Contactează-ne

Actualitate

Perfecţiunea la români

Știre publicată în urmă cu

în data de

Mărturisesc că la sfârşitul anului trecut, mai precis marţi, 10 decembrie 2019 (lucrurile pot fi verificate), citeam pe HotNews.ro o titrare: „De ce un curier din Germania poate livra de trei ori mai multe pachete pe zi decât unul din România?… În Germania poţi lăsa pachetul în faţa uşii, la noi s-au furat colete şi din maşina de curierat“.

Am socotit că era o exagerare, dacă nu cumva era vorba de un cârcotaş, un frustrat din cine ştie ce motive ori de altul care avea de plătit vreo poliţă, aşa că nu m-am mai obosit să citesc conţinutul relatării. Chiar aşa? Sigur că la noi lucrurile nu merg ca în Germania (au mers vreodată?), dar sistemul funcţionează. Este destul de simplu. Cu un singur apel telefonic, îţi asiguri serviciul în condiţiile cel mai bune de comoditate, atât pentru tine, ca expeditor, cât şi pentru destinatar.

Eram, efectiv, beneficiarul serviciilor de curierat pentru cărţile pe care le-am expediat prin ţară şi nu aveam motive de nemulţumire.

Asta până într-o zi, când nevoia de perfecţionare care nu-l părăseşte pe român nici ziua, nici noaptea, a devenit virală (în termeni corecţi, a căpătat proprietăţile unui virus?!?) şi un sistem care mergea bine a eşuat ca o balenă sinucigaşă pe ţărmul oceanului.

Primul telefon de apel şi apoi şi celelalte mi-au adus informaţia că lucrurile nu mai merg cum mergeau, că trebuie să fac comandă, că operatorul nu mai poate veni la domiciliu fără ordin de la centru şi că toate astea au fost adoptate pentru avantajul clientului şi progresului. Nu, nu, nu vă miraţi, repet, perfecţionarea este sloganul numărul unu al regimului. Aşa se petrec lucrurile şi în învăţământ, şi în justiţie, sănătate, parlament, finanţe etc., etc. Toţi proaspeţii numiţi în funcţii purced, înainte de toate la schimbarea stărilor de fapt. Progresul înainte de toate !

Cum tocmai am primit un pachet, l-am rugat pe curier să-mi ia şi pachetul pe care-l aveam de trimis, cum făcea altădată, dar mi-a confirmat că fără prealabilă comandă (online sau telefonic) nu poate să o facă.

Deci, ca să expediezi un pachet prin curier, eşti obligat să ai PC şi Internet şi, mai departe, să fii logat, cu parolă, CNP şi alte amănunte capitale. Zis şi făcut, am intrat pe adresa indicată, am completat datele fireşti (adrese, telefoane, conţinut), dar (perfecţiune, nu?), trebuia să mi se calculeze tariful de expediere, încât am fost invitat să indic greutatea lungimea, lăţimea şi înălţimea coletului. Am aproximat dimensiunile coletului din ochi dar mi-am băgat minţile în cap. Dacă mă prindeau că datele nu erau exacte? Perfecţiune fără date la milimetru nu e posibilă. Aşa că m-am conformat, cu metrul şi cântarul. Cum necum, când am trecut la parole, cod de identificare şi alte asemenea, am eşuat. Nu, nu, nu am dat vine pe sistem, mi-am spus că eu eram dobitocul că nu mi- am însuşit cum trebuie cunoştinţele de operare PC şi am renunţat.

Mi-am zis că am să caut o variantă mai simplă şi conform indicaţiilor găsite pe Internet, am sunat la un număr scurt cu prefix 021 special pentru provincie. O voce dulce mi-a răspuns prompt: „Fancurier. Bună ziua. Pentru îmbunătăţirea serviciilor oferite clienţilor noştri, această convorbire poate fi înregistrată; continuarea convorbirii reprezintă acceptul Dvs.; pentru… apăsaţi tasta 1“.

Altă dandana. Pe fereastra mobilului meu nu apărea şi tabelul cu cifre, aşa că am trecut pe telefonul fix şi am repetat apelul: „Fancurier… pentru… apăsaţi tasta 1; pentru… apăsaţi tasta 2; pentru … 3; … apăsaţi tasta 7“.

Am apăsat tasta 2, fără siguranţa că serviciul cerut se încadra în limitele cerute şi, după 3 sau 4 apeluri scurte, în sfârşit… a venit surpriza: OCUPAT! Am repetat apelul dar, ghinion, lucrurile s-au repetat şi, cinstit vorbind, m-am înfuriat (ca măgarul pe sat) şi iar am renunţat.

Va să zică, pentru a te bucura de perfecţiunea sistemului, trebuie să judeci cu rapiditate în ce variantă te plasezi şi pe care dintre cele 7 taste trebuie să apeşi; altfel ţi se spune că ai greşit şi trebuie să o iei de la capăt.

Am intenţionat să mă întorc la informaţiile din HotNews şi să citesc despre atuurile nemţilor şi neputinţele noastre. Sincer, m-am lehămetit şi am renunţat.

Pachetul meu mai poate aştepta. Nu au intrat zilele în sac. Şi cum perfecţiunea intră în meniul fiecărei zile a românului, cine ştie ce ne va aduce ziua de mâine.

Actualitate

Autoturism în şanţ, pasager la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Un tânăr în vârstă de 19 ani a ajuns la spital, vineri seara, 22 ianuarie, după ce a fost victima unui accident rutier produs în comuna Gârcina.

“În jurul orei 22:29, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Gârcina. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD.

În urma accidentului rutier produs, în care un autoturism a părăsit partea carosabilă și a intrat într-un șanț, a rezultat o victimă.

Până la sosirea forțelor de intervenție, cei doi ocupanți ai autoturismului erau ieșiți din autoturism. Pasagerul, un tânăr de 19 ani, a fost preluat de echipajul SMURD și transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor autoturismului”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Vreme bună pînă la final de lună

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice pozitive pînă la început de februarie ■ arareori minimele vor fi negative ■ precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate cantitativ ■

După ce cîteva zile de ger, vremea s-a încălzit spectaculos, iar din prognoză rezultă că aşa vor fi condiţiile meteo pînă la începutul lunii viitoare. Meteorologii anunţă zile senine, cu valori termice diurne ce se vor încadra între 3 şi cel mult 8 grade Celsius, nefireşti de mari pentru acest moment al anului.

Şi minimele nocturne vor fi preponderent pozitive şi rare vor fi intervalele cînd mercurul din termometre scade sub pragul îngheţului. Precipitaţiile vor fi rare şi nensemnate din punct de vedere cantitativ. Pînă atunci trebuie spus că chiar de ieri, 21 ianuarie, vremea s-a mai îmbunat şi la ora 10:00 termometrele indicau -3 grade la Roman, 1 grad cu plus era la Piatra Neamţ, 2 grade erau la Roman, iar la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca termometrele indicau, la acelaşi moment, -5 grade.

Din cauza vîntului, pe munte indicele de răcire era de -18 grade. Mai este şi ceva zăpadă, în strat de 3 – 5 centimetri în teritoriu şi 37 de centimetri pe munte. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că şi azi, 22 ianuarie, va fi soare şi timp bun, iar la amiază maxima saltă la valoarea de 6 grade. Noaptea aduce valori termice negative, de -1 grad. Cel mai cald va fi în week-end. Sîmbătă şi duminică, în perioada 23 – 24 ianuarie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă meteorologii nu dau greş, în zona noastră se va înregistra o maximă spectaculoasă pentru momentul din an în care ne aflăm, de 8 grade.

Din acest motiv şi peste noapte va fi mai cald şi trecem la minime nocturne pozitive, de 1, respectiv 2 grade. Singura zi în care aşteptăm ceva precipitaţii va fi cea de luni, 25 ianuarie 2021. Cerul va fi acoperit şi va ploua slab la o maximă diurnă în scădere pînă la 5 grade. Cu toate acestea noaptea va fi blîndă cu o minimă de 1 grad. De marţi, 26 ianuarie, revedem soarele, dar nu prea mai are vlagă, astfel încît la amiază se vor atinge cu greu 3 grade, astfel că rămînem totuşi cu valori termice pozitive. Noaptea nu aduce schimbări de nici un fel şi minima rămîne cantonată la 1 grad.

La fel va fi vremea şi miercuri, 27 ianuarie, cînd va fi cer variabil cu soare, 3 grade ziua. Noaptea va fi mai rece şi minima va fi negativă, de -2 grade. Joi, 28 ianuarie, se readună norii, dar nu vor mai fi precipitaţii. Rămînem cu maxima diurnă de 3 grade şi o minimă nocturnă de -1 grad. Vineri, 29 ianuarie, nu este nici un fel de schimbare în registrul meteo. Ceva mai bine va fi week-end-ul viitor.

Pe final de lună, sîmbătă, 30 ianuarie, va fi cer acoperit, dar nu vor fi precipitaţii. Maxima diurnă va fi în creştere, pînă la 4 grade, iar peste noapte va fi 1 grad. În ultima zi a lui ianuarie revedem soarele ce aduce o maximă de 5 grade.

Citește știrea

Actualitate

Coliziune între două autoturisme, două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier produs joi seara, 21 ianuarie, la Roznov, s-a soldat cu două victime. În accident au fost implicate două autoturisme, unul dintre şoferi fiind scos dintre fiarele contorsionate de pompieri şi transportat la spital. O altă persoană, pasager, a fost de asemenea transportată la unitatea medicală.

“Prin apel la 112, în jurul orei 20:48, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe DJ 156 A în orașul Roznov. În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat două victime,  din care una încarcerată.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD,  pompierii voluntari din cadrul SVSU Roznov cu autospeciala din dotare și două echipaje cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au descarcerat victima, conducătorul unuia dintre autoturisme, în stare critică. Acesta a fost preluat de echipajul de la SAJ.

Cea de-a doua victimă, pasager din celălalt autoturism, a fost găsit de către forțele de intervenție pe partea carosabilă. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD care i-a acordat primul ajutor calificat după care a fost transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor de la cele două autoturisme și vor curăța/degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier produs și lichidele combustibile”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending