Contactează-ne

Actualitate

Piatra-Neamț – 592 de ani de la prima atestare documentară

Știre publicată în urmă cu

în data de

În actul din 31 iulie 1431 prin care Alexandru cel Bun dăruia Mănăstirii Bistrița două prisăci, este menționată și o “casă a lui Crăciun de la Piatra”. Târgul Pietrei avea să își păstreze numele simplu, până în vremea lui vodă Cuza, la 1859, când – spre a-l deosebi de orașul Piatra din Olt – i se adaugă cuvântul „Neamţ”, devenind Piatra-Neamţ.

Primele mențiuni scrise despre Piatra Neamț se întâlnesc în Cronica rusească (cca. 1387-1392) sub numele de Kamena (Piatra) – în Lista orașelor valahe de la Dunare. Un act emanat de cancelaria maghiară a regelui Sigismund de Luxemburg, cu ocazia expediției acestuia în Moldova la 30 ianuarie 1395, expediție în care a fost înfrânt de oștirea moldoveană (februarie 1395), atât la Cetatea Neamț, cât și la Hindău-Ghindăoani face referire la localitate; atunci apare prima mențiune maghiară a localității: Karácsonkő.

Statutul de târg domnesc a fost acordat localității de abia în 1453. Statutul Târgului Piatra este consolidat mai departe prin construirea Curții Domnești (1468-1475) având rol administrativ pentru ținutul Neamțului. Pe acelaşi platou, în imediata apropiere a Curţii Domneşti, se află Biserica Domnească „Sfântul Ioan Botezătorul”, ridicată și ea de Ştefan cel Mare între anii 1497-1498. Conform pisaniei, turnul-clopotniţă al bisericii a fost construit la 1499.

Spre începutul secolului XVII orașul devenise un centru de producție. În 1797 Piatra încetează de a mai fi târg voievodal. Pe fondul diversificării producției meșteșugărești și comerciale, spre sfârșitul secolului al XVIII-lea – începutul secolului al XIX-lea, orașul devine cel mai important centru urban și comercial al ținutului Neamț. La mijlocul secolului al XIX-lea au fost incluse în perimetrul orașului și satele Mărăței și Dărmănești.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending