Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

PERCHEZIÞII SIMULTANE

Știre publicată în urmă cu

în data de

• joi dimineatã, la ora 7, peste 50 de politisti, jandarmi si mascati au dat iama la locuintele consilierului judetean Bradu Copot si ale unor rude • oamenii legii a fãcut perchezitii simultane cãutîndu-se documente compromitãtoare • Bradu Copot si sotia acestuia, împreunã cu alte rude, sînt cercetate pentru înselãciune si bancrutã frauduloasã • se vehiculeazã un prejudiciu de 10 miliarde de lei •

Consilierul judetean independent Bradu Copot (foto), în vîrstã de 40 de ani, din Piatra Neamt, a fost tinta unor descinderi fãrã precedent în judet, la care au participat peste 50 de politisti. Desantul trupelor a avut loc joi dimineatã, la ora 7, cînd cei 44 de politisti însotiti de un echipaj de jandarmi si de luptãtori ai Departamentului Politiei de Interventie Rapidã au dat buzna simultan în mai multe locuinte ce apartineau lui Bradu Copot, sotiei sale Fraga, lui Dumitru Copot, Alexandru Rotaru, Mihai S. Gabriel Claudiu S., Valentin S., si Cãtãlin H., etc. Oamenii legii au solicitat Parchetului emitere de mandate de perchezitie pentru toate aceste locuinte, iar o instantã de judecatã a Tribunalului Neamt a emis autorizatii în acest sens. Politistii au intrat în casele învinuitilor care adãpostesc în multe cazuri si sediile unor firme administrate de acestia în încercarea de a descoperi documente contabile, precum si evidentele unor societãti comerciale care sã confirme sau sã infirme suspiciunile oamenilor legii. Membrii celor douã familii au fost acuzati de politisti cã, în perioada 1997-2004, au detinut succesiv calitatea de actionari, asociati sau administratori în cadrul mai multor firme prin intermediul cãrora au efectuat operatiuni comerciale cu încalcarea normelor legale. Dupã ce firmele acumulau datorii însemnate la bugetul de stat erau cesionate unui grup de persoane din cercul de cunostinte al învinuitilor care nu aveau posibilitãti financiare sau cunostinte în domeniul economic. Prin aceste operatiuni, bugetul de stat a fost prejudiciat cu aproape 10 miliarde lei, fiind efectuate cercetãri sub aspectul sãvîrsirii infractiunilor de înselãciune si bancrutã frauduloasã, infractiuni ce sînt pedepsite cu închisoare pînã la 20 de ani. Bradu Copot era în atentia politistilor încã de acum un an cînd, pe 5 ianuarie 2005, lucrãtorii de la Serviciul de Investigare Fraude au demarat o anchetã la sesizarea Directiei Generale a Finantelor Publice. Copot, alãturi de alte 16 persoane, era acuzat de comiterea infractiunilor de evaziune fiscalã, abuz în serviciu, fals privind Legea Contabilitãtii, înselãciune, fals în înscrisuri si uz de fals. Politistii nemteni au finalizat cercetãrile si si-au declinat competenta în favoarea Directiei de Combatere a Crimei Organizate si Terorism Bacãu pentru continuarea anchetei si stabilirea vinovatilor, dar, de curînd, dosarul a fost retrimis la Politia Neamt pentru continuarea cercetãrilor.

Vînzãri cu repetitie si rambursãri cu toptanul Sirul posibilelor ilegalitãtilor a fost descoperit dupã ce finantistii au fãcut o verificare de rutinã la societatea Niko Market SRL la care actionarul principal era Alexandru Rotaru din Tîrgu Neamt. Concret, aceastã firmã, care, de la înfiintare, în 2003, nu a avut nici un fel de activitate, a achizitionat în luna septembrie 2004 de la societatea Metric SRL din Piatra Neamt, la care actionarul principal era Gheorghe Copot, un spatiu comercial de 110 mp situat la adresa sediului cumpãrãtorului (piata Stefan cel Mare) la pretul de 9,78 miliarde de lei din care suma de 1,56 miliarde de lei reprezenta TVA. Contravaloarea imobilului a fost achitatã de Niko Market în numerar contrar prevederilor legale care interzic plãtile cu numerar mai mari de 50 milioane de lei si impun plãtile prin bãnci tocmai pentru urmãrirea corectitudinii tranzactiei. Pînã aici nimic neobisnuit, se poate spune cã nu s-a stiut procedura legalã. La putin timp dupã efectuarea vînzãrii s-a solicitat rambursarea de TVA, dar aceastã cerere nu a fost fãcutã de cumpãrãtor, asa cum era normal, ci de cãtre societatea Centrul de Afaceri Bradoco SRL, la care principalul actionar este consilierul judetean Bradu Copot. Aceastã firmã a cerut Fiscului rambursarea sumei de 1,56 miliarde de lei, dar nu în numerar ci a dorit ca suma de 1,061 miliarde de lei sã reprezinte compensãri cu obligatiile fiscale ale societãtii Metric SRL, iar diferenta de peste 400 milioane de lei sã îi fie returnatã cash. În ciuda faptului cã existau destule suspiciuni (rambursare solicitatã de altã firmã decît cea care cumpãrase imobilul, plata fãcutã în numerar, lipsa totalã de activitate a firmei vînzãtoare precum si faptul cã vînzãtorul si cumpãrãtorul erau frati si aveau acelasi sediu social al firmei) finantistii au aprobat cererile de rambursare si de compensare a taxei pe valoare adãugatã motivînd cã deciziile au fost luate în conformitate cu prevederile legale, precum si pe baza faptului cã documentatia era foarte corect întocmitã, aproape fãrã nici un cusur.

Urmãrirea plimbãrii spatiului prin mai multe firme – cosmarul politistilor În ciuda faptului cã rambursarea avusese deja loc, Fiscul a declansat o verificare si astfel stabilit cã spatiul cu pricina, aflat vizavi de Unic, la parterul unei societãti de asigurare a fost cumpãrat în 2001 de Copot Gheorghe, fratele lui Bradu, cu 1 miliard de lei. Nu s-a putut stabili cum de acest imobil a devenit proprietatea firmei Metric SRL înfiintatã în 2003 dar fãrã nici un fel de activitate la care actionarul principal era Gheorghe Copot dar, pentru scurt timp, si Bradu Copot. În iunie 2004, Gheorghe Copot a cerut unui evaluator sã calculeze valoarea de piatã a imobilului respectiv iar acesta a decis cã valoarea de schimb este de 8,25 de miliarde de lei. În septembrie 2004 Metric vinde spatiul cu aproape 10 miliarde de lei firmei Niko Market al cãrei unic asociat era Alexandru Rotaru din Tîrgu Neamt. La mai putin de o lunã de la vînzarea spatiului cu pricina, tîrgnemteanul cedeazã 85% din pãrtile sociale ale firmei în favoarea lui Bradu Copot care a devenit astfel si administratorul ei. Acesta se retrage însã si din acestã firmã nu înainte însã de a solicita rambursarea de TVA de 1,5 miliarde de lei dar în numele societãtii Centrul de Afaceri Bradoco SRL, bani pe care îi si obtine. Controlul fiscal fãcut de finantisti în noiembrie 2004 a scos la ivealã toate aceste aspecte motiv pentru care în ianuarie 2005 este înaintatã o adresã politistilor prin care li se cere continuarea cercetãrilor. „Finantele nu au putut stabili cu certitudine realitatea operatiunii comerciale între cei doi agenti economici (n.r.-Metric si Niko Market) tinînd seama de nivelul la care s-a fãcut reevaluarea imobilului, lipsa de transparentã a plãtii, cesiunea de pãrti sociale cãtre Bradu Copot, introducerea imediatã a cererii de restituirea de TVA si întrucît credem cã prin mijloace frauduloase statul a fost înselat cu 1,56 de miliarde de lei, solicitãm sprijinul dvs.“ se arãta în adresa remisã politiei la începutul anului trecut. Dosarul ce a ajuns pe mîinile investigatorilor continea peste 60 de file, iar descîlcirea acestor afaceri a fost extrem de complicatã. O altã tranzactie ce pãrea suspectã oamenilor legii era vînzarea unui spatiu situat tot în Piata Stefan cel Mare la valoarea de 7,2 miliarde de lei cãtre reprezentantul din Bacãu al unui dealer de autoturisme. S-ar pãrea cã si imobilul cu pricina a fost plimbat pe la mai multe societãti bineînteles dupã ce a suferit numeroase reevaluãri ca si alte spatii comerciale ce apartineau tot familiei Copot. În urma cercetãrilor efectuate de politistii de la Economic s-a stabilit cã aspectele sesizate de Fisc se confirmau si fuseserã descoperite si altele noi iar dosarul a fost declinat la DICOT Bacãu. Toate aceste tranzactii reprezintã doar o micã parte din sirul neregulilor cercetate de politisti, întrucît seria vînzãrilor cu repetitie a fost extrem de stufoasã.

Bradu Copot sustine cã-i nevinovat Încercãrile redactorilor Monitorului de Neamt de a afla si punctul de vedere al consilierului judetean Bradu Copot nu au avut succes întrucît ieri acesta avea telefonul mobil închis. În schimb, anul trecut, imediat dupã declansarea cercetãrilor în acest dosar, acesta declara cã este nevinovat. „Nu este nimic adevãrat în toate aceste acuzatii. În anul 2000 eu am cumpãrat acel spatiu si l-am introdus pe capitalul social al firmei. În 2004 eu am iesit din firma Metric si am intrat la Niko Market si atunci am cumpãrat spatiul respectiv pentru a-l introduce la capitalul social în vederea obtinerii unui credit bancar. Pînã la urmã nu am mai luat creditul dar am cerut rambursarea TVA-ului pentru cã asa era legal. Am fost verificat de Finante, de Garda Financiarã si de Politie si n-au gãsit nimic în neregulã. Cred cã se încearcã plãtirea unor polite pe criterii politice. De ce nu s-a început cercetarea în acest dosar anul trecut si abia acum? În plus politistii au fãcut numai abuzuri în cercetarea pe care au fãcut-o împotriva mea. Tot acest dosar a fost fabricat de directorul Finantelor de atunci si de seful politiei economice care încearcã sã-mi strice imaginea“, a precizat Bradu Copot.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Arhivă 2005-2017

Proces şi la Curte în cazul fraudelor de la postliceală

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii au atacat sentinţa prin care s-au aplicat pedepse cu suspendare şi achitări ■ 19 din cei 96 de inculpaţi au uzat de calea de atac ■ 26 de lucrări au fost anulate de instanţa de fond ■ unii elevi nici nu treceau pe la şcoală, fiind plecaţi în străinătate ■ erau promovaţi contra unor sume de 1.000 de lei ■ unii profesorii-medici pătaţi completau în locul candidaţilor testele tip grilă ■

Procesul fraudelor de la postliceala sanitară continuă la Curtea de Apel Bacău după ce sentinţa instanţei de fond a fost atacată. Au declarat apel atît procurorii cît şi parte din inculpaţi, 19 din totalul din 96, profesori care şi-au pătat onoarea la corectarea tezelor, dar şi elevi care au cotizat pentru a deveni asistenţi medicali. Reamintim că Tribunalul Neamţ a aplicat pedepse cu suspendare, iar parte dintre cei deferiţi justiţiei au fost exoneraţi de răspundere penală, fiind achitaţi. 26 de lucrări ale elevilor „cotizanţi“ au fost anulate de instanţă, titularii rămînînd fără diploma care le atesta studiile. Acuzele de dare şi luare de mită nu au putut fi dovedite nici din probatoriu, nici din interceptări şi confruntări, astfel încît profesorii şi cei din comisia de examinare au fost inculpaţi numai pentru abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale. În ceea ce priveşte alţi acuzaţi, ei au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, iar cursanţii şcolii postliceale fiind inculpaţi pentru cumpărare de influenţă. Cele două părţi vătămate din dosar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi Şcoala Posliceală Sanitară Piatra Neamţ, nu s-au constituit părţi civile în procesul penal. Curtea de Apel Bacău va da în cauză o sentinţă definitivă. Conform actelor de urmărire penală, lanţul neregulilor pleca încă de intrarea în şcoală şi se termina la finele studiilor, cu examenul de certificare, unul care era de cele mai multe ori măsluit grosolan. Oamenii legii s-au sesizat despre nereguli în 2013, iar cercetările au durat aproape doi ani. Au ajuns în faţa judecătorilor membrii comisiilor de certificare a studiilor, diriginţii celor trei clase din Piatra Neamţ care au absolvit în 2013, secretarul unei postliceale din Roman, care în anul 2013 a scos ultima promoţie, apoi şi-a închis porţile, precum şi de mulţi din cei care au cumpărat bunăvoinţa profesorilor şi a medicilor şi au cumpărat o diplomă de asistent medical, deşi în unele cazuri chiar cei din comisia de examinare se minunau cît de neinstruiţi erau candidaţii. Acheta a relevat faptul că la postliceala din Roman succesul examenului era asigurat contra sumei de 1.000 de lei de persoană. În mod normal, taxa legal instituită era de 170 de lei, iar diferenţa pînă la 1.000 de lei însemna cumpărarea indulgenţei profesorilor examinatori. De toate demersurile s-a ocupat secretara unităţii, cea care strîngea banii de la cotizanţi, le spunea că această practică este valabilă de ani de zile şi că pentru cei care dau bani, poate rezolva problema examenului la Piatra Neamţ. Tot ea făcea drumurile la „judeţ“, unde era centru de examinare şi rezolva problema. Femeia le-a spus oamenilor legii că această taxă ilegală era de cînd lumea, că iniţial a fost mai modestă, dar că din 2009 rămăsese la pragul de 1.000 de lei. Din cei 34 de elevi înscrişi în promoţia 2010 – 2013, au venit la examenul de certificare numai 24, dar instanţa le-a anulat lucrările. Pentru unii, cursurile din cei trei ani au fost opţionale, nici măcar nu au trecut pe la şcoală fiind plecaţi la muncă în străinătate. Pentru majoritatea candidaţilor secretara le-a făcut rost şi de proiecte pe care le avea de la promoţiile anterioare. La Piatra Neamţ examenul de final costa mai puţin, cam 500 de lei. Ca orice examen şi cel de la postliceala sanitară era monitorizat audio şi video, aşa că anchetatorilor nu le-a trebuit decît niţică răbdare pentru a studia înregistrările. Aşa a ieşit la iveală că acolo unde toată comisia era „cumpărată“, medicii au muncit pe brînci, şi- au scos din poşete mai multe pixuri, au stabilit care este mai aproape de culoarea cu care s-a scris teza şi au trecut la treabă. La testele tip grilă erau întrebări care aveau unul, două sau chiar trei răspunsuri corecte. Corectorii au completat tot ce trebuia pentru note cît mai mari. Totuşi, mediciii care nu s-au lăsat cumpăraţi au rămas uimiţi de neştiinţa candidaţilor, catalogînd promoţia 2013 ca fiind cea mai slabă din istoria şcolii. La examenul din 2013 au fost un număr total de 212 candidaţi care au avut de susţinut proba scrisă şi proiectul. Dacă la cea de-a doua probă toţi au trecut cu brio, la teza scrisă, şapte candidaţi nu au reuşit să obţină minim nota 5. Din cei care au trecut însă, mulţi s-au bucurat de sprijinul comisiei de corectare, în unele cazuri modificările fiind evidente. În aceste condiţii, a fost dispusă o expertiză grafologică în urma căreia a ieşit la iveală că din totalul de 212 de teze, un număr de 113 prezintă modificări ale substanţei cu care s-a scris, dar nu s-a putut stabili dacă au făcut menţiunile pe foaie una, sau două persoane.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Fratele lui Tîtã e acuzat de santaj

Știre publicată în urmă cu

în data de

• Daniel Lazãr a obtinut mai multi bani de la niste tinere • cauza a trecut de Camera preliminarã si procesul intrã în linie dreaptã •

Magistratii din cadrul Judecãtoriei Piatra Neamt au finalizat procedura de Camerã preliminarã si au dispus începerea procesului în care pietreanul Daniel Lazãr, de 43 de ani, fratele liderului Academiei Infractorilor, Adrian Botez, zis Tîtã, este acuzat de sãvîrsirea infractiunii de santaj, amenintare si fals în înscrisuri sub semnãturã privatã. De acum înainte cauza va fi publicã si continuã cu administrãri de probe si audieri de martori. În prezentul dosar Lazãr a fost cercetat în libertate, asta pînã cînd a furat un seif si a fost încarcerat. Santajul a avut loc în perioada decembrie 2015 – noiembrie 2016, victime fiind douã tinere, care au fost amenintate cu acte de violentã, în vederea obtinerii mai multor bunuri (telefoane, autoturisme, locuinte), paguba cifrîndu-se la vreo 45.000 de euro. Anchetatorii au apreciat ca inculpatul ar fi încercat sã falsifice semnãtura uneia dintre pãrtile vãtãmate pentru vînzarea unei alte masini. Victimele fac parte din anturajul lui Tîtã, cel care a pus bazele Academiei Infractorilor. În acest dosar procurorii au cerut arestarea lui Lazãr pe 8 iunie 2017, dar nu au obtinut decît punerea acestuia sub control judiciar. Doar cã pe 6 septembrie a fost arestat în lipsã, fiind acuzat cã înainte cu douã zile, însotit si de alte persoane, a intrat într-un apartament din Piatra Neamt, situat la etajul II, prin escaladarea unei copertine. A sustras un seif în care se afla suma de 8.000 de lei, 150 de euro, mai multe bijuterii din aur si documente. Hotii au aruncat seiful pe geam si l-au dus într-o locatie din oras. Cel mai probabil nu au putut sã-l deschidã, astfel cã seiful a fost gãsit ulterior, iar prejudiciul a fost recuperat integral. Lazãr a stat ascuns într-un imobil din oras, fiind depistat si încarcerat efectiv pe 30 septembrie. Pentru cã a comis faptele cît era sub control jdiciar, Lazãr a fost arestat si în cauza de santaj. El mai are de rezolvat si alte afaceri judiciare atît în tarã, cît si în strãinãtate. Acesta a contestat la Curtea de Apel Bacãu pedeapsa de 2 ani si 4 luni de închisoare cu executare pentru un scandal la Hotel Central. Cînd toate acestea vor fi terminate, el ar trebui extrãdat în Slovenia, unde autoritãtile au emis pe numele lui un mandat european de arestare. Slovenii îl acuzã cã în perioada 17 – 29 decembrie 2012 ar fi spart fereastra unui apartament de la parterul unei constructii, si ar fi intrat prin efractie în sediul unei firme. Intentia ar fi fost sã ajungã la un apartament aflat la etaj de unde sã sustragã bani si lucruri de valoare.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Un telefon, mobilul unei crime la Bicaz

Știre publicată în urmă cu

în data de

• un localnic si-a ucis prietenul de pahar la care credea cã îsi uitase mobilul • victima nu a recunoscut si l-a lovit cu un par • musafirul l-a dezarmat si l-a tocat în bãtaie • o crimã asemãnãtoare avusese loc cu o zi înainte •

Un nou eveniment de violentã extremã a avut loc în Neamt si s-a soldat cu moartea unei persoane, miza fiind un banal telefon mobil. S-a întîmplat în a doua zi de Crãciun, pe 26 decembrie, în Bicaz, unde un bãrbat în vîrstã de 48 de ani l-a ucis în bãtaie pe cel care-l gãzduise si cu care bãuse ceva, un localnic de 58 de ani. La locuinta victimei a fost invitat la un pahar de vin Vasile Alexandru. Cei doi au chefuit, iar la un moment dat s-a alãturat un alt amic. Primul care a plecat cãtre casã a fost Alexandru. Cînd a ajuns si-a dat seama cã nu mai are telefonul mobil si s-a gîndit cã l-a uitat la cel cu care bãuse. S-a întors la locul cu pricina, gazda fiind încã în compania celuilalt petrecãret, iar viitorul ucigas a cerut restituirea telefonului. Gazda i-a dat asigurãri cã aparatul nu este acolo si cã dacã l-ar fi vãzut i l-ar fi dat. Cu toate argumentele lui Alexandru cã nu avea unde sã-si uite în altã parte bunul, gazda a negat. Cînd a vãzut cã nu o scoate la capãt, Alexandru a pãrãsit casa victimei. A asteptat pînã cînd musafirul a plecat din locuintã si s-a întors la victimã pentru a o forta sã-i dea telefonul. Acesta a spus cã nu ar fi în posesia bunului, iar la un moment dat a luat un par si l-a lovit pe Alexandru peste picioare cu intentia de a-l alunga din casã. Acest gest i-a fost fatal, deoarece inculpatul l-a deposedat de „armã“ si i-a aplicat multiple lovituri pe tot corpul. Cînd a obosit a plecat, abandonînd victima. Abia a doua zi cadavrul a fost descoperit de un amic care a trecut pe la bãrbatul de 58 de ani. La fata locului au fost chemati anchetatorii, prin apel la numãrul unic de urgentã 112. Politistii si un procuror criminalist au refãcut ultima zi de viatã a victimei, compania pe care a avut-o si nu a durat mult pînã au dat de urma criminalului. Acesta a fost prezentat magistratilor de la Tribunalul Neamt, care au dispus arestarea. „Admite propunerea de arestare preventivã formulatã de Parchetul de pe lîngã Tribunalul Neamt si în consecintã: În temeiul art. 226 raportat la art. 223 alin. 2 Cod procedura penalã, dispune arestarea preventivã a inculpatului Alexandru Vasile, cercetat pentru sãvîrsirea infractiunii de omor, prevãzutã de art. 188 Cod penal, pentru o perioadã de 30 zile, începînd cu 28.12.2017 si pînã la 26.01.2018, inclusiv“, conform instantei. Un eveniment similar a avut loc în prima zi de Crãciun, pe 25 decembrie 2017, la Ion Creangã, unde un bãrbat în vîrstã de 41 de ani a fost înjunghiat mortal de fratele concubinei, un tînãr de 30 de ani din aceeasi localitate, miza fiind tot un telefon mobil despre care agresorul a crezut cã ar fi fost sustras de victimã. Filmul crimei este identic ca cel al evenimentului de la Bicaz. Romicã Enea a venit în vizitã la sora sa, iar la un moment a constatat cã nu-si gãseste mobilul. L-a cãutat, apoi a presupus cã l-ar fi luat gazda. Aceasta din urmã a negat, dar nu a fost crezut, asa cã la un moment dat Enea l-a înjunghiat de mai multe ori. Si în acest caz agresorul a fost arestat preventiv.

Citește știrea

Trending