Contactează-ne

Actualitate

Pericole prin Ceahlău. Atenţie la vipere şi urşi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Salvamont Neamţ a semnalizat locurile periculoase din masivul Ceahlău, avertizând turiştii că în unele zone sunt vipere sau urşi

Sezonul turistic pe muntele Ceahlău a început deja şi se aşteaptă ca numărul turiştilor să crească de la o săptămână la alta, pe măsură ce vremea se va încălzi, se termină cursurile şcolare şi vine perioada concediilor.

Pentru ca ascensiunile să decurgă fără nedorite incidente, membrii Salvamont Neamţ au refăcut marcajele, au îndepărtat arborii căzuţi pe unele trasee. Au mai fost reparate şi barele de sprijin, aşa zisele „mâini curente“, din zonele unde urcuşul este foarte abrupt, pentru a se evita accidentele. Dar, pe munte pot apărea şi alte situaţii riscante pentru turişti, dincolo de căderi soldate cu diverse leziuni.

Este vorba despre întâlniri cu animale periculoase, astfel că salvamontiştii au avut o acţiune de semnalizare a zonelor cu risc, montând marcaje prin care se atrage atenţia că în zonă pot fi vipere sau urşi.

„Compartimentul prevenire a demarat o campanie de semnalizare a zonelor unde de-a lungul timpului s-au semnalat situaţii frecvente în care turiştii au alertat dispeceratul cu privire la interacţiuni cu elemente din fauna Parcului Naţional Ceahlău considerate periculoase. La întâlnirea acestor panouri vă recomandăm să vă întoarceţi pe poteca turistică cu precizarea că oricum în ariile protejate deplasarea şi accesul se fac numai pe rute marcate şi omologate“, a transmis Salvamont Neamţ.

Conform statisticilor, cam trei sferturi din cazurile de muşcături apar la persoanele care prin proprie decizie ating şerpi sau sunt imprudente. Vipera nu atacă decât dacă este provocată sau surprinsă de apariţia omului la mică distanţă. Este indicat ca turiştii să poarte pantaloni lungi şi jambiere din diverse materiale tari.

„Luaţi un băţ lung, pentru a-l folosi la cercetarea vegetaţiei şi astfel şerpii se sperie şi se îndepărtează. Nu vă aşezaţi pe pământ, nu mutaţi lespezi de piatră înainte de a verifica locul. Dacă aţi observat un şarpe, ocoliţi-l fără a-l provoca, iar dacă e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru că, în general, se îndepărtează singur. Singurele specii de şerpi veninoşi din România sunt viperele, care vieţuiesc şi în munţi“.

Acestea sunt câteva sfaturi utile, care, dacă-s respectate, scutesc de mari probleme.

A supravieţuit după ce s-a jucat cu o viperă

Dacă imprevizibilul şi-a spus cuvântul, semnele muşcăturii de viperă sînt durerea acută, tumefierea zonei afectate, două înţepături la distanţă mică una de alta, semiconştienţă. Alte simptome ar fi senzaţia de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie sau dureri abdominale.

Persoana muşcată nu trebuie să facă mişcare sau să se agite, deoarece ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţia sângelui este accelerată şi veninul pătrunde mai repede în corp. Mai este indicată solicitarea urgentă a salvamontiştilor sau a unui echipaj medical. Rana poate fi curăţată cu alcool şi trebuie aplicat un pansament compresiv deasupra muşcăturii către inimă şi administraţi victimei o aspirină. Hidratarea trebuie făcută doar cu apă, fiind total contraindicat consumul de alcool, cafea, energizante sau alimente.

Nu se suge veninul cu gura, nu se arde zona muşcată şi nu se pune gheaţă pe muşcătură. Parte din aceste recomandări au fost ignorate acum câţiva ani de un tânăr din Piatra Neamţ, plecat în drumeţie pe Ceahlău, cu amicii. Din teribilism, atunci când a dat peste o viperă a prins-o de după cap, încercând să o facă să scuipe veninul, dar a fost muşcat de mână.

A supravieţuit, pentru că doar un colţ i-a intrat în braţ, astfel că veninul nu a fost prea mult, salvamontiştii l-au coborât rapid din masiv şi pentru că i s-a administrat ser antiviperin când a fost preluat de ambulanţă. Trebuie spus că incidente cu turişti muşcaţi de vipere în Ceahlău au fost destul de rare, dar au fost multe cazuri când reptilele au fost văzute pe traseele turistice sau în locuri de campare.

În ceea ce priveşte urşii, care şi prin Neamţ sunt cu mult peste numărul normal, câteva sfaturi merită să fie ştiute. Este indicat ca în drumeţie să nu se plece singur. Discuţiile cu voce tare din grup şi zgomotul făcut este auzit de animale, care evită omul. Nu strică agăţarea unui clopoţel, bellbear, de rucsac, care sună continuu în timpul deplasării.

Dacă este observat un urs, trebuie făcut zgomot prin lovirea cănilor, vaselor de metal sau a bidoanelor cu suc ori apă. În pădure, acolo unde câmpul vizual este mai redus, întâlnirea cu ursul ni trebuie să provoace panică. Este total contraindicată fuga, ci aruncarea rucsacului, pentru a stârni curiozitatea animalului şi îndepărtarea fără a face gesturi bruşte.

Alte recomandări ar fi ca . alimentele să fie bine împachetate în rucsac, ca să nu miroasă prea tare şi nu se ia masa în locurile împădurite. Ursoaica cu pui este un real pericol, iar dacă sunt informaţii că în unele zone pot fi astfel de exemplare, e bine ca ele să fie evitate. Un spray cu piper este indicat să fie prin buzunare.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Frig şi ninsori la munte

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ a fost emisă o informare de lapoviţă la munte şi intensificări ale vîntului ■ în judeţ au fost temperaturi sub media perioadei ■

Săptămîna aceasta a fost vreme deosebit de rece pentru acest moment al anului, iar meteorologii au emis o informare de vreme rea, ce a intrat în vigoare de ieri, 22 septembrie 2021, de la ora 10:00 şi expiră azi, 23 septembrie, la aceeaşi oră.

Specialiştii spun că la altitudini de peste 1.700 m vor fi ninsori şi lapoviţă, vremea va fi deosebit de rece şi vor fi şi intensificări ale vîntului. În intervalul menţionat la munte, în general la altitudini mai mari de 1.700 m, vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare moderate cantitativ, în special pe crestele Carpaţilor Meridionali (10…15 l/mp), unde pe arii restrînse se va depune strat de zăpadă.

Vremea se va menţine deosebit de rece în toată ţara, iar în timpul nopţii în depresiunile intramontane şi în dealurile subcarpatice din sud vor fi temperaturi minime de 0…3 grade, favorizînd izolat producerea brumei. Temporar, vîntul va avea intensificări în regiunile estice, sud-estice şi în extremitatea de sud-vest, cu viteze de 40…50 km/h, iar în zona montană înaltă, de peste 60 km/h“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Specialiştii mai spun că, joi şi vineri, 23 şi 24 septembrie, vremea se va menţine deosebit de rece în cea mai mare parte a ţării. Vîntul se va intensifica în majoritatea regiunilor, iar la munte va sufla tare. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că în noaptea de 21/22 septembrie, în judeţ au fost valori termice de -3,6 grade la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, 6,6 grade au fost la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, iar la Roman mercurul din termometre s-a oprit la 7,5 grade.

Ieri, 22 septembrie, la ora 11:00, pe munte erau temperaturi negative, de -3 grade, la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ se înregistrau 10 grade, iar la Roman erau 12 grade. Din cauza vîntului, pe munte se resimţeau -5 grade, în reşedinţa de judeţ erau 7 grade şi 10 grade se resimţeau în restul teritoriului. Deosebit de rece va fi şi astăzi, 23 septembrie, cînd pe fondul unui cer variabil cu soare nu vor fi mai mult de 12 grade la amiază. Minima nocturnă va fi de vreo 6 grade, conform previziunilor.

De vineri, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează o noapte sensibil mai blîndă decît precedenta, iar mercurul din termometre se opreşte la 8 grade. Dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, va fi ceva mai bine din punct de vedere termic în week-end-ul care urmează.

Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar în cel mai cald moment ne vom bucura de temperaturi ce saltă pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 7 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd va fi soare şi cam 23 de grade la prînz. După lăsarea întunericului se ajunge la o minimă nesperată, de 12 grade.

Citește știrea

Actualitate

Cronica pisălogului: Straşnic frig

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu (1934-2000), scriitor, pictor, caricaturist, deltaplanist  şi vorbitor de esperanto romaşcan, dădea viaţă , în urmă cu două decenii şi ceva, nemuritoarelor tablete umoristice publicate în hebdomadarul vremii, Gazeta de Roman. În numărul de astăzi iată o nouă „cronicuţă”, de mare actualitate, în care „Pisălogul” pare a fi anticipat, în urmă cu două decenii, ceea ce li se va întîmpla românilor în această iarnă, după liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaz metan. Adică revenirea frigului de sorginte ceauşistă, din „Epoca dee Aur”. La care se va adăuga din plin şomajul, generator de sărăcie lucie, la majoritatea românilor. Adevăr grăita-i, nea Costică!

„Ianuarie, martie, aprilie”. De ce o fi fost sărită luna ţiganului? De bună ce-i! Mai ales ieri ne-au lins iepurii – dacă cunoaşteţi expresia. E un ger de streche mîţa. Mulţi filosofi, savanţi, scriitori au elaborat tot soiul de teorii, de idei, de maxime, despre o samă de rele de care nu ducem nici noi lipsă, ca de pildă de foame, sărăcie, mîndrie, viciu, invidie, viclenie şi tot aşa mai departe.

Dar puţini au scris despre frig, chiar dacă unii dintre ei l-au cunoscut îndeaproape, ca noi. Nu vorbesc de frigul din inimile înguste, ci de cel din vastele apartamente de la bloc. Pe plan  local s-a vorbit adesea  că multor străzi le plîngi de milă şi că mai de plîns sînt maşinile care merg pe acolo şi trec din groapă în groapă. S-a mai vorbit – tot aşa – că unele firme aplică un adaos comercial de te sperii. De asemenea s-a mai scris mult despre valul de violenţă şi tîlhării, dar nimic despre valul de frig care a venit din Cîmpia Rusă, s-a cuibărit în apartamentele noastre şi nu se mai dă dus, pentru că,  din partea caloriferului rece, nu primeşte nici un ultimatum şi ne îngheaţă mai departe măduva-n ciolane. Nea Cutare n-a plecat la slujbă că i-a rămas mîna lipită pe clanţa uşii.

După ce a desfăcut-o, a aflat între timp că a fost trimis în şomaj şi abia atunci l-au trecut toate căldurile. Da, tată ! E o problemă în faţa căreia nu poţi rămîne rece. Şi bietul om asta-i mai lipsea: copiulul său, îmbrăcat subţire, tremură din gros lîngă caloriferul de la care parcă cerşeşte puţină căldură. La fel suferim toţi, vorba ceea: „de,  boier! Fii şi boier, dar tot dîrdîi cînd e ger!”. Se spune că la cea mai scăzută temperatură, de-i zice zero absolut, mişcarea browniană se linişteşte, atomii stau liniştiţi în banca lor.

Cred că nu mai avem mult pînă acolo. Cel puţin la mine e un frig de-ţi stă mintea. Ni s-au dat asigurări că o să fie bine şi la vară cald, dar după ce-ţi degeră urechea degeaba mai pui căciula. Noroc că afară e mai cald! Cînd în apartament se tremură, îmi trimit copiii la joacă. Poate de aceea cineva mi-a spus că am copii sănătoşi şi zdraveni, se cunoaşte că-s crescuţi în aer curat. Ştiu de la şedinţele de partid că prin discuţie se face lumină. Căldură cum s-ar putea face? Straşnic frig!

Citește știrea

Actualitate

Urmărit internaţional pentru că şi-a bătut concubina

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 35 de ani, din Girov, s-a ales cu belele penale în străinătate, după ce şi-a smintit în bătaie concubina. S-a întîmplat în Italia, iar, după agresiune, bărbatul a plecat acasă. Autorităţile judiciare străine nu s-au dat bătute şi au încercat să-l identifice pe agresor.

Cînd au aflat identitatea au făcut toate demersurile necesare, au emis pe numele lui un mandat european de arestare şi l-au dat în urmărirere internaţională. Aşa stînd lucrurile, pe 21 septembrie 2021 oamenii legii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Postului de Poliţie Girov l-au depistat pe bărbatul de 35 de ani, în Girov. Pe numele acestuia era emis de autorităţile judiciare din Italia un mandat european de arestare.

„Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2015, aflîndu-se în Italia, pe fondul unor neînţelegeri familiale, a exercitat acte de violenţă asupra concubinei sale, producîndu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 25 de zile îngrijiri medicale“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ. Acesta a fost prezentat de poliţişti procurorului din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Bacău.

Individul urmează să fie prezentat în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Bacău pentru confirmarea mandatului european de arestare.

Citește știrea

Trending