Contactează-ne

Actualitate

“Pensiile speciale trebuie să dispară”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ susţin candidaţii PMP la Parlament

Condidaţii PMP la alegerile parlamentare din 6 decembrie afirmă că vor face tot ceea ce le stă în putinţă pentru a elimina pensiile speciale, excepţie cele ale cadrelor militare, aşa cum îşi doresc cetăţenii simpli. Este unul dintre obiectivele politice principale, alături de Parlamentul unicameral şi doar cu 300 de membri sau alegeri pentru primari şi preşedinţi de CJ din două tururi.

 

“Pensiile speciale, cu excepţia celor acordate cadrelor militare, reprezintă o palmă dată românilor simpli şi trebuie ca această nedreptate, socială şi nu numai, să fie reparată. Este unul dintre obiectivele pe care eu, ca senator, îl voia avea, este unul dintre obiectivele politice ale PMP, formaţiune politică din partea căreia candidez pentru un loc în Parlament la alegerile din 6 decembrie 2020. Iar când spun că voi urmări acest obiectiv, înseamnă că voi întreprinde demersuri clare pentru pensiile speciale să dispară, nu voi mima acest lucru aşa cum au făcut PSD şi PNL. Practic, majoritatea pensiilor speciale, cu o excepţie, au fost eliminate în rumă cu aproximativ 10 ani de Guvernul Boc. Dar după alţi cinci ani au fost reintroduse de PSD. Pentru că a existat, cum este şi normal, un oprobiu public, de atunci încoace mai toate forţele politice au mimat, aşa cum am spus, că vor să taie aceste pensii speciale. La nivel declarativ au suţinut sus şi tare, însă mincinos că vor să le elimine, dar de fapt au formulat legi care aveau scăpări de formă, vicii de formă, din cauza cărora legile respective să fie respinse de Curtea Constituţională, iar pensiile speciale să fie în continuare încasate de privilegiaţi. Sau au venit cu o găselniţă legislativă, supraimpozitarea acestor pensii. Însă întreb: cum să fie o soluţie doar supraimpozitarea unor pensii care nu ar trebui să existe? Singura soluţie corectă, reparatorie din punct de vedere social, este eliminarea lor. Iar acest obiectiv, repet, este unul dintre obiectivele principale ale PMP”, a declarat Dragoş Chitic.

Bogdan Gavrilescu, candidat al PMP Neamţ pentru Camera Deputaţilor, a întărit şi el că eliminarea pensiilor speciale, excepţie făcând cel ale militarilor, reprezintă un obiectiv asumat al partidului din care face parte. “Vom elimina pensiile speciale. Pentru că aşa este corect şi pentru că, pe bună dreptate, asta îşi doresc oamenii simpli. Ce-i face pe unii, hai să-i nominalizăm pe parlamentari, mai speciali decât cei în faţa cărora merg să le ceară votul, simpli cetăţeni? Nimic. Şi atunci de ce primii să beneficieze de pensii speciale? Nu există niciun motiv, moral, etic, social, cum vreţi dumneavoastră. E o nedreptate şi ea trebuie reparată. După cum am mai spus, PMP îşi propune să repare astfel de nedreptăţi, PMP îşi propune să transpună în practică ceea ce oamenii simpli îţi doresc: simpli cetăţeni au spus că vor Parlament unicameral şi cu doar 300 de membri, şi noi asta ne propunem, au spus că vor alegeri pentru primari şi preşedinţi de CJ în două tururi şi noi asta ne propunem, au spus că aceste pensii speciale trebuie să dispară şi noi asta ne propunem. Şi, odată ajunşi în Parlament, asta vom face”.

Citește știrea
4 comentarii

4 Comments

 1. Cristian

  10 noiembrie 2020 at 3:48 PM

  Numai populism si lipsa de competenta! Toate partidele ati „defilat” cu anularea pensiilor speciale si nu s-a intamplat nimic! Nu va mai credem! Cautati sa ne mintiti cu altceva mai credibil…,

 2. FLORIN

  10 noiembrie 2020 at 6:47 PM

  Sa speram ca si PMP-ul va dispare la urmatoarele alegeri bineinteles impreuna cu purtatorii de pensii speciale si de serviciu pentru ca ne-am suparat de hoti si analfabeti.

  Poate ne ajuta si COVID-ul la capitolul asta.

 3. V.Vasile

  10 noiembrie 2020 at 7:18 PM

  Pudra si gogosi, abureala 100% ! Cati dintre voi, ati pus umarul la taieri de salarii si inchiderea a multor spitale ?
  In legatura cu pensiile speciale, raul este facut iar cei ce trebuie sa repare aceasta mare nedreptate, beneficiaza de astfel de ,,speciale,,Toti cei ce trambiteaza ca vor sa anuleze astfel de pomeni , sunt beneficiari asa ca sa renunte ei , altfe ipocrizia este asociata cu nesimtirea….

 4. Mihai

  13 noiembrie 2020 at 8:44 AM

  Ipocrizie, ipocrizie, ipocrizie…

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Informare de vreme rea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ atenţionarea este valabilă pînă pe 14 mai, la ora 21:00 ■ sînt anunţate manifestări de instabilitate atmosferică ■

Se strică vremea şi Administraţia de Meteorologie a emis o informare valabilă pentru toată ţara, în perioada 12 mai, ora 16:00 pînă vineri, 14 mai, ora 21:00. Se anunţă manifestări de instabilitate atmosferică, furtuni cu intensificări de vînt, tunete şi fulgere, probabil şi ceva grindină.

„Vor fi perioade în care instabilitatea va fi accentuată, la început în sud-vestul şi vestul ţării, apoi şi în celelalte regiuni. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului şi, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15-20 l/mp şi, pe arii restrînse, 25-30 l/mp“, conform ANM.

Ieri, 12 mai, la ora 11:00 termometrele indicau 19 grade în tot judeţul, mai puţin la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca unde erau 10 grade. Temperatura resimţită era mai mare, 23 de grade în teritoriu şi 11 grade pe munte. Pe Ceahlău, stratul de zăpadă mai măsoară doar 20 de centimetri. Cea mai rece zi din această săptămînă va fi astăzi, 13 mai, iar previziunile arată că că la amiază nu vor fi mai mult de 17 grade.

Ne putem aştepta la furtuni cu descărcări electrice şi intensificări de vînt, posibil şi ceva grindină, fenomene ce sînt aşteptate îndeosebi în a doua parte a zilei. Minima nocturnă rămîne cantonată la pragul de 9 grade. În ultima zi lucrătoare a acestei săptămîni sînt aşteptate din nou precipitaţii. În schimb, se face mai cald, iar maxima saltă la valoarea de 20 de grade. Şi noaptea va fi mai blîndă, iar minima ajunge la 10 grade.

Regimul termic se apreciază şi pe parcursul zilei de sîmbătă, 15 mai, la jumătatea lui Florar se anunţă timp bun, soare, şi o maximă în creştere pînă la 21 de grade. Din păcate nu scăpăm de precipitaţii şi din nou sînt anunţate furtuni cu intensificări de vînt. Nu sînt schimbări în regimul termic nocturn şi vor fi vreo 9 grade. Duminică, 16 mai, din nou se schimbă vremea.

În prima parte a zilei va fi soare, însă la amiază maxima ajunge cu greu la 19 grade şi sînt aşteptate ploi mai după amiază. Noaptea va fi însă ceva mai caldă, iar meteorologii anunţă o maximă de 10 grade. De menţionat este faptul că dacă previziunile de acum se adeveresc, săptămîna viitoare va fi mai rece, cu maxime diurne între 16 şi cel mult 18 grade, însă sînt aşteptate precipitaţii cam în fiecare zi. Minimele nocturne pleacă de la 9 grade şi se opresc pe la 11 grade.

Citește știrea

Actualitate

Cronica pisălogului. În pas cu moda

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu (1934-2000) ), scriitor, pictor, caricaturist şi vorbitor de esperanto dădea viaţă, în urmă cu două decenii şi ceva, unor tablete umoristice publicate în hebdomadarul vremii, Gazeta de Roman. În numărul de astăzi iată o altă cronică intitulată „În pas cu moda“, care aduce în discuţie, cu fină ironie, o altă tară a societăţii post-decembriste, legată de zicătoarea: „Ce porţi lele chelbe-n cap? Păi, dacă-i modă ce să fac?“. O radiografie subtilă nu doar a modei propriu-zise, ci şi a unor năravuri, precum hoţia, care a luat proporţii, ca şi fenomen, în ultimi 30 de ani şi care au dus buhul României prin lume despre „calităţile“ unor indivizi, care au prosperat economic prin nemuncă, în timp ce populaţia cinstită a ajuns în sărăcie lucie, punînd petec peste petec şi peste acestea, alt petec.

„Moda este o formă a urîţeniei atît de insuportabilă încît trebuie schimbată din şase în şase luni“. În ceea ce urmează nu voi face un istoric al modei vestimentare, ci vor arăta că victime ale acestei maladii cad nu numai femeile, ci şi bărbaţii. Am cunoscut cîndva, undeva, un bărbat potrivit de statură. Dar „lung de mînă“, care purta cămăşi înflorate. Cînd au apărut acele cămăşi gri, închis, pestriţe, a purtat „sare şi piper“, că aşa se chemau.

Mai tîrziu am aflat că a purtat cîţiva ani numai dungi. Lasă că aşa îi trebuie, că nu s-a mai săturat! După aceea l-am văzut cu pantaloni de catifea raiată. Pe vremea blugilor frecaţi cu o cărămidă, ca să capete un aer de originalitate, l-am văzut cu blugi. Tot cu blugi l-am văzut şi după aceea cînd frecatul cu… cărămida nu mai era la modă.

Săptămîna trecută, undeva pe centru, dau nas în nas cu el. A trecut şi iarna materialelor înflorate. Aşa e în modă ca şi în dragoste… „On revient toujours“, numai că de astă dată înfloraţi îi erau pantalonii de pînză, un fel de compromis între lungi şi scurţi, care, cică, s-ar purta prin Bermude.

Dacă afacerile în care s-a lansat au să prospere, de bună seamă, în curînd se va îmbrăca cu haine de ultimul răcnet, cărora le va aplica petice false, ca să fie în pas cu cei ce vor purta petice justificate, la haine cumpărate pe vremea comunismului. Da, nu?!

Nota Redacţiei: Rubrică susţinută de Cabinetul parlamentar al senatorului PNL, Eugen Nazarie Ţapu

Citește știrea

Actualitate

Muncă la negru, sancţiuni de 142.500 lei de la ITM

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inspectorii au descoperit cazuri de muncă fără forme legale, dar şi alte nereguli ■ în aprilie, au avut loc 12 accidente de muncă ■

Sinteza activităţii prestare de ITM pe parcursul lunii aprilie arată că au fost depistate, din nou, cazuri de muncă la negru, precum şi alte abateri, iar în perioada analizată au avut loc 12 accidente.

„Au fost efectuate 233 de controale, ocazie cu care s-au constatat 246 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă (RM) şi al securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM) şi s-au dispus 252 de măsuri pentru remedierea deficienţelor, aplicîndu-se 161 de sancţiuni din care 19 amenzi în cuantum de 142.500 lei“, conform ITM Neamţ.

În ce priveşte activitatea în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, inspectorii au efectuat 103 controale şi evaluări la angajatori şi au constatat un număr de 106 abateri de la prevederile legale şi au dispus 112 măsuri pentru remediere. Şapte de angajatori au fost sancţionaţi cu 106 sancţiuni contravenţionale, din care 98 avertismente şi 8 amenzi în cuantum de 30.500 lei.

În ce priveşte evenimentele de muncă, în luna aprilie, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamă au fost comunicate 14 evenimente de muncă. Cele mai multe au avut drept cauză utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, căderea de la acelaşi nivel şi accidentele de circulaţie.

În ce priveşte activitatea în domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii au efectuat un număr de 130 controale privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată. La final s-au aplicat 140 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate şi s-au aplicat în total 55 de sancţiuni contravenţionale, din care 11 amenzi în cuantum de 112.000 lei şi 44 avertismente contravenţionale pentru încălcări ale prevederilor Legii nr.53/2003- Codul muncii, republicată, modificată şi completată şi ale H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor. La 4 angajatori, inspectorii de muncă au identificat 5 persoane care prestau muncă nedeclarată, din care 4 persoane prestau muncă fără a avea încheiat contract individual de muncă în formă scrisă şi o persoană nu avea contractul individual de muncă transmis în registrul general de evidenţă a salariaţilor. „Au fost dispuse 4 măsuri şi au fost aplicate 4 amenzi în cuantum de 100.000 lei (3 amenzi de 20.000 lei şi o amendă de 40.000 lei).

Domeniile de activitate în care se presta muncă nedeclarată sînt construcţii, comerţ, bar şi creşterea animalelor“, conform ITM Neamţ. În perioada analizată angajatorii au încheiat şi înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă 4 contracte colective de muncă şi 3 acte adiţionale la contractele colective de muncă.

Citește știrea

Trending