Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

PAZÃ CU CÎINI

Știre publicată în urmă cu

în data de

• 39 de comune nemtene nu au pazã • în trei nu se aprinde noaptea nici un bec pe drumuri sau ulite, iar în sase iluminatul public este partial • primarii care nu se implicã în acordarea pazei pe raza comunelor pe care le conduc riscã amenzi de pînã la 5.000 de lei •

Jumãtate dintre comunele nemtene sînt pãzite de cîinii din gospodãriile cetãtenilor, desi, prin lege, primarii unitãtilor administrativ teritoriale sînt obligati sã ia mãsuri pentru a asigura paza bunurilor publice, a cetãtenilor si rãspund pentru întocmirea planului de pazã al comunei. Întocmirea acestui plan, instruirea si controlul personalului de pazã din localitãtile rurale se efectueazã de cãtre organele de politie locale sau de structurile implicate în activitatea de pazã. „Modalitãtile de efectuare a pazei în mediul rural se stabilesc prin hotãrîre a Consiliului Local, dupã consultarea prealabilã a locuitorilor, în formele prevãzute de lege. Plata serviciului de pazã în mediul rural, precum si procurarea de echipamente de protectie, însemne si mijloace de apãrare sau utilitare, necesare bunei executãri a serviciului de pazã, se asigurã din bugetul local. Pentru plata serviciilor de pazã, Consiliile Locale pot institui taxe speciale, conform legii. Neluarea mãsurilor de organizare si functionare a pazei constituie contraventie si se sanctioneazã cu amendã de la 2.000 la 5.000 de lei“, a declarat comisarul sef Vasea Aurelian Soric, seful Inspectoratului de Politie Judetean Neamt.

Pazã doar în 24 de comune

Pînã la data de 20 aprilie 2007, în mediul rural nemtean, paza era organizatã conform noilor modificãri aduse Legii nr. 333/ 2003 în 24 de comune – Bahna, Bicaz Chei, Bicazu Ardelean, Bodesti, Botesti, Cordun, Dochia, Doljesti, Gherãiesti, Grumãzesti, Hangu, Mãrgineni, Moldoveni, Podoleni, Sãbãoani, Tãmãseni, Tasca, Tazlãu, Tibucani, Urecheni si Zãnesti. În aceste unitãti administrativ-teritoriale, paza se face cu personal angajat. În comuna Sãvinesti, paza se asigurã printr-o firmã de profil, iar în Tarcãu si Vînãtori-Neamt, prin Politie Comunitarã. Desi prin Legea 9/ 2007, care modificã Legea 333/ 2003 nu mai este prevãzutã paza prin rotatie, la 13 comune, încã mai functioneazã aceastã formã de asigurare a protectiei bunurilor publice si a cetãtenilor – Bîrgãuani, Bozieni, Brusturi, Costisa, Dobreni, Icusesti, Pãstrãveni, Pîngãrati, Rãucesti, Stãnita, Trifesti, Valea Ursului si Vãleni. De asemenea, în comunele Gîdinti si Ruginoasa este organizatã paza cu persoane care beneficiazã de ajutor social conform Legii 416/2001, modalitate care nu este prevãzutã de legislatia în vigoare.

În cadrul unei sedinte pe care a avut-o cu primarii nemteni, comisarul sef Vasea Aurelian Soric a mai declarat cã în 39 de comune nu este asiguratã paza pînã la aceastã datã – Agapia, Alexandru cel Bun, Bãltãtesti, Bîra, Boghicea, Borca, Borlesti, Ceahlãu, Cîndesti, Crãcãoani, Dãmuc, Drãgãnesti, Dragomiresti, Dulcesti, Dumbrava Rosie, Farcasa, Fãurei, Ghindãoani, Gîrcina, Girov, Grinties, Horia, Ion Creangã, Negresti, Oniceni, Petricani, Piatra Soimului, Pîncesti, Pipirig, Poiana Teiului, Poienari, Rãzboieni, Rediu, Români, Sagna, Secuieni, Stefan cel Mare, Timisesti si Tupilati. „Parcã eu n-as vrea sã am pazã. Dar nu avem bani sã plãtim cîtiva oameni, pentru cã bugetul este foarte subtire. Au fost furturi, vor mai fi, dar nu vãd solutii în aceastã problemã. Cu banii care vin de la 10 crîsme si tot atîtea maghernite de magazine nu se adunã mai nimic la bugetul local. Sîntem dependenti de fondurile alocate de Consiliul Judetean“, a declarat un primar al cãrui nume nu-l facem public, pentru cã s-ar putea simti discriminat cã l-am ales tocmai pe el sã rãspundã la întrebãrile noastre. Mai mentionãm cã în comunele Drãgãnesti, Ghindãoani si Negresti nu existã iluminat public, iar în comunele Bãltãtesti, Dãmuc, Dumbrava Rosie, Gherãiesti, Pîncesti si Tupilati este asigurat partial.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending