Actualitate
Piaţa Centrală: “Nu vor putea să blocheze la nesfîrşit proiecte dorite de majoritatea cetăţenilor”

■ interviu realizat cu primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic
Reporter: Proiectul privind reducerea preţului de pornire la licitaţie pentru spaţiile goale din piaţă a picat. În consecinţă ele vor rămîne tot goale. Aveţi soluţii?
Dragoş Chitic: Este a patra şedinţă în care consilierii de la PSD şi ALDE votează împotriva reducerii preţurilor de pornire a licitaţiilor pentru spaţii din Piaţa Centrală. Reamintesc că fiind un proiect de patrimoniu are nevoie de votul a 2/3 din numărul consilierilor locali. Pentru mine este de neînţeles această abordare mai ales că motivaţia votului împotrivă din şedinţa de consiliu local de săptămîna trecută a fost etichetată drept penibilă de către majoritatea celor prezenţi în sala. Pentru acest an am stabilit împreună cu societatea CMI Urban, administratorul actual al celor patru pieţe din oraş, un program de măsuri care să le revitalizeze. După cum putem observa aproape toate iniţiativele referitoare la pieţele din oraş se blochează în consiliul local din cauza votului consilierilor celor două partide. La fel au procedat şi cînd a trebuit redeschisă Piaţa Centrală, dar cu toate piedicile politice am reuşit. Nu mă las pînă nu vom reuşi şi de această dată. Nu vor putea să blocheze la nesfîrşit proiecte dorite de majoritatea cetăţenilor, benefice pentru oraş.
Rep.: De ce nu este promovat un proiect de reducere a preţului chiriilor, o doleanţă mai veche a comercianţilor? Ar putea însemna şi o reducere a preţurilor de vînzare a produselor…
D.C.: Un astfel de proiect a fost iniţiat de mai multe ori, dar a primit vot împotrivă din partea consilierilor locali ai celor două partide: PSD şi ALDE. Exact asta am dorit prin iniţiativele supuse votului consiliului local: să creştem cadrul de ocupare al Pieţei Centrale şi prin chirii mai mici să fie şi preţurile de vînzare ale produselor mai mici.
Rep.: Informaţiile vehiculate în spaţiul public spun că utilităţile sînt astronomice, mai ales că vorbim de un obiectiv nou. Cel puţin nou dat în folosinţă, că a stat mult timp cu lacăt pe el deşi era terminată construcţia. De ce sînt atît de mari? Sînt soluţii pentru a fi reduse aceste costuri?
D.C.: Piaţa Centrală este o clădire modernă, cu echipamente care asigură o ambianţă plăcută, siguranţă şi confort. Toate acestea costă, dar utilităţile nu sînt la valori peste medie. Revenim la ce spuneam la prima întrebare, blocajul în a ocupa toate spaţiile disponibile. Dacă gradul de ocupare ar fi mai mare costurile per unitate s-ar reduce. Cheltuielile cu utilităţile, la fel ca la orice clădire, diferă şi în funcţie de anotimp.
Rep.: Care sînt variantele avute în vedere pentru celelalte pieţe? Ce e de făcut pentru a evita problemele şi întîrzierile apărute în cazul Pieţei Centrale?
D.C.: Anul acesta ne-am propus o gestionare cît mai bună a tuturor pieţelor din oraş. Sînt o serie de măsuri pe care le-am discutat cu echipa de conducere a societăţii care administrează cele patru pieţe. Se vor realiza investiţii în Piaţa Precista care să crească gradul de confort, iar pentru Piaţa Dărmăneşti se caută soluţii de revitalizare. Pentru Piaţa Mărăţei vonsiliul local a aprobat scoaterea la licitaţie pentru administrare, menţinîndu-se destinaţia de piaţă, dar realizarea acestui obiectiv este blocată acum constant în consiliul local. În privinţa Pieţei Centrale consider că aceasta reîncepe să devină atractivă pentru un număr din ce în ce mai mare de cetăţeni. Au fost stimulaţi producătorii să vîndă în piaţă pentru ca populaţia să aibă acces la produse locale direct de la sursă. Chiar dacă există concurenţa oferită de supermarketuri, o piaţă are specificul ei pe care nu îl va putea niciodată oferi un magazin.

Lasă un răspuns
-
Actualitateo săptămână,
Totul pentru Ucraina: fermierii români, în pragul disperării
-
Prima pagină2 săptămâni,
Nereguli în afaceri cu lemn. A fost indisponibilizat un camion de 45.000 de euro și cherestea de 48.200 de lei
-
Actualitateo săptămână,
Despre o întâlnire de suflet și spiritul romanvodist
-
Actualitate2 săptămâni,
ANIVERSARE 50 DE ANI DE LA TERMINAREA LICEULUI
-
Actualitateo săptămână,
Bilete de tratament pentru pensionarii nemțeni
-
Actualitate2 săptămâni,
Trăim periculos! La 19 stații GPL din Neamț a fost suspendată activitatea
-
Eveniment2 săptămâni,
August: 78 de cazuri gestionate de Salvamont Neamț
-
Prima pagină4 zile,
Traficul de droguri în Neamț, în atenția ministrului de Interne
Diogene
4 februarie 2019 at 4:33 PM
Personal voi vota cu primarul care ar promova si chiar ar realiza o piată fără taxe pentru țăranii autentici.Greșeala a fost de la bunînceput când s- plecat cu tarife nerealiste,ieșite din comun…