Contactează-ne

Actualitate

Parvenirea şi îmbogăţirea cu orice preţ, ultima religie a oricărui politician

Știre publicată în urmă cu

în data de

Există încă prea mulţi naivi, care mai cred în manipulatorii care le înoculează în mod intenţionat convingerea că politicienii români cei mai veroşi au fost cei din perioada regimului comunist. Nu au fost nici politicienii ăia uşi de biserică, dar cei de astăzi le dau clasă, depăşindu-i cu mult.

Este una din faţetele marii deosebiri dintre cele două religii, comunismul şi capitalismul, prin care capitalismul îşi dovedeşte „superioritatea“. Astăzi există manipulatori versaţi, care lansează perdele de fum menite să ne ascundă mizeria morală a politicienilor de acum, care se închină religiei reinventate în România, aceea a reîmburghezirii. Nu ni se oferă prea multe motive ca să ne mândrim cu noua clasă politică, apărută din spuma revoluţiilor Europei de Est după 1989.

Capitalismul reinventat în România, după teoria dreptei din Convenţia Democrată privind restauraţia, nu a fost decât acea formă primitivă a începuturilor acestei religii, atât de specific ilustrată de „Goana după aur“ din America secolului XIX.

După 1989, startul în devalizarea României l-a dat Petre Roman, detonând public teoria „grămezii de fier vechi“. La start s-au repezit, primii, deţinătorii de informaţii şi liotele lor de colaboratori. Lustraţia propăvăduită ca soluţie, de către nişte apostaţi ai vremii, ar fi putut fi o barieră la start, dar primitivismul soluţiei i-a împiedicat aplicarea.

A fost un start furat, pe care marea majoritate a românilor nu erau pregătiţi să-l ia, fiind încă prizonierii decalogului vechii religii, care începea cu „Totul este al poporului“. În România Convenţiei Democrate, după 1996 a apărut în sfârşit şi categoria specifică capitalismului, aceea a investitorului în politică.

Au înţeles unii faptul că cele mai bănoase afaceri rămase disponibile nu erau investiţiile în industrie, agricultură sau comerţ, ci investiţiile în politică. S-a descoperit că orice investiţie în politică oferă şansa unui mare succes în imobiliare sau speculaţii, fiind cele mai rentabile. Investind în politică, se puteau cumpăra poziţii în Parlament, în Guvern, în administraţiile centrale şi locale. Dacă doreai discreţie, cumpărai doar politicieni, dispuşi să-ţi ţie tava şi capabili să-ţi citească dorinţele din ochi.

După anul 2000, s-a statornicit în România noua religie postrevoluţionară, aceea a parvenirii şi îmbogăţirii cu orice preţ, după dictonul „Scopul scuză mijloacele“. Este o religie specifică îmburghezirii, pe care au îmbrăţişat-o nu numai liberalii, dar şi social – democraţii, culminând cu îmbrăţişarea lui Crin Antonescu cu Victor Ponta din 2012, la înfiinţarea Uniunii Social Liberale, care a câştigat alegerile zdrobitor.

Scorul acelor alegeri a fost un semnal îngrijorător pentru păpuşarii vremii, care au orchestrat destrămarea USL, urmând ca PNL şi PSD să nu-şi mai amestece îmburgheziţii. Odată convertiţi la noua religie, social democraţii lui Năstase, Geoană, Ponta şi mai ales ai lui Dragnea au performat într-o direcţie care i-a îndepărtat de doctrina de stânga.

Îmburgheziţii au devenit o pătură comună în toate partidele. Pentru aceştia, ideologia a devenit un pretext. Pentru unii ca Liviu Dragnea, Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu, Adrian Năstase, Viorel Hrebenciuc şi alţii ca ei, persoane cu pedigri politic, stânga a fost un pretext pentru a ocupa funcţii în stat din partea unui partid cu cea mai mare audienţă.

După comportament, aceştia au fost mai mult liberali, dar au considerat că este rentabil să stai în PSD, chiar dacă rişti să fii catalogat drept comunist. Există la fel de mulţi naivi, care preamăresc politicienii din perioada antebelică, ai căror reprezentanţi ar trebui, zic ei, să fie reale modele pentru politicieni de astăzi. Modelele de ieri, pentru politicienii de astăzi, sunt în realitate o specie de rara avis.

Pentru perioada antebelică, avem suficienţi martori, în frunte cu Caragiale, care au demascat demagogia, parvenitismul şi lipsa de morală, atât din diversele pături socio-profesionale, cât şi din rândul politicienilor. Toţi aceştia făceau prozelitism în favoarea religiei de atunci, a capitalismului sălbatic. Capitalism care se reinventează acum în România, neevoluat, de o factură primitivă, primejdioasă şi acaparator.

Dovadă că nimic nu este nou sub soare, scriitorul şi publicistul Alexandru Lavron-Moldoveanu, de origine tecucean (1885 – 1971), scria în 1925 în lucrarea sa „Revoluţia de mâine“ despre politicienii vremii, care practicau „demagogia cu care măguleau masele populare, ademenindu-le, imoralizându-le, exploatându-le foarte dibaci“.

Autorul preciza în continuare că „Următor acestei demagogii, se arată valurile de lene, de jaf şi de risipă. Nici funcţionarul, nici profesionistul, nici gospodarul, nici muncitorul, nu au altă deviză decât – Cât mai mult profit, cu cât mai puţină trudă“.

Până şi fostul regim comunist, care nu a încurajat sub nici o formă îmburghezirea, nu s-a putut debarasa de aceste apucături, care au fost practicate sub forme mult mai discrete, de către o castă mult restrânsă, pentru a nu-şi ridica în cap poporul. Epoca de aur a acestei caste nu a fost în comunism, este acum, în plin capitalism. Prozelitismul noii religii, a parvenirii şi îmbogăţirii cu orice preţ, a făcut adepţi în toate mediile. Apostolii noii religii, vor să ne adoarmă, intoxicându-ne cu teoria despre supremaţia morală a capitalismului pur, când totul pute la fel, şi într-o parte, şi în cealaltă.

Cîţ de aici!

Duminică, 31 mai, cu garda pretoriană a PD-L-ului în spate, pe treptele sediului PNL, premierul Florin Cîţu ne-a anunţat că îşi lansează în septembrie, la Congres, candidatura pentru şefia partidului, pe care este sigur că o va câştiga.

Declarând că nu este adeptul unui discurs laborios şi lung, Cîţu şi-a încheiat anunţul cu voluptatea chibiţului de stadion, spărgător de seminţe, strigând „Hai PNL!“. Cîţu nu a vrut să facă anunţul în ziua de luni, 1 iunie, pentru a nu strica ziua copiilor, dovedind astfel că măcar aşa le poartă de grijă.

Într-un interviu mai amplu, dat după ce a scăpat de prezenţa gărzii pretoriene, Cîţu şi-a motivat candidatura, susţinând că „PNL are nevoie de un suflu nou“, suflu pe care Orban l-a pierdut pe drum, iar el l-a găsit. Cîţu nu a omis să sublinieze că anunţul făcut este important, atât pentru partid şi România, cât şi pentru el. Anunţul este important pentru partid, adică pentru PNL, pentru că în spatele anunţului se profilează o scindare a acestui partid, de pe urma căreia se vor decanta mai multe fracţiuni.

Fracţiunea PD-L, care s-a orientat deja, aliniindu-se în spatele lui Cîţu. Fracţiunea Orban, care va constitui falanga partidului liberal tradiţional şi fracţiunea partidului liberal independent, constituită din toţi aceia care nu au treabă cu Orban şi Cîţu. Nu mă îndoiesc că anunţul lui Cîţu este important şi pentru România.

