Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Performantã si dorintã de afirmare, în rîndul elevilor din Piatra Neamt

Știre publicată în urmă cu

în data de

• prima editie a Concursului TOPSCHOOL a ajuns la cea de a doua etapã a preliminariilor la proba de culturã generalã • a doua finalistã este Scoala nr. 5 • aceasta se alãturã finalistei din prima etapã, Scoala nr. 12 • concursul se bucurã de o largã participare din partea unitãtilor de învãtãmînt, la toate cele sase probe – de culturã generalã, artisticã, sportivã, web design, proiect civic si inventicã •

Din dorinta de a veni în sprijinul învãtãmîntului pietrean, în sensul stimulãrii creativitãtii si dorintei elevilor de a-si face un cît mai larg bagaj de cunostinte generale, municipalitatea pietreanã a lansat, din acest an, un nou concurs: TOPSCHOOL. Pentru Piatra Neamt, asemenea manifestãri au devenit o traditie, în legislatura trecutã fiind reunite sub titulatura Preuniversitaria, dar într-o formulã mult simplificatã, cu doar trei probe: de culturã generalã, artisticã si sportivã. La buna organizare a competitiilor, pe lîngã Primãria Piatra Neamt, îsi aduce aportul si Inspectoratul Scolar al judetului Neamt. Concursul TOPSCHOOL are 6 probe: culturã generalã, artisticã, proiect civic, sport, web design, inventicã. Începute pe 25 februarie, manifestãrile vor ajunge la final la jumãtatea lunii iunie. În vederea asigurãrii suportului logistic si pentru premierea copiilor si scolilor cîstigãtoare, autoritãtile locale pietrene au alocat 512 milioane de lei.

Scoala nr. 5, a doua finalistã la proba de culturã generalã Sfîrsitul sãptãmînii trecute a purtat amprenta competitiei, elevii din Piatra Neamt verificîndu-si bagajul de cunostinte acumulate la orele de curs, dar si din lecturile suplimentare, în cadrul celei de a doua etape a preliminariilor la proba de culturã generalã. Sîmbãtã, 4 martie, în sala de festivitãti a Colegiului Tehnic Forestier, s-au aliniat la start echipele Scolilor nr. 5, 2, 8 si 9. Dupã o luptã strînsã, învingãtoare a fost declaratã Scoala nr. 5, care s-a calificat în finalã, pe locul II clasîndu-se Scoala nr. 2, pe III – Scoala nr. 8, ultima fiind Scoala nr. 9. „Noua etapã a concursului s-a dovedit, din nou, o reusitã pentru elevii din ciclul primar. Profit de ocazie sã felicit participantii si profesorii ce i-au îndrumat, dar sã le si doresc succes viitorilor concurenti“, a declarat primarul Gheorghe Stefan. În prima etapã a preliminariilor la aceastã probã, de pe 25 februarie, finalistã a fost declaratã Scoala nr.12, aceasta intrînd în competitie cu echipele Scolilor nr. 6, 1 si 3. Concursul va continua sîmbãtã, 11 martie, la start urmînd sã se alinieze Scolile nr. 7, 4, 10 si 11. Premiile de participare, acordate membrilor echipelor necalificate în etapa finalã au fost fixate la 300 mii de lei/ elev. Pentru prestatia din etapa finalã, bani vor primi atît elevii, cît si unitãtile de învãtãmînt. Premiile vor avea aceleasi valori atît pentru ciclul primar, cît si pentru cel gimnazial: locul I – 1,5 milioane de lei/elev si 10 milioane de lei pentru unitatea de învãtãmînt, locul II – 1,2 milioane de lei, respectiv 8 milioane de lei, iar locul III – 900.000 de lei, respectiv 6 milioane de lei. Pentru cã în finalã vor concura 4 echipe din ciclul gimnazial, elevii clasati pe locul IV vor primi, fiecare, premii de participare în valoare de 600.000 de lei. La sfîrsitul sãptãmînii trecute, ar fi trebuit organizate si probele sportive, însã, din cauza vremii nefavorabile, au fost amînate pînã la o datã care va fi anuntatã.

