Contactează-ne

Prima pagină

Pe urmele voievozilor, lui Creangă și Veronica Micle. Târgu Neamț este în finala Destinației Anului la categoria Orașe care inspiră FOTO

Știre publicată în urmă cu

în data de

Finala competiției Destinația Anului 2025 aduce în prim plan cele mai reprezentative 76 destinații turistice din întreaga țară, câteva fiind din județul Neamț. Între 4 și 25 martie, publicul are ocazia să își susțină destinațiile favorite prin vot pe platforma www.destinatiaanului.ro.

Alegerea câștigătorilor se bazează pe un sistem de evaluare transparent, care include votul publicului, punctajul acordat de juriul de experți. Se va mai ține cont și de puterea brandului turistic evaluat printr-o cercetare sociologică reprezentativă național, precum și de evaluarea aspectului arhitectural și urbanistic.

Destinația Anului®  este un proiect de referință, care promovează și recunoaște evoluția și potențialul turistic al regiunilor, orașelor și atracțiilor din țară. Marii câștigători ai finalei vor fi anunțați public pe 8 aprilie 2025, la Sibiu, în cadrul unui eveniment de prestigiu: Gala Destinația Anului. Așa cum spuneam, câteva destinații nemțene s-au calificat în finală.

Este vorba despre următoarele nominalizări: la categoria Orașe care inspiră este municipiul Piatra Neamț și orașul Târgu Neamț, la Sate de poveste – Vânători-Neamț, iar la Tărâmuri fermecate Orașul Bicaz și împrejurimile și Ținutul Zimbrului. Iată descrierea urbei Târgu Neamț, una făcută de organizatorii competiției naționale pe https://www.destinatiaanului.ro/destinatii/targu-neamt.

„Târgu Neamţ, comoara ascunsă a judeţului Neamţ, se află intr-o continuă dezvoltare şi modernizare, păstrându-şi în acelaşi timp autenticitatea şi legătura cu tradiţiile străvechi ale regiunii. Acest oraş încărcat de istorie şi înconjurat de peisaje naturale deosebite devine o destinaţie ideală pentru iubitorii de natură, istorie şi cultură tradiţii. Aici vei păşi pe urmele voievozilor, vei explora locuri de poveste din Tinutul Zimbrului şi vei descoperi ospitalitatea autentică a Moldovei.

Târgu Neamţ este un adevărat muzeu în aer liber, unde istoria prinde viaţă la fiecare pas. Cetatea Neamţ, martoră a marilor lupte medievale, domină oraşul şi oferă o panoramă spectaculoasă. Casele memoriale dedicate marilor personalităţi ale culturii româneşti – Ion Creangă, Veronica Micle sau Muzeul de Istorie şi Etnografie – îţi dezvăluie poveşti fascinante din trecut.

Mănăstirile din zonă, precum Agapia şi Neamţ, completează acest peisaj cultural, oferind linişte şi spiritualitate. Monumentul mausoleu al Vânătorilor de Munte şi rămăşiţele cazematelor sunt amintiri vii ale perioadelor de conflict care au marcat viaţa locuitorilor oraşului. Târgu Neamţ este locul unde tradiţiile sunt celebrate cu mândrie.

În fiecare vară, Zilele Cetăţii reînvie atmosfera medievală prin spectacole, turniruri şi parade. Perioada sărbătorilor de iarnă este încărcată de bucurie şi autentic. La Festivalul Obiceiurilor şi Tradiţiilor de Anul Nou pe 2 ianurie, colindătorii şi cetele de urşi, capre şi căiuţi transformă oraşul intr-un adevărat spectacol al folclorului. Zilele Oraşului care au loc în luna septembrie sunt o ocazie de a cunoaşte tradiţiile locale.

Iar gurmanzii, pot savura bunătăţi moldoveneşti, de la plăcinte poale-n brâu la tochitură moldovenească, care îţi vor răsfăţa simţurile poposind la unul din restaurantele sau pensiunile din oraş, fie la evenimentele ce au loc aici. Oraşul Târgu Neamţ se dezvoltă continuu, punând accent pe oamenii locului. Monumentele istorice sunt renovate cu grijă faţă de autentic. Iar producătorii şi meşterii populari sunt promovați”.

Casa Creangă, altă „față”

Muzeul Memorial „Ion Creangă” este în vechea casă a familiei, din Humulești. Anul trecut, s-au terminat lucrările de renovare a imobilului, grație unui proiect de vreo 2 milioane de euro. Încă de la înfiinţare, scopul a fost unul dublu: promovarea vieţii şi operei autorului, în special a capodoperei „Copilului universal“ – „Amintiri din copilărie“, plus semnalarea valorii etnografice a locuinţei, care oferă indicii despre viaţa, ocupaţiile tradiţionale şi meşteşugurile ţăranilor din secolul XIX. Şi ar fi de reamintit chiar ce scria Bădiţa Ion:

„Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească din Humuleşti, la stâlpul hornului unde lega mama o şfară cu motocei la capăt, de crăpau mâţele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă ţineam când începusem a merge copăcel, la cuptiorul pe care ma ascundeam, când ne jucam noi, băieţii, de-a mijoarca, şi la alte jocuri şi jucării pline de hazul şi farmecul copilăresc, parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie!“.

Revenind la căsuţa construită din bârne de lemn şi acoperită cu draniţă, ea este formată din trei încăperi tipice din zona Târgu Neamţ. O tindă, camera de locuit şi cămara, toate lipite cu lut pe jos, cu geamuri şi uşi mici. În camera principală este o sobă cu cuptor amenajat pentru dormit, o culme pentru aşezat haine de sărbătoare, laviţă pentru şezători, iar în mijloc, uneltele de tors şi un război de ţesut.

Casa copilăriei lui Creangă a fost ridicată în 1830 de către bunicul dinspre tată, Petrea Ciubotariul, care a dat-o apoi ca zestre fiului Ştefan, în 1835, când a luat-o de soţie pe Smaranda (mama povestitorului), fiica lui David Creangă din Pipirig. După moartea părinţilor povestitorului (1858 tata şi 1863 mama), casa a rămas surorilor Ecaterina şi Maria, dar a fost moştenită de Ileana, cea mai mică fiică.

Aceasta din urmă nu a avut urmaşi, donând casa Sofiei, prima fiică a surorii Maria, cu condiţia ca aceasta să locuiască împreună cu ea şi să o îngrijească. Sofia, căsătorită cu Anton Grigoriu, a locuit în imobilul din Humuleşti împreună cu familia până în anul 1944 când, pentru a fi păstrată memoria scriitorului, a donat-o Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Neamţ.

Deşi era vizitat, fără vreo taxă, şi înainte de 1944, deschiderea oficială a muzeului şi integrarea lui în circuitul turistic a avut loc în 1951. În 1937, cu ocazia centenarului naşterii scriitorului, la iniţiativa lui Nicolae Iorga (care s-a ocupat personal de o restaurare), pe un perete al casei a fost montată o plăcuţă din marmură pe care scrie: „Aici s-a născut şi a petrecut anii copilăriei Ion Creangă, 1837-1889“.

FOTO – Destinația Anului și Complexul Muzeal Național Neamț (ultimele două)

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trending