Contactează-ne

Actualitate

Pe Ceahlău, salvamontiștii n-au o clipă de răgaz. Intervenții sunt și ziua, și noaptea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ echipajele salvatorilor montani nu contenesc să intervină în cazul unor turiști care au nevoie de ajutor ■ pe 25 august, au fost șase misiuni ■

Perioada scursă din luna august 2023 a fost pentru salvamontiştii care acţionează în masivul Ceahlău una extrem de solicitantă, având intervenţii una după alta. Mare parte dintre ele puteau fi evitate dacă turiştii nu dădeau dovadă de iresponsabilitate, venind pe munte total nepregătiţi şi fără echipament adecvat.

Unii au ales trasee grele, neavând condiţia fizică necesară pentru a le străbate, astfel că au ajuns în stări de epuizare, sau i-a surprins lăsarea întunericului fără a avea la ei o lanternă, alta decât cea de la telefon, care nu-i eficientă absolut deloc. Alţii au părăsit deliberat potecile marcate, rătăcindu-se în zone extrem de periculoase.

Şansa lor a fost că salvatorii i-au recuperat la timp. Şi ieri, 25 august, a fost o zi „aglomerată“ pe munte. „O fractură de membru inferior, un politraumatism suspect fractură coloană lombară şi humerus, un suspect traumatism coloană cervicală şi doi epuizaţi în stare avansată reprezinta bilanţul zilei de ieri (25 august – n.red.)“, a declarat Raul Papalicef, șeful Salvamont.

O altă misiune efectuată vineri a avut loc pe culmea împădurită Cozla, cea care străjuie oraşul Piatra Neamţ. A fost acordat primul ajutor şi transportat un rănit la o ambulanţă, după un accident soldat cu un traumatism de membru inferior. Victimă a fost un participant la etapa de calificări a concursului ciclist de downhill „Tare ca Piatra“.

O intervenţie a avut loc și pe 23 august 2023, în jurul prânzului anunţându-se că 18 copii, care erau însoţiţi de un adult (un „pseudoghid“ i-au spus salvamontiştii), s-au rătăcit într-un canion stâncos din zona Jgheabul Cascadei. Au ajuns în acel un loc extrem de periculos după ce au părăsit traseul marcat Lutul Roşu. Lucru care avea să-l facă pe Raul Papalicef să concluzioneze:

„Cu fiecare zi a acestui sezon ireal de aglomerat şi marcat de un număr foarte mare de operaţiuni de salvare, apar, pe lângă provocarile legate de profesia noastră şi multe semne de întrebare. Multe «de ce-uri?“, care vizează comportamentul vostru, dispariţia instinctului de conservare, lipsa oricăror cunoştinţe sau experienţe montane ale celor care însoţesc grupuri, care organizează excursii şi îşi asumă integritatea şi viaţa unor oameni“.

În speranţa că unii vor luat totuşi în consideraţie sfaturi utile, Salvamont trasmite noi recomandări: alegeţi traseul în funcţie de condiţia fizică, să vă echipaţi corespunzător, iar din rucsac să nu lipsească surse de lumină, altele decât cele ale telefoanelor mobile, total improprii unei drumeţii montane deoarece au timp limitat de folosire, penetrare mică şi difuză a zonelor cu pericol de cădere în gol.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending