Contactează-ne

Eveniment

Pe Ceahlău, astăzi, indicele de răcire a fost cel mai mic din ţară. Care era temperatura resimţită

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la amiază, din cauza vîntului, indicele de răcire era de -31 de grade ■ încălzirea vremii favorizează pericolul de avalanşe în masiv ■

Încălzirea vremii creşte riscul de avalanşă pe munte, iar iubitorii drumeţiilor montane sînt avertizaţi asupra acestui lucru. „Creşterea temperaturilor vor avea ca efect direct creşterea indicelui de avalanşă, de la risc însemnat gradul 3 la risc mare gradul 4“, anunţă Salvamont Neamţ.

În toată zona montană înaltă din Carpaţii Orientali la peste 1.400 m cantităţile de zăpadă sînt considerabile, staratul măsurînd peste 100 cm fizic, iar in acumulările din versanţii nordici peste 400 cm. La peste 1.800 de metri, ploile şi temperaturile pozitive au produs umezirea suplimentară a stratului de zăpadă în partea superioară, îndeosebi pe versanţii vestici, acolo unde cantităţile de apă au fost mai mari.

În zonele adăpostite, se întîlnesc depozite mai vechi şi însemnate de zăpadă. În profunzime, stratul vechi este în general consolidat. La supraîncărcări oricît de mici, dar şi spontan, stratul instabil şi umezit de la suprafaţă poate aluneca peste cel vechi, ducînd astfel la declanşarea de avalanşe de topire de dimensiuni medii şi izolat mari, riscul fiind însemnat (3).

Răcirea vremii din cursul nopţii de 2/3 aprilie şi a zilei de 3 aprilie, cînd temperaturile au devenit negative şi cînd a nins moderat, a adus o uşoară stabilizare a stratului vechi. Sub 1.800 de metri altitudine, zăpada este în general umezită, iar procesul va continua în următoarea perioadă. În zonele adăpostite mai sînt depozite însemnate de zăpadă.

Riscul declanşării avalanşelor spontane de topire, ce pot avea dimensiuni medii şi care izolat pot angrena întreg stratul de zăpadă va fi însemnat (3), fiind amplificat la supraîncărcări şi pe pantele mai înclinate, cu depozite mai consistente de zăpadă. O uşoară stabilizare s-a resimţit odată cu răcirea vremii din ultimele zile.

Însă meteorologii anunţă valori termice în creştere, astfel că riscul revine. Astăzi, 5 aprilie, la ora 12:00, în judeţ erau valori termice de 7 – 8 grade, însă la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca erau valori negative, de -8 grade. Conform informaţiilor de pe site- ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, la acelaşi moment indicele de răcire pe munte era de infarct, -31 de grade, cel mai coborît din toată ţara.

Specialiştii anunţă temperaturi în creştere în Masivul Ceahlău, iar pînă la finele primei decade a lunii aprilie sînt aşteptate maxime pozitive, ce-i drept modeste, de 2, 3 grade, însă acest lucru poate spori riscul de avalanşă anunţat de salvamontişti.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending