Contactează-ne

Actualitate

Patru pui de urs chinuţi de nişte (ne)oameni. Ce s-a descoperit la anchetă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ muncitorii care au scos puişorii de urs din bârlog, chinuindu-i pentru a le identifica sexul, au fost depistaţi şi sunt efectuate căutări pentru găsirea ursuleţilor

Ancheta declanşată după ce în mediul online a apărut joi, 18 februarie 2021, un filmuleţ în care se poate vedea cum patru muncitori forestieri scot din bârlog tot atâţia pui de urs, distrându-se copios în timp ce chinuiau animalele pentru a le determina sexul, are primele rezultate concrete.

Poliţiştii din Neamţ şi Harghita s-au autosesizat, iar indivizii au fost identificaţi, anchetatorii precizând că este vorba despre persoane din primul judeţ menţionat, că lucrau la o societate din domeniul exploatării masei lemnoase şi că le-au fost întocmite dosare penale.

„Având în vedere apariţia în mediul on-line şi în mass-media a unor imagini video în care se observă cum 4 pui de urs sunt scoşi din bârlog de mai multe persoane, Compartimentul de Presă din cadrul IPJ Harghita este abilitat să facă următoarele precizări. Pentru stabilirea tuturor cauzelor şi împrejurărilor producerii evenimentului, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita s-a format o echipă operativă complexă, care a iniţiat activităţi specifice operative, în vederea clarificării tuturor aspectelor acestui caz“, a transmis Poliţia Harghita.

Într-un comunicat se precizează că, în urma primelor verificări efectuate şi a colaborării operative cu poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, s-a stabilit că aceste imagini ar fi fost realizate în judeţul Harghita, pe o exploatare forestieră de pe raza Ocolului Silvic Privat Gheorgheni.

Cercetările s-au concretizat cu identificarea persoanele implicate, fiind vorba despre patru bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 35 şi 51 de ani, toţi din Neamţ, muncitori forestieri la o societate din judeţul în care au domiciliul. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de rănirea sau schingiuirea animalelor şi perturbarea intenţionată în cursul perioadei de reproducere, de creştere, de hibernare şi de migraţie, precum şi deteriorarea sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă.

Filmul menţionat a fost făcut public de Asociaţia pentru protecţia animalelor Casa lui Patrocle – Animal Rescue, care a cerut implicarea autorităţilor competente, lucru care s-a şi petrecut deja. În acest caz s-a implicat şi Garda de Mediu Harghita, astăzi reprezentanţii acestei instituţii efectuând căutări pentru găsirea puilor de urs.

„Ce rău îmi pare că nu era mama lor prin preajmă! Poate data viitoare!“

„Încă nu ştim ce s-a întâmplat cu puii de urs, acum sunt efective în teren care îi caută. Specialiştii care au văzut filmuleţul şi i-au auzit ţipând au spus că mama ar fi trebuit să apară. Dacă îi găsim, specialiştii Gărzii de Mediu îi vor reloca într-un areal unde să fie protejaţi şi ocrotiţi, avem un asemenea loc în judeţul Harghita, în zona oraşului Bălan“, a declarat, pentru Mesagerulneamt.ro, Gheorghe Filip, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Harghita.

Este posibil ca ursoaica să nu mai fie în viaţă, poate a fost împuşcată sau a decedat din condiţii naturale, lucru probabil ştiut de muncitorii forestieri, pentru că s-au apropiat dezinvolţi de bârlog. Ca oameni cu experienţă în lucrul la pădure ştiau cu siguranţă că un astfel de mamifer reacţionează extrem de violent dacă în arealul unde îşi creşte puii apar intruşi, în speţă oameni.

Rămâne de văzut dacă ursuleţii vor fi găsiţi în viaţă, pentru că de la data când a fost realizat filmuleţul, al cărui „regizor“ este tocmai unul dintre muncitorii forestieri, au trecut deja câteva zile, el fiind făcut pe data de 15 februarie. Cazul petrecut în exploatarea forestieră din Harghita a fost făcut public pe pagina de Facebook a Asociaţiei Casa lui Patrocle: „Patru indivizi aflaţi pesemne într-o exploatare forestieră scot puii şi-i manipulează brutal pentru a le identifica sexul!

În loc să sune la 112 sau să anunţe Ocolul Silvic, sau măcar să aibă reacţii de oameni normali – ei fac din asta o distracţie pe măsura minţilor şi sufletelor limitate pe care le au! Nu se ştie ce s-a întâmplat cu puii de urs. Cel care a filmat lucrează pe taf undeva in judeţul Neamţ şi-i cunoaştem identitatea“. Dacă puii de urs vor fi găsiţi în viaţă, disponibilitate de a-i creşte, în ipoteza că mama nu mai trăieşte, şi-a manifestat-o Rezervaţia AMP Libearty Sanctuary Bear de la Zărneşti, judeţul Braşov, acolo unde sunt îngrijiţite zeci de exemplare de urşi, care au trecut prin diverse traume, în special din cauza privării de libertate.

Pe pagina de Facebook a Asociaţiei Casa lui Patrocle sunt zeci de comentarii despre incredibilul comportament al muncitorilor forestieri. Iată două elocvent: „Ăştia au serioase probleme psihice. Să facem cu toţii o petiţie să-i închidă pe viaţă la nebuni! Bieţii ursuleţi! Ce rău îmi pare că nu era mama lor prin preajmă! Poate data viitoare! Creaturi îngrozitoare, oribile şi scârboase (cei care arătau ca nişte oameni, că să fim serioşi, nu sunt)“; „Concluzia trasă după aceste imagini este că cel mai periculos animal rămâne tot Omul“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Şapte persoane la spital din cauza ciupercilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Şapte persoane, dintre care patru copii, au ajuns la Spitalul Târgu-Neamţ, vineri, 14 mai, având diagnosticul intoxicaţie cu ciuperci. Solicitarea către Ambulanţa Neamţ a fost făcută în jurul orei trei dimineaţa  şi la unitatea sanitară au fost transportaţi o fetiţă de cinci ani, un băieţel de şase ani, o fetiţă de 8 ani şi un băiat de 12 ani, dar şi trei tineri cu vârste cuprinse între 23 şi 29 de ani.

Citește știrea

Actualitate

Nu ieşim din zodia ploilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ informarea de instabilitate atmosferică expiră azi, la ora 21:00 ■ totuşi, nu scăpăm de precipitaţii nici săptămîna viitoare ■ valorile termice diurne vor oscila între 14 şi 22 grade ■

Cea de-a doua jumătate a lunii mai nu aduce timp bun şi foarte aproape de vara calendaristică meteorologii anunţă ploi consistente, iar în cea mai rece zi a săptămînii viitoare nu vor fi mai mult de 14 grade. Singura veste bună este că nopţile vor fi mai calde, iar minimele se vor situa între 9 şi 11 grade.

O informare meteo de instabilitate atmosferică accentuată expiră azi, 14 mai, la ora 21:00, dar specialiştii spun că vor fi perioade în care va ploua în averse ce vor avea şi caracter torenţial, vor fi descărcari electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului, vijelii şi, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp şi, pe arii restrînse, 25…35 l/mp.

La acest moment, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca mai sînt 15 centimetri de nea. Astăzi, 14 mai, regimul termic va fi bunişor, 20 de grade ziua şi cam 10 grade vor fi peste noapte. Temperatura se apreciază pe parcursul zilei de sîmbătă, 15 mai, iar la jumătatea lui Florar vor fi 21 de grade, dar nu scăpăm de furtunile care vor fi în special după amiază.

Nu sînt schimbări în regimul termic nocturn şi vor fi vreo 10 grade. Duminică, 16 mai, în prima parte a zilei va fi soare, însă la amiază maxima ajunge cu greu la 20 de grade şi sînt aşteptate ploi în aversă. Noaptea vor fi 10 grade. Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare va fi cea de luni, 17 mai, cînd meteorologii prognozează o maximă îndrăzneaţă de 22 de grade.

Cu toate acestea, nu scăpăm de instabilitate şi sînt anunţate ploi mai după amiază. Minima nocturnă rămîne cantonată la 10 grade. Conform prognozei, de marţi, 18 mai, începe depreciarea regimului termic, astfel că la amiază în zona noastră vor fi 19 grade. Instabilitatea îşi face de cap şi din nou pot veni furtuni. Va fi ceva mai bine după lăsarea întunericului şi minima saltă la 11 grade.

Urmează cea mai rece zi, cea de miercuri, 19 mai, cînd maxima atinge cu greu valoarea de 14 grade. Cerul va fi acoperit şi va ploua mărunt întreaga zi. Precipitaţii sînt anunţate şi după lăsarea întunericului, cînd se vor înregistra cam 10 grade. Joi, 20 mai, se mai încălzeşte niţel, revedem şi soarele şi vor fi vreo 17 grade.

Nu trebuie să uitaţi umbrelele acasă pentru vor fi ceva stropi de ploaie, în aversă. Urmează cea mai rece noapte din întreg intervalul de prognoză, iar minima va fi de 9 grade. Vineri, 21 mai, norii se cantonează în zona noastră şi va ploua mai tot timpul. Termic nu stăm prea bine pentru începutul ultimei decade a lui mai şi vor 17 grade ziua şi vreo 11 grade după lăsarea întunericului.

Sîmbătă, 22 mai, este anunţat cer variabil cu soare, ceva ploi după amiază, 19 grade ziua şi vreo 11 grade vor fi peste noapte. Singura zi fără ploi pare a fi cea de duminică, 23 mai, cînd se vor înregistra 21 de grade.

Citește știrea

Actualitate

E căutat un minor fugar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale de la IPJ Neamţ şi cei ai Poliţiei municipiului Roman fac verificări pentru depistarea unui minor de 17 ani, dar dispărut acum cîteva zile.

„La data de 11 mai 2021, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost sesizaţi cu privire la faptul ca minorul Mereuţă Vlăduţ Ionuţ, în vîrstă de 17 ani, din Roman, a părăsit voluntar Centrul de asistenţă socială în care se afla şi nu a mai revenit“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Adolescentul are o înălţime de circa 1,65 metri, greutate de aproximativ 66 de kilograme, părul brunet, tuns scurt, ochi căprui. Nu se cunosc detalii referitoare la obiectele de îmbrăcaminte pe care acesta le purta la momentul dispariţiei.

Anchetatorii au efectuat verificări pe raza municipiului Roman, precum şi a localităţilor limitrofe, în vederea depistării acestuia, dar fără folos, astfel că cer ajutorul populaţiei. Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie.

De regulă, în astfel de cazuri, copii fugari hoinăresc prin oraş sau merg la rude timp de cîteva zile, după care revin în centrele unde sînt instituţionalizaţi.

Citește știrea

Trending