Contactează-ne

Actualitate

Perfecţiunea la români

Știre publicată în urmă cu

în data de

Mărturisesc că la sfârşitul anului trecut, mai precis marţi, 10 decembrie 2019 (lucrurile pot fi verificate), citeam pe HotNews.ro o titrare: „De ce un curier din Germania poate livra de trei ori mai multe pachete pe zi decât unul din România?… În Germania poţi lăsa pachetul în faţa uşii, la noi s-au furat colete şi din maşina de curierat“.

Am socotit că era o exagerare, dacă nu cumva era vorba de un cârcotaş, un frustrat din cine ştie ce motive ori de altul care avea de plătit vreo poliţă, aşa că nu m-am mai obosit să citesc conţinutul relatării. Chiar aşa? Sigur că la noi lucrurile nu merg ca în Germania (au mers vreodată?), dar sistemul funcţionează. Este destul de simplu. Cu un singur apel telefonic, îţi asiguri serviciul în condiţiile cel mai bune de comoditate, atât pentru tine, ca expeditor, cât şi pentru destinatar.

Eram, efectiv, beneficiarul serviciilor de curierat pentru cărţile pe care le-am expediat prin ţară şi nu aveam motive de nemulţumire.

Asta până într-o zi, când nevoia de perfecţionare care nu-l părăseşte pe român nici ziua, nici noaptea, a devenit virală (în termeni corecţi, a căpătat proprietăţile unui virus?!?) şi un sistem care mergea bine a eşuat ca o balenă sinucigaşă pe ţărmul oceanului.

Primul telefon de apel şi apoi şi celelalte mi-au adus informaţia că lucrurile nu mai merg cum mergeau, că trebuie să fac comandă, că operatorul nu mai poate veni la domiciliu fără ordin de la centru şi că toate astea au fost adoptate pentru avantajul clientului şi progresului. Nu, nu, nu vă miraţi, repet, perfecţionarea este sloganul numărul unu al regimului. Aşa se petrec lucrurile şi în învăţământ, şi în justiţie, sănătate, parlament, finanţe etc., etc. Toţi proaspeţii numiţi în funcţii purced, înainte de toate la schimbarea stărilor de fapt. Progresul înainte de toate !

Cum tocmai am primit un pachet, l-am rugat pe curier să-mi ia şi pachetul pe care-l aveam de trimis, cum făcea altădată, dar mi-a confirmat că fără prealabilă comandă (online sau telefonic) nu poate să o facă.

Deci, ca să expediezi un pachet prin curier, eşti obligat să ai PC şi Internet şi, mai departe, să fii logat, cu parolă, CNP şi alte amănunte capitale. Zis şi făcut, am intrat pe adresa indicată, am completat datele fireşti (adrese, telefoane, conţinut), dar (perfecţiune, nu?), trebuia să mi se calculeze tariful de expediere, încât am fost invitat să indic greutatea lungimea, lăţimea şi înălţimea coletului. Am aproximat dimensiunile coletului din ochi dar mi-am băgat minţile în cap. Dacă mă prindeau că datele nu erau exacte? Perfecţiune fără date la milimetru nu e posibilă. Aşa că m-am conformat, cu metrul şi cântarul. Cum necum, când am trecut la parole, cod de identificare şi alte asemenea, am eşuat. Nu, nu, nu am dat vine pe sistem, mi-am spus că eu eram dobitocul că nu mi- am însuşit cum trebuie cunoştinţele de operare PC şi am renunţat.

Mi-am zis că am să caut o variantă mai simplă şi conform indicaţiilor găsite pe Internet, am sunat la un număr scurt cu prefix 021 special pentru provincie. O voce dulce mi-a răspuns prompt: „Fancurier. Bună ziua. Pentru îmbunătăţirea serviciilor oferite clienţilor noştri, această convorbire poate fi înregistrată; continuarea convorbirii reprezintă acceptul Dvs.; pentru… apăsaţi tasta 1“.

Altă dandana. Pe fereastra mobilului meu nu apărea şi tabelul cu cifre, aşa că am trecut pe telefonul fix şi am repetat apelul: „Fancurier… pentru… apăsaţi tasta 1; pentru… apăsaţi tasta 2; pentru … 3; … apăsaţi tasta 7“.

Am apăsat tasta 2, fără siguranţa că serviciul cerut se încadra în limitele cerute şi, după 3 sau 4 apeluri scurte, în sfârşit… a venit surpriza: OCUPAT! Am repetat apelul dar, ghinion, lucrurile s-au repetat şi, cinstit vorbind, m-am înfuriat (ca măgarul pe sat) şi iar am renunţat.

Va să zică, pentru a te bucura de perfecţiunea sistemului, trebuie să judeci cu rapiditate în ce variantă te plasezi şi pe care dintre cele 7 taste trebuie să apeşi; altfel ţi se spune că ai greşit şi trebuie să o iei de la capăt.

Am intenţionat să mă întorc la informaţiile din HotNews şi să citesc despre atuurile nemţilor şi neputinţele noastre. Sincer, m-am lehămetit şi am renunţat.

Pachetul meu mai poate aştepta. Nu au intrat zilele în sac. Şi cum perfecţiunea intră în meniul fiecărei zile a românului, cine ştie ce ne va aduce ziua de mâine.

Actualitate

Frig şi precipitaţii, cică revine iarna

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ de astăzi temperaturile scad ■ ziua vor fi circa 3 grade, iar noaptea cam tot atîtea, dar cu minus ■ se anunţă şi precipitaţii, întîi sub formă de ploaie, apoi ar putea ninge ■ abia în week-end se mai îmbunează condiţiile meteo ■

Primăvara este capricioasă şi după cîteva zile mai calde s-a răcorit bine, apoi s-a încălzit din nou, iar acum meteorologii anunţă că e foarte probabil să se întoarcă iarna. Chiar de astăzi, 9 martie, temperaturile intră la apă şi se anunţă doar cîteva grade peste 0. După lăsarea întunericului trebuie să ne aşteptăm la valori termice negative.

Sînt anunţate şi precipitaţii, întîi sub formă de ploaie, apoi se transformă în ninsoare. Abia în week-end-ul viitor ar putea fi ceva mai cald, iar în zona noastră ne-am putea bucura de temperaturi de pînă la 12 grade Celsius. Pînă atunci, putem spune că ziua de ieri a adus mai mult soare decît căldură, iar la ora 11.00 termometrele indicau 4 grade la Roman, 5 grade erau la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ în timp ce pe munte, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca erau -8 grade.

Tot pe munte este şi singurul loc din judeţ unde mai este zăpadă, un strat consistent de 60 de centimetri. Începînd de azi, vremea schimbă foaia, va fi frig, sub media perioadei şi nu mai vedem soarele. Pe 9 martie în zona noastră va fi cer acoperit, iar în cel mai cald moment al zilei nu vor fi mai mult de 3 grade Celsius. Se păstrează minimele negative şi vor fi -3 grade.

Cam la fel vor fi condiţile meteo şi pe parcursul zilei de miercuri, 10 martie, în sensul în care se menţine cerul acoperit şi maxima de 3 grade. Ce face diferenţa faţă de ziua precedentă, este faptul că miercuri sînt anunţate precipitaţii sub formă de ploaie. Noaptea va fi la fel de rece şi din nou se vor înregistra -3 grade. Joi, 11 martie, temperaturile diurne cresc anemic, pînă la 4 grade, însă nu este nici un folos, pentru că precpitaţiile sub formă de ploaie se transformă în zăpadă.

Noaptea nu aduce nici un fel de schimbare, iar minima rămîne cantonată la -3 grade. Vineri, 12 martie, am putea vedea soarele în răstimpuri, se mai încălzeşte, iar maxima se dublează şi ajunge la 8 grade. Acest lucru va avea efect şi după lăsarea întunericului, iar temperaturile nocturne saltă pînă la pragul îngheţului, iar minima se opreşte la 0 grade. Şi mai bune vor fi condiţiile meteo în week-end.

Astfel, sîmbătă, 13 martie, se anunţă cer variabil cu soare, iar în cel mai cald moment al zilei ne vom bucura de o maximă de zile mari, iar termometrele vor indica 11 grade. Noaptea trecem la o minimă nocturnă pozitivă, de 2 grade. Duminică, 14 martie, cerul va fi degajat, vedem soarele şi va fi cea mai caldă zi din întreg intervalul de prognoză, iar meteorologii promit o maximă de 12 grade. Şi noaptea va fi sensibil mai blîndă, cu 3 grade.

Citește știrea

Actualitate

Acuzat că a violat o bătrînă paralizată

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un individ de 45 de ani, din Zăneşti, a intrat peste o septuagenară imobilizată la pat ■ i-a cerut 7 lei, iar la plecare abuzat-o sexual ■ cînd oamenii legii au dat de el, a încercat să se scape cu fuga ■

Un bărbat în vîrstă de 45 de ani, din localitatea Zăneşti, a fost reţinut 24 de ore şi ar putea fi arestat preventiv după ce a tîlhărit şi siluit o consăteancă septuagenară. Faptele lui sînt cu atît mai condamnabile cu cît victima agresiunii nu s-a putut apăra în nici un fel, fiind imobilizată la pat, iar miza infracţiunii de tîlhărie a fost modică, 7 lei.

Oamenii legii au aflat de infracţiuni pe 7 martie 2021, când anchetatorilor din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Săvineşti li s-a adus lacunoştinţă că în locuinţa unei femei din Zăneşti au pătruns persoane necunoscute, care au agresat-o şi i-au sustras o sumă de bani.

În urma sesizării primite, s-a format un grup de lucru la nivelul Secţiei de Poliţie Rurală Săvineşti format din poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale şi cei ai Poliţiei municipiului Piatra Neamţ, fiind demarate de îndata cercetări. În baza activităţilor investigative desfăşurate în cauză, s-a reuşit în scurt timp identificarea şi depistarea persoanei bănuite de comiterea faptei.

Din cercetările efectuate a reieşit că, în noaptea de 6 spre 7 martie 2021, un bărbat de 45 de ani, ar fi pătruns în locuinţa unei femei 75 de ani, din Zăneşti, imobilizată la pat, pe care a constrîns-o să-i înmîneze 7 lei. „În baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, profitînd de imposibilitatea femeii de a se apăra şi prin constrîngere, ar fi dezbrăcat-o şi ar fi întreţinut, împotriva voinţei sale, un raport sexual cu aceasta, după care a părăsit incinta imobilului“, se arată într-un comunicat al poliţiei Neamţ.

Pe numele persoanei bănuite de comiterea faptei a fost emis un mandat de aducere, bărbatul fiind depistat pe un teren agricol din localitatea Zăneşti. Cînd i-a văzut pe anchetatori, iar aceştia l-au somat verbal să se oprească, individul a luat-o la goană. Nu i-a fost de nici un folos deoarece a fost prins în scurt timp, imobilizat şi dus la sediul poliţiei pentru audieri.

În baza probatoriului administrat, bărbatul în cauză a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracţiunilor de tîlhărie calificată şi viol. Acesta urmează a fi prezentat în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ, cu propunere de luare a unei măsuri preventive. De menţionat este faptul că în activităţi au fost angrenaţi criminalişti şi luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Achitare într-un caz cu acuze de fraudă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ patru persoane fizice şi o firmă au fost acuzate de procurorii DNA de nereguli cu fonduri europene ■ paguba a fost estimată la 1,1 milioane de lei ■ judecătorii nemţeni au decis că fapta nu există ■

Magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ s-au pronunţat pe 8 martie într-un proces în care patru persoane fizice şi o persoană juridică fuseseră acuzate de nereguli cu fonduri europene. După deliberări, magistraţii au dispus achitarea inculpaţilor şi exonerarea de răspunedere penală deoarece fapta nu există.

Au scăpat de necazuri penale Irimia Patrolea, Gheorghe Patrolea, Mihaela Bîzu, Ilie Bîzu şi societatea Carpentry Patrol SRL. Decizia instanţei de fond nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. Conform procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Bacău, Irimia Patrolea, la data faptei administrator al SC Carpentry Patrol, a fost inculpat pentru săvîrşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Firma lui, Carpentry Patrol, a fost acuzată de săvîrşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. În acelaşi dosar, Mihaela Bîzu, la data faptei administrator al unei societăţi, a fost inculpată pentru săvîrşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, iar Ilie Bîzu ar fi săvîrşit două infracţiuni de complicitate la de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În final, Gheorghe Patrolea a fost acuzat de săvîrşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

„În cursul anului 2011, în contextul derulării unor proiecte finanţate din fonduri nerambursabile (privind Achiziţii de maşini şi echipamente pentru atelier tîmplărie, mobilă şi activităţi meşteşugăreşti), inculpaţii Patrolea Irimia şi Bîzu Mihaela au depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) mai multe înscrisuri cu un conţinut nereal (facturi fiscale, ordine de plată şi extrase de cont, etc.) prin care s-a urmărit crearea unei aparenţe de legalitate a acelor documente folosite în vederea obţinerii de fonduri din bugetul Uniunii Europene“, conform unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Anchetatorii au mai arătat că o parte din aceste înscrisuri au fost puse la dispoziţia celor doi de către inculpaţii Bîzu Ilie şi Patrolea Gheorghe. „Aceste demersuri au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene în cuantum de 1.107.325 lei, suma cu care Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) s-a constituit parte civilă în cauză“, se mai arăta în comunicat. Probabil că atît procurorii DNA cît şi AFIR vor contesta decizia instanţei de fond.

Citește știrea

Trending