Contactează-ne

Actualitate

Piaţa imobiliară, în stagnare, în Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ deşi există cumpărători, proprietarii sînt reticenţi în a vinde proprietăţile imobiliare, din diverse motive ■ unele ţin fie de îngrijorarea faţă de ziua de mîine, fie aşteaptă preţuri mai bune, în anii următori ■ şi pe piaţa chiriilor oferta este foarte mică, faţă de cererea foarte mare ■

Piaţa imobiliară romaşcană se află, de la intrarea în pandemia cauzată de virusul SARS COv 2, în stagnare, experţii în domeniu apreciind că proprietarii de imobile sau terenuri se feresc să înstrăineze în timpul crizei sanitare bunurile pe care le deţin, în principal din raţiuni ce ţin de o prudenţă excesivă.

Loredana Călian, unul din cei mai cunoscuţi agenţi imobiliari romaşcani a făcut, la solicitarea redactorilor „Monitorul” o „radiografie” a situaţiei. „Piaţa imobiliară în municipiul Roman, la ora la care discutăm, se află în în stagnare, dar nu din cauză că nu există cerere.

Cumpărători există pe piaţă, numai că nu există persoane dispuse să vîndă apartamente sau case, care să fie pe placul clienţilor dispuşi să cumpere un imobil sau un teren. Oferta este, momentan, foarte mică, faţă de cerinţele pe care le avem.

Probabil că acest fenomen este cauzat fie de pandemie, fie de incertitudinea proprietarilor faţă de ceea ce se va întîmpla în următorii ani, în perioada post- pandemică. Foarte mulţi proprietari, din cei dispuşi, totuşi, să vîndă nu găsesc un preţ, potrivit pretenţiilor, aşa că aşteaptă şi nu sînt dispuşi să negocieze preţul oferit.

Tot din cauza crizei sanitare, prin care trecem, există tendinţa de a nu vinde o proprietate şi a o lăsa pentru vremuri mai bune, pentru că nimeni nu ştie ce se va întîmpla în anii următori, cînd toată lumea vorbeşte de o criză economică profundă. Oricum, la vremea aceasta, preţul mediu al unui imobil se învîrte între 50-60.000 de euro.

Preţurile minime sînt undeva la 25- 28.000 euro pentru un apartament cu două camere, în zone nu chiar centrale. Preţurile maxime se duc spre 300-400.000 euro pentru proprietăţi deosebite: case cu teren, vile care au utilităţi de lux”, a precizat Loredana Călian.

Şi în ceea ce priveşte închirierea unor imobile, piaţa este în stagnare, cererea de închiriere fiind mult prea mare faţă de ofertă. Piaţa neagră, în schimb, este înfloritoare, doritorii de a sta în chirie neştiind la ce riscuri se supun. „Şi închirierea imobilelor este în stagnare tot din aceleaşi motive.

E o cerere foarte mare de chirii pe piaţă, dar nu prea sînt apartamente scoase la închiriat, pentru că la Roman nu avem o tradiţie a închiriere ca în centrele universitare sau în oraşele turistice. Apartamentele de închiriat sînt puţine şi la preţuri mărişoare, pentru că cererea reglează şi oferta.

Chiria medie pentru un apartament în Roman se duce, undeva între 150-170 euro, lunar, iar cele mai căutate sînt apartamentele cu două camere, în zone centrale, mobilate şi utilate, evident. Există încă o realitate legată de piaţa neagră în domeniul vînzării şi închirierilor, la care lumea apelează, pentru a nu plăti comision de agenţie, neştiind însă la ce riscuri se supun.

Din păcate acest lucru se întîmplă şi din cauza faptului că nu există o reglementare legislativă în domeniu şi că noi, agenţii imobiliari, nu am intrat, încă, în sfera de interes a parlamentarilor, pe acest subiect”, a mai declarat Loredana Călian, care susţine că din cauza pieţii la negru statul pierde foarte mult, mai ales în sfera închirierilor, unde proprietarii nu achită statului taxele şi impozitele legale.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

A crescut consumul de oxigen, la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Unul dintre „medicamentele“ cel mai des folosite în actuala pandemie de coronavirus este oxigenul. Purtătorul de cuvînt al Spitalului de Urgenţă Roman, Andreea Trifan, a explicat sursele de alimentare ale unităţii cu acest produs vital pentru îngrijirea bolnavilor în cazul diverselor afecţiuni, în care scade saturaţia de oxigen în sînge şi organismul trebuie „alimentat“.

„La Spitalul Municipal de Urgenţă Roman dispunem de două variante de alimentare cu oxigen. Avem reţeaua fixă, în staţia centrală, care este alimentată de la stocatorul Messer, oxigen folosit în special în Blocul Operator, CPU şi ATI, acolo fiind şi cel mai mare consum. De asemenea, în spital se folosesc şi buteliile de oxigen portabile, acestea fiind alimentate de LindeGaz şi care sînt folosite pentru celelalte secţii ale spitalului“, a declarat Andreea Trifan.

Aceasta a spus că aceste butelii mobile sînt folosite pentru pacienţii în stare gravă, care necesită oxigen pentru a putea fi deplasaţi, de la o secţie la alta, în vederea investigaţiilor. „În spital avem 192 de guri de oxigen, din care 20 sunt pe ATI. Acum, în ultima perioadă a anului, de cînd afecţiunile pulmonare au crescut, mai ales din cauza pandemiei Covid-19, a crescut şi consumul de oxigen. În luna octombrie, faţă de luna mai, de exemplu, s-a folosit cu 25% mai mult oxigen din staţia fixă şi a crescut cu 40% mai mult consumul de la butelie“, a mai spus purtătorul de cuvînt al unităţii.

Citește știrea

Actualitate

Se cere sprijin pentru depistarea unor bătăuşi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr de 26 de ani, din Piatra Neamţ, a fost bătut de membrii unui grup de cinci persoane, care încă nu au fost găsiţi de anchetatori. Altercaţia a fost surprinsă de camerele de supravegere de la o societate, iar acum Poliţia Piatra Neamţ solicită sprijinul cetăţenilor pentru identificarea a cinci persoane.

Dosarul penal a fost întocmit sub aspectul comiterii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. „După vizualizarea imaginilor surprinse de camere, poliţiştii au constatat faptul că, la data de 9 septembrie 2020, în jurul orei 23:00, în timp ce un tînar de 26 de ani, din Piatra Neamţ, se afla în faţa unei societăţi comerciale din municipiu, ar fi fost lovit cu pumnii şi cu picioarele de către cinci persoane necunoscute“, anunţă Poliţia Neamţ.

Oricine poate oferi informaţii care pot conduce la identificarea persoanei din imagini este rugat să anunţe Poliţia municipiului Piatra Neamţ, la telefon 0233/211.113 sau să apeleze numărul unic de urgenţă 112.

Citește știrea

Actualitate

Arestare în dosarul fraţilor lideri interlopi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ trei indivizi au fost prinşi în urma unei acţiuni a procurorilor DIICOT ■ au băgat spaima în patronii sălilor de jocuri de noroc, cărora le cereau taxă de protecţie ■ în cauză sînt acuze de şantaj, camătă, hărţuire sau grup infracţional organizat ■ au fost indisponibilizate patru maşini, lei, valută şi telefoane ■

Fraţii Tănase, cei care au băgat spaima în patronii păcănelelor din Roman, au fost arestaţi de magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ. În şedinţa din 24 noiembrie 2020 au fost încătuşaţi, pentru 30 de zile, Sorin Tănase, de 42 de ani, Gheorghe Gabriel Tănase, în vîrstă de 39 de ani, şi Aurel Tănase, 50 de ani.

Cei trei au ajuns după gratii pentru acuze de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj, camătă, ameninţare sau nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Imediat după pronunţarea sentinţei, fraţii au atacat decizia Tribunalului Neamţ. Cauza va ajunge pe rolul Curţii de Apel Bacău care va stabili dacă decizia primei instanţe este justă sau nu.

Totul a început pe 23 noiembrie, cînd anchetatorii au descins la Roman, vizaţi fiind membrii unei grupări care desfăşura activităţi ilicite. Din 2017, ei se „ocupau“ de cei care aveau afaceri în domeniul jocurilor de noroc, cărora le cereau taxe de protecţie. În cauză mai sînt cercetate şi alte persoane, fiind acuze de şantaj, camătă, ameninţare, inducerea în eroare a organelor judiciare, influenţarea declaraţiilor, hărţuire şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Pentru documentarea activităţii infracţionale, au fost efectuate nouă percheziţii domiciliare, fiind indisponibilizate patru autoturisme, în valoare de 20.000 de euro, 6.700 de lei, 725 de euro, 12 telefoane mobile şi un cuţit.

„În cursul anului 2017, şase persoane, din Roman, s-ar fi constituit într-o grupare infracţională organizată, bazată pe relaţii familiale şi prietenii apropiate, în scopul obţinerii unor foloase injuste, prin ameninţare şi intimidare, de la reprezentanţii unor firme care administrau săli de jocuri de noroc“, conform unui comunicat al IPJ Neamţ. Aceştia ar fi ameninţat cu acte de violenţă atît angajaţii care îşi desfăşurau activitatea în sălile respective, cît şi clienţii.

Prin aceste acţiuni, ar fi determinat reprezentanţii acestor săli să le achite taxe de protecţie. De asemenea, în perioada 2019 – 2020, cinci persoane, membre ale aceleiaşi familii, ar fi oferit bunuri, precum şi diferite sume de bani, cu împrumut, mai multor persoane din oraş.

„Ulterior, datornicii ar fi urmat să returneze banii, cu dobîndă, într-un interval de timp stabilit de membrii grupării, iar, în cazul nerespectării acestuia, ar fi exercitat acte de violenţă fizică şi verbală asupra acestora“, conform aceleiaşi surse. Totodată, în cazul nerecuperării banilor, la termenul stabilit, dobînzile ar fi crescut zilnic, iar persoanele cu datorii ar fi fost ameninţate şi constrînse psihic şi fizic, în vederea efectuării plăţilor.

Citește știrea

Trending