În cãutarea noilor talente Concursurile anterioare au scos la ivealã preocupãrile cadrelor didactice, dar si ale elevilor, pentru promovarea frumosului. Lista unitãtilor de învãtãmînt înscrise la aceastã probã este substantialã: Scolile nr. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 12 si Grupul Scolar „Gheorghe Cartianu“, Liceul Pedagogic „Gheorghe Asachi“, Colegiul National de Informaticã, Liceul cu Program Sportiv, Colegiile Nationale „Petru Rares“ si „Calistrat Hogas“, Liceul de Artã, Colegiul Tehnic, Grupul Scolar Economic-Administrativ si Colegiul de Transporturi. Tragerea la sorti, pentru stabilirea intrãrii echipelor în concurs, se va face în luna mai. Premiile pentru echipele finaliste vor fi acordate unitãtilor de învãtãmînt, conducerile acestora urmînd sã se ocupe de recompensarea prestatiei elevilor. Valorile vor fi aceleasi atît pentru echipele din scolile generale, cît si pentru cele de liceu: premiul I – 20 milioane de lei, premiul II – 15 milioane de lei, iar premiul III -10 milioane de lei.

Implicare în viata comunitãtii, de pe bãncile scolii O altã probã a Concursului TOPSCHOOL va avea ca rezultat final conceperea si realizarea practicã a unui proiect care sã fie în folosul comunitãtii. Initiativa va apartine fiecãrei scoli si va putea fi materializatã sau nu dupã una din urmãtoarele idei: amenajare de spatii verzi; amenajare spatii florale; activitãti de ecologizare; plantãri; campanie de informare si promovare; înfrumusetare spatii publice-statui; realizarea unor produse pe specificul scolii care sã poatã fi expuse public; serviciu pentru bãtrîni, persoane cu handicap; zile dedicate anumitor actiuni. Fiecare scoalã va putea concura cu un singur proiect, iar comisia de evaluare – formatã din reprezentanti ai Primãriei, Inspectoratului Scolar al judetului si societãtii Urban – se va deplasa în fiecare din scolile participante, pentru jurizare. Perioada de evaluare este cuprinsã între 15 aprilie si 15 iunie. Vor fi acordate trei premii si o mentiune: premiul I – 25 milioane de lei, premiul II- 20 milioane de lei, premiul III – 15 milioane de lei, iar mentiunea – 10 milioane de lei. Din banii acordati vor fi premiati copiii implicati în realizarea proiectelor si profesorii îndrumãtori. Asemenea proiecte vor fi realizate de cãtre Scolile nr.1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, Grupul Scolar „Gheorghe Cartianu“, Liceul „Gheorghe Asachi, Colegiul National de Informaticã, Liceul cu Program Sportiv, Colegiile Nationale „Petru Rares“ si „Calistrat Hogas“, Liceul de Artã, Colegiul Tehnic, Grupul Scolar Economic-Administrativ si Colegiul de Transporturi.

Învãtãceii de astãzi, informaticienii de mîine Scopul probei de web design este acela de creare a unui site dedicat exclusiv municipiului Piatra Neamt, care sã cuprindã informatii legate de istorie, turism, economie, viatã culturalã, astfel încît sã fie promovate nu doar imaginea localitãtii, ci si oportunitãtile de investitii, de petrecere a timpului liber si de punere în valoare a zonei. Pagina web va trebui sã includã: informatii referitoare la localitate – prezentare generalã, galerie foto, film de prezentare care sã poatã fi downloadat; harta municipiului – pe zone, respectiv cartiere; informatii de interes turistic; informatii cu caracter economic; proiecte de investitii; scurte biografii ale personalitãtilor marcante; informatii culturale; informatii topografice despre municipiu; informatii utile – link-uri cãtre institutii, organizatii, firme; rubricã de informatii cu privire la principalele evenimente culturale, artistice etc. derulate pe perioada unei sãptãmîni. Termenul final al acestei probe este 1 iunie. Cei mai talentati elevi vor primi recompense pe mãsurã: premiul I – 10 milioane de lei, premiul II – 6 milioane de lei, iar premiul III – 2 milioane de lei. În competitie vor intra Scoala nr.12, Grupul Scolar „Gh. Cartianu“, Liceul „Gh. Asachi“, Colegiile Nationale de Informaticã, „Petru Rares“ si „Calistrat Hogas“, Liceul cu Program Sportiv, Grupul Scolar Economic-Administrativ si Colegiul Tehnic.

Probã de imaginatie Inventica este o altã sectiune a Concursului TOPSCHOOOL, fiecare dintre scolile înscrise putînd concura cu un singur proiect. Produsul rezultat trebuie sã aibã utilitate practicã, stiintificã sau reale calitãti estetice. Lucrãrile vor fi expuse, iar evaluarea se va face pe 3 iunie. Pentru locul I, premiul va fi de douã milioane de lei, premiul II – 1,5 milioane de lei, premiul III – un milion de lei, urmînd sã fie acordatã si o mentiune de 500.000 de lei. Deja, în concurs s-au înscris Scolile nr. 5 si 9, Grupul Scolar „Gh. Cartianu“, Liceul „Gh. Asachi“, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul National „Petru Rares“, Colegiul tehnic si cel de Transporturi.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Arhivă 2005-2017

Proces şi la Curte în cazul fraudelor de la postliceală

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii au atacat sentinţa prin care s-au aplicat pedepse cu suspendare şi achitări ■ 19 din cei 96 de inculpaţi au uzat de calea de atac ■ 26 de lucrări au fost anulate de instanţa de fond ■ unii elevi nici nu treceau pe la şcoală, fiind plecaţi în străinătate ■ erau promovaţi contra unor sume de 1.000 de lei ■ unii profesorii-medici pătaţi completau în locul candidaţilor testele tip grilă ■

Procesul fraudelor de la postliceala sanitară continuă la Curtea de Apel Bacău după ce sentinţa instanţei de fond a fost atacată. Au declarat apel atît procurorii cît şi parte din inculpaţi, 19 din totalul din 96, profesori care şi-au pătat onoarea la corectarea tezelor, dar şi elevi care au cotizat pentru a deveni asistenţi medicali. Reamintim că Tribunalul Neamţ a aplicat pedepse cu suspendare, iar parte dintre cei deferiţi justiţiei au fost exoneraţi de răspundere penală, fiind achitaţi. 26 de lucrări ale elevilor „cotizanţi“ au fost anulate de instanţă, titularii rămînînd fără diploma care le atesta studiile. Acuzele de dare şi luare de mită nu au putut fi dovedite nici din probatoriu, nici din interceptări şi confruntări, astfel încît profesorii şi cei din comisia de examinare au fost inculpaţi numai pentru abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale. În ceea ce priveşte alţi acuzaţi, ei au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, iar cursanţii şcolii postliceale fiind inculpaţi pentru cumpărare de influenţă. Cele două părţi vătămate din dosar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi Şcoala Posliceală Sanitară Piatra Neamţ, nu s-au constituit părţi civile în procesul penal. Curtea de Apel Bacău va da în cauză o sentinţă definitivă. Conform actelor de urmărire penală, lanţul neregulilor pleca încă de intrarea în şcoală şi se termina la finele studiilor, cu examenul de certificare, unul care era de cele mai multe ori măsluit grosolan. Oamenii legii s-au sesizat despre nereguli în 2013, iar cercetările au durat aproape doi ani. Au ajuns în faţa judecătorilor membrii comisiilor de certificare a studiilor, diriginţii celor trei clase din Piatra Neamţ care au absolvit în 2013, secretarul unei postliceale din Roman, care în anul 2013 a scos ultima promoţie, apoi şi-a închis porţile, precum şi de mulţi din cei care au cumpărat bunăvoinţa profesorilor şi a medicilor şi au cumpărat o diplomă de asistent medical, deşi în unele cazuri chiar cei din comisia de examinare se minunau cît de neinstruiţi erau candidaţii. Acheta a relevat faptul că la postliceala din Roman succesul examenului era asigurat contra sumei de 1.000 de lei de persoană. În mod normal, taxa legal instituită era de 170 de lei, iar diferenţa pînă la 1.000 de lei însemna cumpărarea indulgenţei profesorilor examinatori. De toate demersurile s-a ocupat secretara unităţii, cea care strîngea banii de la cotizanţi, le spunea că această practică este valabilă de ani de zile şi că pentru cei care dau bani, poate rezolva problema examenului la Piatra Neamţ. Tot ea făcea drumurile la „judeţ“, unde era centru de examinare şi rezolva problema. Femeia le-a spus oamenilor legii că această taxă ilegală era de cînd lumea, că iniţial a fost mai modestă, dar că din 2009 rămăsese la pragul de 1.000 de lei. Din cei 34 de elevi înscrişi în promoţia 2010 – 2013, au venit la examenul de certificare numai 24, dar instanţa le-a anulat lucrările. Pentru unii, cursurile din cei trei ani au fost opţionale, nici măcar nu au trecut pe la şcoală fiind plecaţi la muncă în străinătate. Pentru majoritatea candidaţilor secretara le-a făcut rost şi de proiecte pe care le avea de la promoţiile anterioare. La Piatra Neamţ examenul de final costa mai puţin, cam 500 de lei. Ca orice examen şi cel de la postliceala sanitară era monitorizat audio şi video, aşa că anchetatorilor nu le-a trebuit decît niţică răbdare pentru a studia înregistrările. Aşa a ieşit la iveală că acolo unde toată comisia era „cumpărată“, medicii au muncit pe brînci, şi- au scos din poşete mai multe pixuri, au stabilit care este mai aproape de culoarea cu care s-a scris teza şi au trecut la treabă. La testele tip grilă erau întrebări care aveau unul, două sau chiar trei răspunsuri corecte. Corectorii au completat tot ce trebuia pentru note cît mai mari. Totuşi, mediciii care nu s-au lăsat cumpăraţi au rămas uimiţi de neştiinţa candidaţilor, catalogînd promoţia 2013 ca fiind cea mai slabă din istoria şcolii. La examenul din 2013 au fost un număr total de 212 candidaţi care au avut de susţinut proba scrisă şi proiectul. Dacă la cea de-a doua probă toţi au trecut cu brio, la teza scrisă, şapte candidaţi nu au reuşit să obţină minim nota 5. Din cei care au trecut însă, mulţi s-au bucurat de sprijinul comisiei de corectare, în unele cazuri modificările fiind evidente. În aceste condiţii, a fost dispusă o expertiză grafologică în urma căreia a ieşit la iveală că din totalul de 212 de teze, un număr de 113 prezintă modificări ale substanţei cu care s-a scris, dar nu s-a putut stabili dacă au făcut menţiunile pe foaie una, sau două persoane.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Premii de milioane la parada mascatilor de la Tîrgu Neamt

