Contactează-ne

Actualitate

Piaţa imobiliară, în stagnare, în Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ deşi există cumpărători, proprietarii sînt reticenţi în a vinde proprietăţile imobiliare, din diverse motive ■ unele ţin fie de îngrijorarea faţă de ziua de mîine, fie aşteaptă preţuri mai bune, în anii următori ■ şi pe piaţa chiriilor oferta este foarte mică, faţă de cererea foarte mare ■

Piaţa imobiliară romaşcană se află, de la intrarea în pandemia cauzată de virusul SARS COv 2, în stagnare, experţii în domeniu apreciind că proprietarii de imobile sau terenuri se feresc să înstrăineze în timpul crizei sanitare bunurile pe care le deţin, în principal din raţiuni ce ţin de o prudenţă excesivă.

Loredana Călian, unul din cei mai cunoscuţi agenţi imobiliari romaşcani a făcut, la solicitarea redactorilor „Monitorul” o „radiografie” a situaţiei. „Piaţa imobiliară în municipiul Roman, la ora la care discutăm, se află în în stagnare, dar nu din cauză că nu există cerere.

Cumpărători există pe piaţă, numai că nu există persoane dispuse să vîndă apartamente sau case, care să fie pe placul clienţilor dispuşi să cumpere un imobil sau un teren. Oferta este, momentan, foarte mică, faţă de cerinţele pe care le avem.

Probabil că acest fenomen este cauzat fie de pandemie, fie de incertitudinea proprietarilor faţă de ceea ce se va întîmpla în următorii ani, în perioada post- pandemică. Foarte mulţi proprietari, din cei dispuşi, totuşi, să vîndă nu găsesc un preţ, potrivit pretenţiilor, aşa că aşteaptă şi nu sînt dispuşi să negocieze preţul oferit.

Tot din cauza crizei sanitare, prin care trecem, există tendinţa de a nu vinde o proprietate şi a o lăsa pentru vremuri mai bune, pentru că nimeni nu ştie ce se va întîmpla în anii următori, cînd toată lumea vorbeşte de o criză economică profundă. Oricum, la vremea aceasta, preţul mediu al unui imobil se învîrte între 50-60.000 de euro.

Preţurile minime sînt undeva la 25- 28.000 euro pentru un apartament cu două camere, în zone nu chiar centrale. Preţurile maxime se duc spre 300-400.000 euro pentru proprietăţi deosebite: case cu teren, vile care au utilităţi de lux”, a precizat Loredana Călian.

Şi în ceea ce priveşte închirierea unor imobile, piaţa este în stagnare, cererea de închiriere fiind mult prea mare faţă de ofertă. Piaţa neagră, în schimb, este înfloritoare, doritorii de a sta în chirie neştiind la ce riscuri se supun. „Şi închirierea imobilelor este în stagnare tot din aceleaşi motive.

E o cerere foarte mare de chirii pe piaţă, dar nu prea sînt apartamente scoase la închiriat, pentru că la Roman nu avem o tradiţie a închiriere ca în centrele universitare sau în oraşele turistice. Apartamentele de închiriat sînt puţine şi la preţuri mărişoare, pentru că cererea reglează şi oferta.

Chiria medie pentru un apartament în Roman se duce, undeva între 150-170 euro, lunar, iar cele mai căutate sînt apartamentele cu două camere, în zone centrale, mobilate şi utilate, evident. Există încă o realitate legată de piaţa neagră în domeniul vînzării şi închirierilor, la care lumea apelează, pentru a nu plăti comision de agenţie, neştiind însă la ce riscuri se supun.

Din păcate acest lucru se întîmplă şi din cauza faptului că nu există o reglementare legislativă în domeniu şi că noi, agenţii imobiliari, nu am intrat, încă, în sfera de interes a parlamentarilor, pe acest subiect”, a mai declarat Loredana Călian, care susţine că din cauza pieţii la negru statul pierde foarte mult, mai ales în sfera închirierilor, unde proprietarii nu achită statului taxele şi impozitele legale.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Noua „ordine” din Prefectura Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Neamț vor funcționa două posturi de subprefect, care revin, politic, Alianței USR-PLUS ■ George Lazăr va ocupa, în continuare, postul de prefect din partea PNL ■ prefectul și subprefecții devin demnitari ■ se înființează și un post de secretar general ■

Prefectura Neamț a înaintat în cursul zilei de vineri, 26 februarie, la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și la Ministerul Administrației și Internelor schema de reorganizare, în conformitate cu prevederile unui proiect de Hotărîre de Guvern, aflat în transparență decizională pe site-ul Ministerului de Interne.

În baza acestui act normativ se trece la reașezarea celor 43 de posturi din instituție, deja ocupate, la care se adaugă 5 posturi vacante, blocate. În principal noua organigramă va avea și cel puțin două posturi noi: e vorba de un nou subprefect și de un secretar general.

Ca element de noutate, prefectul și cei doi subprefecți devin demnitari și nu vor mai fi înalți funcționari publici, ca pînă acum. Noua reorganizare înlătură ipocrizia politică actuală, conform căreia, deși erau numiți de formațiunile politice aflate la guvernare, prefectul și subprefectul erau considerați apolitici.

”E vorba de o modificare de structură a prefecturilor din întreaga țară. În cursul zilei de vineri, 26 februarie am trimis la București, pentru viza de legalitate, la Agenția Funcționarilor Publici și la Ministerul Afacerilor Interne, spre aprobare, noua organigramă. Ca noutate apare în noua organigramă un al doilea post de subprefect. Ca urmare a prevederilor unei Hotărîri de Guvern din mai-iunie 2020 se înființează și un post de secretar general, cu rol de contrasemnare a ordinelor de prefect.

