Contactează-ne

Prima pagină

Pașapoarte, caziere judiciare, istoricul sancțiunilor rutiere, obținute on-line

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în martie 2023, a fost operaționalizată o platformă HUB de servicii ale MAI, respectiv Centrul de furnizare servicii electronice ■ pe hub.mai.gov.ro a fost integrat și serviciul de verificare on-line a stadiului cererii de pașaport „Status pașaport” ■ acesta include notificarea cetățenilor prin SMS cu privire la momentul în care pașaportul simplu electronic se poate ridica de la ghișee sau de la misiunile diplomatice și oficiile consulare din străinătate ■

Obținerea unui pașaport era un demers destul de dificil, în condițile în care serviciile care funcționează pe lângă prefecturi sunt luate cu asalt de persoanele ce doresc să călătorească în străinătate, în țări din afara spațiului UE. Dar, în ultimii ani s-au făcut progrese importante pentru rezolvarea cât mai operativă a solicitărilor de eliberare a unui asemenea document.

Conform unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne, peste un milion de persoane au fost programate on-line pentru obținerea pașaportului, prin intermediul platformei HUB de servicii a MAI (Centrul de furnizare servicii electronice), în mai puțin de un an de la operaționalizarea în hub.mai.gov.ro a opțiunii de programare.

Reprezentanții MAI susțin că numărul ridicat de astfel de cereri reprezintă un indicator pentru eficiența acestui sistem digital, ca răspuns la cerințele reale ale cetățenilor. Serviciul de programare on-line pentru depunerea cererilor de pașapoarte prin platforma HUB de servicii al Ministerului Afacerilor Interne a fost lansat la data de 20 martie 2023.

Noua platformă are ca efect imediat reducerea semnificativă a timpului de așteptare pentru depunerea documentelor și o interacțiune prietenoasă cu utilizatorul prin intermediul soluțiilor informatice intuitive. Dezvoltarea unui astfel de sistem modern a pornit de la necesitatea gestionării fluxului mare al cererilor cetățeniilor care solicită rapiditate și eficiență în obținerea documentelor de călătorie.

Astfel, în platforma hub.mai.gov.ro a fost integrat și serviciul de verificare online a stadiului cererii de pașaport „Status pașaport”, care include notificarea cetățenilor prin SMS cu privire la momentul în care pașaportul simplu electronic se poate ridica de la ghișeele serviciilor publice comunitare de pașapoarte sau de la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate.

 

În comunicatul de presă se reamintește faptul că, în perioada august 2022 – februarie 2023, angajații Direcției Generale de Comunicații și Tehnologia Informației a Ministerului Afacerilor Interne au derulat activități complexe pentru operaționalizarea proiectului HUB de servicii la nivelul MAI,  oferind persoanelor interesate acces online la o serie de servicii ale structurilor MAI.

În doar un an de la operaționalizare, HUB-ul de servicii a fost accesat de peste 4,5 milioane de ori, fiind înregistrați 362.400 de utilizatori unici. Pe lângă posibilitatea de a se programa online pentru obținerea pașaportului, cetățenii mai pot obține online cazierul judiciar și  istoricul sancțiunilor rutiere. Până în prezent, aproape 350.000 de cetățeni au obținut on-line certificatul de cazier judiciar.

Alte peste 210.000 de persoane au accesat online istoricul sancțiunilor rutiere. HUB-ul oferă un ghișeu unic de tip „one-stop-shop” pentru serviciile publice electronice ale ministerului, facilitând astfel accesul simplu și eficient la informații și resurse esențiale. Principalele beneficii pentru cetățeni sunt: timpul redus pentru obținerea documentelor și costuri zero.

 

 

 

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending