Prima pagină
„Perle” la BAC. „Din experiența mea, eu dând de emoții, nu reușesc să mă abțin”. „Lică alege să sfârșească cu craniul strivit”
■ și la Bacalaureat, unii candidați s-au întrecut în a debita inepții ■ la cel mai amplu subiect de la Limba și literatura română, o parte dintre absolvenți au „demostrat soliditatea” cunoștințelor dobândite în anii de liceu despre nuvela lui Slavici – „Moara cu noroc” ■
Continuăm publicarea a ceea ce amuză dar în același timp întristează profesorii corectori la examenele naționale. Astăzi vom exemplifica capitolul „Ar fi de râs, dacă n-ar fi de plans!” cu câteva „perle” ale unor candidați care au scris tot felul de tâmpenii la Bacalaureat, la proba de Limba și literatura română, doar din dorința de a nu da foaia goală.
La ultimul subiect al examenului de la Română, care a fost și cel mai amplu, absolvenții de liceu de la profilul real au avut de scris un eseu de minim 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile nuvelei „Moara cu noroc”, de Ioan Slavici. Iată câteva mostre din ceea ce au scris la acest subiect o parte dintre candidați.
„Slavici abordează o temă tremurătoare” crede un candidat. „Nuvela Moara cu noroc are un caracter demonic”, susține un altul. „Lică este reprezentarea diavolului”, afirmă un alt elev în eseul său. Dintr-o altă exprimare aflăm că „Lică îl pune pe Ghiță să o omoare pe nevastă-sa”.
Un alt „isteț” afirmă sus și tare că: ”Eu nu strivesc corola este o nuvelă de Slavici”. Iată și o altă exprimare, care, fără doar și poate, stârnește râsul: „Din experiența mea, eu dând de emoții, nu reușesc să mă abțin”.
Încercând să dea definiția nuvelei, un alt candidat care se visează cu diploma de BAC în buzunar, a scris pe foaia de examen că: „Nuvela este un roman povestit între narator și personaje”. Cât despre „norocul” din nuvela lui Slavici afirmația unui alt elev este „copleșitor de adâncă”: „Ghiță dărâmă moara ca să-și recapete norocul!”.
Iată și un exemplu despre gradul de sărăcie în care trăiau eroii lui Slavici din nuvela „Mora cu noroc” după părerea altui candidat; „Oamenii de atunci umblau desculți fiindcă nu aveau bani să meargă la cizmar”. Cum moare Lică Sămădău eroul din nuvelă? Unul din candidați scrie: „Lică alege să sfârșească cu craniul strivit”.
Unul din candidați dovedește și abilități de „clinician” atunci când vorbește despre relațiile personajului, în raport cu cei din jur: „Conflictul este între Ghiță și propriul suflet datorită degradării psihice”.
Cu adevărat demne de amuzament o parte din „zicerile” unor candidați care au trecut prin liceu precum „gâsca prin apă”! Și elocvente pentru gradul de analfabetism funcțional de care dau dovadă după 12-13 ani de școală o parte din absolvenții noștri de liceu.
-
Actualitate7 ore,
MARSAT SA Roman
-
Prima paginăo săptămână,
Trafic ilegal de câini care-s „exportați”? A fost declanșată o anchetă
-
Prima pagină2 săptămâni,
Cel mai bun pădurar din țară a fost stabilit la Ocolul Silvic Târgu Neamț FOTO
-
Actualitate2 săptămâni,
GALERIE FOTO: Leii nemţeni, pe podium şi în “casa” olimpicilor
-
Actualitateo săptămână,
Expofashion 2024 la Roman
-
Actualitateo săptămână,
Tinerii din Ansamblul „Mlădițele Farcașei” au explorat Masivul Ceahlău
-
Prima pagină2 săptămâni,
S-au furat gaze și energie electrică în valoare de peste 1,3 milioane de euro
-
Actualitate2 săptămâni,
Fața și reversul lumii digitale