Contactează-ne

Prima pagină

Pe Balaurul, uluitoare tezaure milenare descoperite. Autor este Stelian Chiriac, un nemţean din Gârcina

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ are la activ mai multe descoperiri, scoţând la lumină peste 800 de denari din timpul Imperiului Roman ■ „Sunt extrem de curios să aflu şi eu ce-a fost pe dealul Balaurul, că ceva e acolo. Dovadă stau şi cele găsite de mine“, a declarat Chiriac ■

Cel mai norocos detectorist din ţară poate fi considerat Stelian Chiriac, de loc din Gârcina. Unul după altul, câteva tezaure romane au fost descoperite pe dealul Balaurul, astfel că nemţeanul are cu ce se lăuda în detectorism. Un domeniu în plin avânt prin România ultimilor ani, după ce deţinerea unui detector a devenit legal, după obţinerea unor autorizări.

Iar cele găsite de amatorii în ale arheologiei chiar sunt de remarcat, ei reuşind performanţe în locuri care nu-s declarate situri. Stelian Chiriac şi-a stabilit, de foarte puţină vreme, ca loc de „cercetare“ un deal, Balaurul, din apropierea localităţii natale, care-i situat pe drumul naţional Piatra Neamţ – Târgu Neamţ.

De meserie este constructor, iar detecţie face doar când are timp, căutând şi prin alte locuri din comună. În martie 2023, avea să dea „lovituri“ una după alta. Pe 12 ale lunii trecute a găsit 209 denari romani, pe 19 martie alți 408, următoarele fiind la final de lună, 45 de monede, 82 şi 119. Pe ele sunt „bătute“ figurile unor împăraţi: Traian, Nerva, Otho, Vespasian, Domiţian, dar şi chipuri feminine.

Toate au fost predate Direcţiei pentru Cultură. Stelian Chiriac a precizat în procesul verbal de predare-primire că vrea să primească recompensa pe care statul o dă pentru astfel de descoperiri, care e de circa o treime din valoarea stabilită de experţi. Aceste comori nu au găsite într-un singur loc, unele fiind în vase de ceramică la poalele pădurii de pe dealul menţionat.

„Ultima descoperire am făcut-o, dacă nu mă înşel, în ultima zi de joi a lunii trecute, iar cele 119 monede, denari din timpul Imperiului Roman, le-am predat la Direcția pentru Cultură, aşa cum făcusem şi cu celelalte. Sunt extrem de curios să aflu şi eu ce-a fost pe dealul Balaurul, că ceva e acolo. Dovadă stau şi cele găsite de mine“, spune nemţeanul.

Destăinuie că n-are cuvinte să descrie emoţiile pe care i le-au creat descoperirile, când a ţinut în mâini artefacte zămislite de milenii. De la el am mai aflat că, înafară de monede, a mai găsit un vârf de săgeată, unul ce pare a fi de lance, un inel de bronz cu pecete, dar şi ceea ce pare a fi un creuzet pentru topit metale, din păcate crăpat. Plus alte „nimicuri“: potcoave, gloanţe şi monede de dată recentă.

Gârcineanul aşteaptă acum să se mai îndrepte vremea, pentru a purcede iar la căutări, pentru că detectorismul e deja un hobby. „Poate-s norocos, cine ştie… Nici mie nu-mi venea să cred ce se întâmplă într-un timp aşa de scurt…“, afirma Chiriac, după primele două descoperiri. Cât despre dealul Balaurul, el a fost expertizat de un renumit arheolog.

„Date fiind aceste descoperiri, recent, domnul profesor universitar Neculai Bolohan, de la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi, a efectuat o cercetare pe dealul Balaurul. Este posibil ca în acea zonă să fi fost o veche aşezare, fiind găsite şi fragmente ceramice. Un studiu va fi realizat în perioada următoare“.

Aceasta este declaraţia făcută, pentru „Adevărul“, de către Rocsana Josanu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Neamţ. A mai precizat că, în cazul în care ipoteza unei aşezări se adevereşte, arealul va fi declarat sit arheologic şi va fi înscris în Repertoriul Arheologic Naţional, pentru a fi instituit regim de protecţie şi cercetat de către profesionişti.

Stelian Chiriac  este la primele experienţe cu un detector de metale, ustensilă pe care o are de foarte puţin timp. A cumpărat-o în luna ianuarie a acestui an, iar după ce a obţinut autorizaţia de la Poliţie s-a apucat de „treabă“, pe la sfârşit de februarie. Şi norocul i-a surâs din plin, marile sale descoperiri fiind realizate în martie 2023.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending