Contactează-ne

Actualitate

Pe culmile disperării de la „Drumul cumătrului“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ lucrările care nu se mai termină pe DN 15 Bicaz - Poiana Largului provoacă mari nemulţumiri ■ oamenii din zonă au organizat un marş auto până la Piatra Neamţ, în speranţa că vor fi „auziţi ■ „Suntem români plătitori de taxe şi impozite. Ar trebui să contăm şi noi! Vrem urgent asfaltarea totală a acestui drum!“, a declarat Ionel Albu, reprezentantul locuitorilor din Hangu ■

Reabilitarea unui drum intens circulat, DN 15 Bicaz – Poiana Largului, deoarece face legătura cu Ardealul, pe malul lacului de acumulare, nu se mai termină, deşi termene au tot fost avansate.

Asta spre disperarea a zeci de mii de localnici de pe Valea Muntelui, plus că turismul a fost dat peste cap în acest an. Investiţia este de circa 300 de milioane de lei (peste 80 de milioane de euro) şi a strârnit ample comentarii, chiar anchete, în ceea ce priveşte modul de atribuire şi cine o execută.

Lucrările au demarat în mai 2019, trebuiau finalizate în octombrie acelaşi an, apoi în mai 2020, apoi în această lună, dar nimeni nu poate avansa când va fi gata efectiv.

Iar în diverse perioade calea de acces a fost închisă. Exasperaţi de tergiversarea execuţiei localnicii s-au mobilizat, au lansat şi o petiţie în mediul online pentru a sensibiliza factorii de decizie în această privinţă, iar pe 8 septembrie a fost un marş auto. Câteva zeci de autoturisme au pornit de la Poiana Teiului, prin comuna Hangu – Bicaz şi de aici la Piatra Neamţ, cu avariile pornite şi cu claxoanele în funcţiune, dorind să atragă atenţia asupra calvarului pe care-l îndură trăitorii locului şi nu numai, nevoiţi şă-şi „rupă“ maşinile pe drumul la care lucrările nu se mai termină.

„Ne dorim să tragem un semnal de alarmă adresat autorităţilor judeţene, regionale şi naţionale legat de situaţia DN 15 – tronsonul Bicaz – Poiana Largului. Cerem ca acest drum să fie asfaltat în totalitate, nu doar pe mici porţiuni cum este în proiectul acual. Locuitorii de pe Valea Muntelui vor o dată certă a asfaltării totale a porţiunii de 42 de kilometri. Ne-am săturat să ne rupem maşinile, să ne evite turiştii şi să fim marginalizaţi economic din cauza incompetenţei statului român, care este incapabil, de 30 de ani, să asfalteze acest drum în totalitate.

Suntem români plătitori de taxe şi impozite. Ar trebui să contăm şi noi! Vrem urgent asfaltarea totală a acestui drum!“, a declarat Ionel Albu, fost ziarist, reprezentantul locuitorilor din Hangu. La Piatra Neamţ, un grup de patru persoane participante la marş a fost primit de prefectul George Lazăr, care le-a transmis ceea ce se cam ştia. Asfaltarea în totalitate a drumului se face după ce se termină proiectul amintit, fondurile sunt aprobate, iar lucrarea va fi executată în regie proprie de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, prin Regionala Drumuri şi Poduri Iaşi.

Replici acide

„I-am explicat domnului prefect George Lazăr doleanţele noastre legate de această problemă. Răspunsul său a fost unul destul de clar şi onest, sperăm. Sperăm că nu este o promisiune electorală şi că actualul Guvern se va ţine de cuvânt. Altfel, va trebui să dea socoteală celor peste 25.000 de nemţeni afecţati de această situaţie“, a mai afirmat Ionel Albu, care a mai precizat că acţiunea nu a avut nicio conotaţie politică.

În ceea ce priveşte proiectul de 80 de milioane de euro, se lucrează la peste 70 de puncte zise de calamitate din diferite zone, e vorba de porţiuni de câţiva 5 kilometri, au fost folosite utilaje de mare tonaj, aşa că restul drumului, 37 de kilometri, de la barajul de la Bicaz până la Poiana Largului, s-a deteriorat şi mai tare. Iar ceea ce se petrece cu DN 15 Bicaz – Poiana Largului este încă o dovadă a impotenţei de care dau dovadă, de zeci de ani, diverse instituţii ale statului, care-s influenţate de factorul politic, cu tabere antagonice, de unde şi tot felul de acuze şi luări de poziţie, mai mult sau mai puţin avizate.

Cei mai vehemenţi s-au arătat a fi reprezentanţii PNL şi prefectul de Neamţ, iar de partea cealaltă PSD, prin Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, cel care a obţinut finanţarea. În atare condiţii, o perioadă execuţia a fost sistată şi apoi reluată. Şi atribuirea contractului a fost una cu „cântec“. În martie 2019, după ploi consistente ce au afectat şoseaua naţională, una care oricum nu era într-o stare bună de ani şi ani de zile, s-a decis reabilitatrea. Aceasta avea la bază o decizie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, care explica „situaţia de urgenţă“, aşa că lucrările au fost date prin încredinţare directă, nu prin licitaţie publică.

N-a fost o surpriză ca reabilitarea DN 15, să fie executată de o asociere de firme, Aqua Parc Roznov – 85% din lucrare, Mavgo Holding – 5% şi Danlin XXL – 10%. Numai că, societatea Aqua Parc este alui Gheorghe Vlasie, cumătrul lui Ionel Arsene. Lucru care a fost „speculat“ de adversarii şefului CJ Neamţ, vorbindu-se de legături de rudenie şi de interese. În iunie 2020, când se punea problema ca lucrările să fie sistate după o cerere depusă de executant, doi dintre protaginişti au avut dure luări de poziţie.

„Constructorul e cel care a notificat de reziliere, nu invers. Constructorul nu mai doreşte continuarea lucrărilor. Iar constructorul e cumătrul lui Ionel Arsene. Care ziua ţipă că nu se face drumul, iar seara stă cu cumătrul la masă“, afirma prefectul, care a atribuit şi un nume DN 15 – „Drumul cumătrului“. Iar replica lui Ionel Arsene, pe Facebook, a fost promptă: „Flăcăul proţăpit de PNL în fruntea Prefecturii şi-a chemat colegii de partid pentru a-i face de râs în faţa presei. PNL nu reuşeşte de aproape 8 luni, de când a preluat puterea, să finalizeze lucrările la drumul naţional DN 15, deşi au fost executate în procent de 85% în timpul guvernării PSD. Ruşine, PNL! Sunteţi o calamitate pentru nemţeni!“.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Oleaca

    10 septembrie 2020 at 11:10 AM

    Dupa ce a fost oprita lucrarea fraudulos de catre partidul mincinos P(D)NL timp de 8 luni de zile , tot ei sunt care lehaie. Mergeti mai bine pe axial unde este mult mai bine.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cursuri exclusiv on-line în Piatra Neamţ, Bicaz, Girov şi Gârcina

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cafenelele, barurile şi restaurantele, activitate suspendată

Cursurile şcolare se vor desfăşura exclusiv on-line în Piatra Neamţ, incidenţă comunitară de 3,31 la mia de locuitori, Bicaz, 3,48 la mia de locuitori, Girov, 3,9 la mica de locuitori şi Gârcina, 3,6 la mia de locuitori. În Piatra Neamţ, sunt exceptate de la măsurile amintite creşele şi instituţiile de tip after-school. Măsura intră în vigoare începând de luni, 26 octombrie.

Cafenelele, barurile şi retaurantele au activitatea suspendată, doar terasele rămânând deschise. Hotelurile, pensiunile şi motelurile rămân deschise, iar clienţii pot servi masa în restaurantele acestor unităţi.

Cât priveşte măsurile destinate HORECA acestea intră în vigoare de duminică dimineaţă, 25 octombrie. În comuna Girov este un focar de COVID la primărie, cu 11 persoane infectate.

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Naţional – 5.028 cazuri noi. Neamţ – 103 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Până astăzi, 23 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 201.032 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

144.429 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.028 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 876 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 6.245 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 22.10.2020 (10:00) – 23.10.2020 (10:00) au fost raportate 82 de decese (52 bărbați și 30 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 6 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani, 22 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 25 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 24 decese la categoria de peste 80 de ani.

81 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.427. Dintre acestea, 782 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.002.800 de  teste. Dintre acestea, 35.351 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.018 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.333 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 5.887 de  teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 23 octombrie.

Pe teritoriul României, 24.199 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 9.725 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.658 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 52 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.617 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 912 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 6.316 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 857.413 lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 9 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.851  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.934 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.017 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Salariile la DGASPC Neamț, poate după rectificare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ salariaţii anunţă că vor continua mişcările de protest

Salariaţii de la DGASPC Neamţ, care nu şi-au primit banii pe luna septembrie, anunţă că vor continua mişcările de protest prin pichetarea Guvernului şi a Ministerului de Finanţe. Acesta după ce au fost anunţaţi că banii necesari vor fi viraţi abia după rectificarea bugetară, care se preconizează că va avea loc „cândva” în luna noiembrie.

„Aproape 1000 de angajați ai DGASPC Neamț riscă să rămână fără bani pentru următoarele 2 luni, deoarece șanse reale de suplimentare a bugetului astfel încât să acopere necesarul sunt abia după rectificarea bugetară ce ar putea avea loc în noiembrie, fără a se ști o dată exactă. Aceasta este concluzia ce reiese din  răspunsul primit de DGASPC Neamț de la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție. „La acest moment singura instituție centrală care are competența de a decide cu privire la majorarea sumelor destinate protecției copilului și persoanelor adulte cu dizabilități este Ministerul Finanțelor Publice“, se arată în răspunsul ANDPDCA.

Data viitoarei rectificări bugetare nu este stabilită, vehiculându-se informații că ar putea avea loc în luna noiembrie. Ulterior, după aprobările legale, banii se repartizează pe județele și apoi urmează să ajungă în bugetele fiecărei instituții. Toate acestea sunt proceduri de durată și astfel este posibil ca primele plăți salariale să se facă cu mare întârziere.

În aceste condiții, salariații anunță că vor continua mișcările de protest, pe 4 noiembrie fiind programată pichetarea Guvernului și a Ministerului de Finanțe de către sindicaliștii din asistență socială din mai multe județe din țară printre care și Neamț.

Precizăm că neplata salariilor a afectat grav angajații centrelor pentru copii, cei aproape 500 de asistenți maternali și salariații din aparatul propriu al Direcției, cu atât mai mult cu cât unii sunt infectați cu noul coronavirus sau sunt carantinați în centre pentru a îngriji bolnavii cu COVID 19.

La data de 23 octombrie 2020 erau pozitivi 260 de beneficiari și 120 de salariați din centrele aflate în subordinea DGASPC Neamț.

De la începutul pandemiei au fost confirmați cu COVID 19 peste 400 de angajați și, deși aveau dreptul conform legii să beneficieze de stimulentul de risc de 2.500 de lei, acesta nu a fost plătit niciodată”, se precizează într-un comunicat de presă emis de reprezentanţii DGSAPC Neamţ.

Citește știrea

Trending