Actualitate
„Pe Valea Siretului, la Mărășești, acest altar va fi locul de mântuire a Neamului Românesc”

■ „Dacă Jerusalimul, cu biserica Sfântului Mormânt și Golgota este locul de adorație și închinare al creștinilor, tot așa pe Valea Siretului, la Mărășești, acest altar, ridicat pe Golgota ostașilor noștri, va fi locul de mântuire a Neamului Românesc” ■ duminică, 6 august, la Mărășești, a avut loc o ceremonie religioasă de cinstire a eroilor în ziua în care s-a împlinit un secol de când a fost pusă piatra de temelie a Panteonului ■
Câteva zeci de romașcani, în frunte cu preot dr. Florin Țuscanu, au participat duminică, 6 august, la manifestările comemorative de la Mărășești, prilejuite de marcarea a 100 de ani de la așezarea pietrei de temelie a monumentului dedicat jertfei soldaților români, în timpul primei conflagrații mondiale.
„Cu binecuvântarea IPS Părinte Iachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la invitația IPS Părinte Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, am participat astăzi, 6 august, împreună cu un grup de romașcani, la ceremonialul religios dedicat împlinirii Centenarului așezării pietrei de temelie a Mausoleului de la Mărășești .
La primele ore ale dimineții, IPS Arhiepiscop Ciprian, înconjurat de părinții consilieri și protoiereii Eparhiei Buzăului și Vrancei a oficiat Sfânta Liturghie la altarul bisericii Mausoleului care are hramul Schimbarea la Față și Învierea Domnului, liturghia fiind urmată de slujba parastasului pentru eroii neamului și ctitorii mausoleului, între care amintim și episcopii Romanului Teodosie Atanasiu și Lucian Triteanu.
Un grup de copii au prezentat un program artistic, iar președinta SNFOR ABV, profesor Mirela Furtună, a prezentat un cuvânt elogios dedicat femeilor creștine, care au susținut acest proiect al zidirii Mausoleului de la Mărășești, cu un secol în urmă. La finalul manifesării, IPS Ciprian a ținut un cuvânt bogat de învățătură, pe marginea serbării Centenarului de la Mărășești, mulțumind tuturor celor de față pentru prezență și implicare la acest popas duhovnicesc”, a declarat preotul Florin Țuscanu.
Acesta a reamintit și predica mitropolitului Moldovei, Pimen Georgescu, ctitor fondator, care a rostit aceste cuvinte memorabile: „Dacă Jerusalimul, cu biserica Sfântului Mormânt și Golgota este locul de adorație și închinare al creștinilor, tot așa pe Valea Siretului, la Mărășești, acest altar, ridicat pe Golgota ostașilor noștri va fi locul de mântuire a Neamului Românesc”.
De menționat și faptul că Episcopul Romanului, Teodosie Atanasiu, a adresat atunci tuturor preoților din Eparhia Romanului, o scrisoare pastorală de îndemn la solidaritate creștină, pentru ca toate parohiile din satele și orașele Episcopiei Romanului,care cuprindea atunci județele Roman, Bacău, Putna și Tecuci, să contribuie la colecta pentru ridicarea acestui altar al neamului:
„Biserica Neamului ce se va ridica la Mărășești va întrupa în sine bravura și eroismul ostașului român, care punând stavilă puhoiului năvalnic al dușmanilor noștri, le-a strigat cu mândrie: Pe aici nu se trece! Și nu s-a trecut! Acest altar să vorbească generațiilor viitoare că înaintașii lor, care au făcut România Mare au fost la înălțimea chemării lor”.
În urmă cu un secol, la 6/19 august 1923, a avut loc punerea pietrei de temelie la Biserica Neamului de la Mărăşeşti. Ceremonia religioasă a început printr-un mare parastas pentru odihna vitejilor morţi pentru patrie, oficiat de către mitropolitul Pimen Georgescu al Moldovei şi Sucevei înconjurat de episcopii Lucian Triteanu al Romanului, Nectarie Cotlarciuc al Cetăţii Albe, Ghenadie Niculescu al Buzăului și Justinian Teculescu episcopul Armatei de la Alba Iulia.
Au mai fost prezenți numeroși preoți, reprezentanţii clerului Capitalei şi protoierii judeţelor din Moldova. La ceremonia din 6 august 2023, delegația de romașcani purta alături de tricolorul românesc și steagul Romanului, precum și buchete de flori pe care le-a depus la mormintele eroilor căzuți pe frontul de la Mărășești, când au rostit celebrul îndemn: „Pe aici nu se trece!”, care este scris și pe sarcofagul generalului erou Eremia Grigorescu, căzut în luptele crâncene.

-
Actualitate2 zile,
Minciunile PSD au picioare scurte
-
Actualitate2 săptămâni,
Totul pentru Ucraina: fermierii români, în pragul disperării
-
Actualitate2 săptămâni,
Despre o întâlnire de suflet și spiritul romanvodist
-
Actualitate2 săptămâni,
Bilete de tratament pentru pensionarii nemțeni
-
Prima paginăo săptămână,
Traficul de droguri în Neamț, în atenția ministrului de Interne
-
Prima pagină3 zile,
A murit înainte de vreme. Tragedie în comuna Doljești
-
Actualitate2 săptămâni,
DREPTUL LA NEUITARE…AMINTIRI LA UMBRA UNEI CRUCI DIN CIMITIR
-
Actualitate7 zile,
Jefuit pe stradă. Poliția cere sprijin pentru depistarea autorului