Contactează-ne

Actualitate

Pașaport energetic de renovare a Primăriei Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ este vorba despre un document care conține toate informațiile privind intervențiile legate de energie ■ pașaportul de renovare a clădirilor oferă o foaie de parcurs privind renovarea ■ acesta indică o succesiune de etape, cu obiectivul de a transforma imobilul în unul cu emisii zero de gaze ■

Primăria Roman publică pe site-ul acesteia un document în care se arată că a fost realizat primul pașaport energetic de renovare a sediului, în cadrul proiectului Renocally, implementat în parteneriat cu Fundația TERRA Mileniul III. Pașaportul  energetic al unei clădiri este un document care conține toate informațile privind intervențile legate de energie, în format digital și urmeză a fi inclus în Registrul Național al Clădirilor în sistem digital.

Conform anunțului amintit, pașaportul de renovare oferă o foaie de parcurs privind reabilitarea unui imobil, care indică o succesiune de etape, cu obiectivul de a-l transforma într-unul cu emisii zero, până cel târziu în anul 2050. În ceea ce privește Primăria Roman, auditorul propune un pașaport în două etape de renovare: anul 2028, respectiv 2032, astfel încât, la finalul implementării măsurilor propuse, nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră să fie zero.

Renocally este un proiect finanțat de European Climate Initiative, care are ca scop consolidarea capacității pentru implementarea și finanțarea renovărilor profunde pentru a stimula decarbonizarea stocului de clădiri în țări ca Bulgaria, România și Slovacia. Renocally urmărește să declanșeze renovări profunde în municipalitățile țintă, prin sprijinirea primăriilor în implementarea pașapoartelor pentru reabilitarea clădirilor.

Va fi realizat un Master Class de Asistență Tehnică pentru a sprijini accesul unităților administrativ teritoriale la finanțare pentru renovare; pregătirea pentru implementarea viitoarelor cerințe ale Directivei Europene privind Performanța Clădirilor (reformată); creșterea cunoștințelor și abilităților generale ale primăriilor vizate, privind decarbonizarea stocurilor de clădiri și renovarea profundă.

Palatul Administrativ din Roman a fost ridicat în mandatul primarului Gheorghe Moisini, avocat care a trăit între 1894 și 1984. Imobilul a fost edificat între anii 1935-1937 după planurile arhitectului de origine poloneză, Constantin Moșinschi. Terenul pe care a fost construit a fost donat de șeful PNL Ion Manolescu Strunga, născut în1889 și mort în 1951 în infernul închisorii de la Sighet. În actualul imobil funcționează Primăria, Judecătoria și Administrația Financiară.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending