Contactează-ne

Actualitate

Pelerini aşteptaţi la un lăcaş secular din Munţii Stînişoarei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Mănăstirea Secu îşi sărbătoreşte hramul principal ■ slujbele vor continua şi în ziua următoare, cînd vor fi cinstiţi Sfîntul Mitropolit Varlaam şi Sfîntul Ioan de la Rîşca şi Secu ■ ansamblul mănăstiresc trece printr-un proces de restaurare şi conservare, cu fonduri europene ■

Mănăstirea Secu îşi va prăznui în acest week-end hramul principal, ca în fiecare an de marea sărbătoare Tăierea capului Sfîntului Ioan Botezătorul, din 29 august, zi trecută în calendar cu cruce roşie şi post.

Slujbele vor continua şi pe 30 august, a doua zi de hram, cînd vor fi omagiaţi ceilalţi doi ocrotitori ai mănăstirii, Sfîntul Ierarh Varlaam, Mitropolit al Moldovei şi Cuviosul Ioan de la Rîşca şi Secu. Programul religios va începe vineri, cu o slujbă de priveghere, continuînd a doua zi cu sfinţirea apei, Sfîntul Maslu şi Sfînta Liturghie Arhierească.

Spre seară rugăciunile se vor relua, în cadrul slubei de priveghere pentru Sfîntul Ierarh Varlaam şi pentru Sfîntului Cuvios Ioan de la Rîşca şi Secu, iar în ziua următoare se va oficia Sfînta Liturghie. Potrivit scrierilor bisericeşti, creştinilor- ortodocşi li se cere să postească în ziua de 29 august, pe de o parte ca să nu semene cu Irod, care din cauza ospăţului fără măsură a cerut ca Salomeea să-i danseze şi drept răsplată i-a oferit capul Sfîntului Ioan Botezătorul, iar pe de altă parte, ca să urmeze exemplul vieţii înfrînate a lui Ioan. De altfel, la Mănăstirea Secu nu se consumă niciodată carne, aceasta fiind înlocuită cu peşte atunci cînd sînt dezlegări la bucate de frupt.

Pelerinii se vor putea închina la mormîntul Cuviosului Ioan, care este amplasat într-o nişă, în zidul bisericii centrale a mănăstirii. În partea opusă a lăcaşului şi-a dormit somnul de veci mitropolitul Varlaam, pînă în vara lui 2007 cînd a fost canonizat şi moaştele sale au fost depuse într-o raclă de argint suflată cu aur. A fost un eveniment de o mare amploare la care au luat parte preşedintele Traian Băsescu şi premierul Tăriceanu.

Canonizarea oficială a cuviosului Ioan de la Rîşca şi Secu s-a făcut pe 5 iunie 2008, la Mănăstirea Neamţ, tot în cadrul unei ceremonii ample, cînd au mai fost trecuţi în rîndul sfinţilor şi alţi călugări cuvioşi care au vieţuit în munţii Neamţului: Cuvioşii Rafail şi Partenie de la Agapia Veche, Cuviosul Iosif de la Văratec, Cuvioşii Simeon şi Amfilohie de la Pîngăraţi, Cuviosul Chiriac de la Tazlău, Sfinţii Cuvioşi Iosif şi Chiariac de la Bisericani. Ca şi alte sfinte lăcaşuri şi Mănăstirea Secu este înzestrată cu părticele din moaştele unor sfinţi, spre care se îndreaptă rugăciunile credincioşilor ce trec pragul lăcaşului de închinăciune.

Potrivit informaţiile de pe site-ul oficial al aşezămîntului monahal, în pronaos se află o raclă din lemn de tei ce conţine relicve sfinte: o cruce în care se păstrează o părticică de lemn din Sfînta Cruce pe care a fost răstignit Mîntuitorul Iisus Hristos, chivotul cu un fragment din piciorul Sfîntului Ioan Botezătorul, părticele din moaştele Sfîntului Apostol Andrei, ale Sfîntului Mare Mucenic Gheorghe, Sfîntului Mare Mucenic şiTămăduitor Pantelimon, Sfîntului Ierarh Ioan Gură de Aur, ale sfinţilor mucenici ucişi în Muntele Sinai, Rait şi Ierusalim, ale Sfîntului Apostol Filip, ale sfinţilor Haralambie, Ioan cel Nou de la Suceava, Arhidiacon Ştefan, Muceniţa Marina, Grigorie Decapolitul. Ediţia din acest an a hramului sfîntului lăcaş are loc într-o perioadă în care ansamblul monahal este în plin şantier, fiind în derulare lucrări de restaurare şi conservare printr-un proiect cu fonduri europene intitulat Restaurarea patrimoniului cultural al Mănăstirii Secu.

Obiectivul general urmăreşte redarea unor noi valenţe pentru Mănăstirea Secu prin creşterea atractivităţii sale, cu implicaţii directe în dezvoltarea potenţialului turistic şi cultural al zonei Neamţului şi în special a zonei Vînători-Neamţ. Valoarea totală a proiectului ajunge la 14.322.786,77 lei, din care 11.930.881,38 lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene.

Termenul de finalizare al lucrărilor de restaurare şi conservare este decembrie 2020, fiind vizate biserica Sfîntul Ioan Botezătorul, paraclisul Adormirea Maicii Domnului, paraclisul Sfîntul Nicolae, clopotniţa, incinta şi zidul fortificat, plus alte clădiri din incinta ansamblului monahal care au statut de monumente istorice, intenţionîndu-se şi refacerea instalaţiilor electrice, de apă şi canalizare.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending