Contactează-ne

Prima pagină

Patriarhul Daniel l-a decorat pe preotul cercetător Florin Țuscanu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ părintele cărturar a primit Ordinul Patriarhal „Sfinții Împărati Constantin și Elena“, crucea pectorală cu Gramata Patriarhală ■ evenimentul a trecut mai puțin observant în România, deoarece înalta distincție patriarhală a fost conferită la Bălți, în Republica Moldova, la sfârșitul verii ■ preotul a lansat, recent, cea de a VII-a carte de autor ■ mai are opt ca și coautor ■

Părintele dr. Florin Țuscanu, cercetător împătimit de vechi hrisoave domnești și bisericești, a lansat, recent, la Târgul de Carte „Libris” de la Roman, o nouă lucrare intitulată „Ținutul Romanului. Retrospective culturale și spirituale”, apărută la Editura „Vasiliana”.

Istoricul militar Sorin Grumuș, aprecia că, după „Istoria orașului Roman 1392 -1992”, publicată cu ocazia împlinirii a 600 de ani de la prima atestare documentară a urbei de la confluența Moldovei cu Siretul, lucrarea de față vine la 32 de ani distanță și are menirea să pună în evidență strădania acestui cercetător în veșminte preoțești.

De altfel, un eveniment destul de recent a trecut mai puțin observat la Roman. Am aflat că preot dr. Florin Țuscanu a primit de la Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, o înaltă distincție clericală. Înaltul prelat a oferit, din partea Patriarhului României, câteva ordine şi distincţii patriarhale, între care și cea pentru Florin Țuscanu, președintele Asociației Visarion Puiu.

Preotul romașcan a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Ordinul Patriarhal „Sfinții Împărați Constantin și Elena“, crucea pectorală cu Gramata Patriarhală. Manifestarea a avut loc în luna septembrie 2023 la Bălți, în Republica Moldova. Florin Aurel Țuscanu a fost hirotonit la 15 august 1988, la Biserica „Sfântul Nicolae”, din comuna Veleşti, judeţul Vaslui, intrând în cel de al 35-lea an de preoție.

După trei ani, a fost transferat în satul natal, unde s-a dedicat unei activităţi pastorale deosebite. A participat activ la construcţia muzeului satului Moldoveni şi a paraclisului „Sfinţilor Împăraţi”, a reînfiinţat „Cercul Pastoral Misionar Moldoveni” şi a editat revista locală „Izvorul”. După 13 ani petrecuţi ca paroh al Bisericii „Sfântul Nicolae”, şi-a desfăşurat activitatea în comuna Ruginoasa.

La Biserica „Sfântul Nicolae” a activat până în 2004. Pe lângă funcţia de protopop, şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Parohiei „Precista Mare” şi Parohia „Sfântul Vasile”, în prezent fiind preot slujitor la Biserica „Ștefan cel Mare și Sfânt“ din Roman. Părintele Florin Țuscanu a fost, timp de două mandate, protopop al Protopopiatului Roman, începând cu 2004.

Preotul Țuscanu are un doctorat în filosofie (2007), susţinut în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi unul în istorie (2010), susţinut la Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj. Aşa cum se ştie, romașcanul este şi un valoros scriitor, fiind inclus în volumul V al „Enciclopediei scrisului istoric românesc“, lucrare apărută în luna februarie a anului trecut, sub egida Academiei Române.

A fost o recunoaştere a valorii cărţilor publicate, care cuprind studiile sale istorice, cu referire la mari personalităţi şi locuri nemţene. Cu recenta apariție editorială, preotul se află la a VII-a carte de autor. În luna februarie a acestui an, preotul Florin Ţuscanu, declara, pentru Monitorul, că are o pasiune pentru colecţionarea unor cărţi rare.

„Cea mai mare “intersecţie” a mea cu istoria a fost în anul 2000, când m-am înscris la doctorat, la Universitatea “Babeş Bolyai” Cluj Napoca, unde am luat doctoratul la academicianul Marius Porumb, cu lucrarea “Bisericile de lemn din Podişul Bârladului”. Este rodul studiilor mele, timp de un deceniu.

Sunt onorat și de faptul că academicianul Răzvan Tedodorescu (fost ministru al Culturii, legat de ţinutul Romanului prin moşiile deţinute în zonă de familia sa – n.r.) m-a inclus într-o echipă de cercetare istorică a Academiei Române, cunoscându-mi şi apreciindu-mi preocupările pentru cercetarea hrisoavelor“.

Preotul Florin Țuscanu este și membru al Uniunii Ziariștilor din România încă din anul 2000, pentru bogata sa activitate în domeniul cercetării, materializată în revista “Valori Perene” (de la numele mitropolitului Visarion Puiu, care a ajuns la numărul zece, fiecare exemplar conîinând 100 de pagini de documente istorice, comentate.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending