Contactează-ne

Actualitate

„Pauza de bucurie“, acţiune preventivă şi nu numai. Alcool şi droguri, efecte simulate cu ochelari speciali

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acţiunea a avut loc la Horia ■ şoferii şi pasagerii au putut experimenta efectele stării de beţie sau a drogurilor cu ochelari speciali care simulează acest lucru ■

Avînd în vedere valorile de trafic ridicate, pe data de 7 iulie 2022, în intervalul orar 11:00 – 12:00, poliţiştii şi specialiştii antidrog au desfăşurat o acţiune cu caracter preventiv-informativ, în localitatea Horia. Profitînd de faptul că tot astăzi se marchează şi Ziua Ciocolatei, oamenii legii au invitat micuţii pasageri şi părinţii la o „Pauză de bucurie“.

„Deoarece ne aflăm în perioada vacanţei şcolare şi tot mai mulţi conducători auto se îndreaptă spre destinaţii de vacanţă, poliţiştii au vorbit cu conducătorii auto despre oboseala la volan. Aceasta reprezintă o cauză generatoare de accidente rutiere, iar scopul poliţiei rutiere nu este acela de a sancţiona, ci de a preveni producerea de accidente de circulaţie“, conform uni comunicat al IPJ Neamţ.

Simptomele oboselii duc la scădere timpului de reacţie, a vederii, a performanţei şi vigilenţei, iar în sezonul estival, temperaturile ridicate conduc la îngreunarea deprinderilor motrice şi la crearea senzaţiei de somn. Totodată, poliţiştii de prevenire şi specialiştii antidrog au vorbit cu conducătorii auto despre efectele alcoolului şI a substanţelor interzise.

Acestea, asociate cu disconfortul termic şi cu oboseala pot constitui premisele unor situaţii mai puţin fericite. Cu ajutorul ochelarilor care simulează efectele consumului de alcool sau droguri, conducătorii auto şi pasagerii au putut experimenta tulburările de vedere cauzate de prezenţa în organism a acestor substanţe.

„Rămîneţi în zona de siguranţă!“, le-au transmis poliţiştii conducătorilor auto opriţi în trafic. Oamenii legii sînt mereu la datorie, pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră pe drumurile publice şi pentru prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere. Anchetatorii au venit cu recomandări utile: odihniţi-vă bine înainte de a porni la drum; dacă nu vă simţiţi bine sau suficient de odihniţi, nu conduceţi.

Alte staturi sînt: evitaţi administrarea de medicamente care afectează capacitatea de a conduce autovehicule, dacă intenţionaţi să plecaţi la drum; programaţi călătoria prevăzînd pauze pentru a mînca şi a vă odihni; evitaţi să conduceţi pe distanţe lungi după programul de muncă; evitaţi să conduceţi pe timp de noapte.

Asta pentru că şansele de implicare în accidente sînt mai mari noaptea tîrziu şi dimineţa devreme; circulaţi cu viteză adaptată condiţiilor de trafic, în special cînd se circulă în coloană şi nu uitaţi de politeţea rutieră; pentru un plus de siguranţă în mers, măriţi distanţa dintre vehicule; conduceţi prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului,

Poliţiştii mai recomandă asigurerea temeinică înainte de efectuarea fiecărei manevre; nu consumaţi băuturi alcoolice; evitaţi depăşirile care, în condiţii de vizibilitate redusă, se dovedesc foarte periculoase; respectaţi regimul legal de viteză. În activităţi au fost angrenaţi poliţişti de la Serviciul Rutier Neamţ, de la Biroul Rutier Roman, de la Compartimentul Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi specialişti ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending