Contactează-ne

Actualitate

Petrocart Piatra Neamț: o tăcere asurzitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Fotografie anexată cererii de clasare în lista Monumentelor Istorice a fostei Fabrici de Hârtie și Mucava din Piatra Neamț în baza prevederilor Legii nr. 422/2001, Fundaţia Pro Patrimonio, anul 2022

■  Petrocart este singura companie din România care producea carton pentru industria electrotehnică ■ a fost închisă o firmă pentru care există o piață în plină dezvoltare ■ terenul fostei fabrici, vândut ca teren industrial, va deveni zonă rezidențială ■

Epitaful vechii fabrici de hârtie și carton “Comuna din Paris” devenită ”Petrocart” Piatra Neamț, unicul producător de cartoane electrotehnice din România, pare să fi fost scris, contraintuitiv, de Direcția de Cultură a județului într-un raport prezentat Colegiului Prefectural Neamț:În anul 2022, Direcția Județeană de Cultură Neamț a identificat o serie de construcții industriale care au aparținut fostei fabrici de Hârtie și Mucava ”Comuna din Paris” și a încercat să împiedice desființarea lor. Din cauza lipsei elaborării normelor de aplicare a Legii nr. 6 /2008, încadrarea juridică s-a făcut greșit și procedura a trebuit să fie anulată. Conducerea Institutului Național al Patrimoniului București a refuzat să trimită specialiști atestați în teren pentru evaluarea imobilului”.

Proprietarul terenului și al clădirilor, firma de construcții SC ȘTEF EDIL CDP SRL a început demolarea acestora, urmând să ridice un complex rezidențial. Costul inițial al terenului industrial s-a cifrat la circa 26 milioane de euro, cu  67.919 mp, la vânzare cu prețul de 320 euro/mp fără TVA. Costul unui metru pătrat de apartament în Piatra Neamț merge de la 600 la 1350 euro, în funcție de zonă. Primăria Piatra-Neamț a emis autorizația de demolare în mai 2024.

Un interviu cu Vasile Năfăreanu, fost director tehnic al fabricii și actual administrator special, clarifică importanța, nu doar locală și națională a Petrocart Piatra Neamț, în fapt un obiectiv cu relevanță strategică.

 Singura companie din România care producea carton pentru industria electrotehnică

Reporter:  Aș dori să discutăm despre activitatea Petrocart-ului, în special despre capacitatea de producție a cartonului electro-izolant pentru transformatoarele de înaltă putere și despre producția de hârtie tissue. Înțeleg că aceste două capacități au funcționat până în 2019, când fabrica a intrat în insolvență. Petrocart era singura companie din România care producea carton pentru industria electrotehnică, corect?

Vasile Năfăreanu: Da, exact. Eram singurii din țară care produceam carton electro-izolant pentru transformatoarele de înaltă putere.

Reporter: Când a fost montată instalația pentru producerea acestui carton și ce nevoi acoperea?

Vasile Năfăreanu: Instalația pentru producerea cartonului transformator a fost montată în anul 1978 de o firmă elvețiană, Bell, pentru a satisface necesitatea de a asigura carton electro-izolant pentru transformatoarele electrice de înaltă putere. Principalul client era Electroputere Craiova, care producea aceste transformatoare mari. Cartonul era folosit și de alte companii, precum Retrasib Sibiu și Elerom Roman, însă în cantități mai mici. Producția noastră acoperea majoritatea necesarului național pentru aceste transformatoare.

Reporter: Și materia primă de unde era asigurată?

Vasile Năfăreanu: Materia primă pentru această linie de producție era asigurată de Someș Dej, fostul Combinat Chimic Dej (CCH). Ei ne furnizau toate materialele necesare pentru a produce acest tip special de carton.

Reporter: După închiderea instalației, de unde se aduce acum acest carton?

Vasile Năfăreanu: Din păcate, după ce am oprit instalația noastră, cartonul electro-izolant necesar pentru transformatoare a trebuit să fie adus din import. Electroputere Craiova, principala noastră piață internă, a fost desființată, iar în ultimii ani de funcționare, majoritatea producției noastre era destinată exportului. Pe piața internă mai există cerere doar în cantități foarte mici.

Nu a dispărut piața, a dispărut fabrica

 Reporter: Ce s-a întâmplat cu Petrocart? A dispărut piața sau au fost alte motive pentru care ați intrat în insolvență?

Vasile Năfăreanu: Nu a fost vorba de dispariția pieței. Cerere pe piață exista, însă a fost o perioadă în care prețul cartonului a scăzut considerabil, iar producția nu mai era la fel de rentabilă. Totuși, am supraviețuit până în 2019, când am intrat în insolvență. Nu cartonul transformator a fost cauza principală, ci situația financiară generală a fabricii. Am făcut o nouă investiție printr-un proiect european, dar aceasta a impus o contribuție proprie de 50%, pe care a trebuit să o asigurăm printr-un împrumut bancar. Din păcate, fondurile de rulaj au scăzut dramatic și nu am mai reușit să continuăm activitatea.

Reporter: Ce s-a întâmplat cu acea investiție?

Vasile Năfăreanu: Investiția a fost făcută în principal pentru o linie nouă de hârtie igienică, dar în final nu am reușit să susținem împrumutul din cauza scăderii veniturilor și a costurilor crescânde. Într-un moment critic, fabrica a rămas fără fonduri de rulaj și a trebuit să ne declarăm insolvența.

Soarta instalațiilor și viitorul incert al fabricii

 Reporter: După declararea insolvenței, ce s-a întâmplat cu instalațiile de producție?

Vasile Năfăreanu: După ce am intrat în insolvență, mașina de hârtie igienică a fost cumpărată de Grancart Adjud. În ceea ce privește linia de carton transformator, aceasta a fost conservată. După ce Grancart Adjud a preluat instalațiile, au repornit ambele linii de producție, dar acestea au funcționat doar un an, din cauza costurilor mari cu energia și materia primă.

Reporter: Și noii proprietari au cerut modificarea destinației terenului?

Vasile Năfăreanu: Da, la scurt timp după ce instalațiile au fost oprite, noii proprietari ai terenului au cerut modificarea PUZ-ului din industrial în rezidențial și servicii. Inițial, terenul și clădirile au fost cumpărate ca industriale, însă acum se dorește schimbarea destinației. Instalațiile se află încă în acele clădiri, dar nu mai sunt funcționale.

Linia de carton transformator a rămas în aer. La propriu.

 Reporter: Există vreo șansă să fie repornită linia de carton transformator?

Vasile Năfăreanu: Am încercat să conservăm instalația și să găsim un investitor interesat, dar fără succes. Am avut câțiva potențiali cumpărători, inclusiv trei firme din străinătate, dar tranzacțiile nu s-au finalizat, deoarece nu puteau desfășura activitatea pe un teren care nu ne mai aparținea. Terenul și clădirea unde se află linia nu mai sunt în proprietatea noastră, ceea ce a blocat orice încercare de repornire.

Reporter: Linia de carton transformator ar mai putea fi de interes pentru piață?

Vasile Năfăreanu: Conform informațiilor pe care le dețin, în acest moment, cele două hale de producție nu vor fi demolate, conform discuțiilor purtate cu reprezentanții noului proprietar. Demolarea și toate proiectele pe care le au în plan vor avea loc pe malul stâng al râului Borzoghean, nu pe malul drept.

Am discutat și cu cei din București și le-am propus să căutăm un posibil investitor pentru această locație. Este adevărat că, în prezent, nu există fonduri pentru a reporni instalația.

După o perioadă de trei ani de inactivitate, întregul sistem trebuie revizuit. Este păcat, pentru că aceasta este singura instalație de acest tip din țară, folosită pentru producerea cartonului transformator, necesar în fabricarea transformatoarelor electrice. Industria auto, în special cea dedicată mașinilor electrice, impune dezvoltarea infrastructurii necesare pentru alimentare, ceea ce necesită suplimentarea rețelelor electrice și, implicit, utilizarea unor transformatoare pentru ridicarea și coborârea tensiunii, în vederea transportului de energie în zonele de interes.

Pe lângă acest aspect, trebuie luată în considerare și dezvoltarea energiei fotovoltaice, care va necesita extinderea rețelelor electrice. Există deja un deficit semnificativ de transformatoare, iar timpul de livrare al unui astfel de echipament s-a dublat din cauza lipsei de materii prime.

Când am oprit producția de carton transformator, unul dintre clienții noștri importanți, Konstant din Turcia, a venit în România pentru a se asigura că nu furnizăm acest produs altor companii și că nu i-am eliminat pe ei.

Trebuie avut în vedere și contextul războiului din Ucraina, care va impune reconstrucția infrastructurii electrice, distrusă în mare parte. Așadar, va exista o cerere mare și din această direcție, ceea ce va adăuga presiune asupra producției de transformatoare.

Reporter: Ce urmează pentru Petrocart? Ce sperați pentru viitor?

Vasile Năfăreanu: În momentul de față, situația este incertă. Linia de carton transformator este conservată, iar cei de la București, administratorii judiciari, intenționează să o scoată la vânzare. Încă sperăm să găsim un investitor interesat, dar după trei ani de staționare, instalația va avea nevoie de reparații și de o revizie completă. Era o instalație importantă, menținută cu atenție, era un fel de” farmacie” a fabricii.

Carte de vizită: ing. Vasile Năfăreanu a început cariera la Petrocart în anul 1985 și a avut o evoluție profesională impresionantă de-a lungul timpului, ocupând diverse poziții tehnice și de conducere. A avansat de la roluri precum șef mecanic și șef mecano-energetic ca inginer șef și director tehnic.

În 2019 a fost numit administrator special al fabricii, după dispariția regretatului director Adrian Vais. În această funcție, ing. Năfăreanu a preluat responsabilitatea gestionării fabricii, cu scopul de a conserva măcar o parte din capacitățile de producție, bazându-se pe vasta sa experiență și vechime în cadrul companiei.

În fotografie apare un interior al Fabricii de hârtie și mucava. În prim plan apar utilaje. Inaugurată în anul 1908, fabrica deținea în anul 1912 o mașină de hârtie, iar din 1927 o mașină de carton. După 1948, fabrica va primi denumirea de Comuna din Paris.

Un demers imposibil

Dacă încercarea DJC Neamț ar fi avut succes, ar fi fost primul loc în care s-ar fi reușit crearea  unui sit cu patrimoniu industrial în județ. După cum declara directoarea DJC, dr. Rocsana Josanu, trebuia doar menținut spiritul locului, integrat în noile construcții.

La Neamț nu s-a reușit. Nu doar că Institutul Național al Patrimoniului București nu a trimis nici un expert în județ deși, initial, consideraseră că merită efortul dar, în loc, a venit o comisie de control de la Ministerul Culturii care a evaluat activitatea directoarei iconoclaste a DJC constatând, la momentul 2022, că ar trebui mutată disciplinar, decizie la care s-a renunțat ulterior. DJC s-a aflat și în fața unui demers în instanță din partea firmei proprietare și a renunțat la demersuri, în condițiile în care nici local nu a existat vreun sprijin.

Constructori omnipotenți

Presa locală a scris amplu pe tema falimentului și transformării Petrocart în blocuri, centre comerciale, ca în multe alte locuri din țară. A scris și despre SC ȘTEF EDIL CDP SRL firmă care face parte din asocierea care lucrează pe coridorul de mobilitate Traian-Decebal, a semnat trei contracte de 233.000.000 de lei cu statul în 2023 pentru întreținerea drumurilor din județul Neamț pentru perioada 2022-2025,  repară în sfârșit podul de la Girov, etc.

STEF EDIL CDP SRL are sediul social în comuna Dumbrava Roșie din județul Neamț. Contactul pe site este Cadare Corina.”Până în 2015 firma a fost administrată de Gh. Vlăsie Jr., cumătrul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ Ionel Arsene” scrie News Moldova. Despre Ionel Arsene se știe că, în prezent se află în Italia și ”evită” executarea a 6 ani şi opt luni de închisoare pentru două infracţiuni de trafic de influenţă.

S-a discutat, fără vreun rezultat concret, despre păstrarea unei fântâni simbolice , a unui turn și a unui fronton. Singurul unghi de evaluare și discuție, datorită eforturilor DJC Neamț și a directoarei sale, a rămas cel cultural-istoric. În rest, este doar o mare și asurzitoare tăcere a autorităților locale și județene, asupra problemei reale, conținute în prezentarea rămasă pe site-ul Petrocart:” Petrocart produce hârtie tissue din celuloză și cartoane speciale. Suntem producător unic în România pentru cartoanele electrotehnice”.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Gheorghe Iulian Pașcu

    11 septembrie 2024 at 5:57 PM

    Căderea Petrocart a început încă din 1994
    când secția Modernă de Carton Duplex făcută de BELOIT
    nu a putut fi pornită din cauza neacordării de către guvernul de atunci a unui împrumut .

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending