Contactează-ne

Actualitate

„Patriarhul Culturii” romaşcane a plecat la cele veşnice

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ profesorul Gh. A. M. Ciobanu, "Cetăţean de onaore" al municipiului, personalitate covârşitoare a Romanului, scriitor, eseist, muzicolog, critic de artă a impresionat dintotdeauna prin modestia sa ■ o viaţă de om, marele cărturar a fost în slujba Cetăţii ■

Profesorul Gheorghe A. M. Ciobanu, supranumit „Patriarhul Culturii romaşcane”, ajuns la venerabila vîrstă de 95 de ani, a trecut la cele veşnice în noaptea de 29 spre 30 august.

Născut într-o familie modestă, tata zidar, mama casnică, la 25 martie 1925, a urmat studiile primare, gimnaziale şi liceale în oraşul natal, revenind apoi după terminarea Facultăţii de Drept, ca profesor suplinitor la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, predînd de-a lungul carierei sale în multe şcoli: la Şcoala de Muzică „Sergiu Celibidache”, la Liceul „Ion Ionescu de la Brad” Horia, la Institutul Teologic Franciscan sau la Seminarul Teologic Ortodox „Melchisedec Ştefănescu”, diverse discipline: Filosofie, Istoria Muzicii, Istoria Artelor Plastice, Matematică, Logică.

A impresionat prin erudiţia sa nu doar pe romaşcani, ci şi elita culturală a României, care a avut numai cuvinte de laudă la adresa sa, după conferinţele culturale, vernisajele de carte şi pictură, pe care le-a susţinut, timp de şapte decenii nu doar în Roman, ci şi la Iaşi, unde a susţinut, timp de 22 de ani, cicluri de audiţii muzicale la Palatul Culturii.

După Revoluţie a fost un colaborator constant al presei locale şi centrale, publicînd în săptămânalele „Gazeta de Roman”, „Romanul Liber”, „Cronica Romaşcană” , colaborînd cu Radio Iaşi,cu Radio Bucureşti, cu „România Literară”, „Convorbiri literare”, „Antiteze”,”Cronica”, Revista Ateneu, Revista Asachi, Opinia Fălticeneană, Ştiinţă şi tehnică, Flagrant, unde a publicat articole de artă.

A conferenţiat la Cîmpulung Moldovenesc, la Fălticeni, la Piatra Neamţ, Tîrgu Neamţ, Bacău, Bicaz. Sub egida Institutului de Geriatrie şi Gerontologie „Ana Aslan” a susţinut timp de 5 ani, la Roman, un curs de meloterapie. Împreună cu profesorul N. Gr. Steţcu a scris Istoria Liceului „Roman-Vodă”, marcînd centenarul prestigioase instituţii de învăţămînt.

A condus timp de mai mulţi ani activitatea Cenaclului literar „Garabet Ibrăileanul”. Rodul intensei sale munci de activist cultural l-a adunat de-a lungul cariere sale în mai multe volume publicate în ultimii ani la diverse edituri, din care se pot aminti volumele de „Scrieri” (volumele Muzica, Litera, Artă Plastică), „Varia”, „Locul şi spiritul-valori artistice ale Romanului”, „Irimescu- statornicie şi zbor”, „Primii fiori” (volum de poezii), „Modelarea normativului juridic”(2007), „Mileniul III pe portativ”( trei volume), „Mioriţa-mit triadic”, „Portrete printre rame”, „Mecena, medic şi misionar”, „Irimescu demiurgul tăcerii”.

A scris şi publicat lucrări instrumentale, sonatine şi sonate pentru vioară şi pian, cu începere din 1957 la îndemnul muzicienilor Antonin Ciolan, George Pascu, Achim Stoia, cu care se afla în relaţii de amiciţie. Este autorul unui studiu despre „Panorama posibilă a structurilor muzicale modale”, definind prin studiile sale şi un model anticipativ de structură şi creaţie muzicală, în studiul”Omnifonismul”.

Om de cultură erudit, profesorul a fost toată viaţa un împătimit al cărţii, în ultimii ani făcînd importante donaţii de carte atît Bibliotecii Municipale „George Radu Melidon” cu care a colaborat de-a lungul activităţii sale la multe evenimnte, cît şi Bibliotecii Colegiului Naţional „Roman-Vodă”, Muzeului „George Irimescu”, din Fălticeni, Muzeului de Artă din Roman şi Muzeului „Hogaş” de la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”. Impresionanta sa colecţie de discuri folosite la conferinţele sale muzicale a fost şi ea donată diverselor instituţii culturale cu care a colaborat. Pentru meritele sale culturale de excepţie a primit de-a lungul vieţii: „Medalia Muncii”(1965), Ordinul Muncii, clasa a III- a”(1966), Profesor evidenţiat (1975), Ordinul Meritul Cultural (1985), premiul III la Secţiunea „Presă scrisă” la prima ediţie a Premiilor Jurnalismului de Educaţie, organizat de către Comisia Naţională a României pentru UNESCO, „Crucea Moldavă” (2015) din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

În martie 2015 a primit nu doar titlul de „Cetăţean de Onoare”, ci şi însemnul simbolic „Cheia municipiului Roman”, acordat de administraţia publică loclă, ca semn de preţuire. Somn lin, domnule profesor, îţi urează şi redactorii cotidianului „Monitorul”.

Actualitate

Cererile de personal sînt extrem de puţine

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ începutul de primăvară nu a dezmorţit piaţa muncii ■ cele mai multe cereri de noi salariaţi vin de la angajatorii din zona reşedinţei de judeţ ■

Primăvara calendaristică nu a dezmorţit piaţa muncii, iar pe 1 martie 2021 Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ anunţă un număr total de 283 de posturi vacante. Cele mai multe recrutări de personal ar putea avea avea loc în zona reşedinţei de judeţ unde patronii au nevoie de 116 noi lucrători calificaţi în diverse ocupaţii.

În zona Roman ar fi nevoie de 108 noi lucrători. Cele mai puţine oportunităţi de angajare sînt la Tîrgu Neamţ, pentru că angajatorii au nevoie doar de 59 de salariaţi. Din totalul job-urilor disponibile, prea puţine sînt pentru cei cu înaltă calificare. Defalcat, în reşedinţa de judeţ se caută un specialist marketing şi mai mulţi ingineri între care doi specializaţi în prelucrarea lemnului, alţi doi ingineri ar trebui să fie calificaţi în textile – pielărie, plus un inginer compartiment calitate.

Nu s-a ocupat de mult timp postul de designer grafic şi multimedia şi cel de director de publicitate. Pentru cei cu studii medii cele mai multe cereri sînt în ocupaţia de lucrător comercial, unde sînt vacante 11 locuri de muncă, dar se mai caută bucătari, barmani, electricieni, frezoni universali sau tîmplar universal. Mai multe relaţii despre cererea de personal la nivelul zonei pot fi obţinute de la Agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ.

La Roman şi-ar putea găsi de lucru doi economişti şi un inspector protecţia muncii. Pentru ceilalţi sînt pe piaţă 20 de locuri de muncă în ocupaţia de operator producţie ceramist, ar mai fi nevoie de 10 operatori confecţii, dar sînt şi 23 de job-uri pentru necalificaţi în mai multe domenii, plus 6 locuri sînt pentru asistenţi medicali, ori 7 confecţioner – asamblori articole textile. La Tîrgu Neamţ sînt patru cereri de licenţiaţi şi nu s-au acoperit de mai mult timp 2 job-uri de sculptori în lemn, dar se caută şi un inginer geodez şi un inginer silvic. Pentru ceilaţi sînt libere 13 job-uri de confecţioner textile, se mai caută 5 deujbişti, sau cîte 2 frezori, strungari sau sudori.

Citește știrea

Actualitate

Începe şcoala pentru cei care n-au făcut-o on-line

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ unităţile vor comunica numărul de copiii care vor fi incluşi în proiectul Şcoala după şcoală ■ ei vor începe recuperarea materiei pierdute ■ de la compania Altex vor sosi în judeţ 750 costume de protecţie ■

Inspectorul general, Mihai Obreja, a anuţat care sînt măsurile luate în cele 323 unităţi şcolare din Neamţ, pentru asigurarea accesului la procesul de învăţămînt.

„Aşa cum se ştie, 201 şcoli învaţă în această săptămînă în scenariul verde, 128 în scenariul galben şi patru unităţi de la Agapia în scenariul roşu. Aici vor fi faţă în faţă doar preşcolarii şi şcolarii de la clasele I-IV şi 143 copii vor învăţa on-line.

În restul şcolilor din judeţ se urmăreşte aplicarea măsurilor de securitate şi prevenire a infectării cu SARS Cov 2. E important că şcolile dispun de materiale sanitare, unele primind măşti şi de la autorităţile locale.

Ministerul Educaţiei a semnat un contract cu firma Altex prin care se furnizează peste 500.000 de măşti în zece judeţe. Noi nu primim măşti pentru că stocurile sînt suficiente, dar vom primi 750 costume de protecţie care vor fi utilizate în şcoli“, a declarat profesorul Mihai Obreja.

Acesta a arătat că în judeţ se fac pregătiri pentru aplicarea unui ordin prin care se va organiza programul intitulat Şcoala după şcoală, care va avea în vedere activităţile de remediere a cunoştinţelor elevilor care nu au avut acces în acest an la şcoala on-line pentru că elevii nu au avut tablete, internet sau curent electric.

„Pînă vineri, 5 martie, fiecare şcoală ne va comunica situaţia acestor copii şi vom stabili cum va începe programul de remediere pentru aceşti copii, care se vor încadra în acest program naţional pilot. Aici sînt incluşi elevii cărora nu li s-a putut încheia situaţia şcolară la sfîrşitul primului semestru, cei aflaţi în situaţie de corigenţă sau bolnavi“, a mai adăugat inspectorul Mihai Obreja.

În toate şcolile din mediul urban au ajuns şi se folosesc testele rapide date de către Direcţia de Sănătate Publică. „Aceste testări sînt făcute de către asistentele medicale din şcoli, iar în mediul rural, primarii au încheiat convenţii cu medicii de familie. Am fost informaţi de către conducerea ministerului despre faptul că în curînd vor fi repartizate şi acele teste din salivă, care pot fi folosite şi de personal fără pregătire sanitară, ceea ce este bine. Sperăm ca în continuare, în Neamţ să ţinem epidemia sub control“, a adăugat inspectorul general, care este convins despre faptul că dacă în continuare se respectă cu stricteţe măsurile de distanţare fizică, de purtare a măştilor, de aerisire a sălilor de clasă, de dezinfecatre pe mîini şi de dezinfectare a suprafeţelor, numărul de îmbolnăviri în şcoli va fi unul redus.

Citește știrea

Actualitate

Recomandări pentru cadourile de Mărţişor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ comisarii de la Protecţia Consumatorilor vin cu sfaturi urile ■ cel mai important: cumpăraţi de la comercianţi autorizaţi ■

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Neamţ vine cu sfaturi utile pentru toţi cei care fac cadouri la început de primăvară.

„Este recomandat ca achiziţionarea produselor să se facă numai de la operatori economici autorizaţi, fie că funcţionează în locaţii stabile (magazine, supermarket-uri), fie în locaţii amplasate temporar, în baza autoritaţiei emise de autoritatea locală“, anunţă instituţia.

Comercianţii au mai multe obligaţii legale între care afişarea denumirii firmei şi a orarului de funcţionare, a plachetei Telefonul Consumatorilor; informarea consumatorilor privind denumirea produsului, denumirea şi adresa producătorului, importatorului şi distribuitorului; principalele caracteristici ale produsului – natura materialelor din care sînt confecţionate, cantitatea, condiţii de întreţinere, păstrare, depozitare, riscuri previzibile – avertismente.

Marcarea informaţiilor trebuie să fie şi în română, să corespundă cu informaţiile din marcarea originală, să fie cu caractere lizibile şi indelibile. Produsele pentru care este obligatorie marcarea datei limită de consum, a datei durabilităţii minimale trebuie să se comercializeze în cadrul acestor termene. Este recomandat ca, după eliberarea bonului de vînzare, acesta să fie păstrat pentru eventuale reclamaţii.

În mod special, la achiziţionarea mărţişoarelor ce conţin bijuterii din metale şi pietre preţioase consumatorii trebuie să primească un Certificat de calitate în original, care va conţine trebuie detalii corecte, precise şi complete referitor la produsul cumpărat (titlul metalului, natura pietrelor etc), garanţia acordată şi modalitatea de asigurare a acesteia (service şi termen de remediere, politica de returnare a bunurilor, în cazul apariţiei unor defecte ulterioare).

Achiziţionarea bijuteriilor din metale şi pietre preţioase trebuie să se facă de la operatorii economici autorizaţi de ANPC să efectueze operaţiuni cu metale preţioase. La comercializarea florilor, trebuie să se ţină cont de existenţa unor informaţii obligatorii: denumirea produsului; principalele caracteristici tehnice şi calitative; compoziţia pentru alte materiale destinate întreţinerii florilor şi plantelor; existenţa în magazin a unor fotografii martor, pentru buchetele care se realizează la comandă.

Comercianţii trebuie să prezinte consumatorilor o fotografie martor, din care să rezulte componenţa şi aspectul buchetului, cu denumirile florilor autohtone şi exotice conţinute, cît şi denumirea ornamentului verde (feriga, asparagus, ficus pumila, hedera, gypsophila elegans, gypsophila paniculata,etc).

Citește știrea

Trending