Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Performantã si dorintã de afirmare, în rîndul elevilor din Piatra Neamt

Știre publicată în urmă cu

în data de

• prima editie a Concursului TOPSCHOOL a ajuns la cea de a doua etapã a preliminariilor la proba de culturã generalã • a doua finalistã este Scoala nr. 5 • aceasta se alãturã finalistei din prima etapã, Scoala nr. 12 • concursul se bucurã de o largã participare din partea unitãtilor de învãtãmînt, la toate cele sase probe – de culturã generalã, artisticã, sportivã, web design, proiect civic si inventicã •

Din dorinta de a veni în sprijinul învãtãmîntului pietrean, în sensul stimulãrii creativitãtii si dorintei elevilor de a-si face un cît mai larg bagaj de cunostinte generale, municipalitatea pietreanã a lansat, din acest an, un nou concurs: TOPSCHOOL. Pentru Piatra Neamt, asemenea manifestãri au devenit o traditie, în legislatura trecutã fiind reunite sub titulatura Preuniversitaria, dar într-o formulã mult simplificatã, cu doar trei probe: de culturã generalã, artisticã si sportivã. La buna organizare a competitiilor, pe lîngã Primãria Piatra Neamt, îsi aduce aportul si Inspectoratul Scolar al judetului Neamt. Concursul TOPSCHOOL are 6 probe: culturã generalã, artisticã, proiect civic, sport, web design, inventicã. Începute pe 25 februarie, manifestãrile vor ajunge la final la jumãtatea lunii iunie. În vederea asigurãrii suportului logistic si pentru premierea copiilor si scolilor cîstigãtoare, autoritãtile locale pietrene au alocat 512 milioane de lei.

Scoala nr. 5, a doua finalistã la proba de culturã generalã Sfîrsitul sãptãmînii trecute a purtat amprenta competitiei, elevii din Piatra Neamt verificîndu-si bagajul de cunostinte acumulate la orele de curs, dar si din lecturile suplimentare, în cadrul celei de a doua etape a preliminariilor la proba de culturã generalã. Sîmbãtã, 4 martie, în sala de festivitãti a Colegiului Tehnic Forestier, s-au aliniat la start echipele Scolilor nr. 5, 2, 8 si 9. Dupã o luptã strînsã, învingãtoare a fost declaratã Scoala nr. 5, care s-a calificat în finalã, pe locul II clasîndu-se Scoala nr. 2, pe III – Scoala nr. 8, ultima fiind Scoala nr. 9. „Noua etapã a concursului s-a dovedit, din nou, o reusitã pentru elevii din ciclul primar. Profit de ocazie sã felicit participantii si profesorii ce i-au îndrumat, dar sã le si doresc succes viitorilor concurenti“, a declarat primarul Gheorghe Stefan. În prima etapã a preliminariilor la aceastã probã, de pe 25 februarie, finalistã a fost declaratã Scoala nr.12, aceasta intrînd în competitie cu echipele Scolilor nr. 6, 1 si 3. Concursul va continua sîmbãtã, 11 martie, la start urmînd sã se alinieze Scolile nr. 7, 4, 10 si 11. Premiile de participare, acordate membrilor echipelor necalificate în etapa finalã au fost fixate la 300 mii de lei/ elev. Pentru prestatia din etapa finalã, bani vor primi atît elevii, cît si unitãtile de învãtãmînt. Premiile vor avea aceleasi valori atît pentru ciclul primar, cît si pentru cel gimnazial: locul I – 1,5 milioane de lei/elev si 10 milioane de lei pentru unitatea de învãtãmînt, locul II – 1,2 milioane de lei, respectiv 8 milioane de lei, iar locul III – 900.000 de lei, respectiv 6 milioane de lei. Pentru cã în finalã vor concura 4 echipe din ciclul gimnazial, elevii clasati pe locul IV vor primi, fiecare, premii de participare în valoare de 600.000 de lei. La sfîrsitul sãptãmînii trecute, ar fi trebuit organizate si probele sportive, însã, din cauza vremii nefavorabile, au fost amînate pînã la o datã care va fi anuntatã.

În cãutarea noilor talente Concursurile anterioare au scos la ivealã preocupãrile cadrelor didactice, dar si ale elevilor, pentru promovarea frumosului. Lista unitãtilor de învãtãmînt înscrise la aceastã probã este substantialã: Scolile nr. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 12 si Grupul Scolar „Gheorghe Cartianu“, Liceul Pedagogic „Gheorghe Asachi“, Colegiul National de Informaticã, Liceul cu Program Sportiv, Colegiile Nationale „Petru Rares“ si „Calistrat Hogas“, Liceul de Artã, Colegiul Tehnic, Grupul Scolar Economic-Administrativ si Colegiul de Transporturi. Tragerea la sorti, pentru stabilirea intrãrii echipelor în concurs, se va face în luna mai. Premiile pentru echipele finaliste vor fi acordate unitãtilor de învãtãmînt, conducerile acestora urmînd sã se ocupe de recompensarea prestatiei elevilor. Valorile vor fi aceleasi atît pentru echipele din scolile generale, cît si pentru cele de liceu: premiul I – 20 milioane de lei, premiul II – 15 milioane de lei, iar premiul III -10 milioane de lei.

Implicare în viata comunitãtii, de pe bãncile scolii O altã probã a Concursului TOPSCHOOL va avea ca rezultat final conceperea si realizarea practicã a unui proiect care sã fie în folosul comunitãtii. Initiativa va apartine fiecãrei scoli si va putea fi materializatã sau nu dupã una din urmãtoarele idei: amenajare de spatii verzi; amenajare spatii florale; activitãti de ecologizare; plantãri; campanie de informare si promovare; înfrumusetare spatii publice-statui; realizarea unor produse pe specificul scolii care sã poatã fi expuse public; serviciu pentru bãtrîni, persoane cu handicap; zile dedicate anumitor actiuni. Fiecare scoalã va putea concura cu un singur proiect, iar comisia de evaluare – formatã din reprezentanti ai Primãriei, Inspectoratului Scolar al judetului si societãtii Urban – se va deplasa în fiecare din scolile participante, pentru jurizare. Perioada de evaluare este cuprinsã între 15 aprilie si 15 iunie. Vor fi acordate trei premii si o mentiune: premiul I – 25 milioane de lei, premiul II- 20 milioane de lei, premiul III – 15 milioane de lei, iar mentiunea – 10 milioane de lei. Din banii acordati vor fi premiati copiii implicati în realizarea proiectelor si profesorii îndrumãtori. Asemenea proiecte vor fi realizate de cãtre Scolile nr.1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, Grupul Scolar „Gheorghe Cartianu“, Liceul „Gheorghe Asachi, Colegiul National de Informaticã, Liceul cu Program Sportiv, Colegiile Nationale „Petru Rares“ si „Calistrat Hogas“, Liceul de Artã, Colegiul Tehnic, Grupul Scolar Economic-Administrativ si Colegiul de Transporturi.

Învãtãceii de astãzi, informaticienii de mîine Scopul probei de web design este acela de creare a unui site dedicat exclusiv municipiului Piatra Neamt, care sã cuprindã informatii legate de istorie, turism, economie, viatã culturalã, astfel încît sã fie promovate nu doar imaginea localitãtii, ci si oportunitãtile de investitii, de petrecere a timpului liber si de punere în valoare a zonei. Pagina web va trebui sã includã: informatii referitoare la localitate – prezentare generalã, galerie foto, film de prezentare care sã poatã fi downloadat; harta municipiului – pe zone, respectiv cartiere; informatii de interes turistic; informatii cu caracter economic; proiecte de investitii; scurte biografii ale personalitãtilor marcante; informatii culturale; informatii topografice despre municipiu; informatii utile – link-uri cãtre institutii, organizatii, firme; rubricã de informatii cu privire la principalele evenimente culturale, artistice etc. derulate pe perioada unei sãptãmîni. Termenul final al acestei probe este 1 iunie. Cei mai talentati elevi vor primi recompense pe mãsurã: premiul I – 10 milioane de lei, premiul II – 6 milioane de lei, iar premiul III – 2 milioane de lei. În competitie vor intra Scoala nr.12, Grupul Scolar „Gh. Cartianu“, Liceul „Gh. Asachi“, Colegiile Nationale de Informaticã, „Petru Rares“ si „Calistrat Hogas“, Liceul cu Program Sportiv, Grupul Scolar Economic-Administrativ si Colegiul Tehnic.

Probã de imaginatie Inventica este o altã sectiune a Concursului TOPSCHOOOL, fiecare dintre scolile înscrise putînd concura cu un singur proiect. Produsul rezultat trebuie sã aibã utilitate practicã, stiintificã sau reale calitãti estetice. Lucrãrile vor fi expuse, iar evaluarea se va face pe 3 iunie. Pentru locul I, premiul va fi de douã milioane de lei, premiul II – 1,5 milioane de lei, premiul III – un milion de lei, urmînd sã fie acordatã si o mentiune de 500.000 de lei. Deja, în concurs s-au înscris Scolile nr. 5 si 9, Grupul Scolar „Gh. Cartianu“, Liceul „Gh. Asachi“, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul National „Petru Rares“, Colegiul tehnic si cel de Transporturi.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Arhivă 2005-2017

Proces şi la Curte în cazul fraudelor de la postliceală

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii au atacat sentinţa prin care s-au aplicat pedepse cu suspendare şi achitări ■ 19 din cei 96 de inculpaţi au uzat de calea de atac ■ 26 de lucrări au fost anulate de instanţa de fond ■ unii elevi nici nu treceau pe la şcoală, fiind plecaţi în străinătate ■ erau promovaţi contra unor sume de 1.000 de lei ■ unii profesorii-medici pătaţi completau în locul candidaţilor testele tip grilă ■

Procesul fraudelor de la postliceala sanitară continuă la Curtea de Apel Bacău după ce sentinţa instanţei de fond a fost atacată. Au declarat apel atît procurorii cît şi parte din inculpaţi, 19 din totalul din 96, profesori care şi-au pătat onoarea la corectarea tezelor, dar şi elevi care au cotizat pentru a deveni asistenţi medicali. Reamintim că Tribunalul Neamţ a aplicat pedepse cu suspendare, iar parte dintre cei deferiţi justiţiei au fost exoneraţi de răspundere penală, fiind achitaţi. 26 de lucrări ale elevilor „cotizanţi“ au fost anulate de instanţă, titularii rămînînd fără diploma care le atesta studiile. Acuzele de dare şi luare de mită nu au putut fi dovedite nici din probatoriu, nici din interceptări şi confruntări, astfel încît profesorii şi cei din comisia de examinare au fost inculpaţi numai pentru abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale. În ceea ce priveşte alţi acuzaţi, ei au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, iar cursanţii şcolii postliceale fiind inculpaţi pentru cumpărare de influenţă. Cele două părţi vătămate din dosar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi Şcoala Posliceală Sanitară Piatra Neamţ, nu s-au constituit părţi civile în procesul penal. Curtea de Apel Bacău va da în cauză o sentinţă definitivă. Conform actelor de urmărire penală, lanţul neregulilor pleca încă de intrarea în şcoală şi se termina la finele studiilor, cu examenul de certificare, unul care era de cele mai multe ori măsluit grosolan. Oamenii legii s-au sesizat despre nereguli în 2013, iar cercetările au durat aproape doi ani. Au ajuns în faţa judecătorilor membrii comisiilor de certificare a studiilor, diriginţii celor trei clase din Piatra Neamţ care au absolvit în 2013, secretarul unei postliceale din Roman, care în anul 2013 a scos ultima promoţie, apoi şi-a închis porţile, precum şi de mulţi din cei care au cumpărat bunăvoinţa profesorilor şi a medicilor şi au cumpărat o diplomă de asistent medical, deşi în unele cazuri chiar cei din comisia de examinare se minunau cît de neinstruiţi erau candidaţii. Acheta a relevat faptul că la postliceala din Roman succesul examenului era asigurat contra sumei de 1.000 de lei de persoană. În mod normal, taxa legal instituită era de 170 de lei, iar diferenţa pînă la 1.000 de lei însemna cumpărarea indulgenţei profesorilor examinatori. De toate demersurile s-a ocupat secretara unităţii, cea care strîngea banii de la cotizanţi, le spunea că această practică este valabilă de ani de zile şi că pentru cei care dau bani, poate rezolva problema examenului la Piatra Neamţ. Tot ea făcea drumurile la „judeţ“, unde era centru de examinare şi rezolva problema. Femeia le-a spus oamenilor legii că această taxă ilegală era de cînd lumea, că iniţial a fost mai modestă, dar că din 2009 rămăsese la pragul de 1.000 de lei. Din cei 34 de elevi înscrişi în promoţia 2010 – 2013, au venit la examenul de certificare numai 24, dar instanţa le-a anulat lucrările. Pentru unii, cursurile din cei trei ani au fost opţionale, nici măcar nu au trecut pe la şcoală fiind plecaţi la muncă în străinătate. Pentru majoritatea candidaţilor secretara le-a făcut rost şi de proiecte pe care le avea de la promoţiile anterioare. La Piatra Neamţ examenul de final costa mai puţin, cam 500 de lei. Ca orice examen şi cel de la postliceala sanitară era monitorizat audio şi video, aşa că anchetatorilor nu le-a trebuit decît niţică răbdare pentru a studia înregistrările. Aşa a ieşit la iveală că acolo unde toată comisia era „cumpărată“, medicii au muncit pe brînci, şi- au scos din poşete mai multe pixuri, au stabilit care este mai aproape de culoarea cu care s-a scris teza şi au trecut la treabă. La testele tip grilă erau întrebări care aveau unul, două sau chiar trei răspunsuri corecte. Corectorii au completat tot ce trebuia pentru note cît mai mari. Totuşi, mediciii care nu s-au lăsat cumpăraţi au rămas uimiţi de neştiinţa candidaţilor, catalogînd promoţia 2013 ca fiind cea mai slabă din istoria şcolii. La examenul din 2013 au fost un număr total de 212 candidaţi care au avut de susţinut proba scrisă şi proiectul. Dacă la cea de-a doua probă toţi au trecut cu brio, la teza scrisă, şapte candidaţi nu au reuşit să obţină minim nota 5. Din cei care au trecut însă, mulţi s-au bucurat de sprijinul comisiei de corectare, în unele cazuri modificările fiind evidente. În aceste condiţii, a fost dispusă o expertiză grafologică în urma căreia a ieşit la iveală că din totalul de 212 de teze, un număr de 113 prezintă modificări ale substanţei cu care s-a scris, dar nu s-a putut stabili dacă au făcut menţiunile pe foaie una, sau două persoane.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Fratele lui Tîtã e acuzat de santaj

Știre publicată în urmă cu

în data de

• Daniel Lazãr a obtinut mai multi bani de la niste tinere • cauza a trecut de Camera preliminarã si procesul intrã în linie dreaptã •

Magistratii din cadrul Judecãtoriei Piatra Neamt au finalizat procedura de Camerã preliminarã si au dispus începerea procesului în care pietreanul Daniel Lazãr, de 43 de ani, fratele liderului Academiei Infractorilor, Adrian Botez, zis Tîtã, este acuzat de sãvîrsirea infractiunii de santaj, amenintare si fals în înscrisuri sub semnãturã privatã. De acum înainte cauza va fi publicã si continuã cu administrãri de probe si audieri de martori. În prezentul dosar Lazãr a fost cercetat în libertate, asta pînã cînd a furat un seif si a fost încarcerat. Santajul a avut loc în perioada decembrie 2015 – noiembrie 2016, victime fiind douã tinere, care au fost amenintate cu acte de violentã, în vederea obtinerii mai multor bunuri (telefoane, autoturisme, locuinte), paguba cifrîndu-se la vreo 45.000 de euro. Anchetatorii au apreciat ca inculpatul ar fi încercat sã falsifice semnãtura uneia dintre pãrtile vãtãmate pentru vînzarea unei alte masini. Victimele fac parte din anturajul lui Tîtã, cel care a pus bazele Academiei Infractorilor. În acest dosar procurorii au cerut arestarea lui Lazãr pe 8 iunie 2017, dar nu au obtinut decît punerea acestuia sub control judiciar. Doar cã pe 6 septembrie a fost arestat în lipsã, fiind acuzat cã înainte cu douã zile, însotit si de alte persoane, a intrat într-un apartament din Piatra Neamt, situat la etajul II, prin escaladarea unei copertine. A sustras un seif în care se afla suma de 8.000 de lei, 150 de euro, mai multe bijuterii din aur si documente. Hotii au aruncat seiful pe geam si l-au dus într-o locatie din oras. Cel mai probabil nu au putut sã-l deschidã, astfel cã seiful a fost gãsit ulterior, iar prejudiciul a fost recuperat integral. Lazãr a stat ascuns într-un imobil din oras, fiind depistat si încarcerat efectiv pe 30 septembrie. Pentru cã a comis faptele cît era sub control jdiciar, Lazãr a fost arestat si în cauza de santaj. El mai are de rezolvat si alte afaceri judiciare atît în tarã, cît si în strãinãtate. Acesta a contestat la Curtea de Apel Bacãu pedeapsa de 2 ani si 4 luni de închisoare cu executare pentru un scandal la Hotel Central. Cînd toate acestea vor fi terminate, el ar trebui extrãdat în Slovenia, unde autoritãtile au emis pe numele lui un mandat european de arestare. Slovenii îl acuzã cã în perioada 17 – 29 decembrie 2012 ar fi spart fereastra unui apartament de la parterul unei constructii, si ar fi intrat prin efractie în sediul unei firme. Intentia ar fi fost sã ajungã la un apartament aflat la etaj de unde sã sustragã bani si lucruri de valoare.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Un telefon, mobilul unei crime la Bicaz

Știre publicată în urmă cu

în data de

• un localnic si-a ucis prietenul de pahar la care credea cã îsi uitase mobilul • victima nu a recunoscut si l-a lovit cu un par • musafirul l-a dezarmat si l-a tocat în bãtaie • o crimã asemãnãtoare avusese loc cu o zi înainte •

Un nou eveniment de violentã extremã a avut loc în Neamt si s-a soldat cu moartea unei persoane, miza fiind un banal telefon mobil. S-a întîmplat în a doua zi de Crãciun, pe 26 decembrie, în Bicaz, unde un bãrbat în vîrstã de 48 de ani l-a ucis în bãtaie pe cel care-l gãzduise si cu care bãuse ceva, un localnic de 58 de ani. La locuinta victimei a fost invitat la un pahar de vin Vasile Alexandru. Cei doi au chefuit, iar la un moment dat s-a alãturat un alt amic. Primul care a plecat cãtre casã a fost Alexandru. Cînd a ajuns si-a dat seama cã nu mai are telefonul mobil si s-a gîndit cã l-a uitat la cel cu care bãuse. S-a întors la locul cu pricina, gazda fiind încã în compania celuilalt petrecãret, iar viitorul ucigas a cerut restituirea telefonului. Gazda i-a dat asigurãri cã aparatul nu este acolo si cã dacã l-ar fi vãzut i l-ar fi dat. Cu toate argumentele lui Alexandru cã nu avea unde sã-si uite în altã parte bunul, gazda a negat. Cînd a vãzut cã nu o scoate la capãt, Alexandru a pãrãsit casa victimei. A asteptat pînã cînd musafirul a plecat din locuintã si s-a întors la victimã pentru a o forta sã-i dea telefonul. Acesta a spus cã nu ar fi în posesia bunului, iar la un moment dat a luat un par si l-a lovit pe Alexandru peste picioare cu intentia de a-l alunga din casã. Acest gest i-a fost fatal, deoarece inculpatul l-a deposedat de „armã“ si i-a aplicat multiple lovituri pe tot corpul. Cînd a obosit a plecat, abandonînd victima. Abia a doua zi cadavrul a fost descoperit de un amic care a trecut pe la bãrbatul de 58 de ani. La fata locului au fost chemati anchetatorii, prin apel la numãrul unic de urgentã 112. Politistii si un procuror criminalist au refãcut ultima zi de viatã a victimei, compania pe care a avut-o si nu a durat mult pînã au dat de urma criminalului. Acesta a fost prezentat magistratilor de la Tribunalul Neamt, care au dispus arestarea. „Admite propunerea de arestare preventivã formulatã de Parchetul de pe lîngã Tribunalul Neamt si în consecintã: În temeiul art. 226 raportat la art. 223 alin. 2 Cod procedura penalã, dispune arestarea preventivã a inculpatului Alexandru Vasile, cercetat pentru sãvîrsirea infractiunii de omor, prevãzutã de art. 188 Cod penal, pentru o perioadã de 30 zile, începînd cu 28.12.2017 si pînã la 26.01.2018, inclusiv“, conform instantei. Un eveniment similar a avut loc în prima zi de Crãciun, pe 25 decembrie 2017, la Ion Creangã, unde un bãrbat în vîrstã de 41 de ani a fost înjunghiat mortal de fratele concubinei, un tînãr de 30 de ani din aceeasi localitate, miza fiind tot un telefon mobil despre care agresorul a crezut cã ar fi fost sustras de victimã. Filmul crimei este identic ca cel al evenimentului de la Bicaz. Romicã Enea a venit în vizitã la sora sa, iar la un moment a constatat cã nu-si gãseste mobilul. L-a cãutat, apoi a presupus cã l-ar fi luat gazda. Aceasta din urmã a negat, dar nu a fost crezut, asa cã la un moment dat Enea l-a înjunghiat de mai multe ori. Si în acest caz agresorul a fost arestat preventiv.

Citește știrea

Trending