Contactează-ne

Actualitate

Pe scena de la Neamţ Art Festival, concerte Luiza Zan şi Jazzpar Trio

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un nou proiect inedit al Centrului pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare – Neamţ Art Festival, care se va desfăşura, timp de patru zile, debutează pe 3 septembrie, la Piatra Neamţ.

Manifestarea va începe la Curtea Domnească cu Street Art, avîndu-l în prim plan pe pictorul Laurenţiu Dimişcă, diverse acţiuni fiind între ora 09:00 – 12:00 şi 17:00-20:00. De la ora 16.00, va fi o lansare de carte – „Caiet de dramaturgie“, prezentarea volumului fiind făcută de actriţa Maria Hibovski şi scriitorul Emil Nicolae.

De la ora 17.00 va fi un Atelier de modelat lut, cu meşterul popular Ionela Lungu, care este dedicat copiilor. Apoi, de la ora 19.00, Curtea Domnească va fi gazda concertelor susţinute de Luiza Zan şi Jazzpar Trio. Invitată să deschidă seria autumnală a evenimentelor cultural-artistice din Piatra Neamţ va fi carismatica interpretă de jazz, Luiza Zan, absolventă a Liceului de Artă Victor Brauner, alături de trupa Jazzpar Trio (Gáspár Csaba – vioară/vocal, Gáspár Álmos – chitară şi Vitályos Lehel – contrabas).

Luiza Zan este o voce de excepţie a jazzului românesc, care consideră că s-a născut pentru a face muzică. O muzică menită să stîrnească emoţii în cei care o ascultă şi care necesită nu doar inspiraţie, ci şi ore îndelungi de studiu. Ca artist, echilibrul între viaţa profesională şi cea personală e greu de obţinut, dar nu imposibil, mai ales cînd familia te susţine în tot ce faci.

„Mama a fost omul care m-a încurajat mereu să cînt, chiar alegînd pentru mine drumul acesta. Ca adolescentă, voiam altceva, însă mama m-a împins mereu către muzică“, spune artista. A cîntat cu nume sonore de la noi şi de aiurea. Cu Sorin Romanescu, Mircea Tiberian, Pedro Negrescu, Ion Baciu Jr., Mihai Iordache, Alex Man, Abert Tajti, Nicholas Simion, Arthur Balogh, Cătălin Milea, Sebastian Burneci, Vlad Popescu, Big Bandul Radio şi mulţi alţii, precum şi cu muzicieni străini: Rick Condit, Dave Stamps, Petras Geniusas, Corrine Chapelle, Peter Sarik, UNC Jazz Lab 1, McNeese State University Big Band.

„Cel mai drag profesor din liceu mi-a fost profesorul de teorie, domnul Theodor Macarie. M-a învăţat să iubesc studiul şi să înţeleg limbajul muzical. În facultate, ca şi acum, omul care mi-a fost mentor este doamna profesoară Maria Jana Stoia. Dînsa mi-a «pus vocea în glas», cum spunem noi, cîntăreţii“. A scris muzică de film şi de teatru. Jazzpar Trio aduce pe scena muzicală sound-ul şi farmecul anilor ’30 din Parisul lui Django Reinhardt.

Advertisement
Trending