Contactează-ne

Actualitate

Peste 200 de poliţişti vor asigura liniştea de Rusalii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Peste 200 de poliţişti vor asigura liniştea

Peste 200 de polițiști vor asigura liniştea de Rusalii, anunţă reprezentanţii Inspectoratului de Poliție Județean Neamț.

“În perioada 6-9 iunie a.c, poliţiştii vor acționa, cu precădere, în zonele în care se organizează slujbe religioase, fiind totodată prezenţi și în zonele turistice şi de agrement, cu echipaje special constituite, în vederea preîntâmpinării oricăror evenimente nedorite.

Poliţiştii rutieri vor monitoriza traficul în vederea prevenirii evenimentelor grave şi fluidizării traficului, fiind monitorizate în special traseele de deplasare aglomerate, DN 2, DN15 și DN15C.

Recomandările poliţiştilor rutieri

Polițiștii rutieri vă recomandă :

-În condiții de trafic aglomerat, manifestați atenție sporită atât ca șoferi, cât și ca pietoni;

-Utilizați doar traseele pe care este permisă circulația.

-Respectați recomandările și indicațiile autorităților de la fața locului.

-În caz de nevoie, solicitanți sprijinul efectivelor MAI sau apelați numărul unic de urgență 112.

Acţiunile jandarmilor

La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț au fost dispuse măsurile necesare asigurării climatului de ordine și siguranță în contextul minivacanței de Rusalii.

Astfel, în perioada 6-9 iunie a.c., echipaje de jandarmerie vor acționa pe raza județului Neamț și vor fi prezente în spațiul public la manifestările promoționale, cultural-artistice și religioase ce se vor desfășura în orașul Târgu-Neamț și municipiul Piatra-Neamț, comunele Tămășeni, Doljești și Crăcăoani.

Pentru siguranța comunității și pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale recomandăm participanților să respecte regulile impuse de organizatori și indicațiile forțelor de ordine.

Totodată, jandarmii montani vor fi prezenți în stațiunile Bicaz-Izvorul Muntelui, Durău, Vânători –Neamț și Bălțătești, pe traseele turistice adiacente și în zonele de agrement, pregătiți să intervină  în sprijinul persoanelor aflate în dificultate.

Ce li se recomandă turiştilor

Pentru a evita producerea unor situații neplăcute, jandarmii montani le recomandă turiștilor:

– să plece pe munte doar cu echipament adecvat: lanternă, rucsac, trusă de prim-ajutor;

– să folosească numai traseele marcate și să urmărească marcajele de pe traseu;

– să nu deterioreze amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele;

– să respecte prevederile legislației în vigoare în ceea ce privește activitatea de picnic(Legea nr. 54/2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic);

– dacă întâlnesc animale sălbatice, să nu se apropie de acestea pentru a le filma, fotografia sau pentru a le hrăni.

Pentru activitățile care vor avea loc în aer liber, reamintim faptul că persoanele care participă la activități de picnic au următoarele obligații:

  • să arunce deşeurile doar în locurile special amenajate;

  • să aprindă focul doar în locurile special amenajate şi să îl supravegheze în permanenţă;

  • să lase locul în care au desfăşurat activitatea de picnic curat şi nealterat;

  • să nu arunce ţigări, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajate;

  • să nu desfăşoare activităţi de picnic în afara zonelor special amenajate pentru activităţile de picnic şi/sau a zonelor indicate pentru activităţile de picnic.

 Şi salvatorii vor fi la datorie

În perioada 6-9 iunie a.c., în contextul zilelor libere prilejuite de Sărbătoarea Rusaliilor, salvatorii nemțeni vor monitoriza permanent, evoluția dinamicii din teren, iar la nevoie vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea acțiunilor de răspuns în sprijinul cetățenilor.

În plan operațional, vom fi zilnic la datorie și vom asigura intervenția imediată pentru stingerea incendiilor, acordarea asistenței medicale și salvarea persoanelor din medii ostile vieții. Răspunsul la urgențele medicale va fi efectuat prin intermediul echipajelor SMURD, care vor asigura primul ajutor medical și transportul persoanelor, aflate în dificultate la unitățile spitalicești.

 Recomandările pompierilor

Pentru că multe persoane vor alege să petreacă aceste zile în zonele turistice, parcuri de agrement ori în mijlocul naturii, pompierii reamintesc o serie de măsuri preventive ce trebuie respectate, pentru evitarea producerii unor incidente și pentru a nu deveni victime:

-Utilizarea focului deschis în zone cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă.

-Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis se face numai în locuri amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, păduri, culturi agricole sau la alte vecinătăți. Înainte de a pleca asigurați-vă că focul a fost stins.

-Recomandam părinţilor să-şi supravegheze permanent copiii şi să nu-i lase niciodată în apropierea focului.

-De asemenea, la sosirea într-o unitate de cazare, studiați planul de evacuare în caz de incendiu.

O măsură de care trebuie să țineți cont în această perioadă este cea referitoare la scăldat:

-nu vă puneți viața în pericol, înotați numai în locuri amenajate;

-nu intrați în apă după expunere îndelungată la soare;

-este interzis scăldatul în stare de ebrietate sau pe timp de noapte.

Pentru a preveni evenimentele care pot pune în pericol viața, sănătatea sau bunurile materiale, este esențial ca fiecare dintre noi să adopte un comportament preventiv, bazat pe cunoaștere și pregătire.

Accesați platforma naționale de pregătire pentru situații de urgență fiipregătit.ro pentru informații clare, accesibile și actualizate despre cum să acționezi înainte, în timpul și după producerea unei situații de urgență.

Cu speranța că recomandările noastre vă vor fi de folos, efectivele MAI vă doresc să vă bucurați de o aceste zile alături de cei dragi!”, se precizează în comunicatul de presă al reprezentanţilor MAI.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement

Trending