Actualitate
Pe Ceahlău, salvamontiștii n-au o clipă de răgaz. Intervenții sunt și ziua, și noaptea
■ echipajele salvatorilor montani nu contenesc să intervină în cazul unor turiști care au nevoie de ajutor ■ pe 25 august, au fost șase misiuni ■
Perioada scursă din luna august 2023 a fost pentru salvamontiştii care acţionează în masivul Ceahlău una extrem de solicitantă, având intervenţii una după alta. Mare parte dintre ele puteau fi evitate dacă turiştii nu dădeau dovadă de iresponsabilitate, venind pe munte total nepregătiţi şi fără echipament adecvat.
Unii au ales trasee grele, neavând condiţia fizică necesară pentru a le străbate, astfel că au ajuns în stări de epuizare, sau i-a surprins lăsarea întunericului fără a avea la ei o lanternă, alta decât cea de la telefon, care nu-i eficientă absolut deloc. Alţii au părăsit deliberat potecile marcate, rătăcindu-se în zone extrem de periculoase.
Şansa lor a fost că salvatorii i-au recuperat la timp. Şi ieri, 25 august, a fost o zi „aglomerată“ pe munte. „O fractură de membru inferior, un politraumatism suspect fractură coloană lombară şi humerus, un suspect traumatism coloană cervicală şi doi epuizaţi în stare avansată reprezinta bilanţul zilei de ieri (25 august – n.red.)“, a declarat Raul Papalicef, șeful Salvamont.
O altă misiune efectuată vineri a avut loc pe culmea împădurită Cozla, cea care străjuie oraşul Piatra Neamţ. A fost acordat primul ajutor şi transportat un rănit la o ambulanţă, după un accident soldat cu un traumatism de membru inferior. Victimă a fost un participant la etapa de calificări a concursului ciclist de downhill „Tare ca Piatra“.
O intervenţie a avut loc și pe 23 august 2023, în jurul prânzului anunţându-se că 18 copii, care erau însoţiţi de un adult (un „pseudoghid“ i-au spus salvamontiştii), s-au rătăcit într-un canion stâncos din zona Jgheabul Cascadei. Au ajuns în acel un loc extrem de periculos după ce au părăsit traseul marcat Lutul Roşu. Lucru care avea să-l facă pe Raul Papalicef să concluzioneze:
„Cu fiecare zi a acestui sezon ireal de aglomerat şi marcat de un număr foarte mare de operaţiuni de salvare, apar, pe lângă provocarile legate de profesia noastră şi multe semne de întrebare. Multe «de ce-uri?“, care vizează comportamentul vostru, dispariţia instinctului de conservare, lipsa oricăror cunoştinţe sau experienţe montane ale celor care însoţesc grupuri, care organizează excursii şi îşi asumă integritatea şi viaţa unor oameni“.
În speranţa că unii vor luat totuşi în consideraţie sfaturi utile, Salvamont trasmite noi recomandări: alegeţi traseul în funcţie de condiţia fizică, să vă echipaţi corespunzător, iar din rucsac să nu lipsească surse de lumină, altele decât cele ale telefoanelor mobile, total improprii unei drumeţii montane deoarece au timp limitat de folosire, penetrare mică şi difuză a zonelor cu pericol de cădere în gol.
-
Actualitateo zi,
MARSAT SA Roman
-
Actualitateo săptămână,
Criza de personal din MAI: 6000 de pensionări în 2024 și un deficit istoric
-
Prima pagină7 zile,
„Ordonanța trenuleț” lovește cumplit și în Educație
-
Evenimento săptămână,
Sindicalismul în Poliția Română: în cătarea cercetării disciplinare
-
Actualitate2 săptămâni,
Curtea de Apel București a respins contestația lui Călin Georgescu privind anularea alegerilor prezidențiale
-
Eveniment2 săptămâni,
Rămas bun, domnule Președinte
-
Actualitateo săptămână,
Tatiana Bălău aduce acasă Premiul de Excelență, purtând tradițiile românești până la Montreal
-
Actualitate2 săptămâni,
Vacanțe și zile libere în 2025: 205 zile cu tot cu sâmbete și duminici n