Știre publicată în urmă cu

în data de

• traditionala paradã are loc pe 2 ianuarie • trofeul festivalului va aduce cîstigãtorului 2.500 lei, iar pentru premiile I, II si III se vor oferi 2.000 lei, 1.500 lei si 1.000 lei •

Nemtenii sînt asteptati în ziua de 2 ianuarie, la Tîrgu Neamt, la traditionala paradã a mascatilor – Festivalului obiceiurilor si traditiilor de Anul Nou, ajuns la editia a VI-a. Evenimentul este organizat de cãtre Primãria si CL Tîrgu Neamt, Casa Culturii si CJ, bugetul alocat depãsind 40.000 lei. Programul va începe cu parada formatiilor de mascati prin centrul urbei, care vor evolua apoi, de la ora 11, pe scena amenajatã în piata Adormirea Maicii Domnului. Premierea este planificatã sã aibã loc la ora 13.30. Pe lîngã diplome, vor fi acordate si recompense bãnesti. Astfel, trofeul festivalului va aduce cîstigãtorului 2.500 lei, iar pentru premiile I, II si III se vor oferi 2.000 lei, 1.500 lei, respectiv 1.000 lei. Festivalul a început sã se desfãsoare în mod organizat în urma unei hotãrîri adoptate de CL în decembrie 2012. În urmã cu cîtiva ani nu se cheltuia mai nimic pentru organizare, mizîndu-se pe faptul cã mascatii aveau obiceiul sã se adune pe 2 ianuarie în oras. Autoritãtile au hotãrît sã se implice dupã ce s-a observat o scãdere a participantilor si a publicului spectator, constatîndu-se si cã poluarea culturalã si fenomenul de kitch luase amploare, degradînd obiceiurile si traditiile autentice. În formula actualã, festivalul îsi propune perpetuarea si promovarea traditiilor si obiceiurilor locale si nationale, cunoasterea valorilor fundamentale ale folclorului românesc, pãstrarea notei de autenticitate si originalitate a traditiilor si obiceiurilor românesti, descoperirea si culegerea de folclor autentic. Programul si bugetul celei de-a VI-a editii a festivalului mascatilor au fost aprobate de alesii de sub Cetate în sedinta din 22 decembrie. „Traditiile si obiceiurile ocazionate de Sãrbãtorile de iarnã sînt cele mai bogate si mai vesele dintre manifestãrile folclorice din Neamt si nu numai. De la Sãrbãtoarea Crãciunului la Anul Nou au loc o serie de manifestãri la care participã toatã colectivitatea, impresionînd prin costumatiile originale, muzicã traditionalã, mesaj si recuzitã. Cîntecele de Colind, Uratul cu plugusorul, jocurile cu mãsti, Capra, Ursul, Arnãutii, Dansul cãiutilor si Teatrul haiducesc sînt obiceiuri de un farmec si originalitate deosebite, care îmbogãtesc repertoriul national. În Tîrgu Neamt s-a împãmîntenit obiceiul sã se organizeze, în fiecare an, o Paradã a acestor obiceiuri si traditii, ca un adevãrat carnaval, fiind si o importantã atractie turisticã. (…) Mentionãm cã, în cele cinci editii care s-au desfãsurat pînã acum, au participat un numãr mare de formatii din Neamt si din zonele limitrofe judetului“, se mentioneazã în expunerea de motive semnatã de primarul Daniel Harpa.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Vreme anapoda! Iatã ce-o sã fie de Anul Nou

Știre publicată în urmă cu

în data de

• sfîrsitul de an aduce valori termice pozitive • 2018 debuteazã tot cu vreme excelentã • va fi soare si timp bun cel putin pînã la Boboteazã •

Chiar dacã meteorologii au anuntat din vreme o iarnã de cosmar, cel putin pînã acum previziunile nu s-au adeverit, dar ce-i drept mai este timp. Conform prognozei publicatã pe site-ul Administratiei Nationale de Meteorologie, în Neamt vremea va fi bunã, ceva mai rece în noaptea dintre ani, însã 2018 debuteazã cu valori termice de aproape 10 grade. Va fi soare, dar regimul termic se mai decepreciazã nitel; în esentã putem sã ne asteptãm la vreme bunã cel putin pînã la Boboteazã. Ceva mai rece va fi în ultimele zile ale lui 2017, iar pe 30 decembrie va fi cer mai mult acoperit si valori termice modeste, cu o maximã care nu trece de 2 grade. Noaptea va fi cea mai rece din întreg intervalul de prognozã si aduce o minimã de -5 grade. Cam la fel va fi vremea si în ultima zi a anului. Duminicã va fi din nou cer acoperit si maxima rãmîne cantonatã la 2 grade. Cine va petrece Revelionul în stradã trebuie sã stie cã nu sînt anuntate precipitatii, în schimb va fi mai cald decît în intervalul precedent, fiind anuntatã o minimã pozitivã, 1 grad. 2018 debuteazã cu „dreptul“ iar luni, 1 ianuarie, va fi cea mai caldã zi din intervalul de prognozã. Soarele îsi face loc de dupã nori si aduce o maximã care ajunge la 9 grade. Din acest motiv si noaptea va fi mai plãcutã, cam 4 grade. Aproximativ la fel de bine va fi si pe parcursul zilei de marti, 2 ianuarie, cînd din nou va fi soare, însã ceva mai rece, pentru cã la amiazã termometrele nu vor indica mai mult de 5 grade. Noaptea rãmînem cu un regim termic bun pentru acest moment al anului, 1 grad. Meteorologii dau asigurãri cã la fel va fi vremea si pe 3 ianuarie, cînd va fi soare, cam 6 grade la amiazã si valori la limita înghetului peste noapte, 0 grade. Începînd de joi, 4 ianuarie, norii se adunã în zona noastrã dar nu aduc precipitatii, însã se mai pierd cîteva grade în termometre. Astfel, la miezul zilei termometrele vor indica numai 3 grade. Dupã lãsarea întunericului norii îsi vãd de drum, cerul se degajeazã motiv pentru care trecem la o minimã negativã, -1 grad. Cel mai probabil, în acest an vor lipsi crucile de gheatã pentru cã în Ajun de Boboteazã se anuntã vreme potrivnicã. Specialistii spun cã vineri, 5 ianuarie, va fi cer variabil cu soare si o maximã care atinge valoarea de 4 grade Celsius. Noaptea regimul termic va fi neschimbat, cu o minimã negativã de -1 grad. Cam la fel sînt conditiile si în ziua de Boboteazã, sîmbãtã 6 ianuarie 2018. Este prognozat cer degajat, soare, si cam 3 grade la amiazã. De soare avem parte si de Sfîntul Ion, iar duminicã 7 ianuarie, ne vom bucura din nou de soare si putin mai cald, 5 grade. Dupã lãsarea întunericului este anuntat cer senin si o minimã de 0 grade.

Citește știrea

Trending