Contactează-ne

Eveniment

Pesta porcină africană, Neamţul interzis în UE

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ urmare a apariţiei focarului de pestă porcină la Agapia, firmele de creştere a suinelor din Neamţ au primit interdicţia de a exporta carne în Uniunea Europeană ■ „Cred că se impune, cît mai curînd, măsura impopulară a interzicerii creşterii porcilor în gospodăriile populaţiei, dacă vrem să mai mîncăm în România carne de porc. Aceasta este pe viitor singura metodă de salvare a porcului“, crede directorul Sorin Ulea ■

Decizia Uniunii Europene de a include încă patru judeţe, Caraş- Severin, Alba, Sibiu şi Neamţ, pe harta roşie în care se interzice exportul de carne şi preparate de porc în Uniunea Europeană a adunat la Focşani, în reuniune de urgenţă, directorii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Acolo s-a discutat despre măsurile urgente ce trebuie luate în încercarea de a stopa răspîndirea virusului pestei porcine africane, care deşi nu este o boală dăunătoare pentru om, face ravagii în rîndul animalelor, producînd pagube economice uriaşe crescătorilor de suine. „În urma apariţiei focarului de pestă porcină africană de la Agapia, Comisia Europeană a modificat decizia 709 şi a trecut judeţul Neamţ în zona roşie, cu imposibilitatea de a mai face export, schimbîndu-ne ştampila din una rotundă, în ştapilă hexagonală, cu posibilitatea de a livra carne dor pe piaţa internă. Sperăm că este o măsură tranzitorie şi nu permanentă, asta în condiţiile în care avem la Neamţ un singur focar, pe care, în cîteva zile, dorim să-l stingem, în conformitate cu manualul procedural. Să dea Dumnezeu să nu mai apară şi alte focare în zonă. Nenorocirea este că pe teritoriul judeţului Neamţ există şi peste 100.000 de capete de porci în exploataţiile comerciale unde se iau măsuri draconice de igienă. În opinia mea, aceşti agenţi economici vor avea, în perioada care urmează, mari probleme financiare. Este vorba despre acele probleme de care eu am pomenit încă de anul trecut în numeroasele comunicări de presă în care am subliniat că principalul pericol în evoluţia pestei porcine africane îl constituie pagubele economice. La Focşani ne aflăm într-o reuniune în care ANVSA ne- a reunit pentru a discuta măsurile ce trebuie luate pe această linie. Din păcate, Uninea Europeană acreditează ideea că întreg teritoriul României să intre în zona roşie. Foarte puţini oameni îşi dau sama de efectele economice catastrofale pentru zootehnie“, a precizat medicul Sorin Ulea, directorul DSVSA Neamţ.

Viitor incert al creşterii porcilor în România

Acesta este sceptic în ceea ce priveţte viitorul acestei ramuri a economiei, în condiţiile în care state puternice şi dezvoltate din lume nu pot stîrpi maladia. Această boală animală are o evoluţie atipică, ce nu poate fi prevenită, ţinînd cont de faptul că ea a apărut, aşa cum s-a întîmplat la Agapia, în gospodăria unui sătean, care nu este vînător, n-a intrat în contact cu porcii mistreţi, nu au apărut alte animale suspicionate a fi bolnave de pestă porcină, ceea ce presupune o evoluţie ascunsă. Doctorul Sorin Ulea consideră că apariţia acestei boli devastatoare din punct de vedere economic este legată de mai mulţi factori: imposibilitatea de a controla circulaţia animalelor sau imposibilitatea interzicerii creşterii porcilor în gospodăriile populaţiei, unde nu pot fi luate măsuri corespunzătoare de biosecuritate. „După cum se ştie şi explotaţiile comerciale folosesc forţă de muncă provenind din rîndul populaţiei şi oricîte măsuri de igienă ar fi luate este greu de oprit circulaţia virusului dintr-o parte în alta, mai ales în condiţiile în care foarte mulţi au cunoştinţe limitate despre modul de răspîndire a bolii, tratînd recomadările noastre la capitolul «şi altele», cauză pentru care s-a ajuns la această situaţie. După descoperirea focarelor de la Butea (localitate din judeţul Iaşi situată foarte aproape de graniţa cu Neamţul – n.r.) sau Agapia oamenii au intrat în panică, au tăiat animalele, le-au conservat în grăsime sau în lăzi frigorifice şi le vor scoate la consum după ceva vreme. Virusul nu se distruge prin congelare şi el a infestat mai departe, prin lături, mediul înconjurător. Cred că se impune, cît mai curînd, măsura impopulară a interzicerii creşterii porcilor în gospodăriile populaţiei, dacă vrem să mai mîncăm în România carne de porc. Aceasta este pe viitor singura metodă de salvare a porcului“, crede medicul Ulea. Acesta mai spoune că, din păcate, agenţii economici, care au suferit pagube materiale imense sînt extrem de reticenţi în repopularea fermelor, iar „factura“ răspîndirii bolii o plătim noi, toţi, şi constă în explozia preţului cărnii de porc. De reamintit că primul făcar de pestă porcină africană a apărut în România 2017 şi la ora aceasta doar patru judeţe au scăpat de interdicţiile de export: Suceava, Harghita, Mureş şi Cluj, în timp ce pentru Bistriţa-Năsăud şi Sălaj se aplică restricţii parţiale.

Zonă de protecţie şi zone de supraveghere

Avînd în vedere poziţionarea focarului de boală, confirmare care a venit pe data de 9 octombrie, s-au stabilit localităţile care fac parte din zona de protecţie: Agapia şi Filioara. În acelaşi timp, s-a stabilit zona de supraveghere în localităţile limitrofe: Văratec, Valea Seacă, Valea Arini, Bălţăteşti, Ghindăoani, Crăcăoani, Magazia, Grumăzeşti, Netezi, Topoliţa, Oglinzi, Humuleştii Noi, Tîrgu Neamţ, Vînători, Lunca, Nemţişor şi Leghin. DSV a dispus interzicerea circulaţiei porcilor, atît între exploataţiile din localităţile aflate în zona de protecţie şi supraveghere, cît şi spre aceste exploataţii a efectivelor provenite din alte zone. În acest sens s-au organizat filtre rutiere pentru control. Gestionarii fondurilor cinegetice din zona de protecţie şi supraveghere a focarului desfăşoară acţiuni pentru vînarea mistreţilor, astfel încît să se asigure o densitate de 0,5 mistreţi pe kmp sau mai mică. Şi alte localităţi din Neamţ sînt în zona de protecţie datorită focarului de pestă de la Butea, între ele fiind Doljeşti, Buruieneşti, Buhonca, Rotunda, Rediu, Bîra, Boghicea, Tămăşeni, Adjudeni, Săbăoani, Gherăeşti, Traian şi Teţcani. Şi aici se interzice circulaţia animalelor şi rămîn închise oboarele unde se comercializau animalele. Iată cîteva sfaturi utile pentru cetăţeni: creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu exemplare străine de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici. Nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare, lături, spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vînători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nici o formă nu daţi porcilor apă provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne. Nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar. Nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe cîmp. Nu vă sacrificaţi preventiv porcii. În cazul în care sînt purtători ai virusului, acesta se păstrează în carnea ţinută la congelator, în sare sau untură. În cazul în care totuşi aţi făcut-o, nu daţi carnea vecinilor, rudelor, cunoscuţilor. Pesta este o boală infecto-contagioasă, virusul netrasmiţîndu-se la om şi nu reprezintă un pericol pentru sănătatea umană, chiar dacă se consumă carne contaminată. Virusul este foarte rezistent şi poate supravieţui pînă la 10 zile în fecalele animalelor infectate. În produsele din carne de porc virusul rezistă trei pînă la şase luni, dacă nu sînt prelucrate termic corespunzător, iar în carnea congelată poate rezista ani de zile.

Actualitate

Coliziune între un autoturism şi un TIR. O victimă încarcerată

Știre publicată în urmă cu

în data de

O coliziune între un TIR şi un autoturism, produsă miercuri, 2 decembrie, în comuna Răuceşti, s-a soldat cu o victimă încarcerată. Aceasta a fost extrasă de pompieri dintre fiarele contorsionate şi a fost transportată la spital.

„Prin apel la 112, pompierii nemțeni au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe DN 15 C pe raza comunei Răucești. Ca urmare a accidentului rutier produs între un autotren și un autoturism a rezultat o victimă încarcerată. In urma accidentului autoturismul a părăsit partea carosabilă și a intrat într-un șanț.

La locul evenimentului s-au deplasat pompierii târgnemțeni cu o  autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare,  o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD și un echipaj cu o ambulanță de la SAJ Târgu Neamț.

Pompierii au extras victima încarcerată, șoferul autoturismului, în stare de inconștiență.  Aceasta a fost preluat de echipajul de la SAJ și transportat la spital.

În autoturism se mai afla  o persoană care s-a autoevacuat până la sosirea forțelor de intervenție.

Pompierii au asigurat și măsurile de prevenire și stingere a incendiilor,  deconectând bornele bateriilor de la autoturism și au curățat/degajat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Casă incendiată

Știre publicată în urmă cu

în data de

O gospodărie din Oşlobeni a fost cuprinsă de flăcări, miercuri, 2 decembrie, pompierii stabilind drept cauză a producerii incendiului acţiunea intenţionată.

„Prin apel la 112, in jurul orei 15:45, pompierii nemțeni au fost înștiințati despre producerea unui incendiu la o locuință din satul Oșlobeni, comuna Bodești.

Pentru localizarea și lichidarea incendiului au intervenit pompierii pietreni cu două autospeciale de stingere  cu apă și spumă și o ambulanță SMURD și pompierii voluntari din cadrul SVSU Bodești cu o autospecială pentru stingere.

Incendiul se manifesta la acoperișul locuinței și la o magazie lipită de casă.

Forțele de intervenție au lichidat incendiul în urma căruia a ars acoperișul casei pe o suprafață de aproximativ 60 mp și o magazie cu suprafața de 14 mp.

Acțiunea intenționată a fost cauza probabilă de producere a acestui incendiu.

Nu au fost victime”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

 

UPDATE- Un bărbat din Bodești a fost reținut pentru 24 de ore de polițiști, fiind bănuit că ar fi încălcat ordinul de protecție emis de instanța de judecată. La data de 2 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Gîrcina au fost sesizați de către o tânără de 22 de ani, cu privire la faptul că la locuința sa a izbucnit un incendiu. Din cercetările efectuate a reieșit că, în ziua de 2 decembrie, un bărbat de 50 de ani, ar fi pătruns în imobil, în mod repetat, amenințând cu incendierea locuinței, încălcând astfel măsurile dispuse prin ordinul de protecție emis de Judecătoria Piatra Neamț, la data de 12 octombrie 2020, prin care s-a dispus evacuarea acestuia din locuință și păstrarea unei distanțe minime de 100 de metri față de soția acestuia, de 48 de ani și față de fiica sa, de 12 ani. Acesta ar fi inițiat foc în zona unei magazii, anexă a locuinței, extinzându-se și asupra locuinței. La fața locului s-au prezentat mai multe echipaje din cadru I.S.U. Neamț care au procedat la stingerea incendiului. În baza probatoriului administrat, bărbatul a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de încălcarea ordinului de protecție și distrugere. Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, urmând ca, în cursul zilei de mâine, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, cu propunerea de luare a unei măsuri preventive – sursa IPJ Neamț.

Citește știrea

Actualitate

Fraţii interlopi, încă o arestare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ după ce fraţii Tănase au fost privaţi de libertate, alte două persoane au ajuns în faţa judecătorilor ■ numai una a fost arestată ■ gruparea ar fi cerut texe de protecţie de la patronii unor săli de jocuri ■ au fost indisponibilizate patru maşini, lei, valută şi telefoane ■

Dosarul fraţii Tănase, cei care au băgat spaima în patronii păcănelelor din Roman, capătă noi proporţii, iar procurorii DIICOT Neamţ au reţinut alte două persoane. Acestea au fost duse în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă.

Este vorba de Merişor Lupu şi Dumitru Ionel Udilă. După deliberări, instanţa l-a arestat preventiv, pentru 30 de zile, numai pe primul dintre inculpaţi, respingînd propunerea pentru cel de-al doilea. Merişor Lupu a fost acuzat de infracţiuni cum ar fi constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj, camătă, ameninţare şi influenţarea declaraţiilor.

Decizia instanţei de fond nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. Reamintim că pe 24 noiembrie, în acelaşi dosar, au fost arestaţi preventiv fraţii Tănase, Sorin, de 42 de ani, Gheorghe Gabriel, în vîrstă de 39 de ani, şi Aurel, 50 de ani. Toţi trei au contestat cătuşele la Bacău dar nu au avut cîştig de cauză. Cei trei au ajuns după gratii pentru acuze de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj, camătă, ameninţare sau nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Totul a început pe 23 noiembrie, cînd anchetatorii au descins la Roman, vizaţi fiind membrii unei grupări care desfăşura activităţi ilicite. Din 2017, ei se „ocupau“ de cei care aveau afaceri în domeniul jocurilor de noroc, cărora le cereau taxe de protecţie. În cauză mai sînt cercetate şi alte persoane, fiind acuze de şantaj, camătă, ameninţare, inducerea în eroare a organelor judiciare, influenţarea declaraţiilor, hărţuire şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Pentru documentarea activităţii infracţionale, au fost efectuate nouă percheziţii domiciliare, fiind indisponibilizate patru autoturisme, în valoare de 20.000 de euro, 6.700 de lei, 725 de euro, 12 telefoane mobile şi un cuţit.

„În cursul anului 2017, şase persoane, din Roman, s-ar fi constituit într-o grupare infracţională organizată, bazată pe relaţii familiale şi prietenii apropiate, în scopul obţinerii unor foloase injuste, prin ameninţare şi intimidare, de la reprezentanţii unor firme care administrau săli de jocuri de noroc“, conform unui comunicat al IPJ Neamţ. Aceştia ar fi ameninţat cu acte de violenţă atît angajaţii care îşi desfăşurau activitatea în sălile respective, cît şi clienţii.

Prin aceste acţiuni, ar fi determinat reprezentanţii acestor săli să le achite taxe de protecţie. De asemenea, în perioada 2019 – 2020, cinci persoane, membre ale aceleiaşi familii, ar fi oferit bunuri, precum şi diferite sume de bani, cu împrumut, mai multor persoane din oraş. „Ulterior, datornicii ar fi urmat să returneze banii, cu dobîndă, într-un interval de timp stabilit de membrii grupării, iar, în cazul nerespectării acestuia, ar fi exercitat acte de violenţă fizică şi verbală asupra acestora“, conform aceleiaşi surse. Totodată, în cazul nerecuperării banilor, la termenul stabilit, dobînzile ar fi crescut zilnic, iar persoanele cu datorii ar fi fost ameninţate şi constrînse psihic şi fizic, în vederea efectuării plăţilor.

Citește știrea

Trending