Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

„Petitori“ la Melana IV

Știre publicată în urmă cu

în data de

• de la anuntul MEC si pînã acum s-au ivit doar doi potentiali cumpãrãtori • primul este Grupul SCR, condus de pietreanul Stefan Vuza, al doilea – un american, se pare de origine arabã reprezentînd firma Biosin Bucuresti • Biosin a desfãsurat, în luna iulie, chiar în incinta Melanei IV, actiuni de „recuperare si valorificare a deseurilor metalice“ • Biosin are la Calafat o societate care fabricã stimulatori de crestere pentru animale •

Din 5 septembrie, de cînd a apãrut anuntul de vînzare a SC Melana IV Sãvinesti si pînã acum, au bãtut la portile unitãtii doar doi potentiali investitori: Grup SCR si Biosin SA, firma unui american de origine arabã care a desfãsurat, în iulie, chiar în incinta Melanei IV, actiuni de „recuperare si valorificare a deseurilor metalice“. Melana IV detine un capital social de 190.869.754.000 lei si are ca obiect principal de activitate fabricarea si comercializarea fibrelor si firelor sintetice si artificiale. „Sînt douã societãti interesate de Melana IV. Prima este Serviciile Comerciale Române (SCR), al cãrei patron, Stefan Vuza, este din Piatra Neamt. Reprezentantii SCR au trimis o adresã la Ministerul Economiei si Comertului exprimîndu-si intentia de a vizita Melana IV în data de 16 septembrie, n-au reusit, si au revenit cu un fax prin care au solicitat o nouã întîlnire. Grupul vrea sã efectueze, la Melana IV, un audit prin care sã obtinã informatii legate de tehnologie, piatã, calitate, utilaje, – au trecut 14 specialisti pe lista celor care urmeazã sã facã auditul: 4 economisti, 7 ingineri, un psiholog, care este si seful de resurse umane, s.a. Al doilea grup de investitori este condus de un cetãtean amercian de origine – cred – arabã, reprezentînd societatea SC Biosin SA, cu sediul în Bucuresti. A cerut si el, printr-o adresã cãtre minister, sã vinã pînã aici. A venit pe 17 septembrie, însotit de un arab si un român, l-am primit, a mers prin instalatii – vroia sã vadã ce se gãseste, cum aratã instalatiile, sã-si facã o imagine. S-a arãtat încîntat de ce-a gãsit, ne-a pus cîteva întrebãri generale, prima legatã de piatã, a doua de totalul investitiei, apoi s-a interesat dacã mai vine cineva“, a declarat Gheorghe Þepes Greurus, directorul SC Melana IV SA Sãvinesti.

Interesat s-a arãtat si un investotor din India Societatea Biosin nu este la prima vizitã la Melana IV. Anul acesta, în iulie, Agentia de Protectie a Mediului Neamt anunta luarea deciziei de emitere a autorizatiei de mediu pentru activitatea de „recuperare si valorificare a deseurilor metalice“ desfãsuratã de Biosin în incinta SC Melana IV. Biosin este o societate româno-americanã cu sediul în Bucuresti, dar are un punct de lucru si la Calafat, unde persoana de contact este un arab, Khalil Abdelnour Janho. „Îi cunosc pe cei de la Biosin pentru cã au venit la o licitatie la care au cumpãrat ceva bunuri de la noi – aveau nevoie de niste utilaje si au cumpãrat cîteva – putine – de ordinul a vreo 600 de milioane lei, la preturi destul de bune pentru noi pe piatã. Ei au si niste activitãti industriale în România – au preluat o societate din Calafat care fabricã stimulatori de crestere pentru animale. Au si experientã în industria textilã – spunea aici americanul cu voce tare, nu l-am auzit numai eu – cã este de 10 ani actionar la o unitate textilã din statul Carolina de Nord“, a precizat directorul Þepes Greurus. Pe lîngã acestia, cu vreo douã luni în urmã s-au arãtat interesati de Melana IV si reprezentantii unei firme din India, a patra ca cifrã de afaceri din tara respectivã, care vroia sã pãtrundã pe piata româneascã de textile si cãuta inclusiv producãtori de materii prime. Au întrebat pe la Ministerul Economiei si Comertului si au aflat cã existã un producãtor de fibre tip PNA gata de privatizare, de la care au si primit, de altfel, informatii si fotografii, pentru care au multumit. Si atît. Ministerul Economiei si Comertului, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizãrii în Industrie (OPSPI), a scos la vînzare pe bazã de oferte finale, îmbunãtãtite si irevocabile, SC Melana IV. La negociere vor putea participa numai ofertantii care vor face dovada îndeplinirii cumulativ a urmãtoarelor criterii de calificare: (1) prezentarea unui plan de afaceri pe o perioadã de 5 ani pentru repornirea instalatiilor si realizarea unei capacitãti de productie de 24.000 tone/an fibrã PNA; (2) performantã în activitate a ofertantului, respectiv desfãsurarea unei activitãti profitabile în domenii similare cu cel al SC Melana IV SA Sãvinesti; (3) experienta de minim trei ani în domeniul productiei textile sau administrãrii unei afaceri din domenii similare. Ofertele finale, în plic închis, se vor putea depune la sediul OPSPI pînã la 12 octombrie 2005, ora 11, urmînd ca ofertantii acceptati sã fie convocati de comisia de negociere a institutiei.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending