Prima pagină
Pe Ceahlău, acțiuni de salvare și pelerini care au sfidat ploaia FOTO
■ salvamontiștii nemțeni au avut câteva misiuni ■ la pelerinajul de pe munte au participat câteva sute de persoane, fiind prezent și mitropolitul Moldovei ■ Piramida holografică nu s-a observat în acest an ■
În ultimele 48 de ore, echipele salvatorilor, la fel ca-n fiecare an în această perioadă, și-au dat examenul de anduranță, gestionând câteodată în situatii meteo dificile un aflux exagerat de mare de turiști, se precizează într-o postare de pe pagina de Facebook a Serviciului Salvamont Neamț.
„Unii veniți în pelerinajul anual de sărbătoarea Schimbarea la Față, alții pentru a viziona fenomenul formării umbrelor cu formă de piramidă, iar cea mai mare parte fiind vizitatori de sezon ai Muntelui Ceahlău. S-a operat cu tot efectivul, permanența fiind asigurată cu echipe atât în Baza Salvamont Durău, cât și în zona înaltă la Baza Salvamont Dochia”, se arată în postare.
De notat este intervenția din data de 6 august, la ora 14.30, din zona Șeaua La Morminte – Chica Fântânele, unde operațiunea ultrarapidă a echipelor din Durău au soluționat cu suces o criză cardiacă acută, pacientul trebuind evacut de urgență. Restul intervențiilor au fost asiste direct pe traseu de către echipele de patrulare și prevenire și în punctele medicale din Dochia și Durău.
Au constat în diverse îmbolnăviri, plăgi, escoriații, ințepături de insecte, entorse și alte traumatisme ușoare. Astăzi, Dispeceratul Național Salvamont a transmis că, în ultimele 24 de ore, s-au primit 8 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor, trei dintre ele, care erau mai grave, fiind pentru Serviciul Salvamont Neamț.
Au mai fost 2 apeluri pentru Salvamont Maramureș și câte unul pentru Salvamont Bihor, Salvamont Caraș Severin – Muntele Mic și Salvamont Județul Brașov. În cadrul intervențiilor au fost salvate 10 persoane. Una a fost predată Serviciului de Ambulanță sau SMURD pentru transport la spital. S-au primit și 20 de apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre diferite trasee.
Și Administrația Parcului Național Ceahlău a postat pe Facebook despre ce a fost în masiv de Schimbarea la Față: „Începutul de august este întotdeauna o perioadă de intensă activitate turistică pe muntele Ceahlău şi aceasta datorită hramului şi sărbătorii, iar mai nou datorită celebrei piramide de la răsăritul soarelui, umbră formată de proiecția vârfului Toaca și a Pietrei Ciobanului”.
„Ploaia, norii și ceața au făcut imposibilă apariția faimoasei Piramide a Ceahlăului”
Tradiția hramului Schimbării la Față e una străveche născută odată cu începuturile monahismului pe Ceahlău, călugării athoniți români alegând această Meteoră românească ca loc al nevoințelor și rugăciunilor lor. De veacuri, ierarhi, preoți și mulțime de credincioși au urcat de 6 august pe vârful muntelui pentru a sluji, a se ruga și închina pe muntele Peonului. Anul acesta, alerta meteo de furtuni și ploi s-a confirmat, aversele încetând doar pe perioada slujbei oficiate de mitropolitul Moldovei, împreună cu un sobor de preoți.
„Ploaia, norii și ceața au făcut imposibilă apariția faimoasei Piramide a Ceahlăului, context anticipat de avertizările meteo, ceea ce a dus la un număr scăzut de turiști, estimarea PNC fiind de un număr de 1.000 de turiști care au fost prezenți pe platou în pofida vremii vitrege și a începutului de săptămână. Fenomenul Piramidei Holografice se poate observa și în alte zile din august”.
După cum se știe, pe 6 august creştinii ortodocşi sărbătoresc Schimbarea la Faţă, iar cu acest prilej are loc un pelerinaj la Schitul Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, fiind hramul aşezământului din Ceahlău, care-i situat la cota 1.750 metri, foarte aproape de cabana Dochia. Pelerinajul face parte din manifestările dedicate sărbătoririi Zilelor sfinţilor nemţeni.
Sunt omagiaţi Sfântul Ioan Iacob (Hozevitul) de la Mănăstirea Neamţ, 5 august şi Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, 7 august. Schitul Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt a fost ridicat din iniţiativa Mitropolitului Moldovei, Daniel. Pe cheltuiala prinţului Dimitrie Sturdza şi a Armatei, care a transportat materiale cu elicoptere, biserica a prins repede contur şi a fost terminată în august 1993.
Cât despre fenomenul optic, piramida spaţială sau holografică, el are o explicaţie ştiinţifică. Vârful Toaca are formă de piramidă, iar sub acţiunea razelor solare dinspre est, are o umbră de triunghi isoscel. Stânca Piatra Ciobanului, fiind mai mică şi mai joasă, face altă umbră. La fel, Piatra Vulcanului şi Panaghia. Peste toate se suprapune lumina ce trece prin şaua muntelui. Pe 6 august, datorită poziţiei soarelui, umbrele se unesc la vârf şi se creează o imagine ca holograma unei piramide.
-
Actualitateo zi,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Erori considerabile în calcularea pensiilor
-
Actualitate2 săptămâni,
Viitura de pe Dunăre va ajunge în România pe 28-29 septembrie
-
Actualitateo săptămână,
Demisie surprinzătoare a primarului Cristian Baciu
-
Prima paginăo săptămână,
Diamantele pământului, captură realizată în parcarea unui centru comercial
-
Actualitate3 zile,
21 de milioane de euro pentru pădurea lui Eric Sturza
-
Actualitate2 săptămâni,
Cei 52 de salvatori nemțeni au revenit acasă
-
Actualitate2 săptămâni,
Etapa a II-a a recalculării pensiilor