Contactează-ne

Actualitate

Pericole prin Ceahlău. Atenţie la vipere şi urşi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Salvamont Neamţ a semnalizat locurile periculoase din masivul Ceahlău, avertizând turiştii că în unele zone sunt vipere sau urşi

Sezonul turistic pe muntele Ceahlău a început deja şi se aşteaptă ca numărul turiştilor să crească de la o săptămână la alta, pe măsură ce vremea se va încălzi, se termină cursurile şcolare şi vine perioada concediilor.

Pentru ca ascensiunile să decurgă fără nedorite incidente, membrii Salvamont Neamţ au refăcut marcajele, au îndepărtat arborii căzuţi pe unele trasee. Au mai fost reparate şi barele de sprijin, aşa zisele „mâini curente“, din zonele unde urcuşul este foarte abrupt, pentru a se evita accidentele. Dar, pe munte pot apărea şi alte situaţii riscante pentru turişti, dincolo de căderi soldate cu diverse leziuni.

Este vorba despre întâlniri cu animale periculoase, astfel că salvamontiştii au avut o acţiune de semnalizare a zonelor cu risc, montând marcaje prin care se atrage atenţia că în zonă pot fi vipere sau urşi.

„Compartimentul prevenire a demarat o campanie de semnalizare a zonelor unde de-a lungul timpului s-au semnalat situaţii frecvente în care turiştii au alertat dispeceratul cu privire la interacţiuni cu elemente din fauna Parcului Naţional Ceahlău considerate periculoase. La întâlnirea acestor panouri vă recomandăm să vă întoarceţi pe poteca turistică cu precizarea că oricum în ariile protejate deplasarea şi accesul se fac numai pe rute marcate şi omologate“, a transmis Salvamont Neamţ.

Conform statisticilor, cam trei sferturi din cazurile de muşcături apar la persoanele care prin proprie decizie ating şerpi sau sunt imprudente. Vipera nu atacă decât dacă este provocată sau surprinsă de apariţia omului la mică distanţă. Este indicat ca turiştii să poarte pantaloni lungi şi jambiere din diverse materiale tari.

„Luaţi un băţ lung, pentru a-l folosi la cercetarea vegetaţiei şi astfel şerpii se sperie şi se îndepărtează. Nu vă aşezaţi pe pământ, nu mutaţi lespezi de piatră înainte de a verifica locul. Dacă aţi observat un şarpe, ocoliţi-l fără a-l provoca, iar dacă e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru că, în general, se îndepărtează singur. Singurele specii de şerpi veninoşi din România sunt viperele, care vieţuiesc şi în munţi“.

Acestea sunt câteva sfaturi utile, care, dacă-s respectate, scutesc de mari probleme.

A supravieţuit după ce s-a jucat cu o viperă

Dacă imprevizibilul şi-a spus cuvântul, semnele muşcăturii de viperă sînt durerea acută, tumefierea zonei afectate, două înţepături la distanţă mică una de alta, semiconştienţă. Alte simptome ar fi senzaţia de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie sau dureri abdominale.

Persoana muşcată nu trebuie să facă mişcare sau să se agite, deoarece ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţia sângelui este accelerată şi veninul pătrunde mai repede în corp. Mai este indicată solicitarea urgentă a salvamontiştilor sau a unui echipaj medical. Rana poate fi curăţată cu alcool şi trebuie aplicat un pansament compresiv deasupra muşcăturii către inimă şi administraţi victimei o aspirină. Hidratarea trebuie făcută doar cu apă, fiind total contraindicat consumul de alcool, cafea, energizante sau alimente.

Nu se suge veninul cu gura, nu se arde zona muşcată şi nu se pune gheaţă pe muşcătură. Parte din aceste recomandări au fost ignorate acum câţiva ani de un tânăr din Piatra Neamţ, plecat în drumeţie pe Ceahlău, cu amicii. Din teribilism, atunci când a dat peste o viperă a prins-o de după cap, încercând să o facă să scuipe veninul, dar a fost muşcat de mână.

A supravieţuit, pentru că doar un colţ i-a intrat în braţ, astfel că veninul nu a fost prea mult, salvamontiştii l-au coborât rapid din masiv şi pentru că i s-a administrat ser antiviperin când a fost preluat de ambulanţă. Trebuie spus că incidente cu turişti muşcaţi de vipere în Ceahlău au fost destul de rare, dar au fost multe cazuri când reptilele au fost văzute pe traseele turistice sau în locuri de campare.

În ceea ce priveşte urşii, care şi prin Neamţ sunt cu mult peste numărul normal, câteva sfaturi merită să fie ştiute. Este indicat ca în drumeţie să nu se plece singur. Discuţiile cu voce tare din grup şi zgomotul făcut este auzit de animale, care evită omul. Nu strică agăţarea unui clopoţel, bellbear, de rucsac, care sună continuu în timpul deplasării.

Dacă este observat un urs, trebuie făcut zgomot prin lovirea cănilor, vaselor de metal sau a bidoanelor cu suc ori apă. În pădure, acolo unde câmpul vizual este mai redus, întâlnirea cu ursul ni trebuie să provoace panică. Este total contraindicată fuga, ci aruncarea rucsacului, pentru a stârni curiozitatea animalului şi îndepărtarea fără a face gesturi bruşte.

Alte recomandări ar fi ca . alimentele să fie bine împachetate în rucsac, ca să nu miroasă prea tare şi nu se ia masa în locurile împădurite. Ursoaica cu pui este un real pericol, iar dacă sunt informaţii că în unele zone pot fi astfel de exemplare, e bine ca ele să fie evitate. Un spray cu piper este indicat să fie prin buzunare.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Se încălzeşte spectaculos!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice de 30 de grade ■ din a doua parte a săptămînii viitoare se mai răcoreşte ■ vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate atmosferică ■

Ultima decadă a lunii iunie aduce o apreciere considerabilă a reistrului termic, iar meteorologii anunţă valori de pînă la 30 de grade. Acest lucru se va întîmpla pînă la mijlocul săptămînii viitoare, iar în a doua parte a intervalului se mai răcoreşte niţel. Acelaşi trend îl cunosc şi valorile termice nocturne.

Vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate şi va ploua, cam în fiecare zi, cel puţin pînă la final de Cireşar, conform prognozei. Pînă atunci, trebuie spus că toată ţara, inclusiv judeţul Neamţ, este sub o informare meteo de vreme rea, ce intră în vigoare de azi, 18 iunie, de la ora 12:00 şi expiră pe 20 iunie, la ora 22:00, anunţîndu-se cantităţi de apă însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică accentuată.

„În sudul, estul şi centrul ţării va ploua abundent şi vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25-50 l/mp“, conform ANM. Şi ziua de azi, 18 iunie, va fi plăcută din punct de vedere termic şi ne vom bucura de o maximă de 24 de grade, dar nu scăpăm de furtuni. Noaptea va fi cea mai caldă din ultimul timp, iar minima va fi de 18 grade. Furtuni vor avea loc şi sîmbătă, 19 iunie, cînd sînt prognozate numai 19 grade.

Peste noapte mercurul din termometre ajunge la 17 grade. Duminică, 20 iunie, vor fi 24 de grade, însă nu scăpăm de instabilitate, furtuni cu toată suita de fenomene caracteristice, vînt, descărcări electrice şi poate grindină. Aprecierea regimului termic începe de luni, 21 iunie, iar meteorologii dau asigurări că în zona noastră mercurul din termometre saltă la 28 de grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 17 grade.

Sînt posibile furtuni atît luni, cît şi marţi, 22 iunie, cînd va fi cea mai caldă zi din acest sezon şi vom avea parte de valori estivale de pînă la 30 de grade. Regimul termic diurn îl va influenţa şi pe cel nocturn, astfel că minima va fi de 18 grade. Miercuri, 23 iunie, va fi la fel de cald şi se vor înregistra 30 de grade, dar din nou vor fi furtuni. Urmează cea mai caldă noapte din vara aceasta şi minima se opreşte la valoarea de 21 de grade. Din a doua parte a intervalului se mai răcoreşte, iar joi, 24 iunie, vor fi doar 25 de grade, cu furtuni după amiază.

Noaptea aduce temperaturi în scădere, 19 grade. Vineri, 25 iunie, cerul va fi degajat în prima parte, apoi după amiază vin ploi consistente. Maxima diurnă nu trece de 26 de grade, iar minima nocturnă va fi de 20 de grade. Week-end-ul viitor, în perioada 26 – 27 iunie, vor fi temperaturi diurne de 25 de grade, cu furtunile de rigoare, iar peste noapte se vor înregistra 18 grade.

Citește știrea

Actualitate

Pene de curent, furnizorul taxat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cazul întreruperior neanunţate, furnizorul poate acorda despăgubiri ■ apelurile clienţilor trebuie preluate mai repede de reprezentanţii firmelor de distribuţie ■ în caz contrar, amenzile pot ajunge la 200.000 lei ■

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energieie a stabilit că de acum înainte furnizorii îşi vor despăgubi clienţii în cazul întreruperilor care nu au fost anunţate. Cele scurte, între 3 secunde şi 3 minute, au fost incluse în categoria întreruperilor care se monitorizează şi pentru care operatorii de distribuţie sînt obligaţi să acorde compensaţii la depăşirea numărului maxim stabilit prin standard.

Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel: înalta tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an; medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă; joasa tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă. Impactul acestei măsuri este unul pozitiv pentru utilizatori deoarece includerea monitorizării întreruperilor scurte şi prevederea acordării de compensaţii utilizatorilor la depăşirea numărului maxim stabilit de standard, contribuie la obligarea operatorului de a lua măsuri rapide şi eficiente pentru remedierea disfuncţionalităţilor care în prezent se manifestă în diferite zone de reţea de joasă tensiune şi care pot provoca deprecierea echipamentelor electrocasnice, precum şi generarea de disconfort clienţilor.

O altă noutate constă în aceea că apelurile efectuate de clienţi către furnizorul de energie electrică, trebuie preluate de acesta din urmă într-un timp mai scurt. Astfel, au fost stabilite intervale privind preluarea apelurilor telefonice efectuate de utilizatorii reţelei prin centrele de telefonie gestionate de operatorii de distribuţie, şi anume: maximum 30 de secunde de la iniţierea apelului de către utilizator pînă la preluarea acestuia, fără intervenţia operatorului uman; maximum 180 de secunde de la preluarea apelului pentru posibilitatea utilizatorului de a selecta opţiunea de a transfera apelul la un operator uman; maximum 20 de minute de la preluarea apelului pentru începerea convorbirii utilizatorului cu un operator uman.

Prin această măsură se urmăreşte îmbunătăţirea comunicarii între utilizator şi operatorul de distribuţie astfel încît evenimentele semnalate de utilizatori să poată fi preluate cît mai rapid în scopul remedierii, precum şi reducerea timpilor de aşteptare în beneficiul utilizatorilor. „Deşi numărul de apeluri telefonice pentru care nu sînt respectate intervalele de timp menţionate anterior este doar monitorizat, nerespectarea acestor valori poate fi sancţionată conform prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabile în situaţia nerespectării de către operatorul de distribuţie a prevederilor standardului de performanţă cu amendă de la 10.000 lei pînă la 200.000 lei“, conform ANRE.

Pentru nerespectarea indicatorilor de performanţă privind calitatea curbei de tensiune operatorul e obligat să acorde compensaţii, după cum urmează: pentru persoane juridice: 270 lei, la 110 kV, respectiv 130 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare; pentru persoane fizice: 270 lei 110kV, respectiv 70 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare.

Racordarea unui client trebuie să se realizeze în maxim 90 zile, în cazul clienţilor casnici şi finali noncasnici ale căror locuri de consum sînt alimentate prin instalaţii de racordare cu lungimi de pînă la 2.500 metri. Cuantumul compensaţiei cuvenite în această situaţie este de 100 lei. ANRE a reglementat şi un calendar de implementare a unor echipamente cu rol de monitorizare a continuităţii în alimentarea cu energie electrică şi a calităţii tehnice a energiei electrice. Pînă la finele anului 2026, România trebuie să aibă capacitatea de monitorizare a tuturor staţiilor electrice.

Citește știrea

Actualitate

Au fost trei victime în două accidente

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii nemţeni au intervenit la două accidente de circulaţie, care s-au soldat cu trei victime, nedoritele incidente fiind consecinţa neatenţei în conducere. O septuagenară a fost luată pe capotă în timp ce traversa strada, iar în alt caz doi şoferi care s-au „pupat“ între ei au fost răniţi.

Unul dintre evenimentele rutiere a avut loc în dimineaţa zilei de 17 iunie, cînd o femeie de 76 de ani, din Piatra Şoimului, care traversa strada a fost accidentata de un autoturism, condus de un tînăr de 24 de ani, din aceeaşi localitate. Femeia a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetarile sînt continuate de poliţişti pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul. Dosar penal cu acuze de vătămare corporală din culpă a fost întocmit şi în cazul unui accident ca a avut loc în seara de 16 iunie, în jurul orei 21:30, pe raza oraşului Tîrgu Neamţ.

Conform primelor date, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din Tîrgu Neamţ a acroşat o maşină, care era condusă de un tînăr de 21 de ani, din Păstrăveni. Din impact, ambii conducători auto au suferit leziuni, fiind transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale. Au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Citește știrea

Trending