Posturile de prefect și subprefect devin posturi de demnitari și nu de înalți funcționari publici, ca pînă acum. În rest, nu se modifică structura de personal existentă în actuala organigramă. La Neamț nu am găsit oportună reînființarea Oficiului Prefectural, care a funcționat la Roman, în perioada anilor 2000-2009, serviciu care avea rolul de a prelua petițiile cetățenilor din cele 28 de comune ale zonei metropolitane”, a precizat, pentru ”Monitorul”, prefectul George Lazăr.

La ora actuală în Prefectura Neamț sînt ocupate 43 de posturi și sînt vacante alte cinci, care, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de guver,n sînt blocate, din cauza restricțiilor economice pandemice, ce nu mai permit angajarea de personal în instituțiile bugetare, pînă la noi decizii.

Prefectul George Lazăr a mai declarat că în conformitate cu algoritmul politic, la Neamț, postul de prefect va rămîne PNL-ului și cele de subprefect vor fi ale Alianței USR-PLUS.

Citește știrea

Actualitate

Vine primăvara! Cum va fi vremea zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice peste media perioadei ■ ceva mai rece va fi în week-end, cînd sînt aşteptate şi precipitaţii ■ arareori vor mai fi valori termice nocturne negative ■

Vremea e schimbătoare şi după ce vreo două săptămîni ne-a chinuit gerul s-a încălzit nesperat de mult. A reapărut soarele, astfel că cea mai călduroasă zi din ultima perioadă de timp a fost cea de ieri, dar tot aşa vor sta lucrurile şi astăzi.

Va fi o scurtă sincopă în week-end, cînd temperaturile scad cu vreo 10 grade, fiind anunţate şi ploi. Mai apoi, săptămîna viitoare, la început de Mărţişor, se încălzeşte din nou şi sînt anunţate valori termice diurne de pînă la 13 grade. Minimele nocturne vor fi pe la limita îngheţului şi vor fi cuprinse săptămîna viitoare între -1 şi cel mult 3 grade.

Pînă atunci trebuie spus că ziua de ieri, 25 februarie, a fost spectaculoasă din punct de vedere termic, iar la ora 13:00 termometrele indicau 16 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, cu promisiunea unei maxime diurne de 18 grade, în timp ce la Roman erau 15 grade.

Cel mai rece era în vîrf de munte, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, unde erau 5 grade. Doar acolo mai este zăpadă, un strat consistent de 54 de centimetri. O vorbă din popor spune că nu vine primăvara decît atunci cînd nu mai este zăpadă pe munte, deci nu e cazul să ne amăgim. Cam la fel va fi vremea şi azi, 26 februarie, cînd se anunţă cer degajat şi o maximă de 18 grade, în timp ce peste noapte mercurul din termometre se opreşte la 4 grade. Sîmbătă, 27 februarie, se răceşte brusc, cu vreo 10 grade, iar în cel mai cald moment al zilei nu vor fi mai mult de 8 grade.

Simultan, se adună norii şi sînt aşteptate ploi. Minima scade la 2 grade. Duminică, 28 februarie, se face şi mai rece şi chiar dacă vedem soarele, nu vor fi mai mult de 6 grade. Peste noapte vor fi temperaturi la limita îngheţului. Prima zi a lui Mărţişor, luni 1 martie, va fi urîtă, cu cer acoperit, ploaie şi cel mult 5 grade. Valorile termice se dublează marţi, 2 martie, cînd reapare soarele şi se vor înregistra 10 grade. Cu toate acestea, urmează cea mai rece noapte cu o minimă negativă, de -1 grad.

Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare pare a fi cea de miercuri, 3 martie, cînd vor fi 13 grade, iar dacă meteorologii nu dau greş şi joi, 4 martie, va fi bine la o maximă de 12 grade. Minima nocturnă mai creşte niţel şi ajunge la valori pozitive, dar modeste, 2 grade. Cer variabil cu soare este anunţat şi pentru vineri, 5 martie, dar valorile termice intră în declin, astfel că la amiază vor fi numai 10 grade.

Noaptea aduce o minimă de 3 grade, cu plus. Se readună norii pe parcursul zilei de sîmbătă, 6 martie, dar nu vor fi şi precipitaţii. Maxima diurnă va fi de 9 grade, iar minima nocturnă se opreşte la 1 grad. Fix pe acelaşi model va fi şi ziua de duminică, 7 martie.

Citește știrea

Actualitate

Maşină parcată în scările unei firme de un şofer aproape în comă alcoolică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un şofer în pragul comei alcoolice, cu o alcoolemie de 2 la mie, nu şi-a mai putut stăpîni maşina şi s-a oprit în treptele unei firme. S-a întîmplat pe 25 februarie 2021, cînd poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost solicitaţi să intervină la un eveniment rutier produs pe o stradă din municipi soldat, din fericire, doar cu pagube materiale.

În urma cercetărilor efectuate de oamenii legii a reieşit că, în timp ce un bărbat de 38 de ani, din Roman, conducea un autoturism pe strada Cuza Vodă, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă, intrînd în coliziune cu scările de acces ale unei societăţi comerciale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd amploarea beţiei, o concentraţie de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De menţionat e faptul că această valoare se dublează în sînge, drept pentru care şoferul a fost condus la spital, unde i s- au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Poliţiştii i-au săltat carnetul de conducere şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Citește știrea

Trending