Cu această ocazie românii au aflat că dacă Cîţu preia şefia PNL, el va fi şi candidatul acestui partid pentru preşedinţia României, în deplină tradiţie liberală. E bine ca românii să ştie cine candidează, cu trei ani mai devreme de start. Cu acest anunţ , Cîţu a furat startul în PNL. ?tiind asta, românii vor avea timp să-şi pregătească recuzita şi comportamentul adecvat tupeului.

Că anunţul respectiv este important şi pentru Cîţu, este mult mai uşor de perceput. Cîţu se şi vede preşedintele României, deoarece are mare încredere în cei care l-au împins în faţă, ca să-l înlocuiască pe Orban. Conform zicalei „Gura păcătosului adevăr grăieşte“, Cîţu a recunoscut public, că „am făcut şi fac parte din echipa Domnului Preşedinte“.

Cîţu poate fi compătimit de pe acum, pentru că nu are habar în ce s-a băgat. În bătălia pentru Cotroceni, Cîţu nu va fi inclus decât la pierderi colaterale. După trei ani, nu se ştie pe cine va pune ochii Iohannis, pe Codruţa Kovesi sau pe Mircea Geoană? Are şi Klaus Iohannis dreptul să-şi asigure viitorul, nu?

Klaus Iohannis şi-a pus pe Facebook o poză din tinereţea sa antipesedistă

Din poza junelui Iohannis, afişată recent pe Facebook, cu ocazia Zilei copilului acesta ne priveşte crunt, prevestind încă de pe atunci, că i s-a pus pata pe PSD. Se împlinesc acuşi şapte ani în care preşedintele Klaus Iohannis ne citeşte dimineaţa, la prânz şi seara din singurul proiect de ţară pus în aplicare, că vrea să construiască o Românie fără PSD.

Tot şapte ani se împlinesc de când românii dovedesc încăpăţânarea de a nu da doi bani pe directiva iohannistă şi votează PSD-ul cu inconştienţă, menţinându-l în top, ca cel mai mare partid al României. Că PSD-ul se află acum în opoziţie nu a fost voinţa a o treime dintre români, ci doar voinţa unui singur român, pe numele lui , Klaus Iohannis.

Doar el a hotărât ca România să fie condusă din Parlament de o adunătură faţă de care Convenţia Democrată din 1996 ni se pare acum parfum. Ca să termine Iohannis PSD-ul, premierul Cîţu a primit sarcină de la acesta, să încropească Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) cât mai târziu posibil, ca românii nerăbdători să cadă pe spate de admiraţie, numai dacă vor citi titlul.

Doar aşa poate nu vor mai vota PSD-ul, mutând voturile spre ce partid va conduce Cîţu. Ca să moară şi prost, PSD-ul nu are voie să ştie cum arată şi ce conţine PNRR, decât după ce Bruxelles-ul se va plictisi citindu-l. Dacă l-ar fi prezentat românilor în faza de proiect, te pomeneşti că PSD ar fi fost capabil să creadă că poate face unul mai bun, ceea ce ar constitui pentru Cîţu un afront personal.

Ţinând PNRR la secret, Cîţu nu-şi dă seama că trânteşte uşa în nas întregii Românii, nu PSD-ului. Românii habar nu au ce conţine acest PNRR, în afară de lozincile recitate de Iohannis, Cîţu, Orban, Barna, Cioloş şi alţi câţiva iniţiaţi în manipularea populaţiei, pentru a le umple urnele cu voturi în anul 2024. Guvernarea actuală merge prost, chiar dacă Florin Cîţu foloseşte mult roz ca nuanţă.

Iar PSD creşte în sondaje. În anul 2024, înainte de a pleca acasă, Klaus Iohannis va trebui să facă o nouă jonglerie, pentru a scoate din joben nu ştiu ce coaliţie, căreia să-i dea pe mână guvernarea. Numai aşa va ajunge la vorba lui Cîţu, că PNL este obligat să guverneze România opt ani. Trebuie să mai vrea şi Grivei.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Istoria și beneficiile ginului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ginulesteunadintrecelemaipopularebăuturialcooliceșiuzulsăuîndiferite cocktail-uri o face foarte des consumatăvara. Ce știm, însă, despreaceastăbăutură? Cum aapărutșiunde?

 

Ca multaltebăuturialcoolice, șiginul a fostconceput ca un medicament. Aapărutînsecolul al XVII-lea înOlandașiscopulsăuinițial era pentruutilizărimedicinaleîncăutareaunuiremediuîmpotrivaproblemelor digestive șirenale. Se elabora cu orz, secarășiporumb, pentruaadăuga ulterior ienupăr. Unelesursevorbescînsădesprefaptulcă, însecolul 12, niștecălugăriitalieni au fostprimii care au obținut o băuturăasemănătoareginului, cu care doreausătrateze – fărăsucces – ciumabubonică.

 

Ginul a fostfoarte popular înrândulsoldațilorșifolositînmulterăzboaie, fiindnumit „curajulolandez”, pânăcând a ajunsîncele din urmăînarmatabritanică, iarsoldațilorenglezi le-a plăcutatât de mult, încât au dusaceastăbăuturăîn Anglia. Nu a duratmultpânăcândcurtearegală a aflatdespreaceastașiapoipopularitateasa a începutsăcreascăpână la nivelulîn care a existat o penurieînproducțiasași, pentru a ținepasul cu cererea, calitatea a începutsăscadă. Uneori a fostchiarnecesarsă se adaugezahărpentru a-iîmbunătăți aroma. Ulterior a fostcreată o lege care dicteazăcăpentru a produce sau a vinde gin estenecesarsă se dețină un permisși o persoanăpoateaveadoarunuldintreceledouă, adică, dacăpermisul de producțieesteacordat, permisul de vânzare nu va fi acordatșiviceversa.

 

William al III-lea de Oraniaainterzisconsumul de distilate non-britanice. Înlocsăîiîmpiedicepeenglezisăbea gin, a provocatcreștereadistileriilorilegale. Ceeace, la rândulsău, a provocatrevolte, lupte de stradăși tot felul de problemesocialepe care pictorul William Hogarth (1697-1764) le-a înfățișatîntabloulsăuintitulat Gin Lane în 1751. Însfârșit, așa a creatguvernulenglez o adevăratăcultură a ginuluiprinreglementareaconsumuluișiproducțieiacestuia.

Gin emagoferte

Una dintrecelemaiinteresantecuriozitățiestecăcelebrul gin-tonic este un amestecoriginar din Spania, în special din San Sebastian, din ȚaraBascilor. Înunelepărți ale lumii se numeșteacest cocktail cu numele de gin spaniol. Altesursesusțin, însă, căsoldațiibritanici din India au fostprimii care au adăugatapătonică – sifon cu chinină – în gin, datorităproprietățilorchininei de a lupta cu malaria.

 

O altăcuriozitateconstăîndistilare, deoareceeste de obiceisecretă. Unelemărci au profitat de ocaziepentruaieșiînevidențădatoritădiferențeilorînutilizareatuturortipurilor de tehniciîndistilare.

 

Încele din urmă, o anecdotăinteresantă care se referă la numeleîn sine datează din anul 1714, când prima utilizarescrisă a cuvântului „Gin” a fostgăsităîntr-o carte numită „Fabulaalbinelorsauviciile private șibeneficiilepublice” de Bernard Mandeville. Acelașiautor a scriscănumeleacestei infame băuturi, care provine din boabele de ienupărînlimbagermană, a fostacum, datorităutilizării sale frecvente, prescurtatăînmonosilaba Gin. Se spunecăbritaniciieraupreabețipentru a pronunța „Genever” și de aceea au trebuitsă o abrevieze.

 

Ce forme de elaborareputemgăsi?

 

Găsimdiferitețări dedicate producției sale, celemaireprezentativefiindRegatul Unit al MariiBritanii, Olanda, Statele Unite șiSpania. Înfuncție de țară, detectămunsoisaualtul, deciavemdiferitemoduri de a-l face. Olanda produce soiulolandez, întimpceîncelelaltețărimenționate se produce ginulenglezesc.

 

 • Înceeacepriveșteginulolandez , consideratși ca „Genever” sau „Jenever”, băuturialcooliceslabesuntdistilateîmpreună cu malțultratatșifermentat. Producțiaobținutăesteapoiamestecată cu diferiteelemente cu caracteristiciaromatice. Însfârșit, se distilează din nou, obținându-se astfelun gin cu aproximativ 44 de grade alcool.

 

 • Înceeacepriveșteginulbritanic, principaladiferențăesteutilizareaunuialcoolputernic, redus ulterior, deoarecerestulprocesuluiesteacelași. Este, de asemenea, aromatizatșidistilat. Acest gin estemaiuscatșiatinge 47 de grade alcoolice.

 

Se spunecăînsășiregina-mamăElisabeta I obișnuiasă consume gin tonic, cerând „aduceți-iacesteibătrâneregine un gin”. Și nu consumaunulușor, ci obișnuiasăbeanouăpărți gin, o parte apătonică. Și a murit la vârsta de 102 ani!

 

Dar existăși o altăfigurăfoartelongevivădespre care știm cu toțiicăi-a plăcutginul tonic. Vorbimdespre Winston Churchill care obișnuiasăspună „aceastăcombinație a salvatmaimulteviețidecâttoțimedicii din imperiu”.  Am puteaspuneatuncicăginul tonic prelungeșteviața?

Iatăcâteva din beneficiileginului tonic:

 1. Este digestivșiamelioreazădurerile de stomac

Deșiînunelețări se consumăseara, în Anglia esteluat ca aperitivsauchiardupăprânz. Șiastapentrucă, pelângăfacilitareadigestiei, amelioreazădurerile de stomacși face sădisparăsenzația de greutatedupă o masăcopioasă.

 1. Are proprietăți benefice pentrusănătate

Ginulestefăcut din multeierburinaturale, cum ar fi verbena de lămâie, piper saucoriandru. Ingrediente careraporteazăbeneficiimaripentrusănătateanoastră.

 1. Previneinfecțiileurinareșifavorizeazăfuncționarearinichilor

Dacă, pelângăconsumulunui gin-tonic, se ingereazămultăapăînfiecarezi, vomajutasistemulnostruurinarșirinichiisăfuncționezecorect, evitândinfecțiile legate de acestea.

 1. Este diuretic șiajută la eliminareafluidelor

Ginulconținefructe de ienupăr care suntcunoscutepentruproprietățilelordiuretice, de curățare, relaxanteșitonifiante, care favorizeazăeliminareatoxinelor. Dar conțineșicerealeprecumorzul, care estedigestivșilaxativ, deoareceasigură fibre, favorizând un tranzit intestinal bun, precumșireducereanivelului de colesterolșizahăr din sânge. Au chiarsubstanțenumiteinhibitori de protează, care ajută la combatereacanceruluiîntractuldigestiv.

 1. Oferămaipuținecaloriidecâtaltebăuturialcoolice

Dacă ții o dietă, ai noroc. Trebuie să știți că, pe lângă faptul că oferă mai puține calorii decât alte băuturi alcoolice, ginul tonic nu are grăsimi sau colesterol. Drept urmare, nu te simți vinovat dacă din când în când bei o porție din băutura ta preferată. Desigur, numaiamestecat cu tonic, deoarece cu altebăuturimaidulci, caloriilecrescconsiderabil.

 1. Amelioreazăafecțiunilelombareșimusculare

Datorităputerii sale analgeziceșiantiinflamatorii, ginuleste un bun remediu la domiciliuatuncicândsuferim de dureri de spate lombaresaualtedurerimusculareșiarticulare. De fapt, unuldintrecelemaieficienteremediipopulareesteînmuiereastafidelorîn gin.

 1. Combatetusea, gripașirăcelile

Datorităproprietăților sale antisepticeșiantispastice, îmbunătățeștesănătateasistemului respirator. Evident, dacăsuntembolnavi, nu vomabuza de băutură, daradevărulestecă o bauturamică ne poateajutasăfacemfațăboliimultmai bine.

 

 1. Amelioreazădurerilemenstruale

Remediilebunicii au fostîntotdeauna bine cunoscutepentrueficacitatealor. Poateaiauzit-o pe a ta spunândcăginulestefoarte bun pentruameliorareacrampelormenstruale. Știaubunicileceștiau, cu siguranță!

 1. Celmaieficientremediuîmpotrivamalarieișiscorbutului

Înainte ca medicinasă fi avansat la nivelul de astăzi, resurselepentrucombatereaanumitorbolieraufoartepuține. Cu toateacestea, ginul tonic a devenitcelmaieficientîmpotrivamalarieișiscorbutului, salvând mii de viețiînrăzboișipe mare. Scorbutulestecauzat de un deficit de vitamina C și, prinurmare, englezii au adăugatîntotdeaunapuținălămâieînbăuturalor.

 1. Îmbunătățeștedispoziția

Evident, ieșirea la o băutură cu prieteniiajutăîntotdeaunasă ne deconectăm de rutină, dardacăavemși gin-tonic, cu atâtmaimult. Pelângăîmbunătățireadispoziției, ne ajutăsăuităm de grijipentru o vreme.

Citește știrea

Actualitate

Maratonul vaccinării la Curtea Domnească

Știre publicată în urmă cu

în data de

Începând din acest weekend pe platoul Curții Domnești din Piatra-Neamț va fi organizat un centru mobil de vaccinare. Acesta va funcționa sâmbăta și duminica în intervalul orar 09:00-21:00. Vaccinarea se face fără programare, doar pe baza cărții de identitate sau a certificatului de naștere, în cazul minorilor.

Sunt disponibile în acest centru serurile Phizer și Johnson&Johnson. Persoanele peste 18 ani și cele care sunt la prima doză pot opta între cele două seruri, iar copiii și tinerii care nu au împlinit 18 ani se pot vaccina doar cu serul Phizer. Totodată, în cazul minorilor este necesară prezența unuia dintre părinți care să își dea consimțământul pentru vaccinare.

Centrul va fi organizat pe 3 zone: triaj, vaccinare și supraveghere după administrarea serului. Activitatea se va organiza cu respectarea distanțării, iar în cazul unor reacții adverse se va acorda ajutor medical specializat în condiții de siguranță.

Centrul mobil de vaccinare va fi prezent la Curtea Domnească și în următoarele 2 weekenduri (19- 20 iunie și 26-27 iunie)

Vă informăm că și la centrul de la Liceul Economic „Alexandru Ioan Cuza” din Piatra-Neamț este disponibil acum serul Phizer, vaccinarea fiind posibilă fără programare, în fiecare zi a săptămânii, în intervalul orar 08:00– 20:00.

Citește știrea

Actualitate

Accident cu cinci victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier soldat cu cinci victime s-a produs vineri, 11 iunie, pe DN 15, în comuna Grinţieş. Din primele informaţii a fost vorba despre o coliziune între un autoturism şi o autoutilitară, două persoane fiind transportate la Spitalul Târgu-Neamţ.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre un accident rutier produs pe DN 15,  pe raza comunei Grințieș.

În accidentul rutier au fost implicate un autoturism și o autoutilitară,  în care se aflau cinci persoane.

La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD de la Garda 2 de Intervenție Poiana Teiului și un echipaj cu ambulanță de la SAJ Ceahlău.

În urma accidentului rutier produs au rezultat cinci victime, neîncarcerate. Două victime, doi bărbați de 30 și 36 de ani, ce se aflau în autoturism, au primit îngrijiri medicale la locul evenimentului, ulterior fiind transportate la CPU Târgu Neamț.

Celelalte trei persoane aflate în autoutilitară, au primit îngrijiri medicale la locul evenimentului, refuzând transportul la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor și au curățat/degajat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier.

Traficul rutier a fost blocat pe un sens de deplasare”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending