube materiale.

În urma cercetărilor efectuate de oamenii legii a reieşit că, în timp ce un bărbat de 38 de ani, din Roman, conducea un autoturism pe strada Cuza Vodă, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă, intrînd în coliziune cu scările de acces ale unei societăţi comerciale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd amploarea beţiei, o concentraţie de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De menţionat e faptul că această valoare se dublează în sînge, drept pentru care şoferul a fost condus la spital, unde i s- au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Poliţiştii i-au săltat carnetul de conducere şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Citește știrea

Trending